Kilencnél jár a Toronto, Nowitzki meccset nyert

A Washingtont is leverte a Raptors - Nowitzki meccset nyert - Durant szezoncsúcsot szórt - ismét győzött a Philly

Beállította a franchise-rekordot és sorozatban kilencedik győzelmét aratta a Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután simán megverte a Washingtont – a hajrában azonban csuklósérülést szenvedett Kyle Lowry. A Clippers kiharcolta a győzelmet Indianában, az OKC Kevin Durant szezoncsúcsával hosszabbítást nyert New Yorkban, a Milwaukee is legyőzte az Orlandót, a Philly pedig idei hetedik sikerét aratta – a Miami Brooklynból távozott győztesen, a Portland lenyomta a fáradt Sacramentót, a Dallas viszont csak Dirk Nowitzki klasszisával múlta felül a Lakerst.  

Visszajátszás: klasszikus Dirk, klasszikus Durant

Indiana Pacers – Los Angeles Clippers 89-91

Paul és a védekezés megnyerte a meccset. A találkozó előtt Doc Riversnek szinte kizárólag Blake Griffinnel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia és az első félidőben csapata sem volt teljesen ott a meccsen: elöl-hátul viszonylag sokat hibáztak és az Indiana járt előrébb. A harmadik negyed közepén aztán jött a váltás, közel nyolc percig (!) nem kaptak kosarat, miközben Paul 19 egységet rámolt be a nagyszünet után, vezérletével pedig magabiztos előnyt építettek ki a vendégek. Erre egy rohammal még válaszolt a Pacers és két másodperccel a vége előtt volt esélyük egyenlíteni, de Crawford ezt hatástalanította, így idegenben is nagyon fontos győzelmet aratott a kaliforniai gárda.

Egyre mélyebben a Pacers. Sorozatban harmadik vereségét szenvedte el az Indiana, bár ezúttal bőven megvolt az esély a győzelemre – azonban a hosszú percekig tartó pontcsend nem fér bele egy ilyen találkozón. Paul George 31 pontot szerzett 11 lepattanó mellett, de a gárda 18 gólpasszára 17 eladott labda jutott, nem ültek a triplák és hiába szorították ki a Clipperst a festékből, ez kevésnek bizonyult – a vendégek 15 hármast süllyesztettek el, a Johnson-Paul-Redick trió ebből 13-at. George-ék a komoly lefagyás után csak az utolsó percekben „tértek magukhoz”, ám fordítani nem tudtak, így már csak egy meccsel vannak a kilencedik Charlotte előtt…

A Pacers legjobb dobói: George 31/6, Turner 16, G. Hill 15/9
A Clippers legjobb dobói: Paul 26/12, Redick 19/12, W. Johnson 15/15

Philadelphia 76ers – Phoenix Suns 113-103

Nem hiányzott Okafor. Első számú pontszerzője nélkül állt fel a Philly, Jahlil Okafor betegség miatt hagyta ki ezt a találkozót és a hírek szerint hiányozni fog a következő mérkőzésről is – most azonban nem látszott a hiánya. 31 pontos negyeddel nyitottak a hazaiak és tökéletesen működött a támadójáték, a 20 pontos, 9 gólpasszos Ish Smith irányításával minden kezdőjátékos elérte a tíz egységet, sőt, ehhez még Hollis Thompson is csatlakozott a padról. Az együttes 48%-kal dobott és stabilan tíz pont feletti előnyben játszotta le a találkozó nagy részét, bár a hajrában Goodwin révén zárkózott a Suns, mindenre érkezett válasz – az 1-30-as mérleg óta 6-9-et hozott a Sixers és most már egyetlen meccsen sem lehet leírni őket.

Goodwin majdnem megcsinálta. A Bledsoe, Knight, Leuer és Price nélkül felálló Phoenixnél Archie Goodwin vette kézbe a dolgokat és a negyedik negyedben egymaga megindította a felzárkózást: több nagy kosarat jegyzett, kulcsfontosságú triplákat süllyesztett el, de a Sixers mindenre tudott válaszolni a túloldalon, így a vendégek nem kerültek igazán közel. Goodwin végül 26 ponttal (11/15 mezőnyből), 6 pattanóval és 6 gólpasszal zárt, de rajta kívül (Len dupla-dupláját még említsük meg) jó teljesítmény nem nagyon akadt a Sunsban – szokatlan, de egyszerűen jobban játszott a Philadelphia.

A Sixers legjobb dobói: Smith 20, Covington 19/15, Stauskas 15/3
A Suns legjobb dobói: Goodwin 26/3, Len 16, Booker 12/3, Weems 12/6

Brooklyn Nets – Miami Heat 98-102

Wade és Bosh elintézte. Végig hullámzott a találkozó, egyik fél sem tudta ráerőltetni akaratát a másikra, a Miami a harmadik negyedet nyerte meg tíz ponttal, de az első félidőben szinte végig a Brooklyn vezetett. Fej-fej mellett érkeztek meg a felek az utolsó percekhez és ekkor lépett fel a 27-27 pontos Wade és Bosh: ők szerezték csapatuk utolsó 12 pontját, gyakorlatilag nem hibáztak, miközben a Netsnél két könnyű dobás is kimaradt, ez pedig eldöntötte a találkozó sorsát. Ugyan a triplákkal hadilábon álltak a vendégek, a festékben egyértelműen domináltak Whiteside nélkül is, védekezésben pedig a legjobbkor csinálták meg a nagy játékokat – így a gyenge január ellenére is hatodikak keleten.

A festékben kapott ki a Nets. Erről a területről 50-28-ra győzött a Miami, így nem kell sokáig keresnünk, hogy hol veszítette el a meccset a Brooklyn – meglepő módon sokkal potensebbek voltak kintről ellenfelüknél, de pont az erősségeiket nem tudták kihasználni. Brook Lopez csak 13 pontig jutott (bár Bargnani berámolt 20-at), a hátvédek pedig a megszokottnál ritkábban jutottak el a gyűrűig, ráadásul a hajrában tőlük senki nem tudott fellépni – így hiába dobtak 50%-kal (a Heat 54%-kal), végül vereséget szenvedtek.

A Nets legjobb dobói: Bargnani 20, Johnson 15/6, Lopez 13
A Heat legjobb dobói: Bosh 27/3, Wade 27, Winslow 13

New York Knicks – Oklahoma City Thunder 122-128 – hosszabbítás után

A Knicks kezében volt. Carmelo Anthony kihagyta a találkozót térdfájdalmai miatt, de a többiek pótolták a kieső pontokat, hatan is elérték a tízpontos határt és a padról a Galloway-Williams páros képében komoly erősítés érkezett – negyven pontot, köztük nagyon fontos kosarakat rámoltak be. Szűk egy perccel a vége előtt vezettek is négy egységgel, de előbb Ibaka tett vissza egy támadópattanót, majd Durant egyenlített, végül a Knicks elrontotta az utolsó dobást. A ráadásban megint csak Duranttel nem tudtak mit kezdeni, így nagy csatában ugyan, de kikaptak – a jó sorozatuk után már zsinórban harmadszor.

Durant szezoncsúcsot hintett. Kevin Durant ma MVP-önmagát idézte, gyakorlatilag tarthatatlan volt, folyamatosan harcolta ki a faultokat és hidegvérrel értékesítette a büntetőket – 44 pontja (12/26 mezőnyből, 4/7 tripla, 16/18 büntető) szezoncsúcs, emellé ráadásul leszedett 14 lepattanót. A hosszabbításban egymaga hét pontot szórt, de Russell Westbrook sem húzódott háttérbe, ő 30 pontos (13/24 mezőnyből), 10 gólpasszos dupla-dupláig jutott – ugyan a védekezésükkel komoly problémák adódtak, de a két sztár, valamint a parádés lepattanózás (16 támadót szedtek le, Ibaka-Adams 12-t) ezt végül ellensúlyozni tudta.

A Knicks legjobb dobói: Galloway 21/12, Williams 19/6, Afflalo 17/3
A Thunder legjobb dobói: Durant 44/12, Westbrook 30, Waiters 14/6

Toronto Raptors – Washington Wizards 106-89

Megvan a kilencedik – vezéráldozattal? Sorozatban kilencedik győzelmét aratta a Toronto, amivel beállította a franchise-rekordot, méghozzá úgy, hogy végig ők irányították a mérkőzést. A második negyedben már vezettek 14 ponttal a hazaiak, de innen felzárkózott a Wizards, majd egy újabb hazai roham után ismét visszakapaszkodtak Wallék – a záró etapban azonban egy 9-0-s futással végleg eldőlt a találkozó, az utolsó hét percben már nem tudott válaszolni a fővárosi alakulat. Kyle Lowry ezúttal is a Raptors vezére volt, 29 ponttal (8/14 mezőnyből, 5/9 tripla, 8/8 büntető) állt csapata élére, ám négy perccel a vége előtt beleakadt egy zárásba és megsérült a csuklója – ugyan a csapat a meccs után rögtön tweetelte, hogy a röntgen negatív lett, ennek ellenére aggódhatnak a szurkolók.

Futott az eredmény után a Wizards. Hamar hátrányba került és onnantól csak erőlködött a vendég alakulat, méghozzá különösebb esély nélkül – egy-egy futás volt a gárdában, de stabilan nem tudtak jól játszani. John Wallnak nem ment a dobás, de kiosztott 14 gólpasszt, megbízható pontszerző viszont nem akadt a Washingtonnál, ami ezúttal nem fért bele – e nélkül esélyük sem volt ledolgozni a hátrányt. Az újabb vereséggel csak 11.-ek Keleten, a Toronto viszont két meccsre közelítette meg a Clevelandet.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 29/15, DeRozan 17/3, Ross 15/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 18/3, Porter 15/3, Neal 14

Milwaukee Bucks – Orlando Magic 107-100

Nem tört meg a Milwaukee. Szenzációsan kezdte a meccset az Orlando, parádés teljesítményt nyújtottak a triplavonalon túlról és a második negyedben már 16 ponttal is vezettek Oladipóék – úgy tűnt, hogy simán hozhatják a találkozót. A Bucks azonban nem ingott meg, szigorított a védekezésen, a labdaszerzésekből-blokkokból pedig indultak Antetokounmpóék, 18 pontot szereztek ilyen helyzetből – a harmadik negyed hajrájában már megfordították az állást. Az utolsó percekre ismét összeszedte magát a Magic és vezettek is a vendégek, de több fontos kosár után 13 mp-cel a vége előtt Bayless döntötte el a meccset – az ő triplájával már egy labdán kívülre került csapata.

Nincs kiút. Gyakorlatilag csak addig játszott jól az Orlando, amíg ültek a triplák, összességében 13-at dobtak 54%-kal, de ezt leszámítva komoly gondjaik akadtak minden téren. Vucsevicsnek 19 dobás kellett a 16 pontjához, nem tudták megállítani a Bucks rohanását és borzalmasan védekeztek a festékben – az előző meccsen 70, most 62 pontot kaptak innen 26 dobott ellenében. Ezek után nem kell csodálkozni az újabb, sorozatban hetedik vereségen, a gárda január elseje óta 1-11-re áll – ellenben a Milwaukee az utóbbi hat meccséből négyet megnyert, igaz, még így is messze van a playofftól.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/6, Antetokounmpo 15, Monroe 21
A Magic legjobb dobói: Oladipo 18/6, Vucsevics 16, Fournier 15/12

Portland Trail Blazers – Sacramento Kings 112-97

Fáradt volt a Kings. Az előző napi dupla hosszabbításos vereség után érezhető volt a fáradtság a Sacramentón, Cousins (4/21 mezőnyből, 9/17 büntető, 5 pattanó) jóval lassabban mozgott a megszokottnál, de a teljes csapat pontatlan volt – a kulcsembereknek nem ment a dobás és a büntetőket is csak 56%-kal értékesítették. Emellett védekezésben sem értek oda a Portland dobóira, igaz, ennek ellenére partiban voltak a harmadik negyedig – ekkor 15 pont körüli hátrányt szedtek össze, ahonnan már nem volt visszaút. A kalkulálható vereséggel így azonban egálra állnak a felek a tabellán...

Kihasználta a lehetőséget a Portland. A hazaiak sokat futottak, járatták a labdát és igyekeztek minél inkább megmozgatni, fárasztani a Kings-játékosokat, valamint minél fizikálisabban védekezni Cousins ellen – mindkét elgondolás bejött, a vendégek egy félidőt bírtak levegővel, Cousins pedig egyáltalán nem találta a ritmust. A Blazersnél nem kellett extra egyéni teljesítmény, Lillard és McCollum sem dobott igazán jól, de heten érték el a tízpontos határt, 49%-kal dobtak és végül sima győzelmet arattak.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 18/3, Lillard 15/3, Henderson 15/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 17, Rondo 15/3, Belinelli 14/6

Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks 90-92

Nowitzki nyerte meg. Gyenge színvonalat hozott az összecsapás, egyik fél sem találta igazán a játékát és nem volt nagy rohanás – ez inkább a Lakersnek kedvezett, a hazaiak fiataljai aktívabbak voltak a Mavs rutinosabb játékosainál. Szorosan alakult az utolsó negyed, Nowitzki kosarára Clarkson válaszolt, majd üres dobásokat hibázott mindkét fél – 13 mp-cel a vége előtt Lou Williams támadófaultja után jöhetett a Mavs. Nowitzki (5/14 mezőnyből) ezt megbüntette, két másodperc volt az órán, amikor elsüllyesztette a győztes dobást és ezzel megnyerte a meccset csapatának. A német erőcsatár egyébként faultgondjai miatt keveset tudott csak pályán lenni, de a negyedik negyedben beszórt nyolc pontja, közte a győztes duplával végül eldöntötte a derbit.

Bryant pihent. A Lakers sztárja vállsérülése miatt nem lépett pályára, így nem játszhatott még egyszer Nowitzki ellen – csapata nem produkált jó estét nélküle, Clarkson és Randle ugyan megtette a magáét, de összességében nagyon gyenge támadójátékot mutattak be a hazaiak. Védekezésben ugyan megvolt az intenzitásuk ahhoz, hogy ne engedjenek könnyű kosarakat az enervált Dallasnak és tartsák a lépést, de az utolsó pillanatokban hiányzott egy hidegvérű klasszis – sorozatban hetedik vereségükkel már csak másfél meccsel előzik meg a Philly-t a liga utolsó helyéért folytatott „küzdelemben”.  

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 18/6, Randle 16, L. Williams 14/3
A Mavericks legjobb dobói: Barea 18, Parsons 17/6, Nowitzki 13

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus