James tripla-duplájával egy lépésre a döntőtől a Cavs!

James a tripla-dupla mellett a ráadás végén is óriásit játszott – Horford nem bírta idegekkel – egy kosáron múlt a Hawks jó napja


LeBron James 12. playoff tripla-duplájára támaszkodott leginkább a Cleveland, de több jó teljesítmény is kellett ahhoz, hogy harmadszor is legyőzze az Atlantát az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) keleti főcsoportdöntőjében. A Hawksból korán kiállították Al Horfordot, de a foghíjas vendégek így is majdnem nyerni tudtak, a hosszabbításban viszont már nem volt szerencséjük. Íme a részletek! 

Amiről a Festékben beszélnek: tripla-dupla és kiállítás

 

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks 114-111 hosszabbítás után

Az első félidő az Atlantáé volt. A vendégek rögtön átérezték a meccs fontosságát, elsőrangú védőmunkát mutattak be LeBron Jamesen, aki első 10 dobását kihagyta – NBA-karrierje során először történt meg ez a Cavs sztárjával. Ennek megfelelően vezettek is, Al Horford (14 pont, 7/10 mezőnyből) alig tudott hibázni, ám így is csak pár pontos előnyt sikerült kicsikarniuk, a második negyedben már egál körül volt az állás. Ráadásul közvetlenül a nagyszünet előtt Horford kiszállt a játékból, miután egy labdáért folytatott harcban Dellavedova ráesett a lábára, az Atlanta centere cserébe fejbe könyökölte az ausztrál irányítót a földön fekve. A játékvezetők kiállították a nagyembert, ezt azonban nem viselte jól a Hawks kispadja (Budenholzer edző be is "mutatott" a játékvezetőknek) – leginkább azért, mert az előző meccsen Dellavedova kísértetiesen hasonló szituációban esett rá Kyle Korver lábára, kiírva a triplaspecialistát a rájátszás további küzdelmeiből.

LeBron nagy mélységből jött vissza. A bemelegítésnél Tristan Thompson kis híján eltörte csapattársa, Timofej Mozgov orrát, de a hazaiaknak nem ez volt a legnagyobb gondja. Katasztrofális játékot adott elő James a meccs első szakaszában, ha nincs Dellavedova, aki az első 14 percben 10 pontot rámolt be, illetve Shumpert és Smith jó dobásai, a Hawks nagyobb előnyt is kovácsolhatott volna. James aztán a 2. negyedtől előbb elkezdett passzolni, majd gyorsan behintett 10 egységet, fordulás után pedig erre is rátett egy lapáttal, a harmadik negyed végére megvolt a tripla-duplája – végül 37 ponttal, 18 pattanóval és 13 gólpasszal zárt.

A végjáték méltó volt a főcsoportdöntőhöz. A negyedik negyed elején megtörni látszott a Hawks, a veterán James Jones triplájával, illetve a dupla-duplázó JR Smith (17 pont, 10 pattanó, 2 blokk!) révén 88-78-ra vezettek a hazaiak, és ezt tartották is egy darabig. 93-84 után viszont az Atlanta valahol talált egy kis lendületet, előbb egy 6-0-s, majd egy 7-0-s futással, Millsap és Bazemore akarásával, illetve rengeteg kiharcolt büntetőjével átvették a vezetést. A Cavs nagy nehezen egálra hozta a végjátékot, de Shumpert és James kihagyott büntetői majdnem megbosszulták magukat – Teague győztesnek szánt hárompontosa azonban lejött a gyűrűről. A ráadásban egyik csapat sem tudott elhúzni, Teague nagy hármasával még 111-109-re vezetett a vendéggárda, utána viszont már csak James triplája és ziccere akadt be. Az utolsó másodpercekben az addig kiválóan játszó atlantai cserehátvéd, Shelvin Mack kétszer is kísérletezhetett saroktriplával, de mindkétszer hibázott, így megnyerte a csatát a Cavs - a történelem alapján (0-3-ról még egy csapat sem tudott fordítani az NBA rájátszásában) pedig hamarosan a sorozatot is lezárhatja. 

A párharc állása: 3-0 a Cavaliers javára.

A Cavaliers legjobb dobói: James 37/3, Dellavedova 17/12, Smith 17/9.
A Hawks legjobb dobói: Teague 30/9, Millsap 22/3, Bazemore 14/3, Horford 14.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus