Kihasználta James hiányát, Clevelandben győzött a Bulls

Wade és Butler sikerre vezették a Chicagót - 142 pont és 22 tripla a Houstontól - Durant nélkül nyert a GSW - ismét győzött a Miami. 

LeBron James kihagyta a Cavs Chicago elleni derbijét, a Bulls pedig köszönte a lehetőséget és idén harmadszor is megverte a címvédőt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Houston 142 ponttal és 22 triplával, a Golden State Kevin Durant nélkül győzött, a Miami az Indianát is lenyomta, a New York Carmelo Anthony 37 pontjával kerekedett felül, a New Orleansnál viszont másodjára sem ért győzelmet a Davis-Cousins páros.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Sacramento Kings – Charlotte Hornets 85-99

Kaminsky volt a kulcs. Idegenben 12, összességében öt, sorozatban elszenvedett vereség után tudott ismét nyerni a Hornets, méghozzá gyakorlatilag simán – ezúttal végig kontrollálták a meccset a vendégek, a második félidőben 23 pont is volt a különbség. Ezt a jól működő védekezés mellett nagyban köszönhették a kényszerből centert játszó Frank Kaminsky-nek, aki 23 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával jelentkezett, elöl-hátul meghatározó produkciót nyújtott és így az is belefért, hogy a Walker-Batum páros továbbra sem nagyon találja magát. Egyébként eddig is Kaminsky tehetett a legkevésbé a Hornets bukásairól, az utóbbi öt meccsen 19,9 pontot átlagolt és most is remekül használta ki az adódó lehetőségeit – bevert 5/9 triplát, Cauley-Stein is elismerően beszélt róla a mérkőzést követően.

Ez reálisabb a Kingstől. A Sacramento elsőre meglepően jó játékkal aratott győzelmet Cousins nélkül, a mostani teljesítmény viszont alighanem közelebb áll a valósághoz – a terhek megoszlottak ugyan, de hiányzott az átütőerő. Végül 40% alatt maradtak mezőnyből, elveszítették a lepattanózást és egyénileg senki nem nyújtott kiemelkedőt, egyszer sem kapták el igazán a fonalat – gyakorlatilag esélytelenül játszották le az összecsapást és csak a végén kozmetikáztak az eredményen.

A Kings legjobb dobói: McLemore 18/9, Hield 15/6, Evans 11, Tolliver 11/9
A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 23/15, Williams 16/9, Batum 15/3

Orlando Magic – Atlanta Hawks 105-86

Ilyen Rossra szükség van. Második meccsét játszotta az Orlandóban az Ibakáért érkező swingman és ezúttal pontosan azt adta új csapatának, amire annak szüksége volt: tűzerőt és pontokat. Ross végül 10/15 mezőnykísérletét, közte 4/7 triplát süllyesztett el, 24 egységet rámolt be, amellyel a Magic legjobb dobójaként zárt és gyakorlatilag egyedül jelentett veszély kintről – nagyon kellett a játéka, mert Evan Fournier ezúttal nem sokat tett hozzá. A kezdőötös így is hatékonyan működött, Elfrid Payton (15 pont, 9-9 lepattanó és gólpassz) mindenhol ott volt, de Gordon, valamint a nem 100%-os Vucsevics is villogott – vezérletükkel a második félidőben megléptek a hazaiak és húsz pont körüli előnyt építettek ki. A korábbiakhoz képest sokkal jobban járt a labda és megvolt a ritmus, ez pedig a Hawks gyenge játékával párosítva győzelmet ért.

Schröderrel sem lett jobb. Az előző esti szörnyű játék után most sem javult az Atlanta, pedig a német irányító 31 percet játszott, igaz, csak a kispadról beszállva – viszont 11 pontjához 17 mezőnykísérletre volt szüksége, ezt pedig a nyolc gólpassz sem tudta ellensúlyozni. Az első félidőben még voltak jó időszakaik, vezettek is kilenc ponttal és bár a nagyszünetben már az Orlando járt előrébb, nem látszott, hogy ekkora verést kapnak majd Howardék – azonban a 17 eladott labda, a 12 (!) kihagyott büntető és az amúgy is ritmustalan, gyenge játék végül csak erre volt elég. A gárda zsinórban három vereségével kicsit leszakadt az első négytől, sürgősen össze kell kapniuk magukat Millsapéknek – kedd hajnalban Bostonban játszanak rangadót, egyelőre nem nekik áll a zászló.

A Magic legjobb dobói: Ross 24/12, Gordon 18, Vucsevics 16
A Hawks legjobb dobói: Hardaway 15/6, Howard 11, Millsap 11/3, Prince 11/6, Schröder 11/3

New York Knicks – Philadelphia 76ers 110-109

Ez most Melo estéje volt. A továbbra is rossz formában lévő, Kristaps Porzingist és Joakim Noah-t nélkülöző New Yorknak az lehetett a legjobb esélye, ha Carmelo Anthony extrát játszik ezen a meccsen, a kiscsatár pedig hozta is, amit kellett. Végig remek százalékkal dobott, 25 kísérletéből 15-öt elsüllyesztett és 37 ponttal zárt, de a Knicks leadta tetemes előnyét és egy másodperccel a vége előtt már hátrányban volt – ekkor azonban jött Anthony, átdobta Covingtont és 0,3 másodperccel az órán megnyerte a meccset csapatának. Rajta kívül még Rose és Holiday próbált agresszív lenni, ők jelentették a segítséget, de ezt a győzelmet most egyértelműen Melo szállította – igaz, a playoff-helyektől lehet, hogy már így is messze van a csapat.

Megint közel állt a Philly. Előző este meglepő győzelmet könyvelhetett el a Sixers és a back-to-back második felén sem volt ettől messze, mikor Jahlil Okafor kosarával kilenc másodperccel a vége előtt átvette a vezetést. Az együttes 17 pontos hátrányban is volt korábban, de innen fel tudott állni, az említett Okafor lubickolt (28 pontos szezoncsúcs, 10 lepattanó, 11/19 mezőnyből), de mellette Covington és Saric (19 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) is remekelt ismét – csapatként viszont most kevésbé voltak hatékonyak, védekezésben pedig Anthony-val nem tudtak mit kezdeni. Így is fél másodpercre voltak az újabb sikertől, pedig Ilyasova elcserélése és Embiid jegelése alapján úgy tűnik, hogy a vezetőség célja már nem feltétlenül ez…

A Knicks legjobb dobói: Anthony 37/6, Rose 18, Holiday 14/6
A 76ers legjobb dobói: Okafor 28, Covington 20/6, Saric 19/3

Miami Heat – Indiana Pacers 113-95

Nem lassít a Heat. Az utóbbi 18 meccsből a 16. győzelmét jegyezte a floridai gárda, amely ezúttal a negyedik negyedben került fölénybe – addig szoros, fordulatos volt a meccs, a záró etapban azonban egy nagy rohammal eldöntötték a győztes kilétét a hazaiak. Hassan Whiteside (22 pont, 17 lepattanó) mellett Goran Dragic, Dion Waiters, valamint a sokoldalú James Johnson (15 pont, 7 pattanó, 8 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) is megtette a magáét, ebben az időszakban pedig percekig az történt a pályán, amit Erik Spoelstra akart – főleg Johnsonra építve egy 21-4-et futott a Heat szűk hat perc alatt. Innen már nem volt visszaút, a Miami két nap alatt két győzelmet zsebelt be, közelített a keleti nyolcadik Detroithoz és sorozatban 16. alkalommal érte el a száz dobott pontot.

George kiállítva. A harmadik negyed során két technikait is begyűjtött a Pacers kiscsatára, ezzel elveszítette őt csapata, a hiányát pedig megérezték Teague-ék – támadásban nagyon harmatos volt a gárda játéka, igaz, ő is csak tíz pontot szerzett 19 perce alatt. Összességében csak négy triplát tudtak elsüllyeszteni és csak 40%-kal céloztak mezőnyből, a playmakerek nem igazán találták a ritmust, miközben a mélyebb, lendületesebb Miami átrohant rajtuk – egy szép győzelem után hamar elszenvedték a következő vereségüket, ezzel lecsúsztak a keleti hetedik helyre.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 22, Waiters 22/9, Dragic 21/3
A Pacers legjobb dobói: Turner 18, Teague 16, Robinson 13/6

Dallas Mavericks – New Orleans Pelicans 96-83

Noel jól debütált. A Philly-től megszerzett center első meccsét játszotta Dallasban és bár most még a kispadról érkezett, Rick Carlisle szerint csak idő kérdése, hogy mikor lesz a gárda kezdő centere. Nem is elsősorban a kilenc pontja és tíz lepattanója (négy támadó) emelendő ki, sokkal inkább a védekezése, stabilitást adott csapatának a palánk alatt és nagy szerepet vállalt a Cousins-Davis páros védésében – igaz, a győzelemhez nagyon kellett a Barnes-Nowitzki duó támadójátéka, valamint Seth Curry tízpontos negyedik negyede is. A nagyszünet után már egyre inkább a texasiak akarata érvényesült, akik így nagyon fontos győzelmet arattak és megtartották rájátszás-esélyüket – jelenleg három meccsre vannak a nyolcadik helytől.

Lesz még munka. Második próbálkozásra sem nézett ki sokkal jobban együtt Anthony Davis és DeMarcus Cousins, egyelőre nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Cousins az első félidőben elég sokat ült faultgondok miatt, ekkor Davis úgy tette a dolgát, mint eddig, a nagyszünetig beszórt 27 pontot és húzta csapatát, két negyed után előrébb is járt a New Orleans. A fordulás után aztán változott a helyzet, AD egyre kevésbé volt meghatározó, végül 34 mezőnykísérletből jutott el 39 pontig, miközben Cousins összesen kilenc dobást vállalt és dupla-duplája, valamint hat gólpassza mellett eladott hét labdát. Az látszik, hogy érdemi periméter nélkül ez így nagyon kevés lesz, most Moore sem játszott személyes okok miatt, csak Holiday volt hátvéd a kezdőben, így pedig ezúttal sem jöttek a pontok – ha idén rájátszást akarnak, akkor sürgősen megoldást kell találniuk, mert egy-két meccs alatt most már elúszhat a hajó.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 19/6, Nowitzki 18/6, Curry 13/9
A Pelicans legjobb dobói: Davis 39/3, Holiday 18/6, Cousins 12/6

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 99-117

Papírforma. Kevin Love és JR Smith mellett ezúttal LeBron James sem lépett pályára a Clevelandnél, az ő hiánya pedig jól dokumentáltan fáj a csapatnak – idén 0-4-re, 2014-es visszatérése óta 4-19-re állnak akkor, ha ő nincs ott a parketten. Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a második félidőben döntő fölénybe került és végül magabiztos győzelmet aratott a Chicago, hiába szórt 34 pontot Kyrie Irving, hiába dobott remekül a két shooter, Jones és Korver, ez a keret ebben a formában most erre volt elég. Érdekesség, hogy a Chicago idén háromból harmadszor (!) verte meg a címvédőt, legközelebb március 31-én javíthat Tyronn Lue alakulata.

Wade és Butler intézte a nagyját. A két vezér jól elosztotta a terheket és nem csak a pontszerzéssel, hanem a teljes csapat mozgatásával törődtek, így Butler végül tripla-duplázott, Wade-nek pedig egy lepattanó hiányzott ehhez – mindenen rajta tartották a kezüket, kontrollálták a játékot. Melléjük elsősorban a kispadról nőttek fel a társak, Rondo, Valentine, Felicio és Mirotic is jól játszott, a szoros első félidő után a harmadik negyedben pedig gyakorlatilag állva hagyta ellenfelét a Bulls – Butler ekkor dobott a 18 pontjából 13-at, innen pedig már nem volt visszaút. Fred Hoiberg alakulata nagyon elkapta a fonalat, egy hosszabbításban kiszenvedett győzelem másnapján nyerni a címvédő otthonában még a körülmények ismeretében sem kis dolog, ráadásul sorozatban negyedik sikerükkel felléptek a keleti hatodik helyre.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 34/6, Jones 14/12, Korver 14/12
A Bulls legjobb dobói: Wade 20/3, Butler 18/12, Rondo 15

Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 142-130

Ha dobni kell, hát dobni kell. Ezen az estén sem voltak szégyenlősek a hazaiak, ha triplát kellett vállalni, 58 alkalommal emelték rá a labdát kintről – ebből 22 akadt be, míg a 36 kettesükből ugyanennyit süllyesztettek el. Természetesen James Harden (24 pont, 10 gólpassz) volt az értelmi szerző, de az Anderson-Ariza-Beverley-Gordon-Williams ágyús század bőven megkapta a dobásokat, amelyekkel többé-kevésbé éltek is – összességében lehettek volna hatékonyabbak, de a 142 pontot nem igazán kell magyarázni. A harmadik negyedben azért nagyjából bedarálta ellenfelét a Rockets, az itt bevert 40 ponttal 18-ra hízott a különbség, amelyet a záró etapban már nem rontottak el Hardenék, igaz, visszajött veszélyes távolságba a Minnesota – az utóbbi hat meccsből ötödször nyert a D’Antoni-legénység.

Jó, akkor mi megyünk belül. Az nyilvánvaló volt, hogy tűzerőben nem veheti fel a harcot a Wolves, de a festékben igyekezett ellensúlyozni kinti hátrányát a vendégcsapat, ami valamennyire sikerült is: 24 ponttal nyertek erről a területről és 58-31-re húzták be a lepattanózást. Ebben a 30 pontos Andrew Wiggins mellett nagy szerepe volt a brutális estét hozó (37 pont, 22 lepattanó, melyből kilenc támadó) Karl-Anthony Townsnak, de ketten végül kevésnek bizonyultak a Rockets dobógépeivel szemben – nem utolsósorban azért, mert csapatszinten eladtak 25 (!) labdát, amelyből 38 pontot szerzett a Houston.

A Rockets legjobb dobói: Harden 24/15, Anderson 18/12, Williams 17/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 37/3, Wiggins 30/3, Dieng 16

Golden State Warriors – Brooklyn Nets 112-95

Kipipálva. Nem brillírozott a Golden State, de végül hozta a kötelezőt a kézsérülés miatt hiányzó Kevin Durant nélkül, Draymond Green 1/10-es mezőnymutatójával és úgy, hogy gyakorlatilag csak Steph Curry és Klay Thompson volt komoly veszély a Nets gyűrűjére. A Splash Brothers viszont hozta a szintet, ez pedig elégnek bizonyult, ha nem is kiütéssel, de különösebb gond nélkül nyerte meg a találkozót a ligaelső - mindössze 42%-kal dobott Steve Kerr csapata, de végig vezetett, hol nagyobb, hol kisebb előnnyel. Most ötmeccses keleti túrára indul a társaság, kedd-szerda hajnalban egy Sixers-Wizards back-to-backkel folytatódik számukra az alapszakasz.

Nincs miről beszélni. Ugyan nem kezdte rosszul a szezont a Nets, most már hónapok óta az a meglepetés, ha valakit megszorítanak, pláne, ha nyernek is egy-egy mérkőzést - túl sok értelme nincs okokat keresni, ennyit tud a keret. Brook Lopez ráadásul még jól sem játszott (9 pont, 3/13 mezőnyből), arra nem volt reális esélyük, hogy kihasználják a GSW gyengébb napját, így továbbra is annyi győzelemmel rendelkeznek, mint ahányszor kikapott a Warriors - pontosan kilenc ez a szám.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/15, Thompson 24/6, McCaw 9/3, Clark 9/3
A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 16, Kilpatrick 15/3, Dinwiddie 13/6

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus