Jimmy Butler MVP-formában, megint nyert a Chicago

19 pontos hátrányból verte a Raptorst a Bulls - elhalasztották a Portland-Detroitot - Westy tripla-duplázott - rombolt a bostoni hátvédpár.

Újabb szenzációs estét produkált Jimmy Butler, vezérletével a Bulls most a Torontót győzte le 19 pontos hátrányból felállva, hosszabbításban. Russell Westbrook idei 17. tripla-duplájával nyerni tudott az OKC, szétdobta a New Yorkot a Pacers, egy újonc segítette ki a San Antoniót, tehetetlen volt a bostoni hátvédpár ellen a Pelicans, sorozatban hatodszor nyert a Hawks, míg a Jazz köszönte szépen a Minnesota újabb leolvadását. Nem volt viszont olvadás Portlandben, a hóvihar miatt elhalasztották a Blazers-Pistons meccset - nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Indiana Pacers - New York Knicks 123-109

Nem volt kérdés. Kiegyensúlyozott, hatékony támadójátékot mutatott be a Pacers, a második negyed elején a védekezés is összeállt, ennek köszönhetően pedig állva hagyták ellenfelüket a hazaiak - már a nagyszünet előtt húsz pont körül mozgott a különbség. Ez később már a harmincat is közelítette és bár a negyedik játékrészben faragott belőle a New York, az Indiana győzelme nem forgott veszélyben - 50%-os mezőnymutatóval, 11/24 triplával, szinte hibátlan büntetőzéssel tartották kézben az összecsapást. Ezzel zsinórban ötödik sikerüket könyvelhették el George-ék, ami idei leghosszabb győzelmi sorozatukat és egyúttal a keleti ötödik helyet jelenti.

Érződött a back-to-back. Előző este megtörte a vereségszériát a Knicks, de az a meccs nagyon sokat kivett Rose-ékból és ezúttal képtelenek voltak lekövetni a Pacers játékát - az első negyedben még 5/8 triplájuk beakadt, de ezt követően elveszítették a fonalat. Elöl alapvetően így sem mozogtak rosszul, Porzingis 4/6 triplája, valamint a padról beszálló Jennings-Kuzminskas páros lendülete sokat jelentett, de egy pillanatig sem tudták lelassítani a hazaiakat, így a különbség szinte folyamatosan nőtt. Kedd hajnalban már otthon lépnek pályára a New Orleans ellen, ahol nagyon kellene nekik a győzelem.

A Pacers legjobb dobói: Teague 19/6, George 19/3, Young 16/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 17/3, Jennings 17/9, Porzingis 16/12

Boston Celtics - New Orleans Pelicans 117-108

Dominált a bostoni hátvédsor. Isaiah Thomas sorozatban 21. alkalommal érte el a húszpontos határt, most 36-ot szórt (13/24 mezőnyből, 6/11 tripla, 6/6 büntető) és ezúttal az irányítást hanyagolta - gólpasszt egyáltalán nem osztott ki, de így is folyamatosan büntette a New Orleans védekezését. Nem is volt szükség a gólpasszaira, a sérült Bradley helyén kezdő Marcus Smart ugyanis szintén villogott, ő hat asszisztot jegyzett és szezoncsúcsot jelentő 22 pontig jutott, méghozzá extra (7/10 mezőnyből, 5/7 tripla) hatékonysággal - kijelenthető, hogy kettejükre egy pillanatig sem volt ellenszerük a vendégeknek. A hátvédsorhoz tartozik még a 15 pontos Gerald Green is, összességében 18 hármast pörkölt be a Boston 50%-kal, ennek köszönhetően a harmadik negyedben már húsz egység volt a különbség - innen zárkózott vissza a Pelicans, de megszorítani már nem tudta a nagy formában lévő Stevens-legénységet.

Motiejunas bemutatkozott. Lejátszotta első meccsét a Pelicans mezében a litván center, a padról beszállva húsz percet kapott, ez idő alatt 11 pontot, öt lepattanót és négy gólpasszt tett hozzá - miközben Asik és Ajinca egyáltalán nem lépett pályára. Anthony Davist mindenesetre így sem lehetett lehozni, 36 pontos, 15 lepattanós dupla-duplával húzta csapatát és tarthatatlannak bizonyult, de mellé ezúttal csak Galloway nőtt fel, miközben a csapatvédekezés tehetetlen volt a Celtics hátvédsorával szemben - ezt csak az első negyedben tudták ellensúlyozni. A fordulás után eléggé összeesett a társaság és a harmadik játékrészt 16 ponttal veszítette el, innentől nem volt kérdés, így hiába nem játszik rosszul Alvin Gentry együttese, zsinórban harmadik vereségét könyvelhette el.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 38/18, Smart 22/15, Green 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 36/3, Galloway 20/12, Holiday 13/3

Chicago Bulls - Toronto Raptors 123-118 - hosszabbítás után

Jimmy Butler élete formájában. Az utóbbi hat mérkőzésből harmadszor érte el a negyvenpontos határt a Bulls sztárja, vezérletével pedig zsinórban harmadik győzelmét jegyezte a gárda - méghozzá a keleti második Toronto ellen. A harmadik negyedben még 19 pont volt a hazaiak hátránya, de egy 14-0-s futással visszajöttek a meccsbe, Butler kilenc egységgel vette ki a részét ebből, majd a ráadásban is kulcsszerepet vállalt - végül 42-ig jutott (10/25 mezőnyből, 4/8 tripla, 18/20 büntető) öt gólpassz és tíz lepattanó mellett. Apropó lepattanók: ennek óriási szerepe volt a Chicago sikerében, a gárda ugyanis 17 támadót kaparintott meg és összességében 60-41-re nyert ezen a téren. Ugyan a Bulls most sem játszott szépen, de mindent megtett a sikerért, felállt nagyon mélyről is és Butlerre megint nehéz mit mondani - újra 50% felett van Fred Hoiberg legénysége.

Elrontotta a Raptors. A DeRozan-Lowry páros extrájára építve még a pocsék triplázás ellenére is kézben tartotta a találkozót a vendégcsapat, ám a harmadik negyed második felében valami megtört és elveszítették a fonalat. Mire újra összekapták magukat, már eltűnt a tetemes előny, fej-fej mellett haladtak a felek, de a rendes játékidő végén megint több lehetőségük is volt Valanciunaséknak a győzelemre, azonban DeRozan és Lowry is hibázott. A túlórában aztán rendre elcsúsztak védekezésben és sorra kapták a büntetőket, majd 17 másodperccel a vége előtt Butler triplája eldöntötte a mérkőzést - hiába jutott hatvan pont fölé a hátvédpár, hiába volt egy lepattanóra a tripla-duplától Lowry és hiába szórt be 3/3 hármast Joseph, végül elveszítették a félig már megnyert találkozót.

A Bulls legjobb dobói: Butler 42/12, Wade 20/3, McDermott 17/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 36, Lowry 27/6, Valanciunas 14, Joseph 14/9

Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 121-106

Vissza a helyes útra. Sorozatban három túlpörgött és elveszített meccs után most ismét jól játszott Russell Westbrook, sőt, egészen extra teljesítményt nyújtott: megszerezte idei 17. tripla-dupláját (32 pont, 17 pattanó, 11 gólpassz), méghozzá parádés (10/20 mezőnyből, 7/12 tripla) dobóteljesítménnyel. Emellett Oladipo betlije is belefért most, főleg úgy, hogy védekezésben is aprított a gárda, az Adams-Grant kettős kiosztott nyolc blokkot és a második félidőben már kordában tudták tartani a denveri támadójátékot - ez és Westbrook remeklése meghozta a sikert. A győzelem mellett külön öröm a Thunder számára, hogy idén először Cameron Payne is pályára léphetett lábtörését követően, 13 perc alatt nyolc pontot tett hozzá. 

Van gond Denverben. Sorozatban ötödik mérkőzését is elveszítette a csapat, ráadásul mindegyik alkalommal legalább 120 pontot engedtek az ellenfélnek - támadjanak bárhogy, amíg hátul nem javulnak legalább elfogadható szintre, nem fognak meccseket nyerni. Ráadásul most elöl sem villogtak, az első negyedben 33,3%-kal dobtak, csak a második játékrészben működött a gépezet, egyébként nem igazán találtak ellenszert az OKC védekezésére - Gallinari 5/18-cal, Mudiay 0/9-cel zárt mezőnyből, Jokics pedig betegség miatt pályára sem léphetett. A nyugati playoff-harcot jól jellemzi, hogy egy ilyen formában lévő csapat továbbra is másfél meccsre van a nyolcadik helytől...

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32/21, Adams 16, Oladipo 15
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 24/6, Barton 21/9, Gallinari 15

Minnesota Timberwolves - Utah Jazz 92-94

Hillt nem lehetett lehozni. Ismét pályára léphetett a Jazz irányítója (idén ez nagyobb hír, mint ha nem játszik), de Quin Snyder határozott szándéka volt, hogy csak rövidebb etapokat kap, figyelni akart a terhelésére - a negyedik negyedben azonban megdőlt az elképzelés. A támadásban nagyon szenvedő Utah tizenegy pontos hátrányból állt fel, Hill egymaga tíz egységet rámolt be és ő volt csapata vezére ebben az időszakban, így végül mind a 12 percet pályán töltötte - mellette Favors is bőven termelt, a gárda pedig a legvégén fordítani tudott. Ehhez kellett a Minnesota újabb lefagyása és Gobert clutch támadópattanója is, de a Jazz végül nyerni tudott, amellyel őrzi nyugati ötödik helyét.

Ez már nevetséges. A Timberwolves még három perccel a vége előtt is kilencpontos előnyben volt, ám innentől egyetlen pontot sem szerzett, a Jazznek pedig pont annyit engedtek Wigginsék, hogy kikapjanak - ha nem látnánk Tom Thibodeau arcát, azt hihetnénk, hogy egy tökéletes tankolást követhetünk végig. A gárda nagyszerűen védekezett, elszívta a levegőt a vendégek elől, majd a negyedik negyedben, főleg annak a végén elfogyott a támadójáték, nem mentek a labdákért, rossz dobásokat vállaltak, megnyugodtak, Haywardék pedig köszönték szépen a lehetőséget. A Wolves 0-10-re áll a négy vagy annál kevesebb ponttal eldőlő összecsapásokon és sorozatban negyedik vereségével visszacsúszott a nyugati utolsó helyre.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 24/9, Towns 18/3, Wiggins 16/3
A Jazz legjobb dobói: Hill 19/6, Hayward 16/3, Favors 15/3

Dallas Mavericks - Atlanta Hawks 82-97

Behúzott kötelező. Nem brillírozott az Atlanta, de a kőkemény védekezés meghozta a gyümölcsét, emellé elég volt némi kinti tűzerő a Schröder-Hardaway párostól és meg is szerezték a győzelmet. A szoros első félidő után a harmadik negyedben már megléptek egyszer, de visszajött a Mavs, hogy aztán a 15 pontos, 20 lepattanós Howard kosaraival ismét elhúzzon a vendégcsapat, innen pedig már nem volt visszaút. Gyengébb játékkal érkezett a sorozatban hatodik siker, szerda hajnalban Brooklynban zárják négymeccses idegenbeli túrájukat - viszont mivel a Boston és a Pacers is hasonló szériában van, nem változott Millsapék helyzete a tabellán.

Barea visszatérése sem volt elég. Gyengén, fásultan, pontatlanul játszott a Dallas, de Harrison Barnes 21 pontján felül ki kell emelnünk a hét kihagyott meccs után ismét pályára lépő JJ Bareát. Ahogy bejött az első negyedben, csapata rohanásba kezdett, ő kiosztott hat gólpasszt, leszedett négy pattanót és bevert egy triplát, mikor leült, még vezetett a Mavs - ugyanez játszódott le a negyedik negyedben is, vele a pályán zárkóztak vissza a hazaiak. Végül csak 17 percet töltött parketten, de ez nem volt elég, a kezdőben Bogut, Williams és Matthews sem hozta magát, 82 ponttal pedig nem igazán lehet mérkőzést nyerni.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 21/6, Nowitzki 11, Harris 11/6
A Hawks legjobb dobói: Hardaway 22/15, Schröder 20/9, Millsap 17

San Antonio Spurs - Charlotte Hornets 102-85

Davis Bertans segítette ki a Spurst. A lett újonc 21 pontos karriercsúcsot hintett a padról beszállva, közte 4/5 triplával és ezek szinte mind kulcspillanatban érkeztek - a harmadik negyed végén 61-60-nál egymás után kettőt is bevert, ráadásul az egyiket faulttal együtt. Ez törte meg az addig pár ponton belül alakuló meccs ritmusát, Mills hozzátett még egy duplát és tíz pontra nőtt a hazai előny, innentől pedig csak kapaszkodott a Hornets - a San Antonio védekezése már nem engedett ki és a különbség később a húsz egységet is elérte. Összességében csak 40%-kal dobott mezőnyből a texasi alakulat, mégis hozta a győzelmet, ezzel egyetlen meccsre megközelítette a ligaelső Golden State-et.

Nem tudott váltani a Hornets. Képtelen volt reagálni a Spurs védekezésére a vendégcsapat, az első félidőben még nem volt gond, de a fordulás után egyre kevésbé tudtak érdemi dobóhelyzeteket kialakítani, egyre nehezebben szereztek pontot. Bertans triplái és a kialakult hátrány után muszáj lett volna valami módosítást eszközölni, de Steve Clifford nem tudott mit tenni, Nicolas Batum távollétében egyedül Kemba Walkerben volt némi fantázia, de a kintről teljesen veszélytelen, ráadásul 15 eladott labdát vétő (a Spurs csak 7-et szórt el) Charlotte képtelen volt megújulni, ez pedig a meccsbe került most. Érdekesség, hogy 2006 novembere óta, tehát több, mint tíz éve nem nyert a Spurs ellen a Hornets.

A Spurs legjobb dobói: Bertans 21/12, Leonard 19/9, Aldridge 15, Dedmon 15
A Hornets legjobb dobói: Walker 18/6, Lamb 13, Kidd-Gilchrist 12

Portland Trail Blazers - Detroit Pistons ELHALASZTVA

A hóvihar miatt végül vasárnap este játsszák le az összecsapást.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus