Joel Embiid káprázatos meccse győzelmet ért a Sixersnek

46 pont és 7 blokk a Sixers sztárjától - lebontotta a Spurst a Minnesota - blokkparádé a Buckstól - ismét nyert a Cleveland. 

Hatalmas karriercsúccsal, parádés játékkal vezette győzelemre a Philadelphiát Joel Embiid az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - még szintén remeklő csapattársát, Ben Simmonst is elhomályosította a Lakers ellen. Nagyot játszott a Minnesota és a Milwaukee, ismét győzött a Cavs, a Knicks, a Raptors és a Wizards is, hozta a kötelezőt a Thunder, az Atlanta pedig 46 pontos győzelmet aratott a Sacramento ellen. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken elérhető!

Atlanta Hawks - Sacramento Kings 126-80

Franchise-rekord. A Hawks eddigi legnagyobb különbségű győzelme 44 pont volt még 1994-ből és bár nem sokan gondolták, hogy az idei, jelenleg 3-12-re álló csapat fogja ezt megdönteni, mégis így történt: 46 pontos sikert arattak Schröderék. Egészen extra dobóformát fogott ki a társaság, amely az első nyolc dobását elsüllyesztette, 60% felett tüzelt a teljes meccset nézve, 16/32 triplával zárt és már a nagyszünetben 29 ponttal vezetett - iszonyatosan nagy volt a különbség és bár pihenőt kaptak a kezdők, a fordulás után is fokozatosan nőtt a távolság. A 126 pont mellett önmagáért beszél a 40 gólpassz is, parádézott az otthon első győzelmét arató Atlanta, amely következőleg a Bostont fogadja.

Nagyon csúnya. Nem nagyon lehet mit írni a Sacramento teljesítményéről, csupán annyit, hogy nem érték el az NBA-szintet, idén már nem először - ez párosult azzal, hogy az Atlanta viszont szenzációsan játszott, így jött ki a 46 pontos különbség. A gárda jelenleg 3-11-re áll, ebből 1-8-at hozott idegenben és bár az első meccsét megnyerte vendégként Dallasban, azóta csak pofonokat gyűjtött.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 21/6, Dedmon 20/3, Prince 14/9, Collins 14
A Kings legjobb dobói: Randolph 16, Hill 12/3, Jackson 8/6

Miami Heat - Washington Wizards 93-102

A végén ismét magára talált a Wizards. Jól kezdtek és tizenegy ponttal nyerték az első negyedet a vendégek, ám a harmadik játékrészben nagyon komoly gödörbe kerültek, képtelenek voltak a gyűrűbe találni - teljesen szétestek támadásban, így 25-10-re veszítették el ezt az időszakot. A záró etapra azonban összeszedték magukat és ledolgozták a hátrányukat, köszönhetően elsősorban az elöl-hátul több látványos dolgot is bemutató John Wallnak - az irányító megtalálta a megoldást a Heat védekezése ellen, levezényelte a lerohanásokat és rendszeresen eljutott a gyűrűig. Neki és Bradley Beal büntetőinek köszönhetően fordítani tudtak és az utolsó két percben dűlőre vitték a dolgot: Beal sorozatban négy egypontost értékesített egy másodpercen belül, innen pedig már nem volt visszaút. A Washington ezzel zsinórban negyedik győzelmét könyvelhette el, összességében megint jól védekezett és a keleti harmadik helyről várhatja a folytatást.

Eladott labdák és büntetők. Két olyan szegmens volt a Miami játékában, amelyek miatt elvesztette a meccset annak ellenére, hogy a harmadik negyedben bemutatott parádés védekezéssel eltüntette a hátrányát és átvette a vezetést: az eladott labdák és a büntetők. Erik Spoelstra főleg előbbit emelte ki, mert bár "csak" 17 alkalommal veszítették el a játékszert, de kaptak ezekből 26 pontot, ami óriási előny volt a Wizards számára, büntetőből pedig 12-vel dobtak kevesebbet ellenfelüknél, akik főleg a kritikus utolsó negyedben jutottak el folyamatosan a vonalra. Ezek nem fértek bele, így a floridaiak nem felfelé, hanem ismét lefelé haladnak a tabellán, Hassan Whiteside szerint pedig emiatt eléggé feldúltak a játékosok - szombat hajnalban ismét összecsap egymással a két társaság, lehet javítani.

A Heat legjobb dobói: Dragic 21/9, Waiters 19/9, T. Johnson 15/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 27/6, Beal 26/3, Morris 15/6

New York Knicks - Utah Jazz 106-101

Csak a végén talált megoldást a Knicks. Meglepte ellenfelét a magához képest nagyon extrán dobó Jazz, amely gyakorlatilag végig vezetett és még a harmadik negyed hajrájában is tíz ponttal előrébb járt - a New York azonban nyolc nap alatt a harmadik olyan győzelmét aratta, ahol komoly hátrányból fordított a végén. Az utolsó játékrész ezúttal is a hazaiaké volt és most nem Kristaps Porzingis, hanem Tim Hardaway Jr. bizonyult nyerőembernek: 14 pontot szórt a negyedik negyedben, 99-98-nál, fél perccel a vége előtt bevágta a meccs legnagyobb hármasát, majd még 4/4 büntetőt, ezzel győzelemre vezette csapatát. A 8-6-ra álló társaság most Torontóba utazik, hogy idegenben is letegye a névjegyét, mert az eddig nem igazán sikerült.

Nem tartott ki a Jazz extrája. Elsősorban Rodney Hood parádézott a vendégeknél, aki 30 pontot szórt a padról beszállva, közte 6/12 triplával, de az első félidőben még az újonc Donovan Mitchell volt a "leghangosabb" - a gárda szokatlanul eredményes volt és hatvan (!) pontnál járt a nagyszünetben. A fordulás után aztán kezdett elfogyni a muníció, a negyedik negyedben már egyértelműen a Knicks irányított, a Gobert-t nélkülöző Utah lendülete nem tartott ki a végéig - így továbbra is nyeretlenek idegenben, 0-5-re állnak vendégként.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 26/9, Porzingis 22/3, Lee 19/9
A Jazz legjobb dobói: Hood 30/18, Mitchell 19/9, Ingles 13/9, Rubio 13/3

Charlotte Hornets - Cleveland Cavaliers 107-115

Batum visszatért. Idei első tétmeccsét játszhatta a hazaiak francia játékosa, aki rögtön kezdőként kapott szerepet és azonnal pályán is tölthetett 32 percet - 16 pontig jutott 7/15-ös mezőnymutatóval és a harmadik negyedben dobott sorozatban hét pontot, lehetett rá számítani. A győzelem viszont így sem jött össze a Hornetsnek, Dwight Howard faultgondjait (csak 23 percet játszott és megállt 8 pontnál, valamint 5 lepattanónál, majd kipontozódott) nem bírták el, a védekezésük egyáltalán nem állt össze, a másdik félidőben pedig támadásban is elfogytak: 67 pontot dobtak a nagyszünet előtt és csak negyvenet utána, a záró etapban már végig tisztes távolból követték a Clevelandet. Sorozatban ötödik vereségük után nincsenek egyszerű helyzetben, de következőleg Chicagóban lépnek pályára, ott megtörhetik negatív szériájukat. 

Foggal-körömmel. Ha nem is gálázik a Cavs, de valahogy hozza a meccseit mostanában, sorozatban harmadszor nyert a gárda, így sikeresen zárta le idegenbeli túráját. A második félidőben már sikerült ellenfelük fölé nőniük Thomas, Rose és Thompson nélkül is, LeBron James (31 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4/7 tripla) vezérletével a negyedik negyed nagy részében tíz pont körüli előnyben voltak és nem inogtak meg - érdemes kiemelni Kevin Love (22 pont, 10 lepattanó) és a teljes cseresor játékát is, JR Smith pedig 1800. tripláját süllyesztette el a mérkőzés során.

A Hornets legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 22, Walker 20/9, Batum 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 31/12, Love 22/3, Green 13

Memphis Grizzlies - Indiana Pacers 113-116

Gasol sem tudott segíteni. Mike Conley nem léphetett pályára Achilles-sérülése miatt, csapata pedig nélküle sem támadásban, sem védekezésben nem játszott jól - az ellenfél irányítója szezoncsúcsot dobott, az első félidőben kapott 67 pont szintén negatív szezoncsúcs, elöl pedig a kiváló dobóforma ellenére nem voltak kiegyensúlyozottak. Pedig Marc Gasol elképesztő estét produkált, próbált a társaság élére állni és 35 pontig (12/24 mezőnyből), 13 lepattanóig, 5 gólpasszig, valamint 5 blokkig jutott, de hiába jöttek vissza az ő vezérletével a hajrában, a magasember utolsó triplája lejött, így nem sikerült hosszabbításra menteniük. Tyreke Evans (19 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 2 blokk) megint dicséretet érdemel, de a sorozatban harmadik vereségét begyűjtő Grizzlies már csak 7-7-re áll, ráadásul következőleg megint a Houstonnal találkozik, idén már negyedszer. 

Végig vezetett a Pacers. Már az első negyedben magához ragadta a gyeplőt a vendégcsapat, hamar tíz pont körüli, később afeletti előnyt épített ki és jól dobó kinti játékosaira építve tartotta is a különbséget. Darren Collison ficánkolt (30 pontos szezoncsúcs, 8/13 mezőnyből, 12/12 büntető, 8 gólpassz), mellé beszállt Victor Oladipo és Bojan Bogdanovic, ráadásul a magasemberek közül Turner és Sabonis is nagyon sokoldalúan játszott - a társaság 50%-kal dobott mezőnyből és kintről is, kiosztott 29 gólpasszt, nem okozott neki gondot a Memphis védekezése. A hajrában azért jött egy hullámvölgy és leadták 17 pontos előnyüket, sőt, érthetetlen hibákkal labdát adtak a Grizzliesnek az egyenlítéshez, de ezt végül megúszták, így szép idegenbeli győzelmet arattak.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 35/9, Evans 18/3, Parsons 13/9
A Pacers legjobb dobói: Collison 30/6, Oladipo 21/9, Bogdanovic 16/12

Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 99-95

Ez az igazi Milwaukee. Nagyon nagyot játszottak a hazaiak, akiknél szépen letisztultak a szerepek és feladatok erre a találkozóra: Giannis Antetokounmpo (21 pont, 3 labdaszerzés, 4 blokk) a védelem és a lerohanások vezetője volt, felállt védelem ellen a helyzetkreálásból jelentősen kivette a részét Khris Middleton (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Eric Bledsoe (14 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is, míg az ellenfél irányítóit (Reggie Jacksont és Ish Smith-t) sikerült teljesen leradírozniuk a pályáról. Védekezésben egyébként is elképesztő dolgokat művelt a társaság, amely 16 (!) blokkot osztott ki tíz labdaszerzés mellett, de a Pistons erejét mutatja, hogy ennek ellenére 45 másodperccel a vége előtt még egál volt az állás. Ekkor azonban érkezett egy hatalmas clutch dobással Bledsoe, majd Antetokounmpo lopott el egy labdát, amiből ismét Bledsoe szerzett két pontot és ez a két játék eldöntötte a meccset - a Milwaukee zsinórban negyedik győzelmét aratta és most nagy skalpot sikerült begyűjtenie.

Szenvedett a Detroit. Alapvető gondjaik voltak támadásban a vendégeknek, mert sem Reggie Jackson, sem Ish Smith nem tudott mit kezdeni a Bucks atletikus, fizikális védőivel, de igyekeztek kihozni a helyzetből a legtöbbet: Avery Bradley (28 pont, 6/10 tripla) próbált minél többet vállalni, Andre Drummond (17 lepattanó, ebből 8 támadó) pedig megpróbálta érvényesíteni fizikai fölényét a festékben. Ezek többé-kevésbé működtek is, de a 35,3%-os mezőnymutatót végül nem sikerült ellensúlyozni, hiába jöttek vissza tíz pont feletti hátrányukból a hajrára, a szoros végjátékot a Milwaukee nyerte - sorozatban öt győzelem után kaptak ki, de még mindig Kelet második helyén állnak. 

A Bucks legjobb dobói: Middleton 27/9, Antetokounmpo 21, Bledsoe 14/3
A Pistons legjobb dobói: Bradley 28/18, Drummond 13, Harris 13/6

Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 98-86

Megtört a jég. Sorozatban tizenkétszer kapott ki a Spurstől a Minnesota a találkozó előtt, ezúttal azonban rendkívül élesnek bizonyult a hazai alakulat: védekezésben hatalmas nyomást gyakoroltak a labdára, nagyon gyorsan és pontosan váltottak, leindítást pedig egyáltalán nem engedélyeztek ellenfelüknek. Támadásban nem is kellett extrát hozniuk, elég volt a 22. születésnapját ünneplő Karl-Anthony Towns (26 pont, 16 lepattanó, 10/18 mezőnyből) remeklése és Jeff Teague (16 pont, 6 gólpassz) jó játéka, az is belefért, hogy a Butler-Wiggins páros 6/24-et szenvedjen össze mezőnyből - csupán hat eladott labdát vétettek, nagyon koncentrált és fegyelmezett játékot mutattak be. A második negyedben tulajdonképpen el is dőlt a találkozó, ezt a játékrészt 39-19-re nyerték a hazaiak, akik innentől be tudták osztani az előnyüket és a kapott pontok terén szezoncsúcsot döntve előreléptek Nyugat harmadik helyére.

Felejtsük el. Talán a back-to-back miatt volt ennyire enervált a Spurs, mindenesetre negatív szezoncsúcsot döntött a gárda a dobott pontokat és a lepattanókat tekintve is, a második negyed közepétől pedig végig egyértelmű hátrányban volt. Védekezésben nem tudtak mit kezdeni Townsszal, támadásban pedig senki nem akadt, aki kicsit meg tudta volna tolni a szekeret, főleg hogy LaMarcus Aldridge faultproblémákkal bajlódott - tulajdonképpen sima vereséget szenvedett az együttes, amely így 9-6-ra, az elmúlt tíz meccsén pedig 5-5-re áll.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26/6, Teague 16/6, Wiggins 11/3, Bjelica 11/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 15, Gasol 13, Mills 13/6

New Orleans Pelicans - Toronto Raptors 116-125

Nagy formában a Toronto. Hiába adtak el 21 labdát, hiába kaptak ki bő húsz ponttal a festékben, ez sem állíthatta meg a vendégeket abban, hogy a houstoni sikerük másnapján újabb idegenbeli győzelmet arassanak - az utóbbi öt meccsükből négyet is megnyertek és gyakorlatilag mindenkit megszórnak mostanában. Ezúttal is extra dobóformát mutatott a gárda, 59,2%-kal (!) tüzelt mezőnyből a Raptors, közte 16/34 triplával és egyetlen elrontott büntetővel - a Lowry-DeRozan páros 47 ponttal, 20 lepattanóval és 15 gólpasszal jelentkezett, bentről Valanciunas (21 pont, 6/8 mezőnyből), kintről CJ Miles (17 pont, 5/9 tripla) egészítette ki a teljesítményüket. A második félidőben már végig az ő akaratuk érvényesült, a nagyszünetben még csak egy ponttal vezettek, de a záró etapra már tíz egység felett járt a különbség - hét perccel a vége előtt 17 volt közte, itt eldőltek az érdemi kérdések. A belendülő kanadaiaknál csak a Warriors átlagol több dobott pontot, jó formában várhatják a Knicks elleni hazai derbit.

Védekezésben lassú volt a Pelicans. Elöl jól használták ki a hazaiak, hogy két ilyen magasemberük van, bár Anthony Davis most visszafogottabb teljesítményt nyújtott, de ez is belefért volna - Rajon Rondo először kezdett a szezonban, 14 perc alatt ki is osztott nyolc gólpasszt és vele még működött a gárda. Hiába léptek azonban meg 14 ponttal még az első negyedben, a folytatásban átvette az irányítást a Toronto, védekezésben pedig rengeteget hibáztak Cousinsék - nem kommunikáltak, nem figyeltek a váltásokra, a besegítésekre, sok üres helyzetet engedélyeztek ellenfelüknek. Ez most nem fért bele, így vereséggel és azzal a tudattal utazhatnak el Denverbe, hogy idegenben továbbra is hatékonyabbak, mint otthon, ahol csak 3-4-re, vendégkémt pedig 5-3-ra állnak.

A Pelicans legjobb dobói: Cousins 25/9, Davis 19/3, Holiday 18
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/6, Lowry 22/12, Valanciunas 21

Oklahoma City Thunder - Chicago Bulls 92-79

Még mindig nem szép, de már eredményes. Zsinórban harmadszor győzött a Thunder és visszakapaszkodott 50 százalékra – ahogy Westbrook fogalmazott, ehhez az kell, hogy agresszíven játsszanak és használják a kezeiket védekezésben. Így is tettek, az első negyedben engedélyezett 7 pont a legkevesebb a franchise Oklahomába költözése óta, végig kézben tartották az összecsapást, az utolsó negyedben jött be 20 pont alá a Bulls. Azt is simán elbírták, hogy Steven Adams továbbra is maródi, a sérülésből visszatérő Anthony, illetve George közösen egy 7/25-tel jelentkezett, mert Westbrook (21 pont, 5 pattanó, 7 gólpassz és 4 szerzett labda) és a kispadról beszálló Jerami Grant (15 pont, 11 pattanó) révén mindig volt kihez nyúlni.

Nem volt esélye a Bullsnak. A védekezés egyik alapja, az ex-szolnoki Justin Holiday személyes okok miatt hiányzott, a kinti dobásaira is szükség lett volna, nélküle 27-7-re bukta az első negyedet a Chicago. Az irányító Kris Dunn 1/11-et dobott, a kezdőötösből egyedül Lauri Markkanen (13 pont, 6 pattanó) volt vállalható, a padról pedig hiába villogott a Holiday-hasonmás draftolatlan újonc, Antonio Blakeney, a lényegi kérdések hamar eldőltek. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 21/6, Anthony 18/3, Grant 15.
A Bulls legjobb dobói: Markkanen, Blakeney 16/9-16/9, Valentine 13/9.

Portland Trail Blazers - Orlando Magic 99-94

A periméter elintézte. A Lillard-McCollum duó remekelt elöl-hátul, 50 pontig, 15 pattanóig, 10 gólpasszig és 3 szerzett labdáig jutottak, erre még fel lehetett készülve a Magic, Shabazz Napier-re viszont nem: a cserehátvéd 19 pontot, közte 5 triplát termelt, mellette pedig 3 labdát csent el, nagyon jól sült el a Trail Blazers háromhátvédes felállása. Nem indult könnyen a Portland estéje, mert a Magic 33-24-re vezetett az első negyed végén, a félidőre viszont már a hazaiak voltak előnyben. Jusuf Nurkic-ra is szükség volt a győzelemhez, a bosnyák center nem dobott jól, de kiosztott 5 gólpasszt, hátul pedig jól limitálta a montenegrói Vucevicet – az eredmény csalóka, 95-86-ra is vezetett már a Portland, akik 8-6-ra állnak, és Sacramentóban léphetnek feljebb. 

Kicsit beárazták a Magicet. Hetek óta lehet arra fogni egy-egy vereséget, hogy foghíjas az Orlando perimétere, Elfrid Payton még nem 100 százalékos – most az irányító 31 percet kapott, nem dobott rosszul, de sok hatása nem volt a meccsre. Mellette Terrence Ross teljesen elveszett, Aaron Gordon légüres térben mozgott, Vucevic pedig hiába dupla-duplázott (11 pont, 10 pattanó), a kulcspillanatokban rendre ő húzta a rövidebbet. Fournier, valamint a padról beszálló Simmons és Speights (10 pont) igyekezett meccsben tartani a gárdát, de a Portland nagy triója ellen ők már kevésnek bizonyultak. A Magic lezárhatja nem sok dicsőséget hozó túráját, vasárnap este a Jazzt fogadják, ott visszaszállhatnak a rollerre. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/15, McCollum 24/12, Napier 19/15.
A Magic legjobb dobói: Fournier 22/6, Simmons 16/3, Payton 14/6.

Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers 109-115

Joel Embiid legendák társaságában. Nem volt opciója a Lakersnek a Philly nagyemberére, aki köszönte szépen, 46 pontig, 15 pattanóig, 7 gólpasszig és 7 blokkig jutott – a 46-7-7 utoljára Julius Ervingnek sikerült 1982-ben, 46 pontot Sixers-mezben utoljára Allen Iverson szórt még 2006-ban… Ráadásul Embiid a negyedik negyedben élt igazán, 21 (!) pontot vert be ekkor, itt nyerte meg a meccset a vendégcsapat. Egyedül persze nem ment volna, mellette Ben Simmons majdnem tripla-duplázott (18 pont, 10 gólpassz, 9 pattanó, 5 szerzett labda), a 2022-ig hosszabbító Covington keveset vállalt, de azt bedobta, JJ Redick és Saric pedig rosszul célzott ugyan, de Redick 8 (!) pattanót szedett és kiosztott 5 gólpasszt, Saric pedig 3 blokkot mutatott be. A pad is hozzátett valamennyit, így a Sixers 8-6-ra javította a mérlegét, és ami impresszív: idegenben 10-ből hatot nyertek…

Lonzo Ball újabb betlije már nem fért bele. Történelmien gyenge dobóformáját tovább rontotta a Lakers újonca, 1/9-cel zárt és mindössze két gólpasszt osztott ki – nem csoda, hogy Luke Walton zsinórban másodszor jegelte a negyedik negyedben. Hiába működött megint nagyszerűen az Ingram-Kuzma tengely (50 pont, 18 pattanó), Ball és Lopez összesen 0/11-et hozott a triplán túlról, Caldwell-Pope sem lehet büszke a 2/8-ra, innentől kezdve nagyon beszűkült a pálya támadásban. Jordan Clarkson újabb kiváló meccsével (20 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 2 szerzett labda) továbbra is fenntartja igényét az Év Hatodik Embere Díjra, Ballnak viszont nagyon össze kell kapnia magát, mert most már védekezésben sem volt semmilyen hatással a meccsre, így a 21 játékperce tovább csökkenhet…

A Lakers legjobb dobói: Ingram 26, Kuzma 24/3, Clarkson 20.
A 76ers legjobb dobói: Embiid 46/3, Simmons 18, Covington 12/6.

A tabella ide kattintva megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus