James-ék kikaptak Miamiban, Westbrook legázolta a Spurst

A Heat nyert LeBron visszatérő meccsén, Good Russ tarthatatlan volt, a Clippers is elkapta a Warriorst, Wall többet ért, mint Melo

Remek meccseket hozott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) karácsonyi játéknapja, LeBron James vereséggel távozott korábbi sikerei színhelyéről, Russell Westbrook viszont tarthatatlannak bizonyult, így a Thunder nyert a címvédő Spurs otthonában. A Warriors ismét kikapott, most a Clipperstől, Pau Gasol győzelemre vezette a Bullst a Lakersszel szemben, Carmelo Anthony 34 pontja viszont kevés volt John Wall és a Washington ellen – lássuk a részleteket!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

New York Knicks – Washington Wizards 91-102

John Wall tarthatatlan volt. A Washington irányítója idén nagy formában játszik, ezt pedig a Knicks hátvédsora ellen is bizonyította. Gyakorlatilag akkor és úgy verte meg az emberét, amikor és ahogy kedve tartotta, minden betörése után azt csinált, amit akart – ennek végül 24 pont és 11 gólpassz lett a vége. Remekül kontrollálta a meccset és irányította csapatát, a Wizards fokozatosan lépett el, egy kategóriával gyorsabban és jobban játszott, 51%-kal dobott és egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük.

Csak Anthony csillogott. A Knicks már az első negyedben elveszítette volna a meccset, ha a kiscsatár nem veszi vállára csapatát, nagyjából a pontok felét Melo dobta – a félidei 44-ből 21-et vállalt magára. Bár a harmadik negyedben eléggé megfogta Rasual Butler, a hajrában könnyű kosarakat is rontott, illetve a tripla nem ment neki (0/6), végül 34-gyel zárt, vezérként viselkedett és húzta a New Yorkot – de minimális csapatjáték nélkül ez ennyire elég.

Karácsonyra kiállítás. A negyedik negyed közepén már kellően frusztrált volt a Knicks, miután minden kísérletükre könnyedén válaszoltak a vendégek – Acy elragadtatta magát, kemény faultja után pedig könyökkel csapott oda Wallnak, így flagrant 2-vel elküldték zuhanyozni, Wall sima technikait kapott.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 34, Calderon 16/6, Aldrich 10
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/3, Beal 17/6, Humphries 14

San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder 106-114

Westbrookra nincs ellenszer. A Thunder egyese elképesztő agresszivitással játszotta végig a találkozót, gyakorlatilag megállás nélkül, minden támadásnál nekiment a védelemnek és óriási nyomás alatt tartotta a Spurst – ennek az első félidőben rengeteg hiba, a fordulás után azonban több hatalmas kosár lett a vége. 28 dobást vállalt, végül mezőnymutatóját feltornázta 50%-ra, így 34 pontot rámolt be, kiosztott 11 gólpasszt és megszerzett öt labdát – elsöprő stílusa ellen tehetetlen volt a Spurs.

Jobban akarta az OKC. Westbrook elszántsága mellett Steven Adamst illik kiemelni, aki 15 ponttal és 16 lepattanóval dupla-duplázott, lekapott hét támadót és elöl-hátul terrorizálta a Spurs nagyembereit – de a 21-ig jutó Ibaka és a rendkívül hatékony Jones-Morrow páros is dicsérhető. Westbrook áthajtotta övéit minden nehézségen, a simán nyert lepattanózás mellett kiharcoltak 38 büntetőt, többet tettek a győzelemért.

Parkert előbb a Thunder, majd Popovich vette le. A francia irányító jól kezdett, de megállt tíz pontnál, ugyanis a feljavuló Westbrook ellen nem lehetett pályán tartani – edzője is inkább Joseph-et favorizálta, aki szintén csak extra kosarakba tudta hajszolni Good Russt. Ginobili irányítása mellett is jól nézett ki a Spurs, Bonner remekelt, de védekezésben nem találtak megoldást, így ismét vereséget szenvedtek.

A Spurs legjobb dobói: Bonner 17/9, Duncan 15, Splitter 14, Joseph 14
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 34, Ibaka 21/9, Adams 16

Miami Heat – Cleveland Cavaliers 101-91

Most nem tört meg a Heat. Az első félidőben remekelt a Miami, Deng nagy munkát végzett Jamesen, Wade pedig bámulatosan (25 pont a nagyszünetig) kosarazott elöl – vezettek is 13-mal. Aztán a folytatásban ugyan lett ez 17 is, de Wade teljesen elfogyott (2/12) a szünet után, a Cavs James zsákolásával át is vette a vezetést egy pillanatra – végül a nagyot játszó (25 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz) Deng vezérletével egy 11-4-es futással megszerezte a győzelmet a hazai alakulat.

Jamest megtapsolták. Jól fogadták a visszatérő sztárt Miamiban, a hangulat karácsonyi mérkőzéshez maximálisan méltó volt. James 30 ponttal zárt 8 gólpassz mellett, 18 kiharcolt büntetője eggyel több, mint a teljes Heaté – viszont szinte végig pályán kellett lennie. Ugyan egy nézők közé ugrás után könnyebben megsérült és be kellett mennie az öltözőbe, visszatért és végül 40 percet töltött a parketten – a találkozó után elmondta, hogy nem elég jók jelenleg.

Love-nak nem ízlett a centerposzt. Varejao kidőlése után nem maradt bevethető centere a Cavsnek, Love-nak végig itt kellett játszania – szűk 40 perc alatt sem tudott érvényesülni, nem voltak meg a dobásai, Chris Andersen levédekezte. Így hiába tett James mellé 25 pontot Irving (a hajrában az ő térde is megsérült könnyebben), most rövidnek tűnt a Cavs-rotáció - a végül 31-gyel záró Wade, a remeklő Deng és egy korrekt csapatvédekezés ma elég volt a Miaminak.

A Heat legjobb dobói: Wade 31/6, Deng 25/3, Andersen 12
A Cavaliers legjobb dobói: James 30/6, Irving 25/3, Love 14

Chicago Bulls – Los Angeles Lakers 113-93

Csak egyszer jött a csoda. Kobe Bryant ezt a találkozót is kiülte, de ma nem tudták őt úgy pótolni, mint a Golden State ellen, végig hátrányban kosaraztak, majd a negyedik negyedben egy nagy futással végleg eldöntötte a meccset a Bulls. Price próbálta irányítani csapatát, az ex-chicagói Boozer nagyon csipkedte magát, de Ed Davis is hasznos volt – viszont védekezésben nem tudtak mit kezdeni nagyjából senkivel, ezt pedig most nem tudták eltüntetni.

A periméteren átjáróház volt a Lakers. A Chicago hátvédsora azt csinált, amit akart, Rose 31 perc alatt jutott el ismét húszig, Jimmy Butler 12 dobásból 21-ig, de Brooks is könnyedén hozta a 13 pontot és 6 gólpasszt. A padról még Mirotics (14 perc alatt 13 pont, 7 pattanó, 3 tripla) villogott, de az igazi vezér ma Pau Gasol volt, a korábbi Laker 23 ponttal, 13 pattanóval, harcos, de fineszes játékkal vezette győzelemre új csapatát.

A festékben is dominált a Bulls. Gasolra építve a gyűrű alatt is fölényben volt a Chicago, 57-39-re hozták a lepattanózást és 48-38-ra nyertek a festékből szerzett pontok tekintetében – 40% alatt tartották a Lakerst, akik így hiába vigyáztak nagyon a labdára és adták el csupán négyszer (!), nem volt reális esélyük.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 23/3, Butler 21/3, Rose 20/6
A Lakers legjobb dobói: W. Johnson 19/6, Hill 16, Boozer 14

Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 100-86

Nagyot fordult a meccs. Botrányosan kezdett a Clippers, első 24 dobásukból csak 4 talált célt (zsinórban 16-ot rontottak), bár büntetőkkel és meglepően jó védekezésükkel igyekeztek ezt kompenzálni. A folytatásban aztán fokozatosan átvették az irányítást, a negyedik negyed elején pedig a Golden State 2/15-ös mezőnymutatóját kihasználva megléptek és nagy győzelmet arattak – a Warriors a 16 meccses sikersorozat után az utóbbi öt találkozóból hármat is elveszített.

A Staples Center nem hoz szerencsét. Három napon belül másodszor szenvedett itt vereséget a ligaelső Warriors, akik képtelenek voltak kihasználni a Clippers hibáit a meccs elején. A támadójátékuknak nem sok köze volt az eddig tőlük látottakhoz, sem Curry, sem Thompson nem tudta húzni a csapatot és összességében is csak 42,5%-kal dobtak – különösen az utolsó negyedben voltak tragikusak, itt lépett el Doc Rivers csapata. A Splash Brothers amellett, hogy nem hozta a pontokat, jóval kisebb hatással volt a meccsre, mint szokott, Paulék nagyot melóztak a periméteren.

Crawford kellett a végén. Többet tett a győzelemét a Los Angeles, Blake Griffin nagyon aktív volt és bár a dobás nem ment neki, ezt igyekezett kompenzálni lepattanókkal, gólpasszokkal, büntetőkkel. Chris Paul passzjátékát megakadályozták Curry-ék, de az utolsó negyedben Jamal Crawford előlépett, egymaga bevert 12 pontot és megtolta csapata szekerét. Ők 40% alatt maradtak mezőnyből, de hasonlóan agresszív védekezésük és nagyobb elszántságuk elég volt a győzelemhez.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 24/12, Paul 22/3, Griffin 18
A Warriors legjobb dobói: Thompson 15/6, Curry 14/3, H. Barnes 12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus