"Kisöpörte" a címvédőt a nagy formában lévő Bulls

Idén negyedszer is leverte a Clevelandet a Bulls - legyőzte a Houstont a Blazers - megizzadt a Suns ellen a Clippers.

Idén negyedszer is megverte a Clevelandet a Chicago az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a bajnok továbbra sem talál ki a gödörből. A Portland újabb lépést tett a rájátszás felé, mivel legyőzte a Houstont is, a Clippers megszenvedett a Phoenix ellen, Ricky Rubio karriercsúcsával újabb sikert könyvelhetett el a Minnesota, a Detroit pedig kiizzadta a győzelmet a Brooklynnal szemben.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

Detroit Pistons – Brooklyn Nets 90-89

Megtörte a jeget a Pistons. Kiizzadta a győzelmet a nagyon gyenge formában lévő hazai alakulat, de meg kellett szenvednie érte, kicsit sem tudott a ligautolsó fölé nőni – sőt, a meccs nagy részében a vendégek vezettek pár ponttal. A hajrában viszont talált még egy sebességi fokozatot a Detroit és az utolsó másfél percben ledolgozta az akkor négypontos különbséget, fél perccel a vége előtt Ish Smith bevert egy kulcsfontosságú triplát, amire nem érkezett válasz – innentől már „csak” büntetőzni kellett, hogy meglegyen a győzelem. Reggie Jackson ismét nem lépett pályára, de Smith (21 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) igyekezett ezt feledtetni, Morris is villogott és bár Andre Drummond nem szerzett mezőnykosarat, nagy csatában végül ez is elégnek bizonyult a sikerhez.

Egy megbízható fegyver hiányzott. Ezúttal is meglepően jól védekezett a Nets, úgy fest, hogy a szezon utolsó szakaszában rátaláltak valamire hátul, támadásban viszont messze elmaradtak az elfogadható szinttől – egyetlen olyan játékosuk sem volt, aki stabilan és pontosan dolgozott volna. Tulajdonképpen ezen ment el a meccs nekik, nem tudták megőrizni az előnyüket, mert senkiben nem bízhattak igazán, a végén Brook Lopez rontott és rosszul jöttek ki a végjátékból – úgy néz ki, hogy a 20 győzelmet már nem fogják elérni idén, pedig két meccsel ezelőtt még erre is volt némi esély.

A Pistons legjobb dobói: Morris 28/3, Smith 21/9, Caldwell-Pope 12/6
A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 15/3, Lin 14/3, Hollis-Jefferson 14

Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers 99-93

Negyedszer is. Szinte hihetetlen, de a címvédő Cleveland ellen 4-0-lal zárta az alapszakaszt a jelenleg még csak a keleti kilencedik helyen álló Chicago, Fred Hoiberg alakulata nagyon érzi, hogy mit kell tennie Jamesék ellen – persze általában akkor találkoztak a bajnokkal, amikor az rossz formában volt, de ez nem von le semmit az érdemeikből. Ezúttal a harmadik negyedben robbantottak, akkor dolgozták le első félidei 11 pontos hátrányukat, sőt, előnybe is kerültek, amit már nem adtak ki a kezükből – egy extra játékrész támadásban elég volt most a sikerhez. Nikola Mirotic sorozatban másodszor dobott 28 pontot és hat triplát, Jimmy Butler is villogott és még az is belefért, hogy Rajon Rondo ne nagyon találja a gyűrűt, ő kilenc lepattanóval és 15 gólpasszal segítette a gárdát. Az újabb bravúr után egy meccsre van csak a Miami és a hátralévő sorsolást nézve nagyon jó esélyekkel indul a playoffért a Bulls, mindenesetre a Cleveland most már alighanem szeretné elkerülni Butleréket az első körben…

James előzött, de a Cavs még mindig rémes. 26 ponttal, 10 lepattanóval és 8 gólpasszal húzta övéit a tavalyi döntő MVP-je és megelőzte az NBA örök pontlistáján Shaquille O’Nealt, ezzel fellépett a hetedik helyre – nagyjából ennyinek örülhetett ezen az estén. A Cavs ugyanis továbbra sem talál ki a gödörből: a védekezésük a harmadik negyedet leszámítva rendben volt, de támadásban továbbra sem találták a ritmust – James mellett Thompson és Smith hozta magát, Irving nagyon gyengén dobott, a többiek pedig értékelhetetlen teljesítményt nyújtottak. Ez így nem fért bele, a harmadik negyedben kapott 37 ponttal elúszott számukra ez a találkozó is, így 6-10-zel állnak márciusban – LeBron utoljára 2003 novemberében, újoncéve elején kapott ki egy hónap alatt legalább tízszer…

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 28/18, Butler 25/6, Valentine 12/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 26/3, Irving 20/12, Thompson 15

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 119-104

Ricky Rubio élete formájában. A spanyol irányító valós értékét azért sokan megkérdőjelezték már az utóbbi időben, hiszen hiába lát remekül a pályán és hiába jó védő, annyira nevetségesen gyenge dobóként tarthattuk számon, hogy sem kintről, sem bentről nem volt vállalható a hatékonysága – összességében rendre 40% alatt maradt. Az utóbbi időben ez viszont már változni látszik, márciusban 16,6 pontos átlagot produkált a 4,5 lepattanója és a 10,3 gólpassza mellett, méghozzá úgy, hogy meccsenkénti szűk három triplakísérletét 39%-kal értékesítette, 90% felett büntetőzött és közelebbről is veszélyesen dolgozott. Ezen az estén ezt mind megfejelte, ugyanis 33 ponttal karriercsúcsot szórt (12/20 mezőnyből, 4/5 tripla), ezúttal is kiosztott tíz gólpasszt és ő volt a Minnesota legjobbja – mellette azért a Towns-Wiggins páros (együtt 59 pont) és Dieng (11 pont, 15 pattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) is kiemelendő, a Wolves így visszavágott a Lakersnek a pár nappal ezelőtt elszenvedett vereségért.

Nem volt ilyen tűzerő a Lakersben. Csak az első negyedben volt igazán partiban a vendégcsapat, hiába a kiegyensúlyozott (heten 11 és 18 pont között) támadójáték, a második játékrésztől kezdve már az történt a parketten, amit Rubio akart. A harmadik negyed végén tizennégy pont volt a különbség és bár egyszer még benézett tíz alá a Lakers, nem tudták igazán megszorítani a hazaiakat Clarksonék – külön kiemelendő viszont a kispad, az Nwaba-Ennis-Robinson-Black sor remekül szállt be a meccsbe. A LAL így továbbra is nyugati utolsó és ligaszinten is csak a Brooklynt előzi meg, még hét találkozó van hátra Luke Waltonék számára.

A Timberwolves legjobb dobói: Rubio 33/12, Towns 32/6, Wiggins 27/3
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 18/12, Black 15, Russell 14/6

Phoenix Suns – Los Angeles Clippers 118-124

Booker villogott, majd kipontozódott. Tarthatatlannak bizonyult a Suns dobógépe, akinek mindegy volt, hogy ki védekezett rajta, mindenkit megbüntetett: végül 33 pontig (13/22 mezőnyből, 4/7 tripla) és kilenc gólpasszig jutott, ám szűk öt perccel a meccs vége előtt kipontozódott. Ez érzékenyen érintette az egészen addig partiban lévő hazai alakulatot, ugyan a Chriss-Ulis kettős játékaival még tartották a lépést két perc erejéig, fordítani azonban már nem volt esélyük - hiába a jó egyéni teljesítmények támadóoldalon, védekezésben ezúttal is átjáróház volt a gárda, így zsinórban tizedik vereségét gyűjtötte be.

Back-to-back siker. Előző este a Washingtont, most a Sunst dobta szét a Clippers, igaz, ezúttal azért könnyebb dolga volt a társaságnak, hiszen a hazaiak nem védekeztek túl sokat. Chris Paul (29 pont, 10 gólpassz) és Blake Griffin (31 pont, 12/19 mezőnyből) lubickolt és a többiek is elvégezték a feladatukat, a látványról pedig Jamal Crawford gondoskodott néhány rá jellemző trükk révén - ugyan a derbi végig szorosan alakult, Booker kiállítása után már megoldotta a helyzetet a Los Angeles. A két nap alatt jegyzett két sikerrel továbbra is nyomás alatt tartja a gárda a Jazzt, igaz, Griffinék már csak öt mérkőzést játszanak, míg a rivális még hetet.

A Suns legjobb dobói: Booker 33/12, Chriss 20/6, Ulis 16
A Clippers legjobb dobói: Griffin 31/6, Paul 29/3, Crawford 19/3

Portland Trail Blazers – Houston Rockets 117-107

Nem működött a Houston. James Hardennek nehéz estéje volt, egyrészt továbbra is sérült csuklóval vállalta a játékot, másrészt a Harkless-Turner páros nagyon megdolgoztatta minden lépésért - ebből ezúttal 11/30-as mezőnymutató és mindössze négy gólpassz (hat eladott labdával) sült ki, ráadásul 13 triplájából is csak kettőt értékesített. Az ő erőlködése és gyenge teljesítménye rányomta a bélyegét a Rockets játékára, egyáltalán nem jöttek a szokásos helyzetek (magukhoz képest nagyon sok középtávolijuk volt) vagy ha igen, Lou Williams például alig találta el a berendezést - csak Ariza (7/11 mezőnyből, 5 pattanó, 6 labdaszerzés) és Nené (6/8 mezőnyből, 7 pattanó, 4 gólpassz) munkája dicsérhető, ez viszont nem volt elég a győzelemhez. Nagyon azért nem kaptak ki így sem, a negyedik negyed nagy részében egy labda környékén mozgott a távolság, de az utolsó két percben több hibát is elkövetett Harden, amelyek eldöntötték az összecsapást a Blazers javára - a texasiak holnap az Oracle-ben lépnek pályára, az sem lesz könnyű menet. Érdekesség: a Rockets ezzel a 8/34 triplával is megdöntötte a bedobott hármasok szezoncsúcsát és szintén érdekesség, hogy ezt már harmadszor mondhatja el magáról egy D'Antoni-csapat...

Nincs megállás. Sorra aratja a fontosabbnál fontosabb győzelmeket a Portland, most már sorozatban ötnél jár és két győzelemmel vezet a Denver előtt - még hét találkozó van hátra, nagyon közel áll a playoffhoz a gárda. Ezúttal a remeklő Lillard (31 pont, 11 gólpassz) és Nurkic (19 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) mellé nem McCollum, hanem a Harkless-Aminu-Crabbe trió lépett fel, ők elöl-hátul remek munkát végeztek és bár a hajrában elfogytak a portlandi triplák, így is behúzták a meccset. A következő egy hétben egyébként eldőlhet a sorsuk, most fogadják a Sunst, aztán Wolves-Jazz idegenbeli back-to-back, majd otthon is megmérkőznek a Minnesotával - ebből hármat hozni kellene, mielőtt három hazai derbivel lezárják a szezont.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, Nurkic 19, Harkless 17/3, Crabbe 17/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 20/6, Ariza 17/9, Nené 14, Williams 14

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus