James Hardennel sem bírt, ismét kikapott a Cavaliers

Harden 38-at dobott a Cavsnek - simán verte a Bullst a Celtics - rangadót nyert a Pacers a Heat ellen - javított a Blazers.

James Harden 38 pontos tripla-duplájával lenyomta a bizonyos szegmensekben nagyon gyengén teljesítő Clevelandet a Rockets, így a címvédő az utóbbi öt meccséből negyedszer szenvedett vereséget az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Bostonnak nem okozott problémát a Chicago, az Indiana nagyon fontos derbit nyert meg a Miami ellen, a Brooklyntól is kikapott a Knicks, javított a Portland, míg a fiatal csapatok csatáját a Sixers húzta be Los Angelesben.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Boston Celtics – Chicago Bulls 100-80

Hamar eldőlt. Az első 12 dobását zsinórban elrontotta a Chicago, sőt, 19-ből 1-gyel nyitott a gárda – az első negyedben kilenc pontot tudtak szerezni Lopezék és félidőben mindössze 26-nál jártak. Ennek megfelelően közük sem volt a találkozóhoz, a Celtics félgőzzel is simán hozta a kötelezőt, míg a Bullsnál sem Dwyane Wade, sem Jimmy Butler nem érte el a tízpontos határt – zsinórban ötödször kapott ki az együttes és valószínűleg ezekben a napokban úszik, úszhat el számukra a playoff.

Harcban a Boston. Ez a meccs egy edzéssel ért fel a Celticsnek, Isaiah Thomas például csak 24 percet játszott és a negyedik negyedben Jae Crowderrel együtt már inkább a közönséggel foglalkozott, mint a mérkőzéssel – utóbbival nem volt sok értelme, nagyon más szintet képviseltek a felek. Ezzel a győzelemmel javított az együttes a 2-3-as idegenbeli túra után, ismét utolérte a Washingtont és a hibák ellenére még mindig csak két meccs a hátránya a Clevelanddel szemben – az utolsó hetekben még nagy harc várható a keleti első helyekért.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/12, Bradley 17/9, Horford 12/6, Smart 12/6
A Bulls legjobb dobói: Lopez 13, Valentine 13/9, Portis 12

Brooklyn Nets – New York Knicks 120-112

Boldog Új Évet! Első hazai sikerét könyvelhette el a 2017-es naptári évben a Brooklyn Nets, utoljára december 26-án, 16 otthoni találkozóval ezelőtt ünnepelhetett győzelmet a gárda. Ennek fő oka a 19 bepörkölt hárompontos volt, Brook Lopez 6/9-cel, Acy 4/4-gyel, LeVert és Dinwiddie 2/2-vel zárt, összességében pontosan 50%-kal céloztak kintről, ez pedig olyan tűzerőt jelentett, amivel nem tudta tartani a lépést a Knicks. Az első félidőt különösen uralták a hazaiak és 22 pontos előnybe kerültek, de a záró etapban ez lecsökkent öt egységre – ekkor jött a mezőnyből addig 0/9-cel álló Jeremy Lin egy nagyon fontos kosárral és innentől már nem forgott veszélyben Kilpatrickék győzelme.

Fájdalmas. A Nets ellen kikapni mindig jelzésértékű ebben a szezonban, azt jelzi, hogy valami nagyon nincs rendben – persze a Knicks esetében ez enélkül is nyilvánvaló volt, most újabb megerősítést nyert a megállapítás. Carmelo Anthony a legutóbbi passzivitása után már az első negyedben kilenc dobást vállalt, de nem célzott jól, ahogy Rose és Porzingis sem, márpedig a támadások jelentős részét természetesen ők hárman fejezték be – védekezésben mintha pályán sem lettek volna, elöl pedig ilyen dobóformával nem tarthatták a lépést. Zsinórban harmadszor, az utóbbi tíz meccsből hetedszer kapott ki az együttes.

A Nets legjobb dobói: Lopez 25/18, Hollis-Jefferson 14, Booker 14/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 27/3, Porzingis 19/6, Rose 17

Indiana Pacers – Miami Heat 102-98

Nagyon kellett ez a Pacersnek. Komoly harc dúl a keleti playoff-helyekért, ebben pedig kulcsfontosságú volt az Indiana számára, hogy otthon legyőzze egyik közvetlen riválisát. Ennek megfelelően is kezdtek a hazaiak, az első negyedet tíz ponttal nyerték és gyakorlatilag végig vezettek, egyszer, a záró etap közepén került csak előnybe a Heat – akkor azonban jött Jeff Teague egy óriási blokkal, Myles Turner pedig két kulcsfontosságú kosárral, amivel visszaszerezték a momemtumot. A 28 pontos, 10 lepattanós Paul George-ot mindenképpen ki kell emelnünk még akkor is, ha a hajrában nem nagyon találta a ritmust, de azt is meg kell említeni, hogy száz pont alatt tartották a Miamit – náluk mindig ez a kulcskérdés, ilyen esetekben 17-4 a mérlegük idén.

Hiányzott Dragic. A szlovén irányító szemsérülést szenvedett előző este a Raptors ellen és most nem tudta vállalni a játékot, az ő pontereje pedig nagyon hiányzott a vendégeknek – ráadásul a back-to-back is érezhető volt rajtuk. Kivéve persze Hassan Whiteside-ot, aki sorozatban kilencedik dupla-dupláját hozta, idén ötödször produkált 20/20-as estét és végül 26 ponttal, 21 lepattanóval, közte karriercsúcsnak számító tíz támadóval zárt – ez azonban nem lett elég, kulcshelyzetben őt blokkolta Teague és hiába vették át a vezetést, a végén mégis elbuktak. Erik Spoelstra alakulata alig 40% felett dobott és 30% alatt triplázott, így pedig egy teljes meccs a hátránya a száguldó Milwaukee-val szemben.

A Pacers legjobb dobói: George 28/3, Turner 15, Young 13
A Heat legjobb dobói: Whiteside 26, Waiters 20/9, Ellington 19/15

Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 101-110

Tarthatatlan hátvédpár. Damian Lillard ihletett formában dobott az első negyedben, 28 (!) pontot szórt be a nagyszünetig és azt csinált, amit csak akart – vezérletével 18 egységnyi előnyt építettek ki a vendégek. A harmadik játékrészben azonban elfogyott a lendület, a Suns felállt, ledolgozta a hátrányt, sőt, a vezetést is átvette, ekkor CJ McCollumnak kellett előlépni – az ő irányításával ismét stabilizálta magát a Blazers, majd clutch helyzetben megint jött Lillard és lezárta a meccset. Kettejük mellett ezúttal is nagyon hasznos volt Jusuf Nurkic és fontos volt, hogy a mentálisan és fizikálisan is fárasztó Wizards elleni vereség másnapján javítani tudjanak – ez sikerült, ráadásul további jó hír, hogy Evan Turner közel áll a visszatéréshez.

Nem játszott igazán jól a Suns. Tyler Ulis szerint nem voltak olyan kemények és agresszívek a hazaiak, mint ahogy az utóbbi időben megszokhattuk, ez vezetett a vereséghez – ezen felül azért azt is meg kell említeni, hogy a támadójátékuk kevésbé működött, senki nem hozott extrát. Bledsoe nem találta a dobásait, Booker pedig rengeteget vállalt, de csapatszinten így is megálltak 5/14 triplánál, miközben nem tudtak mit kezdeni a Portland periméterével – a hajrában hiányzott egy-két extra dobás, vagy fegyelmezett védekezés, de mindkettő elmaradt, így vereség lett a vége.

A Suns legjobb dobói: Booker 28, Bledsoe 19/9, Williams 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/12, McCollum 26/3, Nurkic 12

Houston Rockets – Cleveland Cavaliers 117-112

A hajrá a Houstoné volt. Fordulatos mérkőzést vívtak a felek, a második negyedben 41 pontot szórt a Cavs és a fordulás után nem sokkal még 14-gyel vezetett, innen kapaszkodott vissza a Rockets – a záró etap, főleg az utolsó hat perc azonban már a hazaiak szájíze szerint alakulat. Hardenék egy 7-0-s rohammal vették át az irányítást, innentől pedig remek támadójátékkal menekültek előre és megőrizték az előnyt – húsz másodperccel a vége előtt még „feltett egy kérdést” Kyrie Irving, de Harden büntetője megadta rá a választ. A hazaiak irányítója egyébként 38 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, végig ő diktálta az iramot és amikor ő pihent, akkor futott el a Cleveland a második negyedben – idén 31. alkalommal érte el a 30 pontos határt és 13-adszor tripla-duplázott. Mellette a többiek is hozták, amit kell, a labdáiból még öten jutottak tíz pont fölé és koncentrációval, akarattal ellensúlyozták, hogy gyengébben dobtak a címvédőnél.

Lepattanók és eladott labdák. LeBron James és Kyrie Irving vezérletével remekül céloztak a vendégek, 50% felett tüzeltek mezőnyből és bevertek 17/43 triplát is, Jefferson, Frye, illetve Deron Williams is remekül mozgott – két tényezőn azonban elbukták a mérkőzést. Egyrészt húsz támadópattanót engedélyeztek a Houstonnak, míg ők csak négyet szereztek meg, másrészt eladtak 15 labdát, közben a Rockets pedig megállt hatnál – ennyi ajándékot nem tudtak ellensúlyozni, így az utolsó percekben már csak kapaszkodtak, komoly győzelmi esélyük nem volt. Ezzel az utóbbi öt találkozóból negyedszer kapott ki a bajnok és csak két meccs az előnye a Wizards-Celtics páros előtt, ha a csapatnál nem is aggódnak túlságosan, azért melegszik a pite…

A Rockets legjobb dobói: Harden 38/12, Anderson 16/12, Beverley 13/9, Gordon 13/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 30/12, Irving 28/9, Jefferson 16/12

Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers 116-118

Saric nagy formában. Három nappal azután, hogy 28-at dobott a Portlandnek, most 29-cel karriercsúcsot szórt az újonc horvát erőcsatár, ráadásul leszedett hét lepattanót és kiosztott öt gólpasszt is, ő állt a vendégcsapat élére. Saric már februárban is 17 pontot átlagolt 8 lepattanóval, most 18 pontját már jó hatékonysággal is szerzi, ráadásul kioszt szűk négy gólpasszt is meccsenként – tavaszra beleszokott az NBA-be és látszik, hogy sokat profitálhat belőle a Philly. Mellette a 23 pontos Okafor, illetve a 18-ig jutó, ezzel szintén karriercsúcsot hozó, szintén újonc Luwawu-Cabarrot is kiemelendő ezen az estén, de a hajrában, miután leadta előnyét a gárda, TJ McConnell süllyesztett el nagyon fontos kosarat – a kezdőötös alapvetően remekelt, így nagyszerű támadójátékkal kerekedett felül a Sixers.

Fiatalok, fiatalok mindenhol. Öt NBA-meccs és átlag öt perc pályán töltött idő után most a kezdőcsapatban találta magát a 24 éves hátvéd, David Nwaba, de a 19 éves újonc Zubac is csak másodszor kezdett karrierje során – Luke Walton maximálisan a fiatalokra épít, ez a duó egészítette ki Russellt, Randle-t és Ingramet az első ötösben. Nick Young, Deng és Mozgov nem lépett pályára, egyedül Brewer volt idősebb 25 éves kornál azok közül, akik lehetőséget kaptak – ugyan a szoros végjátékot nem tudták megnyerni a fiatalok, de az biztos, hogy övék a jövő.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 30, Randle 21, Ingram 12
A 76ers legjobb dobói: Saric 29/9, Okafor 23, Luwawu-Cabarrot 18/6

Az aktuális tabella itt elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus