James-nap: LeBron tripla-duplázott, Harden 48 pontot szórt

Harden 48-at dobott, óriási hajrával nyert a Rockets - James és Westbrook is tripla-duplázott - győzött a Clippers és a Bulls is.

A 48 pontos James Harden vezetésével, elképesztő utolsó negyedet produkálva nyújtotta tovább győzelmi sorozatát a Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Portland egy szinte megnyert mérkőzést bukott el. Lou Williams 35 pontjával és utolsó másodperces triplájával verte a Washingtont a Clippers, back-to-back győzelmet jegyzett a Chicago, nem hibázott a Spurs, a végjátékban ment nagyot LeBron James és a Cleveland, Giannis Antetokounmpo 37 pontjával nyert a Bucks - nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Los Angeles Clippers - Washington Wizards 113-112

Lou Williams lett a nyerőember. Oda-vissza "csapkodó" volt a mérkőzés végjátéka, az utolsó percnek négypontos előnnyel mehetett neki a Washington, de tizenkét másodperccel a vége előtt érkezett egy tripla Austin Riverstől, amivel fordított a Clippers. A Wizards tudott válaszolni, Bradley Beal egy 2+1-et küldött a helyére nyolc másodperccel az órán, de a hazaiaknak maradt még egy lövésük és az ihletett napot kifogó Lou Williams az utolsó másodpercben egy óriási triplával megnyerte a meccset csapatának. A Beallel az arcában elengedett jó nyolc méteres győztes kosárral Williams egyébként elérte a 35 pontot (11/20 mezőnyből, 4/8 tripla), mellette Danilo Gallinari is elkapta a fonalat (25 pont, 8/19 mezőnyből) és Austin Rivers is hozzászólt, ennyi tűzerő pedig éppen elég volt ahhoz, hogy partiban legyenek, majd két extra dobással nyerjenek - nagyon fontos volt számukra ez a siker, most 9-15-tel fogadják a Raptorst.

Pedig visszajött a Wizards. Az első félidő a hazaiak szájíze szerint alakult, ugyanis a nagyszünetben tizenöt pontos előnyben volt a LAC, innen kellett visszakapaszkodniuk a John Wallt továbbra is nélkülöző fővárosiaknak. Bradley Beal aztán 16 pontot szórt a harmadik negyedben, ő indította be a washingtoni motort, a záró etapban pedig egyik csapat sem vezetett négy pontnál nagyobb különbséggel, végig kiélezetten alakult a találkozó - ezúttal eggyel több clutch játék volt a Clippersben, hiába zárkózott vissza a Wizards. Scott Brooks alakulata azt az utolsó Williams-dobást és a nyolc elrontott büntetőt sajnálhatja, hiába osztottak ki 33 gólpasszt, hiába nyerték meg a lepattanózást, ez most nem volt elég, így 14-12-vel utazhatnak Brooklynba, hogy lezárják ötmeccses idegenbeli túrájukat. 

A Clippers legjobb dobói: Williams 35/12, Gallinari 25/6, Rivers 16/12
A Wizards legjobb dobói: Porter 27/12, Beal 25/15, Scott 22/9

Brooklyn Nets - Miami Heat 89-101

Megint harapott a Heat védekezése. Talán a mexikói levegő, vagy a helyi ételek, esetleg a városnézős pihenőnap tette, de nagyon agresszíven védekezett a Miami, úgy, ahogy azt leginkább csak Hassan Whiteside-dal a soraiban mutatta meg eddig - ezúttal a center nélkül is ment ez a csapatnak. Különösen a második félidőben szívták el a levegőt ellenfelük elől a floridaiak, ekkor összesen 36 pontot engedélyeztek és bár kétszer is kerültek hétpontos hátrányba, a negyedik negyedben már végig kontrollálták a dolgokat. A kezdőben Goran Dragic diktálta a tempót, de nagy szükség volt a kiváló cseresorra is, ahonnan Tyler Johnson és Justise Winslow 35 ponttal, 13/17-es mezőnymutatóval szállt be, érkezett az extra a kispadról - fontos győzelmet jegyzett Erik Spoelstra csapata, bár a tréner saját bevallása szerint a túra után diétáznia kell...

Nem tudott igazán kibontakozni a Nets. Az OKC után ismét "házigazdaként" fogadta újabb ellenfelét Mexikóban a Brooklyn, de most nem tudott felpörögni támadásban az együttes, végül alig 40%-kal dobott mezőnyből és 25,7%-kal kintről, hiába jutott hat játékos is tíz pont fölé, egy vezér most hiányzott, aki összefogta volna a játékot. Ez főleg a negyedik negyedben domborodott ki, ahol már nagyon nehéz dolguk volt a Miami térfelén és nem tudták leküzdeni a Heat védekezését, hét perccel a vége előtt tíz pont lett a különbség és egyszerűen nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy innen fordítsanak. Ezúttal nem tudtak rohanni (két pont leindításból), nem volt meg a ritmus támadásban és a sokszor extrát hozó kispad is elmaradt a Miami cseréitől, így ha nem is simán, de végül vereséget szenvedtek - érdekesség, hogy 2015 decembere óta nem tudják megverni a Heatet, sorozatban hatodszor kaptak ki. 

A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 18/3, Dinwiddie 15/9, Whitehead 13/3
A Heat legjobb dobói: Dragic 20/3, T. Johnson 20/6, J. Johnson 17

Charlotte Hornets - Los Angeles Lakers 99-110

A végén előlépett Clarkson. A szorosan alakuló meccs hajrájában megint nem került pályára a vendégeknél Lonzo Ball, ott volt viszont Jordan Clarkson, aki nyerőembernek bizonyult: 22 pontjából 14-et szerzett a negyedik negyedben, kintről-bentről büntetett és vezetésével az egypontos fór 15 egységre nőtt a játékrész közepén. Az eddigre már elfáradó (előző este hosszabbítást játszó) Hornetsben nem volt elég erő ahhoz, hogy visszajöjjön ebből az ütésből, így jó döntésnek bizonyult Luke Waltontól, hogy nem nyúlt hozzá csapatához és a Ball-Lopez kettőst a padon hagyta, az arany-lilák sorozatban második győzelmüket aratták idegenben - 50%-kal dobtak mezőnyből, kiosztottak 24 gólpasszt, ráadásul a fiatalok közül Kyle Kuzma még jobban játszott, mint korábban, kifejezetten hasznos számukra ez a túra. Egy megjegyzés: Clarkson sült csirkével és horrorfilmmel "melegített" a meccsre, a lefújás után azt mondta, hogy talán szokást csinál belőle...

Ezt a meccset még tegnap vesztette el a Charlotte. Egyértelműen fáradtan mozogtak a hazaiak azok után, hogy előző este túlórában kaptak ki a Bullstól, így az első blama hozta magával a másodikat is - két kötelező hazai győzelem helyett két vereséget könyvelhettek el 24 óra alatt. Ahogy telt az idő, úgy "fogyott a láb" Walkerék alól, összesen 28 pontot kaptak gyorsindításból és amikor megérkezett a friss erő a Lakers padjáról (Clarkson és Kuzma), nem tudtak mit kezdeni - nem volt bennük annyi, hogy még egyszer fel tudjanak pörögni, főleg, hogy Zeller, Kaminsky és Lamb sem tudott játszani sérülés miatt. Ezek után utaznak az OKC-hez, ahol az 1-10-es idegenbeli mérlegükkel nem számítanak esélyesnek...

A Hornets legjobb dobói: Walker 23/9, Howard 21, Williams 13/6 
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 22/3, Ingram 18, Caldwell-Pope 15/9

Atlanta Hawks - Orlando Magic 117-110

Két ember nem tudta megnyerni. Fournier és Gordon nélkül a Vucsevics-Simmons kettős vállalta magára a támadások befejezését a Magicnél és mindketten becsülettel tették is a dolgukat: Simmons 29 ponttal karriercsúcsot szórt, Vucsevics pedig még rajta is túltett, 31 pontos tripla-duplát (13/18 mezőnyből, 4/6 tripla, 13 lepattanó, 10 gólpassz) gyártott és a gárda élére állt. Ez sem volt azonban elég, ugyan a kezdeti tízpontos hátrányukat ledolgozták a vendégek, de az irányítást egyszer sem tudták átvenni, a szoros végjátékban pedig túl sokat hibáztak: 110-110 után Simmons próbált Vucsevicshez passzolni, de Bazemore ellopta a labdát és zsákolt belőle, a következő támadásnál Mack próbálkozott egy triplával, de Prince beleért és homály lett belőle, majd a következőnél Elfrid Payton adta el a labdát - szépen megverték magukat az utolsó bő egy percben. Hiába a 39 gólpassz, most ez sem ért győzelmet, kellett volna még valaki, aki a hajrában kisegíti a két pontfelelőst, vagy ha azt nem is, de legalább a csapatvédekezést összefogja - ez elmaradt, 11-17-tel fogadhatják a Clipperst.

Török tökéletesség. Ersan Ilyasova nagyon sokat tett azért, hogy az Atlanta tartani tudja a lépést a támadásban nagyszerűen játszó Orlandóval: a kezdőbe kerülő török erőcsatár 9/9 dobását, közte 5/5 triplát küldött a gyűrűbe, képtelen volt hibázni ezen az estén. 26 pontja nagyon sokat jelentett a társaságnak és a védekezést bontó Schröder-Bazemore párosnak (37 pont, 14 gólpassz), ráadásul a padról Cavanaugh és Belinelli is beszórt 27 pontott, extrán dobtak a hazaiak - végül 50% felett zártak mezőnyből és kintről (17 bedobott hármassal) is, ők is 30 gólpassz fölé jutottak, a hajrában pedig élesebbnek bizonyultak, így megérdemelten nyertek.

A Hawks legjobb dobói: Ilyasova 26/15, Bazemore 19/9, Schröder 18/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 31/12, Simmons 29/9, Payton 11/3

Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 105-98

LeBron James jelentette a különbséget. Ahogy idén már többször, ezúttal is James vezette győzelemre a Kevin Love-ot nélkülöző Clevelandet, méghozzá extra negyedik negyedes teljesítményével: a kiscsatár kilenc pontot, hét lepattanót és hat gólpasszt jegyzett a záró etapban, így "természetesen" egy 30 pontos tripla-duplával zárta az estét. Így is nagyon kellett kapaszkodniuk a hazaiaknak, mert a hajrában még 96-91-re a Philly vezetett, de az utolsó négy és fél percben 14-2-t futott a Cavs a Wade-Korver-Crowder-James-Green sorral, ez bizonyult a nyerő ötösnek. Egyébként is az alacsony szerkezetet alkalmazta Tyronn Lue, mert Love és Thompson nélkül Zizic kezdett ötösben, de nem bizonyult jó megoldásnak, így sokat volt center Frye, illetve Green is - végül sikerült behúzni a győzelmet, így bár előző este megszakadt a sikerszéria, hamar javítani tudott a társaság.

A vége hiányzott. Nagyjából 43 percig jól játszott a Philly annak ellenére, hogy Joel Embiid nem léphetett pályára, hiszen Ben Simmons és Dario Saric kreálta a helyzeteket (együtt 31 pont és 16 gólpassz), a Redick-Covington páros pedig extra hatékonyan (38 pont, 9/16 tripla) értékesítette is azokat kintről. Összességében sem dobtak rosszul mezőnyből, kiosztottak 31 gólpasszt, rendben volt a támadójáték, sőt, védekezésben is kapartak, de a hajrára végül elfogytak: az utolsó hat mezőnykísérletüket elrontottát és közben eladtak három labdát is, szűk öt perc alatt két büntetőt tudtak csak feltenni a táblára, ez pedig elég volt ahhoz, hogy vereséget szenvedjenek.

A Cavaliers legjobb dobói: James 30/6, Green 13/3, Wade 13, Korver 13/12
A 76ers legjobb dobói: Covington 19/15, Redick 19/12, Saric 17/3

Chicago Bulls - New York Knicks 104-102

Megmenekült a Bulls. Jól kezdett, kilenc ponttal nyerte az első negyedet, majd egy gyengébb időszak után a záró etapban is fölénybe került a Chicago, amely két perccel a találkozó vége előtt még tízpontos előnyben volt. Nem volt azonban még vége, egy támadóhiba, egy lejáró támadóidő és egy eladott labda után hirtelen kiegyenlített a New York és 102-102-nél került ismét a játékszer a Bullshoz, ahol Kris Dunn végül megoldotta a feladatot: két másodperccel az órán kiharcolt egy faultot, bedobta mindkét büntetőt, a Knicks válasza pedig már nem esett be, így a hosszabbításos charlotte-i siker másnapján újabb győzelmet húzott be Fred Hoiberg legénysége. Az említett Dunn (17 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) mellett az újonc Markkanen (15 pont, 8 lepattanó) és a még csak második idei meccsét játszó Mirotic (19 pont, 5/8 tripla) is kiemelendő, ugyan óriási izgalmak közepette (kezdve azzal, hogy a hó miatt késve ért Chicagóba a csapat, alig öt órával a meccs előtt), de végül újabb önbizalomnövelő sikert könyvelhetett el a társaság.

Nem, nem és nem. Idegenben egyszerűen képtelen nyerni a New York, már 1-8-ra áll a társaság saját pályájától távol, így hiába jó otthon (11-5), ez kevés lesz az év végi jó eredményhez. Egyértelműen a támadójáték jelentette a gondot, Kristaps Porzingis 23 pontjához 25 mezőnykísérlet kellett és más sem tudott fellépni vezérré, az extrát játszó (45 pont szinte egyenlő elosztásban) kispad óriási segítsége kellett ahhoz, hogy partiban legyenek, majd a végén nagy hajrával egyenlítettek, de már-már jellemző, hogy végül mégis beütöttek egy faultot, amivel kikaptak - szerencséjük, hogy ma este otthon játszanak az Atlantával...

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 19/15, Dunn 17, Markkanen 15/3, Nwaba 15
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 23/3, Lee 14/3, Kanter 10, O'Quinn 10, McDermott 10/6, Ntilikina 10/6

Milwaukee Bucks - Utah Jazz 117-100

Ez megint az MVP-Antetokounmpo volt. Az elképesztő szezonkezdet óta azért visszaesett a Bucks görög sztárjának teljesítménye, de ezúttal ismét a teljességgel ellenállhatatlan arcát mutatta: végül 37 ponttal (14/22 mezőnyből), 13 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, nem lehetett vele mit kezdeni. Mellette ráadásul ismét volt két olyan opció, aki ki tudta egészíteni az ő játékát, Middleton és Bledsoe negyven pontot tett hozzá, így a Milwaukee gyakorlatilag uralta a meccset - az első negyedet tíz ponttal nyerte, még a nagyszünet előtt volt 16 pontos fórban is, a záró etap elején pedig 22 volt közte, itt dőlt el végleg az összecsapás. A gárda egyébként 11-4-re áll Bledsoe érkezése óta, ő azért határozottan jót tett a játéknak, ez a trió pedig 75 pontot átlagol a jelenlegi hármas győzelmi széria során, rájuk lehet építeni a folytatásban is.

Ehhez kevés volt a Jazz. Ezúttal nem működött a vendégek csapatvédekezése, Antetokounmpo sebességével és atletikusságával képtelenek voltak felvenni a kesztyűt, ez pedig alapjaiban határozta meg a meccs alakulását. Egyszer, a második negyedben tudott futást produkálni a Utah, de hamar rendezte a sorokat és visszaállította a különbséget a Milwaukee, a második félidőben pedig nem igazán volt már esélye Quin Snyder együttesének. Hiába érték el hatan is a tíz pontot (ketten a húszat), annyi tűzerő nem volt bennük, hogy Middletonékkal tartani tudják a lépést, így 13-14-gyel folytathatják hatmeccses idegenbeli túrájukat Chicagóban.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 37/3, Middleton 20/6, Bledsoe 20/9
A Jazz legjobb dobói: Gobert 20, Burks 20/6, Favors 14/3

Memphis Grizzlies - Oklahoma City Thunder 101-102 - hosszabbítás után

Ez óriási győzelem volt. Paul George nem tudott pályára lépni, az első félidőben húszpontos hátrányban volt a csapat, Russell Westbrook gyalázatosan (7/29 mezőnyből, 1/12 tripla) dobott, mégis meg tudta valahogy nyerni a találkozót az OKC, ennek pedig óriási értéke van. Ezúttal igyekezett összekapni magát Carmelo Anthony, a George helyén játszó Alex Abrines 20 ponttal és 6/8 triplával jelentkezett, a betett labdákból húsz pontot szórt Steven Adams is, Westbrook pedig igyekezett másban hasznos lenni: 11 lepattanóval és 14 gólpasszal tripla-duplázott, majd a hosszabbítás legvégén bedobta a meccsnyerő két büntetőt is. A Thunder 40% alatti mezőnymutatóval, egész egyszerűen gyengén játszva, de óriási küzdve aratott győzelmet idegenben, kedd hajnalban pedig otthon, a Charlotte ellen elérheti az 50%-os mérleget.

Semmi sem jön össze a Memphisnek. A meccs elején ízekre szedte ellenfelét a Grizzlies, 12 perc játék után kereken húsz pont volt a hazai előny és csak a nagyszünet előtti percekben tudott ebből faragni a Thunder. A fordulás után szorosabbá vált a meccs, fordított az OKC és a végjáték már elképesztő izgalmakat hozott: négy másodperccel a vége előtt Marc Gasol elrontotta az egyenlítőnek szánt büntetőt, de az újonc Dillon Brooks leszedte a támadópattanót, így Tyreke Evans megnyerhette volna a meccset a vonalról. Nem tette meg, ő is kihagyott egy büntetőt, így a váratlan eséllyel "csak" hosszabbításra tudott menteni, ahol aztán hat másodperccel a vége előtt még vezetett a Memphis - jött azonban Russell Westbrook, egy clutch kettes után bedobott két büntetőt és végül rendkívül fájdalmas vereséget szenvedett a hazai alakulat. Hiába volt meg többször is az esélyük, megint kikaptak, így már csak a Dallast előzik meg Nyugaton, mindössze egyetlen meccsel...

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 29/6, Gasol 22/6, McLemore 17/15
A Thunder legjobb dobói: Adams 21, Anthony 21/6, Abrines 20/18, Westbrook 20/3

Phoenix Suns - San Antonio Spurs 101-104

A második sor is megoldotta. Back-to-backet játszott a Spurs, ráadásul hét nap alatt ez volt az ötödik meccsük, így a veterán Gasol-Parker-Ginobili trió mellett a kisebb sérülését kúráló Danny Green sem lépett pályára a még mindig csak tréningező Kawhi Leonard és a több hétre kidőlt Kyle Anderson mellett – Gregg Popovich így is csak kicsit kockáztatott, hiszen a túloldalon Devin Booker sérült, és be is jött a húzás. Az első negyedben 11 pontot tett közé a B. Paul-Forbes-Murray-Gay-Aldridge kezdőötössel operáló vendéggárda, nagyszünetben 13 volt közte, és bár a második félidőben folyamatosan jött fel a Suns, a végén Forbes higgadt hármasa mindent eldöntött. Akadt azért veterán vezér a csapatban, hiszen Aldridge és a padról beszálló Mills is 20 pontot termelt, Rudy Gay 16-ig jutott, de dicséret illeti a nem a saját posztján játszó Murray-t, aki 14 pattanót kapott le, illetve a hátvéd létére 3 szerzett labda mellett 2 blokkot bemutató Brandon Pault is. A vendégek sorozatban negyedszer nyertek, és tapadnak a bombaformában lévő Houston-GSW duóra. 

Van ennél lejjebb? A Suns kezdői négy pontot szenvedtek össze az első negyedben, megadva ezzel a meccs alapképletét, hogy ki legyen az üldöző. A Bookert és Lent nélkülöző csapat nagy nehezen vissza is küzdötte magát a második félidőben, köszönhetően a 25 pontot termelő Mike Jamesnek, illetve a kezdőben végül értékelhetőt nyújtó Warrennek (24 pont) és Marquese Chriss-nek (15 pont, 8 pattanó), de a kritikus pillanatokban védekezésben, majd támadásban is hibáztak: hiába vezettek 101-99-re, Forbesról lemaradtak, majd a túloldalon James kihagyott egy triplát, és a lepattanót már nem bírták összeszedni. A Spurs második sorát sem tudták legyőzni, de igazából nem is érdemeltek volna győzelmet, mert csapatjátékról nem nagyon lehetett beszélni a 11 (!) gólpasszuk fényében…

A Suns legjobb dobói: James 25/6, Warren 24/6, Chriss 15/3.
A Spurs legjobb dobói: Mills 20/9, Aldridge 20, Gay 16.

Portland Trail Blazers - Houston Rockets 117-124

Majdnem bejött a taktika. Bár ebben a szezonban kategóriával jobb a Portland védekezése, mint az előző években, a palánk alatti vezér, Jusuf Nurkic hiányában nem nagyon volt más választásuk, mint megpróbálni túldobni a ligaelső Houstont. Erre meg is vannak a lelkiismeret nélkül vállaló dobóik, Lillard 9 triplát vert be (csapatcsúcs-beállítás), McCollum 28 pontig jutott, ketten kiosztottak 10 gólpasszt is, igaz 10 labdát el is adtak. A távolról lőgyakorlatot tartó Aminu és a nagyon pontosan célzó Meyers Leonard (5/6 mezőnyből) mellett a padról Ed Davis és Connaughton is igyekezett hozzászólni, és sokáig úgy tűnt: ez a csomag elég is lesz a Rockets ellen. Az első félidő egálja után a harmadik negyedet 36-22-re nyerték, ekkor viszont pár percre kivált Lillard és jegelték a bal lábát – azonnal sebességet váltottak a vendégek védekezésben, és hiába tért vissza az irányító, Hardenéket már nem lehetett megállítani. A Blazers zsinórban negyedszer vesztett, és egyetlen meccsre van a PO-vonaltól. 

Brutális idegenben a Houston. Tizenháromból tizenkettőnél tart otthonától távol a Rockets, a 14 pontos negyedik negyedes hátrányt otthon sem egyszerű ledolgozni, hát még így, és most azért alaposan meggyűlt a bajuk a Lillard-McCollum párossal – ha Lillard nem sérül meg, nem biztos, hogy ezt behúzzák. A sportban viszont nincs „ha”, Harden és Paul vezetésével a negyedik negyedben aratott a Houston, azt is elbírták, hogy Ryan Anderson és Eric Gordon is nagyon rosszul dobjon, mivel Ariza elöl-hátul (3 tripla, 4 szerzett labda) remekelt, Capela pedig alig 22 perc alatt dupla-duplázott (11 pont, 10 pattanó). Az ellenfeleknek nem jó hír, hogy ligát vezető texasiaknak most jön a jutalom: zsinórban hétszer játszanak otthon...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 35/27, McCollum 28/6, Aminu 15/15.
A Rockets legjobb dobói: Harden 48/12, Paul 26/3, Ariza 13/9.

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus