Jimmy Butler a nap hőse Chicagóban, nyert a GSW

40 pont és győztes kosár Butlertől - 121-et dobott a Raptorsnak a Warriors - Paullal is kikapott a Clippers - parádézott a Milwaukee.

Negyven pontot szórt és a dudaszó pillanatában a győztes dobást is elsüllyesztette Jimmy Butler az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján, így a Bulls nyerni tudott a Brooklyn ellen. A Denver szoros meccsen verte a Minnesotát, a Warriors az első negyedtől uralta a Toronto elleni találkozót, a Spurs Kawhi Leonard nélkül győzött, a Clippers viszont Chris Paullal is kikapott - ismét nyert a Washington és a Milwaukee, az Atlanta pedig túlórában nyomta le a Carmelo Anthony-t elveszítő New Yorkot.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Washington Wizards - Indiana Pacers 111-105

John Wall tarthatatlan volt. Már az első félidőben is remekül játszott a Wizards irányítója, de a fordulás után még egy fokozattal feljebb kapcsolt, mivel elveszítették Bradley Bealt - a dobóhátvédnek kiment a bokája és nem térhetett vissza a parkettre. Wall a nagyszünetet követően 23 pontot rámolt be, végül 36-tal zárt (11/19 mezőnyből) 11 lepattanó és 9 gólpassz mellett - amikor szorult a hurok, egymaga sorozatban 12 egységet szerzett és tolta előre csapatát. Az ő agresszivitásával sikerült megőrizniük az előnyüket és a Pacers nem tudta átvenni a vezetést - a fővárosiak így az utóbbi 11 meccsükből a nyolcadikat nyerték meg, zsinórban hetedszer győztek otthon és már csak egyetlen találkozóra vannak az 50%-os mérlegtől.

Süllyed az Indiana. Sorozatban negyedik vereségét szenvedte el Nate McMillan csapata, pedig most már Monta Ellis is pályára léphetett, de így is végig futottak az eredmény után. A második negyedben már tíz pontos hátrányban voltak és bár a záró etapban felzárkóztak egy labdányira, Wall mindenre válaszolt - ezen felül a Wizards 54-34-re nyerte a lepattanózást és 15 támadót tépett le, ez szintén döntőnek bizonyult. Hiába játszott remekül Paul George (34 pont, 10/20 mezőnyből, 6/10 tripla) és Jeff Teague (19 pont, 6/12 mezőnyből, 11 gólpassz), a palánk alatti gyengélkedés és a harmatos védekezés miatt nem tudtak fordítani, így egyre mélyebbre kerülnek - szombat hajnalban a Bullst fogadják.

A Wizards legjobb dobói: Wall 36/6, Porter 22/9, Gortat 13
A Pacers legjobb dobói: George 34/18, Teague 19/3, Turner 15, Miles 15/12

Orlando Magic - Charlotte Hornets 101-120

A hátvédsor intézte. A Nets elleni baki után most végig jó ritmusban kosarazott a Charlotte és a Kemba Walker-Nic Batum hátvédpárra építve kézben tartotta az összecsapást. Az ő betöréseik, védelembontásaik folyamatosan zavarba hozták a Magicet, berámoltak 41 pontot három negyed alatt, Batum ráadásul közelített egy újabb tripla-duplához is - a közel harmincpontos előny birtokában azonban nem kellett pályára lépniük a záró etapban. A nagy különbség egyébként a fordulás után alakult ki, amikor Batum vezetésével extra formában dobtak a vendégek, míg a hazaiaknál eltűnt az addig húsz pontot beszóró Serge Ibaka - egy 28-2-es (!) rohammal átgázoltak ellenfelükön. Steve Clifford legénysége így az utóbbi öt meccsből a negyediket nyerte meg és 18-14-gyel folytathatja a Miami ellen.

Nem védekezett a Magic. Addig voltak partiban a hazaiak, amíg a Charlotte is lazára vette a figurát hátul, így az első félidőben közel 60%-kal (!) dobó Vucsevicsék ott loholtak ellenfelük nyakán. A fordulás után azonban a Hornets váltott és sokkal aktívabbá vált védekezésben, míg az Orlando nem reagált és rengeteg könnyű kosarat kapott, miközben képtelen volt megoldást találni támadásban - néhány perc alatt elúszott számukra a meccs és húszpontos hátrányt halmoztak fel. A Charlotte így keleti negyedik, míg a Magic továbbra sem tud előrébb lépni a közelharcban, jelenleg a 12. helyen áll, igaz, ugyanannyi győzelemmel, mint a nyolcadik Milwaukee.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21, Ibaka 20/6, Meeks 11/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 21/6, Batum 20/9, Lamb 14/3

Atlanta Hawks - New York Knicks 102-98 - hosszabbítás után

Anthony kiállítva. A második negyedben elveszítette vezérét a Knicks, amikor egy lepattanóért folyó harc során lekönyökölte Thabo Sefoloshát - a két játékost ezt követően szét kellett választani, felpattantak a kispadon ülök. A játékvezetők perceken át tartó tanakodás után végül azonnal kiállították Anthony-t, aki így tizenöt percet tudott csak pályán tölteni, csapata onnantól nélküle küzdött és végül kikapott - egyértelműen hiányzott a játéka, Derrick Rose 9/28-as mezőnymutatót szenvedett össze, 40% alatt dobtak, nem volt vezér a pályán. Igaz, esélyük így is volt megnyerni az összecsapást...

Hosszabbítás döntött. Végig szorosan alakult a találkozó, a záró etapban pedig folyamatoasn egy labdán belül voltak a felek, sőt, az utolsó bő két percben csak egy kosarat váltottak - Schröder és Rose is elrontotta a potenciális győztes dobást, jöhetett a hosszabbítás. Itt viszont hamar beszórt egy-egy triplát Sefolosha és Korver is, majd Howard zsákolt egyet, meglépett a Hawks - Hornacek kapott egy technikait is, a Knicksben pedig nem volt meg az az átütőerő, amivel még fordíthattak volna. Így nagy csatában nyert a szintén borzalmasan dobó Atlanta, ahol a 27 pontos Schröder és a 16 pontos, 22 lepattanós Howard mellett Sefoloshát mindenképpen ki kell emelnünk, hiszen elöl-hátul több kulcsfontosságú játékot is bemutatott, nagy szerepet vállalt a sikerben.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 27/3, Howard 16, Korver 13/9
A Knicks legjobb dobói: Rose 26, Porzingis 24/12, Noah 14, Holiday 14/6

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 94-119

Szenzációs volt a Milwaukee. Gyönyörűen járt a labda a vendégeknél, 36 gólpasszt osztottak ki, 50%-kal tripláztak és 58 pontot szereztek a festékből, folyamatosan jó helyzeteket kreáltak, ráadásul be is dobálták ezeket. Jabari Parker ezúttal is klasszisteljesítményt nyújtott, Giannis Antetokounmpóval ketten 53 pontot és 15 gólpasszt tettek hozzá, tehetetlen volt velük szemben a Detroit. Már az első félidőben is fölényben voltak a vendégek, de a fordulás után domborodott ki ez igazán, ekkor már a húsz egységet közelítette a különbség, innen pedig nem rontotta el Jason Kidd legénysége - ismét 50%-on állnak Snellék.

Van Gundy magára vállalja. A Pistons trénere szerint ez a vereség (amit a "brutális" jelzővel illetett) teljességgel az ő sara és sokat kell gondolkodnia azon, hogy hogyan hozza rendbe csapatát - Reggie Jackson szerint nem tartották be a stratégiát és azt csinált velük a Bucks, amit akart. Védekezésben most már meccsek óta borzalmasak, ezúttal sem tudtak mit kezdeni a Milwaukee játékával, támadásban pedig szintén hiányzik az erő, a lendület - ezúttal is csak a padról 23 ponttal beszálló Tobias Harrist lehet dicsérni, Reggie Jackson meg sem közelíti tavalyi szintjét.

A Pistons legjobb dobói: Harris 23/6, Drummond 16, Jackson 14/3
A Bucks legjobb dobói: Parker 31/12, Antetokounmpo 23/3, Monroe 14

Chicago Bulls - Brooklyn Nets 101-99

Jimmy Butler, Chicago hőse. A Bulls hátvédje bokasérülést szenvedett öt perccel a meccs vége előtt, de visszatért a pályára, hiszen csapatának szüksége volt rá - Dwyane Wade már korábban kivált egy újabb migrén miatt, Butlernek kellett megnyerni a meccset. Ezt meg is tette: az utolsó bő két percben beszórt kilenc pontot, majd a dudaszó pillanatában beverte a visszalépős győztes tempót is - végül kereken negyven ponttal zárt és győzelemre vezette a Chicagót. Szenzációs estéje mellett annak is örülhetnek a Bullsnál, hogy visszatérhetett Doug McDermott, így október 31-e óta először teljes a keret - az utóbbi időben gyengélkedtek, de most talán elindulhatnak felfelé.

Megvolt a Nets esélye. Az idegenben 1-15-re álló csapat Brook Lopez és Sean Kilpatrick remeklésére és főleg kinti dobásaira (Lopez 5/6, Kilpatrick 4/8 triplát szórt) építve nagyon közel állt a győzelemhez, sőt, a mérkőzés nagy részében vezetett is - igaz, csak pár ponttal, de szinte végig ők álltak jobban. Másfél perccel a vége előtt aztán egyenlített a Chicago, majd Butler el is döntötte az összecsapást, így hiába minden, ismét kikapott a Nets - pedig kiesett Wade, a Bulls eladott 18 labdát és bőven 40% alatt dobott, de ezt sem tudták kihasználni Foye-ék. Fél meccsel így is a Philly előtt vannak, szombat hajnalban a nagy formában lévő Washingtonhoz látogatnak.

A Bulls legjobb dobói: Butler 40/3, Wade 16, R. Lopez 12
A Nets legjobb dobói: B. Lopez 33/15, Kilpatrick 18/12, Foye 11/3

New Orleans Pelicans - Los Angeles Clippers 102-98

Chris Paul sem tudott segíteni. Három meccs után visszatérhetett a Clippers vezére, de még nem játszott igazán jól, bár így is beszórt 21 pontot, ezúttal nem volt akkora hatása a találkozó alakulására, mint ahogy azt megszokhattuk. DeAndre Jordannek köszönhetően megnyerték a lepattanózást (a center 25 lecsorgóba kapaszkodott bele), de 40% alatt dobtak és nem működött a gépezet, a negyedik negyedben tízpontos hátrányból kellett felállniuk - ezt ugyan megtették, de az utolsó dobás kimaradt, így Galloway a Pelicans javára döntötte el az összecsapást. A kispad most nem tudott hozzátenni, Crawford 3/15, Speights 4/12 dobást süllyesztett el, az ő kosaraik nagyon hiányoztak, így végül zsinórban negyedszer is kikapott Doc Rivers csapata - ráadásul szombat hajnalban Houstonban vív majd rangadót.

Erre lehet építeni. Ezúttal is jól védekezett a New Orleans, így a gyengébb támadójáték ellenére végig meccsben tudott lenni, erre pedig nem sok példa volt még az idei szezonban. A small-ball most is jól működött, bár az Asik-Ajinca páros így a padról nézte végig a találkozót, de Anthony Davis a húsz pontja mellett több nagy játékot is bemutatott hátul és irányítani is tudta a többieket. Összességében kiegyensúlyozott, stabil játékkal aratott fontos győzelmet a társaság és 3-1-re áll hazai szériáján, így már csak két meccsre van a nyugati nyolcadik Sacramentótól. 

A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Hield 17/9, Galloway 12/3, Evans 12/6
A Clippers legjobb dobói: Rivers 22/6, Paul 21/6, Jordan 13

San Antonio Spurs - Phoenix Suns 119-98

A második félidőben már nem viccelt a Spurs. Kawhi Leonard egy vírus miatt nem léphetett pályára a vendéglátónál és sokáig úgy tűnt, hogy ez komoly problémát okoz majd számukra - a nagyszünetben hat ponttal vezetett a Suns úgy, hogy 64 egységet rámolt be a liga egyik legjobb védelmének. A fordulás után azonban váltani tudott a San Antonio, LaMarcus Aldridge és Tony Parker intézte a támadójátékot, míg védekezésben csapatszinten összekapták magukat, így innentől csak 34 pontot engedélyeztek a vendégeknek - a záró etapban már magabiztos előnyt építettek ki. Ki kell emelnünk még Manu Ginobilit, aki csak a második félidőben 12 pontot, valamint három blokkot tett a közösbe, Aldridge nevetve meg is jegyezte, hogy reméli, azért tud még járni holnap...

Egy félidőn át megvolt a recept. Az első két negyedben nagyon gyorsan játszott a Suns és folyamatosan támadta a gyűrűt, sorra harcolta ki a faultokat, miközben Aldridge-nek 19 percen át csak három mezőnykísérletet engedélyeztek - nem volt meglepő, hogy már tíz ponttal is vezettek. Összesen 26 pontot szereztek leindításból, pedig Devin Booker kifejezetten gyengén játszott és Eric Bledsoe sem volt meggyőző, de a nagyobb gondot azt jelentette, hogy a fordulás után lelassultak, miközben egyre komolyabb hátrányba kerültek a festékben - végül 64-48-ra kaptak ki innen, ráadásul eladtak 22 labdát is, a hajrában már nem volt esélyük.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 27, Parker 20, Gasol 16
A Suns legjobb dobói: Warren 23/3, Knight 14/6, Bledsoe 13, Chriss 13/3

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 105-103

Összeállóban a kezdőötös. A Nuggetsnak egyre jobban bejön a small-ball, centerben Nikola Jokics megint majdnem tripla-duplázott (16 pont, 8 pattanó, 11 gólpassz), a két swingman, Gallinari és Chandler elöl-hátul rossz matchup az ellenfeleknek, és ma a kezdő hátvédek, Harris és Mudiay és jól dolgoztak, 28 pontot szereztek 50 százalék feletti pontossággal. Kellett ugyanakkor a kispad is a győzelemhez, az öt cserejátékos 26-8-ra győzte le az ellenfél második vonalát - ez döntött, no meg Chandler óriási védekezése Wigginsen az utolsó pillanatokban. A Nuggets ezzel a sikerrel utolérte a nyugati 8. Sacramentót a táblázaton.

Összeállóban a kezdőötös. A vendégek első sora is remekelt, Towns tripla-duplázott (15 pont, 11 pattanó, 10 gólpassz, 2 blokk), Wiggins jó dobásokkal szórt 25-öt, Dieng alig rontott (9/11), és Zach LaVine is elfogadható volt (17 pont, 5 gólpassz). A cseréktől viszont szinte semmi nem jött, Bjelica és Dunn egymást múlta alul a dobásoknál, így fordulhatott elő, hogy Ricky Rubio 14 mezőnykísérlettel zárjon – bár a spanyol szokás szerint sokoldalú volt (8 pattanó, 7 gólpassz, 4 labdalopás), ilyen sok kísérletnél kijön, mennyire fakezű. Most sem volt másképp, a Nuggets sokszor tudatosan terelte bele a dobásokba, így nem csak rosszul dobott, de kicsit kihűtötte a csapattársait is. Fájó vereség volt a mai, nem csak azért, mert megint elrontottak egy végjátékot, hanem mert közvetlen riválistól kaptak ki és kezdenek lecsúszni a 8. helyért folyó harcban.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 18/6, Chandler 17/9, Harris 17/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25/6, Dieng 20, Rubio 18/3.

Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 102-89

Visszanyúltak az alapokhoz Oregonban. Damian Lillard második meccsét volt kénytelen kihagyni, de a Portland már előzőleg a Raptors ellen is kiválóan védekezett, ezt folytatták a Kings ellen – a mai már győzelmet is ért. Mason Plumlee úr volt a palánkok alatt (12 pont, 14 pattanó), és bár Cousins-szal ők sem tudtak mit kezdeni, nagyszerűen bontották le mellőle a csapatot. A kezdőhátvédek értékelhetetlenek voltak a vendégeknél, és bár a Blazersnél McCollum sem dobott jól, támadásban kiosztott 7 gólpasszt, a két kiscsatár-erőcsatár, Aminu és Harkless révén pedig gyorsan tudott játszani a hazai gárda. A kispad is gyorsan felvette a ritmust, Leonard és Napier bevágott öt hármast, Evan Turner pedig 11 pontja mellett 6 pattanót és 4 asszisztot szállított. Félidőben 60-44 volt az állás, egy percig sem forgott veszélyben a hazaiak sikere, amivel egyébként hatmeccses bukószériát szakítottak meg.

Ez duplán fájt. Már a 76ers ellen is érezhető volt, hogy Cousins jó játéka mintha kicsit bealtatta volna a csapattársakat - akkor gyengébb volt az ellenfél, a Portland viszont nem engedte ezt a lazaságot, és véget vetett a Kings négymeccses sikersorozatának. A center 28 pontja, 8 pattanója, 6 gólpassza és 2 labdalopása kiváló, de mellette mindössze Barnes és a padról Temple nyújtott elfogadhatót, illetve a 10 pattanót megkaparintó Kosta Koufos – csak őt nem használták támadásban. A hátvédek nehezen számolnak el ezzel az estével, ráadásul a Trail Blazers ezzel a sikerrel közelebb lopakodott a Kingshez – nehéz hetek várnak Cousinsékra, ha meg akarják tartani a playoff-pozíciót.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 20/6, Leonard 16/9, Crabbe 13/9.
A Kings legjobb dobói: Cousins 28/9, Temple 14/6, Barnes 13/3.

Golden State Warriors - Toronto Raptors 121-111

Kitombolta magát a GSW, de végig figyelnie kellett. A Cavs elleni vesztes meccs után gyorsan felállt a Golden State, és pusztító első negyeddel lepte meg a keleti második Torontót, akik egyébként zsinórban hét meccset nyertek idegenben. 42-17 állt az eredményjelzőn 12 perc után, sokan el is könyvelhették, hogy ennek a meccsnek vége – de nem a vendégek. Labdaszerzésekkel, könnyű kosarakkal vágtak vissza, és bár a 3. negyed után is 17 pont volt közte, DeRozanék ellen nem engedhette meg magának a luxust Steve Kerr, hogy leültesse sztárjait. Kellettek is, végül a Curry-Durant-Thompson trió 11 hármasa és Draymond Green sokoldalú estéje (14 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) hozta meg a sikert, amivel tovább hízott a rekordjuk: immár 119. meccsüket játszották le úgy, hogy nem kaptak ki kétszer egymás után.

A Raptors mindent megtett. Három napot pihenhetett a Warriors, ez látszott az első negyeden, utána viszont a padról beszálló Terrence Ross (24 pont, 7 pattanó, 2 szerzett labda) adott olyan lendületet, hogy fel tudott állni a kiütésből a kanadai gárda, és vállalható vereséget szenvedett. A fentebb említett hetes sikersorozat így is franchise-rekord, nincs okuk szégyenkezésre, Ross mellett a két All-Star hátvéd mindent megtett, de egyszerűen túl nagy volt a hátrányuk, hogy fordítani tudjanak. DeMar DeRozan azért jó szájízzel gondolhat majd később vissza erre a meccsre, hiszen megelőzte Chris Bosh-t, és immár ő a Toronto Raptors történetének legtöbb pontot szerző játékosa.

A Warriors legjobb dobói: Curry 28/9, Durant 22/9, Thompson 21/15.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29, Lowry 29/15, Ross 24/12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus