Két nap, két vereség: Portlandben is kikapott a bajnok

A Blazers remek játékkal, gond nélkül verte a Clevelandet - a Minnesota megállította a Houstont - győzött az OKC és a Boston.

Az előző esti vereség után most ismét nagyon akadozott a címvédő Cleveland támadójátéka az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a javuló Portland pedig ezt kihasználva végig uralta a találkozót. Sorozatban kilenc győzelem után kikapott a Houston, Minnesota jelentette a végállomást James Hardenék számára, míg az OKC visszavágott a Memphisnek a decemberi kiütésért. Keleten Isaiah Thomas 38 pontjával verte a Washingtont a Boston, a Philadelphia dudaszóra verte meg a New Yorkot, az Orlando pedig tovább süllyedt lefelé.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt megtekinthető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

Philadelphia 76ers - New York Knicks 98-97

Nagy fordítás, nagy győzelem. Veszett meccsnek tűnt ez a Philly számára, már a második negyed közepén tizenöt pontos hátrányban voltak a hazaiak és bár innen egyszer felálltak, sőt, fordítottak, a záró etapban megint meglógott a New York. Két és fél perccel a vége előtt közte tíz volt, ám ekkor előlépett Joel Embiid és egymaga bevert nyolc pontot, hozzátett egy triplát Covington, két büntetőt Henderson, majd Porzingis hibája után maradt még öt másodpercük az órán. A labdát TJ McConnell kapta, aki a dudaszó pillanatában elsüllyesztette a győztes dobást, ezzel megnyerve a találkozót a Sixersnek - Embiid ismét azonnal a "playoff time, baby" szavakkal értékelt, pedig a keleti nyolcadik hely hét meccsre van még...

Fájó vereség. A visszatérő Derrick Rose remekül játszott, 11/16 dobását értékesítve eljutott 25 pontig, Carmelo Anthony is mellétett 28-at, így bár Kristaps Porzingis ezúttal elveszett (7 pont, 3/10 mezőnyből), megvolt a vendégek támadójátékának alapja. Az első félidőben ez még működött is, a fordulás után aztán egyre inkább hiányoztak a triplák (4/22) és a büntetők (9/10), ráadásul a Sixers az Embiid-Noel páros vezérletével 18 támadópattanót tépett le, amelyekből rendszeresen megbüntették a New Yorkot. Anthony egy jobb sorozattal még egyszer előnyhöz juttatta csapatát a harmadik negyed végén, de ezt sem tudták megtartani, az utolsó bő két percben összeomlott az addig jól záró védekezésük, az utolsó támadásnál pedig nem értek oda McConnellre, így az utóbbi tíz meccsükből kilencedszer kaptak ki - nagyon mélyen van most a csapat. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 21/3, Ilyasova 16/3, Covington 13/9, Noel 13
A Knicks legjobb dobói: Anthony 28/6, Rose 25, O'Quinn 10

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 103-95

Visszavágott a Thunder. Decemberben 34 pontos veréssel távozott Memphisből Billy Donovan együttese, most viszont végig kontrollált játékot mutatott a gárda, nagyon keményen védekeztek Adamsék és minden 50-50-es helyzetből ők jöttek ki jobban. Russell Westbrook (6/19 mezőnyből, 0/7 tripla) a biztonság kedvéért megcsinálta idei 18. tripla-dupláját, mellette termelt Oladipo, illetve Kanter is, Adams és Roberson a védekezés alapját adta, de jól szállt be Grant és Abrines is a padról. A hazaiak végig vezettek is, a második negyedben stabilan tíz pont körüli előnyben voltak és bár ez később apadt, kulcspillanatokban mindig érkezett Westbrook, vagy egy jó védekezés, így végül fontos győzelmet arattak.

Hiányzott az átütőerő. Nem volt kellően acélos most a Grizzlies támadójátéka, Marc Gasol inkább passzolt (7 gólpassz, 9 pont), jól levédekezték őt Adamsék, összességében csak 7/24 triplát termeltek a vendégek és elhibáztak kilenc büntetőt is. Ez nem fért bele, nem tudtak lendületbe jönni és bár Conley vezérletével vissza-visszakapaszkodtak, igazán fordítani nem tudtak a játék menetén - a lepattanózást 53-39-re veszítették el, leindításból pedig 27 pontot kaptak, abszolút az OKC akarata érvényesült. Ezzel a két csapat helyet cserélt a tabellán, a Memphis már csak hetedk Nyugaton.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24, Kanter 19, Oladipo 16/12
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/9, Parsons 14, Randolph 14

Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 119-105

A széria vége. Sorozatban kilenc győzelem után kapott ki a back-to-backet játszó Houston, ezúttal egy fokkal tompábbak voltak a megszokottnál, amit a Minnesota tökéletesen meg is büntetett. Harden (10/23 mezőnyből, 2/11 tripla, 12 gólpassz) ugyan igyekezett mozgatni a társaságot, de egyrészt nagyon hiányzott a sérülés miatt nem játszó Eric Gordon, másrészt ezúttal nem dobtak igazán jól és nem is járt kellőképpen a labda. A korai nagy hátrányukat ugyan egyszer eltüntették, de másodjára már nem tudtak visszakapaszkodni, a lepattanózást 49-32-re veszítették el, így a Minnesota diktálta az iramot - szombat hajnalban a Memphis elleni rangadón kezdhetnek új sorozat építésébe.

Minden a helyén. Azt és úgy játszotta a Wolves, amit és ahogy kellett, az első negyedben Andrew Wiggins parádézott, majd felnőtt mellé (23 pont, 18 pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) Karl-Anthony Towns is - ráadásul bár LaVine nem lépett pályára, a padról húsz pontot rámolt be Shabazz Muhammad. Az egész gépezetet a 17 gólpasszával saját franchise-rekordját beállító Ricky Rubio fogta össze, csapatszinten 54,3%-kal dobtak és a festékben kialakított fölényükre építve egy megingást leszámítva kézben tartották az összecsapást. Erről a területről végül 56-36-ra nyertek, kordában tartották a Rockets gyors játékát és a negyedik negyed elején végleg eldöntötték az összecsapást - négy meccsre vannak a nyugati rájátszástól.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 28/6, Towns 23, Muhammad 20/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 33/6, Anderson 18/15, Ariza 16/9

Boston Celtics - Washington Wizards 117-108

Isaiah Thomas sok volt a Washingtonnak. A Boston irányítója az első három negyedben sem játszott rosszul, de igazán a mindent eldöntő negyedik játékrészben robbantott: ebben az időszakban egymaga húsz pontot termelt, míg a Wizards összesen 23-at. Thomas végül 38 egységgel zárt, vezérletével a Celtics ledolgozta tízpontos hátrányát a harmadik negyed végén, majd a záró etap utolsó perceiben ellépett - itt már nem tudta tartani a lépést a Washington. A Bradley-Zeller-Brown-Johnson-Young sort nélkülöző, de így is 50,6%-kal dobó és 17 triplát elsüllyesztő hazaiak így behúzták a rangadót és megerősítették keleti harmadik helyüket.

Parázs meccs volt. Öt technikait is kiosztottak a játékvezetők az este folyamán, de igazán két "balhé" miatt nevezhető parázsnak a derbi - előbb Beal és a washingtoniakat végig ingerelő Smart akaszkodott össze a harmadik negyedben, majd a lefújás után Wallt és Crowdert kellett szétválasztani a csapattársaknak. A játékot tekintve parádézott Beal a vendégeknél, a hátvéd 13/26-ot dobott mezőnyből, közte 6/10 triplával és végül 35 pontig jutott, de a gárda motorja, John Wall nagyon nem találta magát - 21 mezőnykísérletből szenvedett össze kilenc egységet, rengeteget hibázott. Ezzel együtt inkább védekezésben voltak gondjai a Wizardsnak, elöl Beal többé-kevésbé összefogta a brigádot, a hajrában viszont már nem tudtak mit kezdeni Thomasszal - sorra kapták a kosarakat és nem tudták megtörni a Boston lendületét. Ezzel három győzelem után kaptak ki ismét, de így is playoff-helyről várhatják a folytatást.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 38/15, Crowder 20/12, Horford 16/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 35/18, Porter 20/6, Morris 14/3

Portland Trail Blazers - Cleveland Cavaliers 102-86

Back-to-back bukta. Két nap alatt másodszor is kikapott a Cleveland és mindkétszer a pocsék támadójáték okolható ezért - a Jazz védekezése ellen még elfogadható volt a produkció, de a Portland ellen már kevésbé érthető a helyzet. Kyrie Irving árnyéka volt önmagának (11 pont, 4/16 mezőnyből), Kevin Love az első negyedben megsérült, bár nem sokkal később visszatért és LeBron James sem igazán érezte a ritmust -. ahogy előző este, úgy most is több volt az eladott labdájuk, mint a gólpasszuk és csak 34,1%-kal dobtak mezőnyből. Gyakorlatilag végig hátrányban voltak és futottak az eredmény után, a második félidőben egyre fogyott a reményük és nem is tudtak közelebb zárkózni - sőt, a záró etapban a húsz pontot is elérte a különbség. A címvédő szombat hajnalban Sacramentóban lép pályára, az lesz az ötödik állomás hatmeccses idegenbeli túrájukon.

A vihar nem zavarta meg a Portlandet. A hétvége folyamán egy meccset már el kellett halasztani a Portland környékén tomboló vihar miatt és a tegnapi találkozó után sem volt egyszerű hazajutni a csapatnak - Seattle-ba repültek és ott éjszakáztak, csak nap közben érkeztek meg a városba. A Cleveland is hasonló körülmények között jutott el a meccs helyszínére, de a Blazers sokkal jobban alkalmazkodott a helyzethez: a padról beszálló Crabbe vezérletével hamar kiépítették előnyüket a hazaiak, majd a második félidőben McCollum (21 pont a nagyszünet után) irányításával simán kontrollálták az összecsapást. Úgy fest, hogy érdemes komolyan venni Terry Stotts legénységét, 2017-re összekapták magukat, összeállóban van a védekezésük, így pedig hozzák is a meccseiket - rossz hír ez a nyugati rájátszásért hajtók számára, hiszen már csak Lillardékat lehet elkapni, az első hét csapat nagyon messze van mindenki számára.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/15, Crabbe 24/9, Lillard 14/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 20/6, Love 17/9, Irving 11/3

Los Angeles Clippers - Orlando Magic 105-96

Megvan az ötödik. 2017-ben még veretlen a Clippers, sorozatban ötödik mérkőzését nyerte meg a gárda és stabilan halad a nyugati negyedik helyen, igaz, ezúttal nem jött könnyen a győzelem. A Paul-Redick-Jordan tengelyre építve nagyon megnyerték a második negyedet, de a harmadikban fordított a Magic és a hazaiak hátrányból futhattak neki a záró etapnak - itt azonban hozzászólt Speights is, aki tíz pontot, közte három triplát rámolt be ebben az időszakban. Egyébként is a kispad villogott a Clippersnél, a negyedik negyedben csak Paul és Redick szerzett pontot ekkor a kezdők közül, de a 20 lepattanós Jordannek is fontos szerepe volt, velük pedig uralta a hajrát a Los Angeles - a végén az említett Redick, majd Paul is elsüllyesztett egy-egy kulcsfontosságú dobást, ezzel megtörték a Magic ellenállását. 

Javult az Orlando, de nem eleget. Az utóbbi meccsekhez képest összekapta magát a vendégcsapat annak ellenére, hogy Ibaka egy sérülés miatt hiányzott, Elfrid Payton pedig közel sem 100%-os állapotban vállalta a játékot. Az első másfél negyedet uralták is Aaron Gordon vezérletével, aki végül 28 ponttal, közte 4/8 triplával zárt, ám a hajrára már eléggé elfogytak a többiek - Fournier például összesen nyolc pontot tett hozzá. A gárda 49-35-re elveszítette a lepattanózást és végül csak 42,4%-kal dobott, veszélytelen volt a triplavonalon túlról és büntetőkből sem tudott kozmetikázni, így a Clippers hiába adott el 21 labdát, nem tudta kihasználni Frank Vogel csapata.

A Clippers legjobb dobói: Redick 22/9, Paul 18/3, Speights 13/9
A Magic legjobb dobói: Gordon 28/12, Vucsevics 16, Meeks 14/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus