Kioltotta egymást a GSW és a Cavs a döntő visszavágóján

Kemény védekezéssel verte a GSW LeBronékat - a Chicago nyerni tudott Oklahoma City-ben - Houstonban kapott ki a Spurs

 

Kemény védekezést, sok hibát és kevés pontot hozott a tavalyi döntő visszavágója az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának karácsonyi menüjében, de az egymást kioltó Golden State és Cleveland csatájából végül a hazai pályán játszó címvédő jött ki győztesen. A Chicago meglepetésre végig vezetve nyert Oklahoma City-ben, a Houston parádés védekezéssel szakította meg a San Antonio győzelmi szériáját, a Miami hosszabbításban verte a New Orleanst, a Clippers pedig hozta a kötelezőt a Lakers ellen.

Visszajátszás: az év önkosara karácsonyra - videós összefoglalók

Miami Heat – New Orleans Pelicans 94-88 – hosszabbítás után

Borzalmas meccs volt. A színvonal nem volt méltó egy karácsonyi mérkőzéshez, rengeteg hibával, eladott labdával, ötlettelen támadójátékkal, elrontott üres dobással jelentkezett mindkét csapat. Ebből a Heat jött ki jobban, Wade-ék 7-0-lal kezdtek és végig vezettek a találkozón, bár a negyedik negyedben feljött a Pelicans, sőt, három perccel a vége előtt egyszer a vezetést is átvette – a Miami egyenlített, majd borzasztó dobásokkal (közte egy Bosh-homállyal) zárult a rendes játékidő. A hosszabbításban azért értékesített egy-két extra dobást Wade és Bosh is, a New Orleans viszont továbbra is csak szenvedett – ez döntött a floridaiak mellett, akik így izzadva, túlórázva, de hozták a kötelező győzelmet.

Bosh és Davis párbajozott. Már az első támadások után látszott, hogy a két magasember ezúttal is meghatározó lesz, főleg ők vállalkoztak dobásokra és főleg egymás ellen. Anthony Davis már félidőre 20 pontnál és 10 lepattanónál ját, Bosh dobásai viszont egyáltalán nem ültek, ennek ellenére tüzelt szinte folyamatosan – a fordulás után már Davis is csak 4/11-et dobott, így végül hasonló hatékonysággal zártak. A hosszabbításban viszont már egyértelmű volt Bosh fölénye és a szintén végig szenvedő Wade büntetőivel hozta a találkozót a Miami, holott Whiteside-ot (17 pattanó, 4 blokk 24 perc alatt) a negyedik negyed első felétől nem láttuk gyenge büntetőzése miatt.

A Heat legjobb dobói: Bosh 30/6, Wade 19, Deng 9/9, Winslow 9/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 29/3, Anderson 18/9, Gordon 16/3

Oklahoma City Thunder – Chicago Bulls 96-105

Jót tett a pihenő. Sorozatban három vereség után három teljes napot pihenhetett a Chicago, ez pedig meg is látszott a vendégeken: rögtön egy 11-0-s etappal kezdtek és elöl-hátul frissnek, „pattogósnak” tűntek. A magas szerkezettel (Mirotic-Gibson-Gasol) kezdő Bulls végül egy pillanatig sem adta ki a kezéből a vezetést, bár az OKC a félidő előtt felzárkózott két pontra, a harmadik negyed végét nagyon megnyomták Butlerék, amivel 18 egységnyi előnyt építettek ki. A záró etapban még egyszer nekiveselkedett a Thunder, Morrow tripláival faragott hátrányán, de a végig remeklő Butler (23 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés), Gasol (21 pont, 13 pattanó, 6 gólpassz) és a gyűrűt folyamatosan támadó Derrick Rose révén mindenre volt válasza a Bullsnak – óriási győzelmet aratott Fred Hoiberg együttese.

Semmi nem ment a Thundernek. A hazaiak végig futottak az eredmény után, de rengeteg hibával tették ezt: Westbrook (9/23 mezőnyből, 1/7 tripla, 7/13 büntető, 6 szerzett és 6 eladott labda) jól leképezte a gárda játékát, egyedül Kevin Durant játszott remekül (29 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz). Ő és a pontatlanabb Westbrook azonban most nagyon kevés volt, Kanter ugyan dupla-duplázott, de a lepattanózást nagy meglepetésre így is elveszítette a gárda, nem ültek a triplák és 40% alatt tüzeltek mezőnyből. Ez kisebb fellángolásokra volt csak elég, de a sokkal olajozottabban működő Bulls nem adta ki a kezéből a győzelmet – kissé meglepő vereséget szenvedtek Duranték saját közönségük előtt.

A Thunder legjobb dobói: Durant 29/3, Westbrook 26/3, Kanter 14
A Bulls legjobb dobói: Butler 23/3, Gasol 21, Rose 19

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 89-83

Nem volt szép meccs. A döntő visszavágójától mindenki nagy show-t várt, ám a két csapat „túl komolyan” vette a derbit: a legjobb védekezéseket húzták elő, annyira pedig egyikük sem volt éles, hogy ezeket szét tudják szedni. Az első negyedben meg tudott lépni a GSW, de a másodikban ők futottak bele egy hullámvölgybe, így a Cavs vette át a vezetést és rengeteg hibával, szoros állással érkeztünk meg az utolsó negyedhez. Ekkor előlépett Curry, Green és Thompson is egy-egy szép játékkal, pillanatok alatt újra tíz pont volt a különbség és bár a Cleveland ismét megkezdte a felzárkózást James vezérletével, a négyszeres MVP kihagyott két kulcsfontosságú büntetőt, majd 12 mp-cel a vége előtt dobott egy homályt – ellenben Curry kettese beakadt, így végül nyerni tudott a címvédő.

Curry megsérült. A Cleveland szempontjából azért egy sikert el lehet könyvelni: a mérkőzés nagy részében kivették a labdát a regnáló MVP kezéből, aki 6/15-öt dobott mezőnyből és csak 1/4-et kintről – kérdés, hogy ez mennyire tudható be annak a kisebb sérülésnek, amivel az első félidőben hosszú perceket töltött az öltözőben. A vádliját-bokáját kellett masszírozni, de visszatért és eljutott 19 pontig, csak nem a tőle megszokott volumenben – ezt igyekezett pótolni a parádézó Green (22 pont, 15 pattanó, 7 gólpassz) és Livingston (8/9 mezőnyből). Az sem hétköznapi, hogy csapatszinten összesen öt (!) triplát dobjon csak a Golden State, de ezt nem tudta kihasználni a Cavs, mert James (10/26), Love (5/16) és Irving (4/15) is borzasztó hatékonysággal dolgozott, összesen 31%-kal (!) tüzeltek csak a vendégek, így hiába tartották ők először majdnem egy év után száz pont alatt a Warriorst az Oracle-ben, győzniük nem sikerült. Zárójelben jegyezzük meg: ha a Cavsnél siker az, hogy megfogták Curry-t, a GSW-nél is az, hogy James 26 dobásból jutott el 25 pontig, csak két gólpasszt osztott ki, eladott négy labdát és betakarták háromszor…

A Warriors legjobb dobói: Green 22/6, Curry 19/3, K. Thompson 18/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/3, Smith 14/12, Irving 13

Houston Rockets – San Antonio Spurs 88-84

A szezon legjobb védekezését hozta a Houston. Az első perctől kezdve nagyon koncentráltan és fegyelmezetten dolgoztak hátul a hazaiak, nem faultoltak, de nem engedtek triplát sem a Spursnek, így gyengébb dobóteljesítményük ellenére nyerték az első negyedet. A folytatásban fordított a San Antonio, de a második félidőben már előlépett James Harden, egymaga berámolt 18 pontot és vezérletével (plusz az ekkor 12 pontot szóró Jason Terry-vel) a negyedik negyedben kilencpontos fórt épített ki a Houston – ekkor jött a Hack-a-Howard és ismét közelebb zárkózott a Spurs. Az utolsó szűk másfél percben azonban egyáltalán nem született már pont, képtelen volt betalálni a San Antonio, így sorozatban hét győzelem után kaptak ki Leonardék úgy, hogy negatív szezoncsúcsot döntöttek a szerzett pontok tekintetében.

Nem volt meg a ritmus a Spursnél. A vendégeket kissé mintha váratlanul érte volna a Rockets agresszív védekezése, Tony Parker és Danny Green gyakorlatilag semmit nem tudott hozzátenni a meccshez, ez pedig nagyon hiányzott számukra. Ugyan két fő fegyverük, Leonard és Aldridge hozta a pontokat, de a büntetővonalra ők sem tudtak odaállni és meg kellett szenvedniük a kosarakért, ennél pedig a második félidőben egyszerűen több tűzerővel rendelkeztek Hardenék. Ha már büntetők: érdekesség, hogy a Spurs összesen nyolc egypontost dobhatott, a Houston pedig 26-ot, ezt semmivel nem tudták ellensúlyozni a vendégek.

A Rockets legjobb dobói: Harden 20/6, Jones 14, Terry 12/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 20/6, Aldridge 18, Duncan 13

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 84-94

Nagyon sima volt. Egy pillanatig sem volt kérdés, a takarékon égő Clippers könnyedén lépett át városi riválisán – a harmadik negyed végére már 28 pont is volt az előnyük. Ugyan Griffin sokat hibázott és Paul sem osztogatott úgy, ahogy tőle megszokhattuk, sőt igazából extrát senki nem játszott, a védekezésük nagyon egyben volt, ezzel pedig három negyed alatt csak 57 pontot engedélyeztek a Lakersnek – bár az utolsó játékrészt 27-9-re (!) nyerték az arany-lilák, Doc Rivers együttese sorozatban nyolcadszor verte meg riválisát.

Kobe Bryant utolsó karácsonyi meccse volt. A visszavonulását már korábban bejelentő Lakers-ikon nem erőlködött 16., karrierje utolsó karácsonyi meccsén, 26 perc alatt 4/10-et dobott mezőnyből (3/5 tripla), majd kiülte a negyedik negyedet. A „hazaiaknál” az újonc D’Angelo Russellt érdemes kiemelni, hiszen 16 pontját hatékonyan szerezte, leszedett hét lepattanót és bár ő sem tudta mozgatni csapatát (1 gólpassz, 4 eladott labda), legalább hozott némi fényt a Lakers totális reménytelenségébe.

A Lakers legjobb dobói: Russell 16/6, Bryant 12/9, Clarkson 11, Randle 11/3
A Clippers legjobb dobói: Paul 23, Redick 14/9, Griffin 13, Crawford 13/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus