Kevin Durant, Anthony Davis és Rudy Gobert is megsérült

KD és AD is csak egy félidőt játszott, de csapataik simán nyertek - hatalmas bírói tévedés a Raptors-Knicksen - LeBronra nem volt válasz

 

Két nagy sztár is idő előtt hagyta el a játékteret az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban, mivel Kevin Durant és Anthony Davis is csak egy félidőt játszott – igaz, a Thunder a Washingtont, a Pelicans pedig a Dallast győzte le simán. LeBron James pontzáporos meccsen vitte sikerre a Clevelandet a Gobert-t elvesztő Jazz ellen, a tartalékos Minnesota otthon kapott ki a Charlotte-tól, a New York egy hatalmas játékvezetői baki után tudott nyerni Torontóban, a Boston nagyon megfogta a Milwaukee-t, a Miami pedig könnyedén verte a Lakerst – íme a részletek!

A Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Cleveland Cavaliers – Utah Jazz 118-114

LeBron elintézte. Meglepően sok pontot láthattunk, mindkét csapat nagyon koncentráltan és pontosan támadott, a védekezésre viszont nem fektetett akkora hangsúlyt – végig szorosan alakult a találkozó. A negyedik negyedben aztán már kilenc ponttal is meglépett a Jazz, ekkor vette kézbe a dolgokat LeBron James: egymaga 17 pontot szórt ebben a játékrészben és a hátán vitte el csapatát a győzelemig. Végül 31 egységgel zárt, mellé Kevin Love és Mo Williams is 20 fölé jutott (utóbbi 8/9-es mezőny- és 4/4-es triplamutatóval), így a Cavs ha nehezen is, de hozta sorozatban hetedik győzelmét.

Támadásban szintet lépett a Utah. A vendégek 49%-kal dobtak mezőnyből, 45%-kal tripláztak, szétosztottak harminc gólpasszt és hatan értek el minimum 15 pontot – ezek mind olyan adatok, amiktől korábban nagyon messze járt a csapat. Ebben a szezonban azonban már nem először bizonyították, hogy elöl egyre inkább komolyan kell őket venni, a Burke-Burks páros lassan elkezd működni a padról. Ők viszont védekezésben annyira nem acélosak, így beeshetnek ilyen 118 kapott pontos meccsek is, pláne a gyors játékban igen erős Cavs ellen. Ma nem csak LeBronnal nem tudtak mit kezdeni, a többiekre sem volt ellenszerük - ebben kicsit "ludas" volt a center Rudy Gobert is, aki a végjátékban nem lehetett csapata segítségére, miután összeszedett egy bokasérülést.

A Cavaliers legjobb dobói: James 31/3, Williams 29/12, Love 22/12
A Jazz legjobb dobói: Burks 24/12, Favors 17, Hayward 17/3

Washington Wizards – Oklahoma City Thunder 101-125

Kevin Durant megint megsérült. Az OKC sztárja 14 pontot és 10 lepattanót jegyzett már az első félidőben, ám egy betörés után odakapott bal combhajlítójához és lebicegett a pályáról - éppen Washingtonban, ahol felnőtt, és ahol nagyon várják őt jövő nyáron... Vissza már nem jött, MRI-re ma megy, egyelőre nem tudni, hogy mekkora a baj, de Durant szerint nem túl komoly a gond. Hiánya nem igazán érződött csapatán, addigra már húsz pont körül előnyt szedtek össze a vendégek, a tripla-duplázó Westbrook, a 23 pontos (3/3 tripla) Ibaka, valamint a padról 25-öt szóró (7/10 mezőnyből, 4/5 tripla) Waiters elintézték a második félidőt.

Nem volt esélye a Washingtonnak. Már az első negyedet 37-23-ra nyerte a Thunder, a fővárosiak egy pillanatig sem voltak partiban – jól jelzi ezt Wall 9 pontja és 5 gólpassza. A hazaiak kezdőcsapata végül 25 percnél többet nem is töltött a pályán, de nem is igazán az ő 40%-os mezőnymutatójuk volt gyenge, hanem az OKC 65%-os (!) triplázása volt brutális – ebben nyilván benne volt a Bealt és Nenét nélkülöző Wizards védekezése is, de emellett elképesztő formában dobtak a vendégek. A Washington így hét meccs után negatív mérleggel áll, a Thunder pedig sorozatban három vereség után már kettőt nyert zsinórban.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 15, Session 15/3, Neal 14, Porter 14
A Thunder legjobb dobói: Waiters 25/12, Ibaka 23/9, Westbrook 22/9

Miami Heat – Los Angeles Lakers 101-88

Bosh és Whiteside, a tökéletes páros. Nem mostanában volt két ilyen produktív magasembere a Heatnek, az utóbbi meccseken már rendre dupla-dupla közeli teljesítményt hoznak mindketten és ez ezúttal is így volt. Bosh szezoncsúcsot jelentő 30 egységet rámolt be 11 lepattanóval, Whiteside 19 pontja mellé kapott le 15 lepattanót és vezérletükkel a hazaiak nagyon simán nyertek a festékből – védekezésben is teljesen lenullázták a Hibbert-Randle párost. A floridaiak azt is elbírták, hogy Dragic és Wade ismét gyengén játsszon, a padról Winslow és Tyler Johnson viszont kimondottan jól szállt be.

Kobe nem játszott, World Peace igen. Kobe Bryant öltönyben tekintette meg a találkozót, a helyén pedig régi jó barátja, Metta World Peace kezdett – mégpedig nem is akárhogyan, 22 perc alatt 14 pontot szórt be 4/4 triplával. A padról Nick Young húzta a Lakers szekerét és partiban is voltak az első félidőben, ám Swaggy P ereje is elfogyott a fordulás után, innentől könnyedén kézben tartotta a meccset a Miami.

A Heat legjobb dobói: Bosh 30/6, Whiteside 19, Wade 12
A Lakers legjobb dobói: Young 17/15, L. Williams 14/6, World Peace 14/12

Toronto Raptors – New York Knicks 109-111

Kétes esettel zárult a meccs. 18 mp-cel a vége előtt Lowry-ra faultot fújtak, a büntetőket Lance Thomas értékesítette és gyakorlatilag ezzel dőlt el a találkozó – csakhogy előtte Carmelo Anthony már labdával a kezében kilépett a pályáról, amit a játékvezetők nem vettek észre. Ez az eset mindenképpen beárnyékolja a Knicks győzelmét, de Anthony-ék ezért maximálisan megdolgoztak, a kiscsatár 25 pontot szerzett, csapata 48%-kal triplázott és végig partiban volt – idei harmadik meccsüket nyerték meg idegenben, tavaly összesen hétszer győztek saját pályájuktól távol…

Több kell a Torontótól. Ugyan a Lowry-DeRozan-Valanciunas trió most stabilan és jól játszott, a támadójátékuk is pontatlan volt (4/17 tripla összesen), a védekezésük pedig egyenesen csapnivaló – Carroll és Ross nélkül sokszor elcsúsztak hátul, félidőig 60, összesen pedig 111 pontot kapni nem túl épületes teljesítmény. Ennek ellenére megvolt a lehetőségük a győzelemre, a fentebb vázolt kétes eset után azonban ez is odalett – idei első hazai vereségüket szenvedték el, ráadásul az 5-0-s rajt után sorozatban harmadszor kaptak ki.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29, Lowry 23/6, Valanciunas 16
A Knicks legjobb dobói: Anthony 25/6, Thomas 17/9, Galloway 15/6

Milwaukee Bucks – Boston Celtics 83-99

A harmadik negyed döntött. Jól kezdett a Milwaukee, hiszen már hét perc után tíz ponttal vezettek Monroe-ék, ám hamar fordítani tudott a Celtics, a harmadik játékrész hajrája pedig végleg eldöntötte a meccset: egy 16-0-s futással meglépett a Boston és már nem adta ki a kezéből a győzelmet. A vendégek úgy nyertek simán, hogy nem dobtak jól, Isaiah Thomas 6/20-as (1/10 tripla), Jae Crowder 3/12-es mezőnymutatót hozott össze, de nagyon jól lassították a Milwaukee-t és védekezésben remekül működött a gépezet – a 83 kapott pont mellé nem is kell extra dobóteljesítmény.

Komolyabb csapat ellen elfogy a tudomány? Négy könnyű mérkőzést nyert meg a Milwaukee, ám egy nem Nets vagy Philly-szintű csapat ellen elég harmatosan játszott a gárda – Monroe (17 pont, 14 pattanó) és Antetokounmpo remekelt, a kezdőben Jabari Parker is egyre jobb, de összességében sem védekezésben, sem támadásban nem álltak a helyzet magaslatán. Az nyilvánvaló volt, hogy arra a 16-0-s futásra nem tudnak válaszolni, igaz, Carter-Williams hiánya most nagyon érződött – nem volt érdemi irányítója a csapatnak.

A Bucks legjobb dobói: Monroe 17, Antetokounmpo 16/3, Middleton 13/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 20/3, Turner 13/3, Lee 13

Minnesota Timberwolves – Charlotte Hornets 95-104

A cseresor jelentette a különbséget. A vendégek második sora a legjobbkor lépett fel és adott új lendületet a Charlotte-nak, Lin, Lamb és Zeller együtt 51 pontot rámolt be, erre pedig nem tudott mit lépni a tartalékos Wolves – a negyedik negyed elején tíz pont fölé nőtt a különbség, innen pedig már nem hibázott a Hornets. Az is belefért, hogy Al Jeffersont teljesen levegye a pályáról Towns és az is, hogy Kemba Walkernek ne menjen a dobás, a hazaiak 22 eladott labdáját 22 pontra váltotta a Charlotte, mely az utolsó negyedben már kézben tartotta a mérkőzést.

Némi plusz erő hiányzott. Wiggins, Garnett és Rubio is hiányzott a Minnesota kezdőjéből, de Towns (19 pont, 13 lepattanó, 3 blokk), LaVine (20 pont, 8 gólpassz, 8 eladott labda) és Kevin Martin termelték a pontokat, csak éppen védekezésben fogytak el a végére. Hiába nyerték nagyon simán a lepattanózást és dobtak jól kintről a hazaiak, a harmadik negyed végétől elfogyott az erő, így továbbra is nyeretlenek otthon.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 20/3, Towns 19, Martin 18/3
A Hornets legjobb dobói: Lin 19/3, Lamb 18/6, Batum 17/9

New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 120-105

Anthony Davis megsérült. A Pelicans sztárját nem igazán tudta tartani a Mavs az első félidőben (17 pont, 7 lepattanó), ám minden támadásnál körülbelül hat ütést kapott – a nagyszünet után már nem tért vissza csípősérülés miatt. A hírek szerint egyébként annyira nem komoly a dolog, a röntgen negatív lett, de mivel addigra már komoly előnyt építettek ki a hazaiak, Gentry-ék nem kockáztattak, a második félidőben Ryan Anderson és a szintén padról érkező Ish Smith-Toney Douglas páros simán lehozta a találkozót. A New Orleans ezzel idei legjobb játékával első győzelmét aratta.

Ma nem volt partiban a Mavs. A Dallas már az első negyedben hátrányba került, félidőre pedig 18 ponttal szakadtak le Nowitzkiék – a fordulás után Davis hiányát sem tudták kihasználni, a gyenge periméter-védekezés mellett támadásban sem volt meg most a ritmusuk. Összességében a 105 pont nem fest rosszul, de hiányoztak a kinti dobások, a Parsons-Matthews-Williams trió szinte használhatatlan volt és Carlisle inkább nem is játszatta a kezdőit – Nowitki például 19 perc alatt dobta meg 18 pontját. Árulkodó, hogy húsz percnél többet csak négyen (!) töltöttek parketten a vendégeknél.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 25/6, Davis 17, Gordon 17/12, Smith 17, Douglas 17/15
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 18/3, Villanueva 15/3, Pachulia 12

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus