Kevin Durant irányított, tartalékosan is győzött a GSW

Curry, Green, Pachulia és McCaw is megsérült, KD tripla-duplázott - James hozta a Cavs sorozatban 13. sikerét - nem botlott a Boston. 

Gyakorlatilag három kezdőjátékosa nélkül, Kevin Durant tripla-duplájával győzött Charlotte-ban a címvédő Warriors, így tovább tapad a Houstonra az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. LeBron James remeklésével hozta sorozatban 13. győzelmét a Cleveland, szoros meccsen nyert a Boston, nem hibázott a Spurs, DeMarcus Cousins 40 pontjával győzött a Pelicans, behúzta a Pistons elleni rangadót a Bucks - nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Cleveland Cavaliers - Sacramento Kings 101-95

Most James diktált. A vártnál nehezebben született meg a Cavs sikere, de a mérkőzés közben háromszor is cipőt váltó LeBron James végül szállította azt. A hazaiak klasszisa 32 ponttal, 11 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, védekezésben is aktív volt, csak a hét eladott labdája hozható fel negatívumként, nem nagyon lehetett megfogni, a hajrában pedig ő döntött: bevert egy clutch kettest 95-95-nél, majd egy sorsdöntő hármast tizenöt másodperccel a vége előtt. Ez utóbbi játékot ő "hívta", Tyronn Lue mást akart felrajzolni, de James a "Chicagót akarom" mondatával jelezte, hogy most ő dönti el, hogy mi legyen - így is lett, bevágta a hármast és megnyerte a meccset csapatának. Ezzel sorozatban tizenharmadik sikerét könyvelhette el a társaság, amivel beállította a franchise-rekordot, szombat hajnalban viszont nehéz meccsre készülhet Indianában. 

Nem adta magát olcsón a Kings. Nagyon szervezett és fegyelmezett védekezést adott elő a Sacramento annak ellenére, hogy Willie Cauley-Stein nem tudott pályára lépni - Randolph kezdett centerként, James ellen pedig JaKarr Sampsonnak kellett védekeznie. Három negyeden keresztül viszonylag jól elvették a Cleveland tripláit és abszolút az ő ritmusukban zajlott a meccs, az első negyedet három, a félidőt kilenc ponttal nyerték, érett a meglepetés. A fordulás után azonban előbb támadásban estek vissza, majd a negyedik negyedre már védekezésben is, Korver három triplával jelentkezett és bár bő két perccel a vége előtt még így is vezettek, Jamest nem tudták megállítani - nagyon közel álltak egy újabb idegenbeli bravúrhoz, de végül vereséget szenvedtek. 

A Cavaliers legjobb dobói: James 32/15, Love 18/3, Green 17/3
A Kings legjobb dobói: Randolph 18/6, Hield 17/6, Mason 15/3

Indiana Pacers - Chicago Bulls 98-96

A végén menekült meg az Indiana. Kötelező győzelemre készültek a hazaiak, de hamar rá kellett jönniük, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű - az első negyed után tíz, a nagyszünetben tizenhat ponttal égtek, lejátszotta őket a Bulls. Innen kellett magukat összeszedniük és a negyedik negyedben rá is találtak a megfelelő védekezésre, ezt 29-13-ra nyerték meg és végül jól jöttek ki a szoros végjátékból: fél perccel a vége előtt Oladipo triplájával a meccs során először átvették a vezetést és a Chicago már nem tudott válaszolni. Az említett Oladipónak egyébként ezen felül is sokat köszönhetnek, az ő 27 pontja kulcsfontosságú volt és bár támadásban most messze elmaradtak saját maguk átlagától, végül kiizzadták a sikert - szombaton a Cavs ellen ennél sokkal többre lesz tőlük szükség.

Fájdalmas, de biztató. Fred Hoiberg nagyjából ezekkel a szavakkal jellemezte ezt a mérkőzést, hiszen három és fél negyeden keresztül nagyszerűen kosárlabdáztak és uralták a meccset a vendégek, majd a végén kissé érthetetlenül összezuhantak és végül mégis vereséget szenvedtek. Kris Dunn (18 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz) kiválóan adott ritmust támadásban, Valentine kintről, Lopez bentről bizonyult nagy fegyvernek, megnyerték a lepattanózást 46-39-re, de főleg a védekezésüket érdemes kiemelni: a Pacers csak egyszer dobott ennél kevesebbet a szezon során, félidőben még negatív szezoncsúcsnál jártak Collisonék. Nagy kár az elrontott utolsó percekért, de Hoiberg szerint ha a megfelelő tanulságot vonják le ebből a meccsből, akkor hamarosan jönni fognak a győzelmek is.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 27/12, Bogdanovic 17/9, Collison 14/6
A Bulls legjobb dobói: Dunn 18/3, Lopez 16, Valentine 15/12

Orlando Magic - Atlanta Hawks 110-106 - hosszabbítás után

Hullámvasút. Egyszer fent, egyszer lent, erről szólt az Orlando találkozója ezen az estén: az első negyedet megnyerték nyolc ponttal, a másodikat elvesztették tizenhattal, majd visszakapaszkodtak és DJ Augustin hármasával hosszabbításra mentettek, ott az első játéknál elvesztették a bokasérülést szenvedő Evan Fournier-t, majd mégis megnyerték a találkozót. A sikert alapvetően a magasembereiknek köszönhették, 62-42-re verték az Atlantát a festékben, Nik Vucsevics (22 pont, 16 lepattanó, 4 blokk) és Aaron Gordon (24 pont, 15 lepattanó) is dominálni tudott belül, ők nyitottak teret Augustin triplájának is és ők adtak tartást a csapatnak a hátrány ellenére. A végén azt is elbírták fejben és a játékot tekintve is, hogy a 27 pontos Fournier kiesett, fontos győzelmet arattak, így felemás szájízzel készülhetnek a Nuggets elleni derbire.

Nem bánták meg a vendégek. Sokan megkérdőjelezték Mike Budenholzer döntését, mely szerint ne faultoljon csapata a rendes játékidő végén három pontos előnyben, így viszont egy teljesen üres triplát vállalhatott el Augustin Vucsevics kiosztása után, amellyel egyenlített az Orlando. A találkozó után a tréner és Dennis Schröder is azt mondta, hogy márpedig ez volt a jó döntés, jobban kellett volna védekezni és megfogni a magasembereket, akkor megnyerték volna a meccset. A végén azért bőven követtek el hibákat, Bazemore tripláját elvették a játékvezetők, mert lejárt az idő, Schröder és Ilyasova is könnyű közelit rontott, a hosszabbításban pedig öt ziccert engedélyeztek a Magicnek, így vereséget szenvedtek. 

A Magic legjobb dobói: Fournier 27/6, Gordon 24, Vucsevics 22/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 26/3, Prince 19/9, Cavanaugh 13/6

Boston Celtics - Dallas Mavericks 97-90

A második félidőben talált megoldást a Celtics. Nem kezdett jól a Brownt és Morrist is nélkülöző ligaelső, az első félidőben komoly gondjai adódtak a védekezéssel, ezt az 57 kapott pont és a tíz egységnyi hátrány is jelezte. A fordulás után azonban megoldást talált Brad Stevens és onnantól teljesen elszívták a levegőt a Mavs elől Horfordék, összesen 33 pontot engedélyeztek a hátralévő időben és a záró etapban fordítani is tudtak - az utolsó négy percben megint előlépett Irving (23 pont, 5 gólpassz, 2 blokk), aki mellé ezúttal elég volt Tatum (17 pont, 10 lepattanó), Horford (17 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz), valamint két lendületes hátvéd (Rozier, Larkin) a kispadról. A győzelem után 22-4-re áll a Boston és most San Antonióban kezd meg egy idegenbeli túrát.

A végére elfogyott a Mavs. Az első félidőben még nagyon pontosan játszottak a vendégek, mindössze három eladott labdájuk volt a nagyszünetben, ők voltak fölényben a festékben és a tripláik is ültek, a fordulás után azonban nem tudtak már mit kezdeni a Celticsszel. Itt teljesen megfordult a meccs, végül a festékben is alulmaradtak, a dobószázalékuk is becsúszott 40% alá, a hajrában nagyon hiányzott egy igazi vezér, ráadásul védekezésben is egyre inkább elfáradtak - 85-85-nél még egál volt, de aztán Irving vezetésével jött egy 12-2-es Boston-roham, ami eldöntötte a találkozót. Rick Carlisle szerint az ő első félidejük jó volt, de a Celtics második játékrésze még jobb, ennyi.

A Celtics legjobb dobói: Irving 23/3, Tatum 17/6, Horford 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 19, Nowitzki 16/6, Kleber 13/3

New York Knicks - Memphis Grizzlies 99-88

Megoldotta a New York. Tim Hardaway Jr. egyelőre nem bevethető, Kristaps Porzingis ugyan visszatért, de eleinte még nem volt az igazi, így másnak kellett előlépnie támadásban, ez a valaki pedig végül a 24 pontos Courtney Lee lett - héttel vállalt több dobást, mint a szezonátlaga, de jól megoldotta a feladatát, mely szerint pótolnia kell Hardaway tűzerejét. Jack és Kanter dupla-duplái is nagyon kellettek a hazai sikerhez, a fordulás után pedig Porzingis is feljebb kapcsolt, onnantól 12 pontot szerzett 5/8-as mezőnymutatóval - ez volt a döntő Lee extrája mellett, itt futott a társaság egy 19-2-t és eldöntötte a mérkőzést. Az első negyed után egyébként a védekezésük is rendben volt, így ismét 50%-on állnak, hétvégén Chicagóba látogatnak, hogy javítsanak 1-7-es idegenbeli mérlegükön. 

Nem volt jó a Memphis. J.B. Bickerstaff szerint ezúttal megszűnt a csapatjátékuk támadásban, szinte folyamatosan egy-egyeztek, négy játékos állva nézte, ahogy egy erőlködik, így pedig nem lehet mérkőzést nyerni - csak az első negyedben tudtak folyamatosan kosarakat szerezni, utána leginkább szenvedtek. A helyzetüket nehezítette, hogy Marc Gasol térde folyamatosan fájt a meccs során és bár a pályán maradt, eléggé visszavetette a teljesítményét - most Tyreke Evans sem tudott igazán villogni, egyáltalán nem játszottak jól. Ki kell emelnünk, hogy végül több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, ráadásul a lepattanózást is elvesztették 42-27-re, nem nagyon volt mibe kapaszkodniuk, így legutóbbi győzelmükre nem igazán tudtak építeni - következőleg a Torontót fogadják. 

A Knicks legjobb dobói: Lee 24/12, Porzingis 18/6, Beasley 14/3
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 17/3, Evans 15/9, Chalmers 14/3

Charlotte Hornets - Golden State Warriors 87-101

Felforgatott csapattal is megvan. Steph Curry és Draymond Green is hiányzott a bajnoknál, a helyükön Jordan Bell és az eddig még epizódszerepet is csak ritkán kapó Quinn Cook került be a kezdőbe, ráadásul öt perc után elvesztették Zaza Pachuliát és a kispadról Pat McCaw sem tudott beszállni sérülés miatt. A csapat azonban átérezte a helyzet súlyát, fegyelmezett és kemény védekezést mutatott be, támadásban pedig Kevin Durant szabad kezet kapott: a tavalyi döntő MVP-je gyakorlatilag irányítóként funkcionált és bár sokat vállalt (28 mezőnykísérlet) végül 35 ponttal, 11 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, ezzel fontos idegenbeli győzelemre vezette csapatát. Második opcióként 22 egységgel jelentkezett Klay Thompson, a GSW pedig nem adott esélyt ellenfelének, már az első negyedet megnyerte 26-18-ra (Durant ebből 16 pontot vállalt), a második játékrészben pedig húsz egység fölé nőtt a különbség, végig kézben tartotta a találkozót Steve Kerr alakulata.

Nem tudott reagálni a Charlotte. A hazaiak egyik legnagyobb erőssége ebben a szezonban, hogy csak 7,5 pontot kaptak átlagban leindításból, ezúttal viszont 24-et engedtek a Golden State-nek - képtelenek voltak reagálni a vendégek védekezésére, nem tudtak kiszabadulni a szorításból. Ugyan a Walker-Batum páros próbált bontani, de rajtuk kívül csak Dwight Howard kezébe lehetett odaadni a labdát, összességében mindössze 35,1%-kal dobtak és teljesen alárendelt szerepet játszottak. A negyedik negyedben még egyszer bejöttek tíz pont alá és úgy tűnt, hogy akár szorossá is tehetik a végjátékot, de aztán hamar válaszolt a Warriors és két-három támadás alatt lezárta a dolgot - Steve Clifford alakulata szombat hajnalban, a Bulls ellen javíthat. 

A Hornets legjobb dobói: Walker 24/9, Batum 15/6, Howard 14
A Warriors legjobb dobói: Durant 35/9, Thompson 22/12, Young 10/6

Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 104-100

A nagy hármas hozta a meccset. Giannis Antetokounmpo (25 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), Khris Middleton (21 pont, 7/10 mezőnyből, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Eric Bledsoe (22 pont) remekül kiegészíti egymást a Milwaukee-nál és ezúttal is az ő együttműködésük jelentette a különbséget - a betöréseik, bontásaik folyamatosan ültek, Antetokounmpo és Bledsoe nagyon fontos támadópattanókat is szerzett, Middleton pedig a végjátékban négy clutch büntetőt süllyesztett el. Ez a trió ellensúlyozni tudta Andre Drummond dominanciáját és a kispadról beszálló Brogdon-Vaughn páros segítségével átlendültek a holtponton, miután a harmadik negyedben leadták tíz pont körüli előnyüket - a záró etap elejét megint uralták, majd az utolsó két percben jöttek a már említett clutch játékok. Nem játszottak igazán jól csapatként, de most ez is elégnek bizonyult, így 13-10-zel fél meccsre közelítették meg a keleti negyedik Pistonst.

A cseresor a hibás? 0-4-gyel zárta idegenbeli túráját a Detroit és ezért, valamint a mai vereségért is elsősorban a kispadot okolta Stan Van Gundy vezetőedző - szerinte eddig éppen az erősségüknek számított a második sor, de most nagyon behorpadtak, amikor ők kerültek pályára, így lehet, hogy változtatni fog a rotáción. Most is a harmadik negyed végén-negyedik negyedik elején ment el számukra a meccs, előtte a brutálisat játszó Andre Drummond (27 pont, 20 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével eltüntették a hátrányukat, ám a cserékkel kaptak egy 1-14-es futást, amit nem tudtak már kijavítani - visszajöttek ugyan a végén, de a Bucks innentől nem rontotta el. A zsinórban beszedett négy vereséggel a tabellán is eléggé lemaradtak az élcsapatoktól, ráadásul következőleg a Golden State-et fogadják, az sem lesz egyszerű. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 25/3, Bledsoe 22/6, Middleton 21/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 27, Harris 21/12, Bradley 20/9

New Orleans Pelicans - Denver Nuggets 123-114

Cousins jelentette a különbséget. Pontzáporos mérkőzést vívtak a felek, de a Pelicans centere kihasználta, hogy a túloldalon nem igazán volt komoly játékos ötös poszton Nikola Jokics és Paul Millsap hiányában - ahányszor megkapta a labdát, elkezdte támadni a gyűrűt, végül 40 ponttal és 22 lepattanóval zárt úgy, hogy elrontott hét büntetőt és mezőnyből is 50% alatt maradt. Az ő agresszivitása jelentette a különbséget, mellé fel tudott lépni a 27 pontos, 7 gólpasszos Jrue Holiday és Cousins játéka megkönnyítette a hátvédsor életét is, ezt a nyomást pedig három negyeden keresztül bírta csak el a Denver: a záró etapban futott egy 20-3-at a hazai alakulat és eldöntötte a találkozót. Az együttes így 2-1-re áll Anthony Davis kidőlése óta, ezzel tartja magát a nagyon szoros nyugati középmezőnyben.

Michael Malone kiakadt. Indulatosan nyilatkozott a találkozó után a vendégek edzője, szerinte amíg a játékosai nem értik meg, hogy védekezni kell, addig nem használhatjuk a "rájátszás" szót velük kapcsolatban, mert semmi értelme. Valóban, addig voltak partiban, amíg a Pelicans alkalmazkodott hozzájuk és dobópárbajt vívtak, onnantól, hogy Cousinsék keményebben védekeztek, elbillent a mérleg - Malone szerint nem csak a festékben nem csináltak semmit, de összességében mintha senkit nem fogtak volna hátul. Így nem is lehetett nyerni, hiába voltak egyébként jók támadásban a hátvédek, újabb vereségükkel visszacsúsztak a hatodik helyre Nyugaton. 

A Pelicans legjobb dobói: Cousins 40/6, Holiday 27/3, Moore 14/12
A Nuggets legjobb dobói: Harris 24/9, Mudiay 17/9, Murray 15/3, Barton 15/9

San Antonio Spurs - Miami Heat 117-105

Ennyi fejet nem lehet levágni. Az első negyedben sem volt rossz a Spurs támadójátéka, de akkor még védekezésben voltak gondok, a második játékrésztől kezdve viszont átvették a program irányítását. A kezdőötösből mindenki, a cseresorból további három játékos dobott legalább 10 pontot, de senki nem lépte át a 20-as határt, csapatszinten 46 mezőnykosarukra 30 gólpassz jutott, a pár évvel ezelőtti „beautiful game”-et kapták elő a tarsolyból, amivel egész meccsen nem tudott mit kezdeni a Heat. Mindig volt üres ember, akit meg is találtak, az újabb sikerrel pedig rá is hangolódtak a Boston elleni hazai meccsre. 

Tyler Johnson extrája nem volt elég. Bár az első negyedben 35 pontot hintett a Heat, Goran Dragic-ot összességében eltüntették a pályáról, így Waiters mellé másoknak kellett előlépni pontszerzésben. A felemás szezont futó Josh Richardsonnak ma sült a keze, a legtöbbet mégis Tyler Johnson tette a sikerért, aki a padról jőve célzott 75 százalékos pontossággal, és a mezőnymunkából is kivette a részét. Az ismét hiányzó Hassan Whiteside játékát viszont nem sikerült pótolni, Olynyk és Adebayo nem tudott olyan súlyt képezni a palánkok alatt, amivel megzavarták volna a hazaiak örömjátékát. 

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 18, Forbes 17/15, Gay 16/3.
A Heat legjobb dobói: T. Johnson 25/18, Waiters 22/12, Richardson 19/9.

Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 107-113

Thibodeau egyik szeme sír, a másik nevet. Bár mindössze nyolc játékost forgatott a Minny, a kezdőötös végig intézte a lényegi dolgokat, centerben Towns dupla-duplázott (21 pont, 14 pattanó, 4 blokk, 4 gólpassz), a két csatár közül Wiggins bontotta védelmet becsülettel, Gibson szintén dupla-duplázott (16 pont, 14 pattanó, 3 blokk), a két hátvéd, Teague és Butler pedig 38 ponttal és 15 gólpasszal irányította a játékot. Az első félidő végén 13 ponttal tartottak előrébb, és egészen az utolsó negyed közepéig az történt a pályán, amit ők akartak - köszönhetően annak is, hogy a videóval köszöntött egykori LAC-játékos, Jamal Crawford is 11 egységet termelt. A végjátékban egy labdára feljött a Clippers, ennek nem örülhetett annyira Thibodeau, annak viszont igen, hogy a Butler-Wiggins páros villámgyorsan betermelt nyolc pontot, vagyis csapata jól reagált egy nehéz helyzetben. 

Nem volt sok esélye a Clippersnek. Rivers és Thibodeau régi ismerősként köszönthette egymást a meccs előtt, ennek köszönhetően egyébként időnként karácsonyi volt a hangulat, egy-egy kemény fault után is összepacsiztak a játékosok. A Wolves azonban nem tette meg a szívességet, hogy kiengedje a Clipperst a gödörből, zsinórban negyedszer zakóztak a hazaiak. Bár Jordan felvette a kesztyűt Towns-szal (18 pont, 21 pattanó, közte 12 támadó!), és a Williams-Rivers duó testvéries elosztásban pörkölt be 46 egységet, mellettük csak a padról komoly energiát szállító Montrezl Harrell dicsérhető, Gallinari például 2/13-mal zárt. A harmadik-negyedik negyedben a gyengébbet segítette a bíráskodás is, ezzel nem szakadtak le véglegesen, és összekapták magukat a negyedik negyedben, de az most is látszott, hogy a győzelemhez szükséges plusz fokozat nincs meg a váltóban – a végén bekapcsolta a turbót a Wolves, és arra nem nagyon tudtak reagálni. 

A Clippers legjobb dobói: L. Williams 23/12, Rivers 23/6, Jordan 18. 
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 21, Teague 19/12, Butler 19. 

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus