Kobe kosara győzelmet ért, a Dallas simán verte a Cavst

A Knicks 11-edszer is kikapott, a Pistons ötödször is nyert sorozatban, a Suns átlépett a Torontón, a Heat szűken verte a Brooklynt

Kobe Bryant kosarával verte a Lakers az Indianát, a Dallas pedig könnyedén nyert Clevelandben az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vasárnapi játéknapján. A Phoenix gálázott a Toronto ellen, a Miami sztárduójával győzte le a Brooklynt, a Knicks sorozatban tizenegyedszer is kikapott, a Pistons viszont ötödször is nyert – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Dallas Mavericks 90-109

Amikor zakatol a támadógépezet. A vendégek már a mérkőzés elején tudatosították, hogy védekezésben komoly feladat vár a Blatt-legénységre. Rondo kivételével a kezdőötös minden tagja egymás után érte el a kosarakat, Nowitzki (7/12 mezőnyből) és Chandler (6/7, 8 lepattanó) minimális hibaszázalékkal dobott, Barea  pedig a padról beszállva hintett alig húsz perc alatt 14 pontot (6/7, 2/3 tripla). A második negyed kezdetétől folyamatosan duzzasztotta előnyét a Mavs, mely a harmadik negyed végéhez közeledve már a húsz pontot ostromolta. Számolatlanul érte el a könnyű kosarakat a Dallas, mindezt bizonyítja az 56%-os mezőnymutató, finoman fogalmazva erősen szellős volt a hazaiak védekezése.

Love mindent megtett. A nyáron szerződtetett magasember a feldobástól fogva hátán vitte együttesét, a mérkőzés legeredményesebb játékosaként Love (11/21 mezőnyből, 3/7 hárompontos, 10 lepattanó) dupla-duplával zárt. Rajta kívül viszont csak Dellavedova (4/10, 2/3 tripla, 7 gólpassz) és a csereként beszálló Marion (6/11) érte el a tízpontos határt.  Irvingnél (2/9 mezőnyből) és Waitersnél (4/14, 0/4 hárompontos) alaposan bedeszkázták a gyűrűt, mindketten csak szenvedtek támadásban, s ez a tény nagyjából szertefoszlatta a Cavs győzelmi reményeit. Az irányítót a harmadik negyed közepén lecserélték és már nem tért vissza a parkettre.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 30/9, Marion 13/3, Dellavedova 10/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 20/3, Nowitzki 15/3, Barea - Parsons 14/6-14/6, Chandler 14

Detroit Pistons – Sacramento Kings 114-95

A nem hiányzó láncszem. Bármennyire is hihetetlen, Josh Smith távozása óta veretlen a Detroit, nagyon úgy fest, hogy a Monroe – Drummond duó kellő stabilitást ad a magasember-állománynak. Ma este ketten együtt 29 pontot és 25 lepattanót szereztek, szinte egyenlő elosztásban. Jennings (14/21 mezőnyből, 5/8 tripla, 7 gólpassz) újfent sziporkázott, ugyanis egymaga 15 pontot rámolt be  a Kings gyűrűjébe a harmadik negyedben, mellyel visszavert minden fordítási kísérletet a vendégek részéről. A záró játékrészben már kizárólag a hazaiak akarata érvényesült, ugyanis a Pistons a negyed közepére már végérvényesen eldöntötte a találkozó sorsát. Több, mint öt éve fordult elő utoljára a Detroittal, hogy sorozatban öt mérkőzést nyerjenek.

A húzóemberek nehéz napja. Komoly védekezést kapott, s ennek okán gyenge dobóformát hozott Gay (5/16 mezőnyből, 3 eladott labda) és Cousins (5/17 mezőnyből, 8/11 büntető, 15 lepattanó, 6 eladott labda) is, s ha melléjük még betársítjuk McLemore (2/11 mezőnyből) szintén harmatos dobóhatékonyságát, akkor az is meglepetésként hathat, hogy miként tudott meccsben maradni a Kings a harmadik negyed végéig. Pedig az első félidőben akadt lehetőségük bőven a vendégeknek, 53 labdabirtoklásból azonban csak 46 pontot tudtak az eredményjelzőre írni. Beszédes adat, hogy a vendégek csupán 5 támadólepattanóhoz jutottak és második esélyből egyetlen árva pontot szereztek.

A Pistons legjobb dobói: Jennings 35/15, Drummond 15, Monroe 14
A Kings legjobb dobói: Cousins 18, Collison 17/6, Gay – Williams 12-12

Miami Heat – Brooklyn Nets 88-84

Bosh és Wade remekelt. Mindkét csapat meglepően keményen védekezett, ennek is tudható be a kevés pont. Ilyenkor számítanak igazán az egyéni extrák, a Miami sztárduója pedig hozta a szükséges pluszt – ketten együtt 51 pontot szórtak a 88-ból, sorra dobták a nehéz kosarakat és kulcspillanatokban is lehetett rájuk számítani. Érdemes kiemelni még Hassan Whiteside-ot, aki 11 pontot, 10 lepattanót és 5 blokkot tett hozzá a kispadról, óriási érdemei voltak abban, hogy 84 ponton tartották a Brooklynt.

Nem volt vezér a Netsnél. Joe Johnson sokat vállalt, de nem igazán ment neki a dobás, Brook Lopez és Deron Williams hozta magát, de a végjátékban nem tudtak segíteni. Végül 40% alatt maradtak a vendégek mezőnyből, de Hollins mester szerint nem is ez volt a legnagyobb gond, hanem hogy a Wade-Bosh párossal képtelenek voltak mit kezdeni. Hiába szereztek több pontot a festékből, a Miami duója bedobálta a tempókat, megnyerte az egy-egyeket, ismét kijött, hogy egyénileg nincs klasszis védője a vendégcsapatnak. Az utolsó percben egyébként megvolt az esély, hogy mindennek ellenére egyenlítsen a Nets, de Teletovics hármasa kimaradt, több lehetőség pedig nem adódott.

A Heat legjobb dobói: Bosh 26/9, Wade 25, Whiteside 11
A Nets legjobb dobói: Johnson 19/6, Lopez 16, Teletovics 14/12

New York Knicks – Milwaukee Bucks 82-95

„Fire Fisher”! Hazai pályán 82 pontot dobni 40%-kal nem éppen az elvárt teljesítmény, ráadásul a Knicks játéka továbbra is romokban van – persze hozzá kell tenni, hogy ma nem volt például Anthony, Stoudemire és Shumpert sem. Ennek ellenére negatív franchise-rekordot állított fel a gárda sorozatban tíz hazai vereséggel, a szurkolók pedig az újonc vezetőedző kirúgását követelték a találkozó végén – az biztos, hogy idén rúgtak már ki ennél jobban teljesítő trénert is, viszont nehéz elképzelni, hogy ebből a romhalmazból idén bárki tudna még idén csapatot csinálni.

Nem kellett erőlködniük a vendégeknek. Antetokounmpo, Brandon Knight, Pachulia és Marshall is hatékonyan dolgozott, szépen járt a labda a Bucksnál, de az igazi extra nem jött senkitől – igaz, nem is volt rá szükség. A 19 eladott labdájuk sem számított, stabilan tartották az előnyüket – héttel mentek a nagyszünetben, majd hamar megléptek 13-ra és innentől kezdve nem jött be tíz alá a New York. A Bucks ezzel a sikerrel újra egy meccsel a Nets elé került a keleti hatodik helyen és már csak másfél meccsre vannak a Clevelandtől.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway 17/9, J. R. Smith 15/9, Aldrich 12
A Bucks legjobb dobói: Knight 17/3, Antetokounmpo 16/3, Pachulia 16

Phoenix Suns – Toronto Raptors 125-109

Elfáradt a Raptors. Kyle Lowry-ék hatmeccses idegenbeli túrájuk végére értek és akárcsak legutóbb a Warriors ellen, úgy ma is fáradtnak tűntek – elsősorban védekezésben, nem tudták tartani a lépést a Suns hátvédtriójával. Ugyan elöl Valanciunas hozta a „kötelezőt” (21 pont, 10 pattanó), Lowry 6/19-es mezőnymutatója nem túl veretes és bár a 109 dobott pont rendben van, végig futottak a meccs után. Alapjáraton a Toronto vigyáz a legjobban a labdára, de ma már félidőben 13-szor szórták el a játékszert, végül 21-gyel zártak, ebből pedig több, mint harminc pontot szerzett a Phoenix. A Toronto több, mint egy év után veszített zsinórban három találkozót.

Gálázott a Suns. A vendégek hibáit kihasználva egy pillanatig sem hagytak kétséget afelől, hogy ki fogja nyerni a találkozót, a Dragic-Bledsoe-Thomas trió szétfutotta a Raptorst és hárman majdnem 60 pontot tettek hozzá. Egyetlen gyengeségüket (centerposzt) simán ellensúlyozták, már az első félidőben vezettek 19-cel (a nagyszünetig 67%-kal dobtak), majd megléptek közel harminccal – a hajrában tudott kozmetikázni a Toronto. A második negyedben 18/23-as (!) mezőnymutatót hoztak Bledsoe-ék és berámoltak 43 pontot, ezzel az utóbbi tíz meccsükből a nyolcadikat nyerték meg.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 20/3, Thomas 18/9, Dragic 18/6
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 21, Lowry 19/9, Williams 17/6, Johnson 17

Los Angeles Lakers – Indiana Pacers 88-87

Kobe nyerte meg. A Lakers legendája ma sem vállalta túl magát, húsz pontot szórt be 7/14-es mezőnymutatóval, hat-hat lepattanóval és gólpasszal, illetve három labdaszerzéssel. A döntő pillanatban azonban élére állt az együttesnek: az utolsó két és fél percben kilenc pontot rámolt be, majd 12,4 mp-cel a vége előtt az ő kettesével vette át a vezetést a Lakers. Mellette a 12/12 büntetővel operáló Nick Young húzta a csapatot és bár végül 40% alatt maradtak mezőnyből, az agresszív védekezés és Kobe elég volt a sikerhez.

Hibbert és Boozer összeveszett, Johnson megsérült. A Lakers erőcsatára arrébb lökte a Pacers centerét, amire Hibbert elég agresszíven reagált – ő technikait, Boozer pedig flagrant 1-et kapott. A vendégek amúgy is frusztráltak voltak, abszolút nem működött a támadójátékuk, szinte nem is akadt könnyű dobásuk – ennek ellenére hajszálra voltak a győzelemtől a végén. A győzelemnek a Lakers sem örülhetett maradéktalanul, Wesley Johnsonnak a második negyedben véget ért a találkozó, a borda alatti izma húzódott meg és az biztos, hogy a következő találkozón nem játszik.

A Lakers legjobb dobói: Young 22/6, Bryant 20/6, Boozer 12
A Pacers legjobb dobói: Miles 19/9, Sloan 16/3, Hibbert 12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus