Jamesék Durantéket is legyőzték, a Heat nyert Chicagóban

A Cavs a Thunder ellen sem lassított, Whiteside idei NBA-csúcsával nyert a Heat, Harden újra parádézott, Davis clutch volt

A Cavs sorozatban hatodik sikerét aratta az OKC ellen, a Miami pedig Hassan Whiteside idei NBA-csúcsával tudott nyerni Chicagóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. James Harden 37 pontot szórt Los Angelesben, Anthony Davis döntött Dallasban, tovább robog az Atlanta és a Golden State, túlórázott a Nuggets és a Wizards – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Chicago Bulls – Miami Heat 84-96

A Whiteside-csoda folytatódik. A center rövid kihagyása után újra óriásit dobott a Miami játékán, ma a padról beszállva kapott 24 percet – ennyi idő is elég volt neki egy (nem klasszikus) tripla-duplához. 14 pontja és 13 lepattanója is komoly adat, de ehhez hozzátett 12 (!) blokkot is, Taj Gibsont ötször betakarta és végig sakkban tartotta a Bulls játékosait – a 12 kiosztott sapka egyébként idei NBA-csúcs. Mellette kiemelendő a 26-ot szóró (ebből 12 az utolsó negyedben) Wade, valamint az ugyan gyengén dobó, de sokoldalúan játszó Deng, aki először tért vissza a United Centerbe – a Chicago egy emlékező videót játszott le számára az első időkérés alatt.

Bizonytalanul játszott a Bulls. Lehet, hogy Whiteside, lehet hogy más miatt, de nagyon határozatlanul fejezték be a támadásaikat a hazaiak, Jimmy Butler mindössze öt pontig jutott, de igazán senkinek sem ment – mindössze 35%-kal tüzeltek mezőnyből. Azok után, hogy a festékben szétszedték a Dallast, ma alulmaradtak pattanózásban és gyakorlatilag végig hátrányban játszottak – a Heat folyamatosan növelte előnyét, félidőben tízzel jártak előrébb Wade-ék, az utolsó negyedet pedig 12 pontos fórral kezdték.

A Bulls legjobb dobói: Rose 19, Brooks 17/12, Gasol 13
A Heat legjobb dobói: Wade 26, Bosh 20, Deng 15, Chalmers 15/3

Cleveland Cavaliers – Oklahoma City Thunder 108-98

James nem lassít. A négyszeres MVP-vel sorozatban hatodik meccsét nyerte meg a Cleveland, teljesen más csapat lett a Cavs, mint volt az ő sérülése alatt. LeBron visszatérése óta 30,3 pontot átlagol, ma 34-et rámolt be (11/25 mezőnyből), nehéz dobásokat vállalt, az utolsó negyed elején pedig zsinórban nyolc egységet hintett – vezérként játszott. A kiosztásokból Love és JR Smith 9 hármast emelt be, de Irving is hozzátett 21 pontot, bár nem dobtak túl hatékonyan, működött a támadójáték.

Playoff-hangulat volt. Kőkemény védekezések, faultok, beszólogatások jellemezték a derbit, érződött, hogy a találkozó elég nagy presztízzsel bír. A festékben nagyon kevés pontot szerzett a Cavs, itt 44-28-ra nyertek a vendégek, akik egy nagy rohanással felzárkóztak, sőt, fordítottak a harmadik negyedben. Ezt az etapot leszámítva végig a Cleveland járt előrébb, Durant (32 pont, 12/23, 6 pattanó, 9 gólpassz) és Westbrook (22 pont, 7/26, 11 gólpassz) is agresszív volt, de egyrészt utóbbi sokat hibázott, másrészt melléjük senki nem tudott hatékonyan fellépni. A Thunder 40% alatt maradt mezőnyből, védekezésben pedig nem értek oda a periméterre, a Cavs 16 triplával pótolta a festékbeli hiányt.

A Cavaliers legjobb dobói: James 34/6, Irving 21/9, Love 19/15
A Thunder legjobb dobói: Durant 32/3, Westbrook 22/9, Ibaka 15/9

Phoenix Suns – Los Angeles Clippers 100-120

A legvégén átrohant ellenfelén a Clippers. Ugyan félidőben még a Suns vezetett, a harmadik etapot nagyon megnyerte a vendégcsapat – pedig ebben a játékrészben is vezetett még a Phoenix. Innen kinti dobásokkal még két egységre felzárkóztak Greenék, de a mérkőzést egy 15-0-s futással zárta le Doc Rivers csapata, melyből mindenki kivette a részét – a Phoenix mindkét oldalon összeomlott a hajrában.

Több volt a tűzerő a vendégeknél. Isaiah Thomas 25 ponttal húzta a Sunst, mellé Bledsoe, Len és Marcus Morris is tíz fölé jutott, de Dragicnak nem ment a dobás, csapatszinten pedig csak 42,5%-kal céloztak mezőnyből. Ezzel szemben a Clippersnél hatan is elérték a tízet, Blake Griffin remekelt (23 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz), de Redick és Paul is nagyon hatékonyan dolgozott, DeAndre Jordan pedig ismét nem hibázott „dobást” (5/5 mezőnyből, 8/15 büntető, 14 pattanó, 4 blokk). A Suns ezzel zsinórban második vereségét szenvedte el komoly ellenféllel szemben és erősen közelít rájuk a New Orleans.

A Suns legjobb dobói: Thomas 25/12, Bledsoe 17/3, Len 15
A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Paul 23/9, Redick 20/9

New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 109-106

Davis eldöntötte. Nagyon szoros volt a végjáték, Ellis kosarára Evans válaszolt az utolsó fél percben, majd Ellis ismét villant 12 mp-cel a vége előtt. Ekkor előbb bedobás közben faultolták Anthony Davist, aki mindkét büntetőjét bedobta, majd a Dallas támadásánál labdát szerzett és ismét bedobta két büntetőjét – az utolsó 12 mp-ben egymaga fordította meg a meccset és szerezte meg a győzelmet a New Orleans számára. Davis egyébként is hozta magát, 28 pontig (8/18 mezőnyből, 12/14 büntető) és 10 lepattanóig jutott, ráadásul ellopott öt labdát is.

Ellis nagy meccse is kevés volt. A Dallas dobóhátvédjére nem volt válaszuk a hazaiaknak, 36 pontot (16/27 mezőnyből, 4/9 tripla) szórt, az utolsó percben két nehéz kettest is beemelt, igaz, az egyenlítőnek szánt hármasa kimaradt. Mellette 24-ig jutott Dirk Nowitzki és az utóbbi időben szenvedő Rondo is remekelt (7/10 mezőnyből, 2/2  tripla, 8 pattanó, 9 gólpassz), de ez sem volt elég. A New Orleansnál Evans (24 pont, 12 gólpassz) és Asik is dupla-duplázott, de Ryan Anderson és Pondexter is megtalálta a dobását, a hajrában pedig Davis klasszisa feléjük billentette a mérleg nyelvét.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Evans 24/3, Anderson 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 36/12, Nowitzki 24/6, Rondo 17/6

Atlanta Hawks – Minnesota Timberwolves 112-100

Egy félidő, meg egy kicsi. Az Atlanta szokásos stílusában hozta a szokásos eredményt a nagyszünetig, 23 kosarukra 16 gólpassz jutott, vezettek is 14 ponttal. A fordulás után aztán kissé kiengedtek, jöttek az eladott labdák és védekezésben sem figyeltek eléggé, a Wolves Young és Williams vezérletével felzárkózott. Mielőtt azonban nagyon komolyra fordult volna a dolog, a negyedik negyed hajrájában előbb Carroll, majd Korver is beemelt egy-egy triplát a sarokból, ezzel lezárták a mérkőzést – a Hawks sorozatban 16. sikerét is elkönyvelte.

Young jól érezte magát kiscsatárban. Pekovics visszatérésével nem négyest, hanem hármast kellett játszania és saját elmondása szerint is élvezte a több szabadságot – a magas szerkezet hatékonynak is bizonyult, legalábbis támadásban. Young végül 26 ponttal húzta csapatát (11/17), ráadásul 6 lepattanó és 7 gólpassz is a neve mellé került – mellette a 20-ig jutó Williams villogott, de a kezdő ötös minden tagja hozta, amit kell. Végül 52%-kal dobtak, amivel meccset lehetne nyerni, ha az ellenfél nem dobna 56%-kal – Al Horford ma sem nagyon akart rontani, 8/9-cel zárt mezőnyből, de ismét hatan jutottak tíz fölé a vendégeknél, akik ezúttal is kiosztottak 30 gólpasszt.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 20/6, Horford 19, Teague 15
A Timberwolves legjobb dobói: Young 26, Williams 20/12, Pekovics 15

Orlando Magic – Indiana Pacers 99-106

Rudez volt a nyerőember. Az idei Indianánál sosem lehet tudni, hogy előlép-e valaki és ha igen, ki lesz az, az utóbbi hetekben rendre el is bukták a szoros meccseket. Ma véget vetettek a vereségszériának, Damjan Rudez (7/10 mezőnyből, 4/7 tripla) egymaga 16 pontot rámolt be a negyedik negyedben (18 pontos karriercsúccsal zárt), egyedül fordította meg a találkozót – a Magic összesen 17-ig jutott a záró 12 percben. A győzelmet fél perccel a vége előtt biztosította be Rudez egy triplával, amivel hatpontosra nőtt az előnyük, így hét vereség után tudtak újra nyerni.

Védekezés nélkül nem megy. A Magic zsinórban kilencedik ellenfelét engedte száz pont fölé, méghozzá a liga egyik leggyengébben támadó csapatát, az Indianát – 5-20-ra állnak idén akkor, amikor az ellenfél eléri ezt a számot. Hiába szórt 27-et Vucsevics (igaz, a dupla-dupla most elmaradt), hiába jutott 18-ig Oladipo és hiába mozgatta jól csapatát megint Payton, amíg hátul nem tudnak összeállni, nincs miről beszélni – ha a Pacers dobja túl őket, ott már komoly a gond.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 27, Oladipo 18/3, Harris 11/3
A Pacers legjobb dobói: West 20, Rudez 18/12, G. Hill 17/3

San Antonio Spurs – Milwaukee Bucks 101-95

Felvillanó oroszlánkörmök. Alaposan meglepte a hazai alakulatot a lendületesen kezdő Bucks, az első negyed végén egy 16-0-s rohamot vágott ki a vendég gárda, melynek köszönhetően több mint tíz ponttal léptek el a regnáló bajnoktól. Az előny egészen a harmadik negyedig tartott ki, de nem adták fel Knight-ék a küzdelmet. A végjátékban másfél perc alatt 9 pontot termeltek be, de Bayless potenciális egyenlítő duplája kimaradt, a nagyot küzdő Bucks pedig bár emelt fővel, de vesztesen távozott a Spurs otthonából.

Lecke a fiatalságnak. A kezdeti akadozó játékra kemény védekezéssel reagált a Popovich-legénység. A harmadik játékrészben Parkerék ízelítőt adtak a Bucksnak, hogy miként is kell ezt a játékot játszani, főként a védő oldalon, ugyanis 12 pontot tartották ellenfelüket. Összesen 21 eladott labdába hajszolta bele a Milwaukee-t a Spurs, miközben a festékbeli uralma mellett (52-34) sorra állhattak játékosai - főleg Leonard (10/12) - a büntetővonalra (21/30), ezzel szemben a vendégek csupán 12 büntetőt emelhettek gyűrűre. Az utolsó percekben Ginobili és Duncan pontjai hozták meg a hazaiak számára a végső sikert, fontos leckét adott a Spurs a védekezés fontosságáról a fiatalok számára.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 20, Leonard 19/3, Diaw 14
A Bucks legjobb dobói: Middleton 21/9, Bayless 15, Pachulia 12

Toronto Raptors – Detroit Pistons 114-110

Parádés helyettes. Bár Brandon Jennings egész szezonra kidőlt sérülés miatt, de a Pistons nem keltette annak látszatát, hogy ez a tény rendkívüli módon megviselné a gárdát. A kezdőbe kerülő csereirányító, D.J. Augustin motiváltan játszott, karriercsúcsot (12/20 mezőnyből, 5/9 tripla, 8 gólpassz) tett az asztalra. Rajta kívül Monroe is remekelt, aki masszív dupla-duplával (21 pont, 16 lepattanó) zárt. A Detroit nagy hangsúlyt fektetett a támadójátékra, de közben megfeledkezett arról, hogy védekezni is kellene. A Raptors 53%-os pontossággal dobott mezőnyből, s bár a vendégek többször felzárkóztak, ahogy a lefújás előtt három perccel is, de nem forgott veszélyben a hazaiak sikere.

Ponthalmozó kezdőjátékosok. Amellett, hogy a nagy támadásbeli iram ellenére vigyázott a labdára a vendéglátó (8 eladott labda), nem feledkeztek meg játékosai az összjátékról sem. A Vasquez - Lowry duó 15 gólpasszt jegyzett, a Raptors kezdője pedig 86 pontot tett az eredményjelzőre, Valanciunas egyik legjobb szezonbeli játékával (9/15, 11 lepattanó, 4 blokk) ellensúlyozta a Pistons magasembereinek tevékenységét. Mivel a hazaiak minden fordítási kísérletet meggátoltak, így visszavághattak a két héttel ez előtti, saját pályájukon elszenvedett vereségért.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/3, Valanciunas 20, Johnson 17
A Pistons legjobb dobói: Augustin 35/15, Monroe 21, Caldwell-Pope 16/9

Golden State Warriors – Boston Celtics 114-111

Nehezen jött a győzelem. Egymás után négy nagyarányú győzelmet aratott a Warriors, Steve Kerr szerint törvényszerű volt, hogy jön egy gyengébb teljesítmény – szerencséjükre hazai pályán történt, ahol átlagban 26-tal nyerik a meccseket. Hét ponttal nyerték az első negyedet, a záró etapra 12 pontos fórral fordultak, de védekezésben nem voltak olyan stabilak, mint korábban, ezt pedig kihasználta a Celtics. Az utolsó negyedben végig partiban voltak a vendégek, sőt, bár fél perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy megnyerte a GSW (tíz pont volt az előnyük), még innen is közel tudott férkőzni a Boston, de egyenlíteni már nem tudtak.

A Splash Brothersre nem volt válasz. A Curry-Thompson duót nem tudták megfogni Bradley-ék, a dobóhátvéd az 52 pontos estéje után ma is beszórt 31-et (11/19 mezőnyből), az irányító pedig 22-t rámolt be 11 gólpassz mellett – kulcspillanatokban ők ketten villantak és tolták meg a hazaiak szekerét. Mellettük Bogut és Draymond Green volt hatékony, de Sullingerrel nem nagyon tudtak mit kezdeni – a Boston erőcsatára 26 ponttal húzta csapatát, a sokoldalúan (19 pont, 7/12, 7-7 pattanó és gólpassz) játszó Turner mellett ő volt a Celtics vezére. Megtörni viszont nem tudták a Warriorst, a hajrában villantak Thompsonék és behúzta a meccset a ligaelső.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 31/9, Curry 22/3, Green 16/3
A Celtics legjobb dobói: Sullinger 26/9, Turner 19/3, Bradley 15/9, Zeller 15

Denver Nuggets – Washington Wizards 115-117 – h. u.

Faried a negatív hős. A Denver erőcsatára egész meccsen rosszul játszott, mindössze 9 pontig és 11 pattanóig jutott - az utolsó másodpercekben pedig két büntetőt is elrontott, így lett hosszabbítás. Mellette Arron Afflalo is rettenetes dobóformát mutatott, így hiába volt Ty Lawson ihletett napja John Wall-lal szemben (31 pont, 12 gólpassz), és hiába adott el mindössze 9 labdát a Nuggets, Faried büntetői miatt ezek nem értek győzelmet.

Kris Humphries a hős. John Wall sem játszott rosszul (19 pont, 16 gólpassz), de teljesítményét kissé beárnyékolja Lawson remeklése – akire viszont nem volt ellenszer, az a rutinos csere-erőcsatár volt. 21 pontját 9/13-as mezőnymutatóval szerezte, lekapkodott 14 pattanót – emellett a rendes játékidő végén és a ráadás elején is nagyon fontos kosarakat szerzett. Neki és a 7/9-cel célzó Nené Hilariónak köszönhető, hogy noha a triplákkal hadilábon állt ma a Wizards (alig 28%), mégis nyerni tudtak – és Kelet 2. helyén állnak.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 31/9, Chandler 20/12, Arthur 12.
A Wizards legjobb dobói: Humphries 21, Wall, Pierce 19/3-19/3.

Los Angeles Lakers – Houston Rockets 87-99

Nem volt nagy küzdelem. Bár Dwight Howard bokasérülése miatt nem állhatott rendelkezésre egykori csapata ellen, a Houston nagyon gyorsan elrendezte a meccs sorsát: az első negyedben 15 pontos előnyt harcoltak ki. A különbség már 25 pontnál is járt, végül a hazaiak az utolsó percekben kozmetikázni tudtak. James Harden dobóedzést tartott (37 pont 60 százalékos pontossággal, 8 pattanó, 5 gólpassz), a rutinos cserejátékosok (Smith, Terry, Brewer) pedig kisujjból elintézték az eredmény tartását.

Vezér nélkül nehéz. Kobe Bryant idén már nem fog játszani, de ha korábban kidőlt, csapattársai néha összekapták magukat – most nem. Zsinórban nyolcadik buktáját volt kénytelen elfogyasztani a Lakers, és esélye sem volt. Jeremy Lin dicsérhető, mert bár nagyon rosszul dobott, de kiharcolt 14 büntetőt, és kiosztott 6 gólpasszt – illetve Carlos Boozer, aki dupla-duplázott (18 pont, 11 pattanó). Más kérdés, hogy miért nem a kezdőben kaptak helyet – a Clarkson-Ellington-Kelly-Hill-Sacre kezdőötös a Lakers gazdag történelmének talán leggyengébbje. Bár minden érintett tagadja, de a csapat felállása és játéka alapján a Los Angeles elkezdett tankolni a lehető legjobb drafthelyért.

A Lakers legjobb dobói: Boozer 18, Lin 14, Ellington 13/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 37/12, Terry 11/6, Smith 11/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus