James Harden és a Houston sok volt a San Antoniónak

A Rockets is elkapta a Spurst - gálázott a GSW és a Clippers - megverte a Thundert a Raptors - újabb pofont kapott a Boston. 

Újabb hazai vereséget szenvedett el a Spurs az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután a Houston James Harden vezérletével szoros találkozón győzni tudott Kawhi Leonardék ellen. Átgázolt a Dallason a Golden State, a Portlandet a Clippers semmisítette meg, újabb nagy pofonba szaladt bele a Boston, Jimmy Butler 39 pontja sem volt elég Atlantában, míg a 37 pontos DeRozan vezérletével győzni tudott a Raptors a 36 pontos Westbrook által húzott Oklahoma City ellen.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

New York Knicks – Brooklyn Nets 110-96

A szünet után összeállt a Knicks. Az első másfél negyed a Brooklynról szólt, a hazaiak nem tudták lassítani Lopezéket védekezésben, elöl sem volt meg igazán a ritmus, így 14 pontos hátrányt szedtek össze – igaz, a nagyszünet előtt már fordult a képlet és öt egységre zárkóztak. A fordulás után villant Carmelo Anthony, a kiscsatár 14 pontot szórt a harmadik negyedben, közben hatalmasat javultak védekezésben és innentől kézben tartották a meccset – az utolsó játékrészben alaposan megszórták a városi riválist és fontos győzelmet arattak.

Irányító nélkül nehéz. Jeremy Lin hiányában eddig Isaiah Whitehead kezdett egyesben a Netsnél, Kilpatrick pedig 16,6 pontot átlagolt a kispadról beszállva, ám most Whitehead is kidőlt, így Kilpatrick kezdett, karrierje során először. Kezdőként azonban nem ment neki a játék, nem volt faktor, így bár az első másfél negyedben még Lopez benti és Hamilton kinti játékával termelt a Brooklyn, fokozatosan fogyott el az erő és a lendület – a Knicksnek később már nem okozott gondot levédekezni őket, igaz, ebben a „vendégek” back-to-backje is szerepet játszhat.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 22/6, Porzingis 21/12, Rose 14/3, Hernangomez 14
A Nets legjobb dobói: Lopez 21/3, Hamilton 21/15, Hollis-Jefferson 8, Harris 8/3

Washington Wizards – Boston Celtics 118-93

Egy pillanatig sem volt esélye a Bostonnak. A Horfordot és Crowdert továbbra is nélkülöző Celticsnél komoly a baj, ezen az estén iszonyatos pofont kaptak: már az első negyedet 34-8-ra veszítették el, más ligában játszott a két csapat. Később sem tudtak sokat javítani, tizenöt pontnál közelebb egyszer sem zárkóztak, ezúttal is egészen borzalmas védekezést mutattak be, de támadásban is csak a három hátvéd, Thomas, Bradley és Smart lendületére alapozhattak – ennek egy újabb komoly verés és 3-4-es mérleg lett az eredménye. A nyolc dobott pont egyébként 1974 óta a legkevesebb, amit egy negyedben szerzett a Celtics.

Porter tarthatatlan volt. Bradley Beal mindössze tizenegy perc játék után kivált a hazaiaktól combhajlító-fájdalmak miatt, John Wallt pedig sorozatban másodszor is kiállították, igaz, őt már a hajrában – ütött egy flagrant-2-t Smarton. A gárda legjobbja ezúttal Otto Porter volt, a kiscsatár karriercsúcsot jelentő 34 pontig jutott (14/19 mezőnyből, 3/5 tripla), leszedett 14 lepattanót és kiosztott négy gólpasszt és három blokkot is – kintről-bentről büntetett, még Isaiah Thomas szerint is kalapot kell előtte emelni. A közönség is elismerte teljesítményét, nem csak a csapat idei második győzelmét, de őt is külön éltették az utolsó percekben.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/3, Bradley 21/9, Smart 20/12
A Wizards legjobb dobói: Porter 34/9, Wall 19/3, Burke 18/9

Charlotte Hornets – Utah Jazz 104-98

A második sor sikere. Sessions, Belinelli, Kaminsky és Hawes nagy szerepet vállalt a Hornets újabb sikeréből, egyrészt komoly lendületet adtak támadásban, másrészt védekezésben is nagyon hasznosak voltak, lejátszották a pályáról a Jazz cseréit. A második félidőben főleg rájuk építve dolgozta le hamar beszedett hátrányát és fordította meg a meccset a hazai alakulat, Kaminsky-nek több nagyon fontos kosara is volt, ráadásul tegyük hozzá, hogy Hibbert és Lamb továbbra is hiányzik a társaságból. A kezdőből Zeller harcossága, Williams 5/7 triplája és a sokáig szenvedő, de a negyedik negyedben több nagy játékkal jelentkező Walker is kiemelhető, így a Charlotte még mindig csak egy meccset veszített és a Cavs mögött második Keleten.

Hiányzott Hill. A Jazz vezére nem léphetett pályára, így Mack kezdett irányítóként, de sem ő, sem Exum nem tudta megközelíteni  Hill szintjét, ez pedig a második félidőben már nagyon hiányzott. Hayward igyekezett a gárda élére állni, Favors és Hood is hozzátette a magáét, de Gobert-hez szinte el sem jutott a labda, ráadásul elég sok tiszta kinti dobóhelyzetet hibáztak el – 8/34 triplával zártak és Snyder szerint ezek túlnyomó része jó vállalás volt. A második félidőben hiányzott egy kis lendület a támadásokból, valaki, aki összefogja a csapatot, míg a túloldalon magára talált az addig teljesen megfogott Walker, így hiába vezettek sokáig, negyedik vereségüket is elszenvedték.

A Hornets legjobb dobói: Walker 21/3, Williams 19/15, Kaminsky 13/3, Belinelli 13/3
A Jazz legjobb dobói: Hayward 29/9, Hood 20/12, Favors 16

Orlando Magic – Minnesota Timberwolves 107-123

Most megtartotta előnyét a Wolves. Átrohant ellenfelén a vendégcsapat és már az első negyedben húsz pont felett járt a különbség, a másodikban pedig elérte a harmincat is – Tom Thibodeau azonban nem nyugodott meg, hiszen játékosai már több hasonló fórt is elszórakoztak idén. Ezúttal azonban nem így történt, ugyan ismét vészesen közelített a Magic, de mindig volt valaki, aki megtolja a Minnesota szekerét, így idei második (idegenben első) győzelmét jegyezte a gárda. Zach LaVine (37 pont, 7/9 tripla) szenzációs meccset játszott, de Andrew Wiggins és Karl-Anthony Towns is parádézott – alighanem ez az, amit látni szeretnének a csapat szurkolói.

Kétarcú Orlando. A szörnyű rajt után úgy tűnt, hogy összeállt a Magic és jött is sorozatban három győzelem, egyre jobban működött a játék, ám az előző két találkozón megint teljesen reménytelen produkciót nyújtott Frank Vogel együttese. Most nagyon hamar lehozta a kezdőket, de végül mégis a Vucsevics-Payton duó emelhető ki a vendégektől, a kispad sem tudott változtatni a dolgok menetén. A tréner újságírói kérdésre egyébként elmondta, hogy nem érzi úgy, hogy változtatni kellene a kezdőcsapatán, a nagy „áramszünetek” megoldásán dolgoznak jelenleg.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 24/3, Payton 18/3, Fournier 13/6
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 37/21, Wiggins 29/6, Towns 20/3

Indiana Pacers – Philadelphia 76ers 122-115 – hosszabbítás után

Megmenekült a Pacers. Végig szorosan alakult a találkozó, de a második félidőben inkább az Indiana próbált kapaszkodni és másfél perccel a vége előtt hat ponttal vezetett is a Philly. Ekkor Jeff Teague lépett fel két büntetővel, egy triplával, majd egy közelivel, ám hat másodperccel az órán betalált Henderson és ismét a Sixers járt előrébb. Három másodperccel a rendes játékidő vége előtt érkezett Paul George és megmentette csapatát, hogy aztán a ráadásban már az ő akaratuk érvényesüljön, legalábbis védekezésben – elöl George egymaga túldobta a Philadelphiát ebben az öt percben. Vért izzadva, de hozta a kötelezőt az Indiana, így hazai pályán továbbra is veretlen.

Nem tört meg a jég. Joel Embiid nélkül is remekül játszott a Sixers, mindenki hozzátette a magáét elöl-hátul és nagyon közel álltak ahhoz, hogy megszerezzék első győzelmüket – ez azonban nem történt meg, így 0-7-re romlott a mérlegük. Ha egy kicsit jobban tudnak védekezni (50% felett dobott a Pacers), illetve van egy jó teljesítményük egyes poszton (Rodriguez 1/14-et hajított mezőnyből), akkor meg lehetett volna a hőn áhított siker, de így a 14 tripla és a legvégéig meglévő előny ellenére tovább nyúlik a negatív széria…

A Pacers legjobb dobói: Teague 30/3, George 28/6, Jefferson 18
A 76ers legjobb dobói: Covington 23/15, Thompson 19/9, Henderson 17/3

Atlanta Hawks – Chicago Bulls 115-107

Menetel az Atlanta. Egy nappal a Cleveland idegenbeli legyőzése után újabb szép győzelmet aratott, ezzel 6-2-re javította mérlegét a Hawks. A második negyedben úgy tűnt, hogy sima lesz a találkozó, Sefolosha „megőrült” és szűk négy perc alatt beszórt 16 pontot, csapata pedig 17 egységgel meglépett, azonban visszatáncolt innen a Bulls. A harmadik játékrészben már a vendégek vezettek, amikor Budenholzer változtatott az Atlanta védekezésén, ez pedig kifizetődött – megint megléptek és ugyan még egyszer felzárkóztak Butlerék, de az utolsó öt percben ismét sorozatosan megállította ellenfelét a hazai alakulat. A Hawksnál nyolc játékos is elérte a tízpontos határt, 50%-kal dobtak mezőnyből és 49-30-ra nyerték a lepattanózást, így még a 22 eladott labda is belefért.

Butler és Wade extrája sem volt elég. Jimmy Butler parádés estét produkált és eljutott 39 pontig (13/24 mezőnyből, 4/9 tripla, 7 gólpassz, 6 labdaszerzés), ráadásul Dwyane Wade-nek is jól ment a játék (25 pont, 10/17 mezőnyből, 2/5 tripla, 5 labdaszerzés), de ezt sem tudta győzelemre váltani a Chicago. A két sztár vezérletével ledolgozták az első félidőben beszedett hátrányt, hiába szerezték a labdákat, védekezésben komoly gondjaik voltak, az utolsó percekben pedig elöl is rossz döntéseket hoztak. 101-103 után hosszú támadásokon keresztül nem Wade és Butler vállalt, Rondo két, McDermott egy blokkot kapott, plusz több labdát is eladtak, itt pedig végleg elment a meccs – 4-4-es mérleggel érkeznek meg Miamiba.

A Hawks legjobb dobói: Sefolosha 20/6, Howard 18, Millsap 16/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 39/12, Wade 25/6,

Oklahoma City Thunder – Toronto Raptors 102-112

DeRozan ellen nem lehet mit tenni. A liga jelenlegi pontkirályával az OKC védői sem tudtak mit kezdeni, az első perctől kezdve dominált és bár Robersonék mindent megtettek, sorra süllyesztette el a nehezebbnél nehezebb dobásokat – végül 37 pontig jutott 13/22-es mezőnymutatóval. Az ő extrája mellett Lowry is jól menedzselte a Raptorst, míg védekezésben igyekeztek minél jobban megnehezíteni Westbrook dolgát, ami sikerült is – a második-harmadik negyedben megléptek, majd a záró etapban visszaverték a Thunder felzárkózását.

Westbrook erőlködött. Óriási fordulatszámon pörgött az OKC vezére, ezúttal mindent elvállalt, hogy tartani tudják a lépést – 9/26-os mezőnymutatóját (és 3/12 tripláját) 15/18 büntetővel ellensúlyozta, de hét gólpasszára jutott nyolc eladott labda is. Ezzel együtt folyamatos nyomás alatt tartotta a Raptors védekezését, végül eljutott 36 pontig és meg is nyerhették volna a meccset, de bármit csináltak DeRozan ellen, a dobógép mindent megoldott. Billy Donovan is ezt emelte ki a meccs után: van, hogy a jó támadójáték legyőzi a nagyszerű védekezést az ilyen nehéz dobásokkal.  

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/9, Oladipo 18/15, Adams 14
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 37, Lowry 19/15, Patterson 13/9

Phoenix Suns – Detroit Pistons 107-100

Bledsoe állt a Suns élére. Tyson Chandler hiányzott, de kiegyensúlyozott támadójátékkal rukkolt elő a Suns, nem függött minden a hátvédektől – járt a labda, mindenki a jó megoldást kereste és azt, hogy mit adott fel a Pistons védekezése. Booker így nem szerzett kosarat a harmadik negyed elejéig, Bledsoe pedig csak hét pontnál járt a negyedik játékrészig – ott azonban már nem volt pardon, egymaga beszórt 14 egységet a meccs végéig, megfordította az állást és kiharcolta a győzelmet csapatának. Dudley 19 pontos szezoncsúcsa és Len mély dupla-duplája nagyon kellett a sikerhez, plusz a korábbiakhoz képest sokkal összeszedettebb védekezés , de a döntő faktor Bledsoe volt – vezérletével harmadik sikerét aratta a Suns, amely az első nem hosszabbításos győzelmük volt ebben a szezonban.

Csak futások voltak a Detroit tarsolyában. Szinte minden negyedben volt egy jobb periódusuk a vendégeknek, a harmadik játékrész végén indított 14-0-s etapjuk különösen erősre sikerült, de ezt elfojtotta Bledsoe, innentől pedig nem tudtak már még egyszer sebességet váltani. Összességében csak 36%-kal dobtak mezőnyből, elveszítették a lepattanózást és Drummond dupla-duplája ellenére egyáltalán nem tudtak dominálni a festékben – nincs új a nap alatt, még mindig nem nyertek mérkőzést idegenben.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 21/3, Dudley 19/12, Warren 18
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 27/15, Drummond 18, Morris 16/3

San Antonio Spurs – Houston Rockets 99-101

Újabb hazai vereség. Az elmúlt években szezononként sem nagyon volt annyi otthoni buktája a Spursnek, mint idén két hét alatt: zsinórban harmadszor vesztettek saját közönségük előtt. Korán elhúzott a Rockets 10 ponttal, de a hazaiak Pau Gasolt feláldozva egy small-ball felállással visszajöttek a félidőre – Tony Parker most sem léphetett pályára, de visszatért Danny Green, ő is segített ebben. A második félidőben azonban hiába volt a szoros állás, végig Harden és a Rockets irányított, így a végjátékban is a San Antoniónak kellett kapaszkodnia az egyenlítésért – Kawhi Leonard azonban elrontotta a dobását, és Aldridge sem tudta már visszapöcizni a labdát. A két gárda egyformán 5-3-mal áll, szombaton este újra találkoznak Houstonban.

James Harden megállíthatatlan. Sorozatban ötödik meccsén már nem tett be a közösbe legalább 30 pontot és 12 gólpasszt, viszont jött egy masszív tripla-dupla (24 pont, 15 gólpassz, 12 lepattanó) tőle – sem Leonard, sem Green nem tudta hosszabb ideig lelassítani. Ryan Anderson szépen megélt a kiosztásaiból, a cserepadról pedig mindig betalált valaki, leginkább Sam Dekker (4/5 mezőnyből), és a kicsit sokat hibázó Eric Gordon. Clint Capela ezúttal annyira nem volt jó védekezésben, de az ebben nem klasszis brazil veterán, Nené meglepően jól tömte be a palánk környéki lyukakat: Gasol eleve keveset volt pályán, Aldridge pedig egy 5/15-ös mezőnnyel zárt. Mindenképp meg kell említeni, hogy az 1970-71-es Cavaliers óta nem volt olyan, hogy egy csapat első nyolc meccséből hetet idegenben játsszon, így még értékesebb a Rockets jó szezonkezdése.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 34/12, Aldridge 14, Lee 10.
A Rockets legjobb dobói:  Harden 24/3, Anderson 20/12, Gordon 15/6.

 

Los Angeles Clippers – Potland Trail Blazers 111-80

Bemutatót tartott a LAC. Doc Rivers csapata az első perctől kezdve dominált, már az első negyedben 20 pontot tettek közé, a nagyszünetre pedig 29-re hízott az előnyük (később járt 40 felett is…). Griffin parádézott (22 pont, 13 pattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés 26 perc alatt!), Chris Paul elöl-hátul extrát játszott, DeAndre Jordan jól takarított (3 blokk), a második félidőben pedig inkább már a második sorok játszottak.  A Clippers 7-1-gyel nyitotta a szezont, és jelen pillanatban vezeti a ligát!

Ezt sürgősen el kell felejteni. Lillard a meccs előtt a 2. volt a pontlistán, ma mindössze 8 pontot szenvedett össze 1/10-es mezőnnyel, és hátvédtársa, CJ McCollum sem volt sokkal jobb nála – a két vezér betlije után nem volt kérdés, hogy nem fognak nyerni. A kispadról beszállók kaptak így több lehetőséget, és a negyedik negyedben kozmetikáztak is kicsit az eredményen. A Portland még így is 3-2-vel áll idegenben, de nagyjából ennyi pozitívumot találhatnak ebben a meccsben – a minap lesérülő Al-Farouq Aminu borzasztóan hiányzott, főleg védekezésben.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 22, Paul 19/9, Jordan 16.
A Trail Blazers legjobb dobói: Napier 11/3, Crabbe, Layman 9/3-9/3.

 

Golden State Warriors – Dallas Mavericks 116-95

Félig emocionális este. Harrison Barnes és Andrew Bogut, a 2015-ös bajnokcsapat két tagja először jött ellenfélként Oaklandbe, ám Bogut játékára végül nem került sor, Barnes pedig ponterős volt ugyan, de a Dallasnak semmi esélye nem volt. A Mavs 24 órával korábban nagy győzelmet aratott a Lakers ellen, a mait pedig beáldozták a pihentetés oltárán: Bogut mellett Wes Matthews és JJ Barea sem játszott, Nowitzki pedig eleve sérült. Így kerülhetett a kezdőbe Seth Curry, aki a dobásait leszámítva (4/17) nem volt rossz (9 gólpassz, 5 labdalopás, 2 blokk) – Steph azért dobott egy óriási triplát az arcából, csak hogy a kistestvér tudja, hol a helye a családban...

Egy B-csapat ellen már megy a teherelosztás. A Warriors négy húzóembere egyaránt 4 beszórt triplával zárt (az első ilyen eset az NBA történetében), szépen járt a labda (33 gólpassz), Durant 20+ pontos sorozata nem szakadt meg, volt egy kis Thompson-megőrülés (18 pont az első negyedben), és pihentetni is lehetett, hiszen a nagyszünetben már 30 pont felett volt a különbség. A tündérmesébe Curry kisebb bokasérülése rondított bele, de rövid ápolás után vissza tudott térni a pályára.

A Warriors legjobb dobói: Durant 28/12, Curry 24/12, Thompson 20/12.
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 25/3, Anderson 16, Powell 14.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus