Komolyan vette, de esélytelen volt a Spurs az Oracle-ben

Simán verte a GSW a teljes kerettel felálló SAS-t - a Torontót győzte le a Hawks - lemondhat a playoffról a Bulls, mi lesz a Houstonnal?

Minden fontos játékosát bevetette Gregg Popovich, de a San Antoniónak így sem volt esélye a Golden State otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali csúcsrangadóján. Az Atlanta nagyon fontos győzelmet aratott a Toronto ellen, a Miamiban is elvérző Chicago gyakorlatilag lemondhat a rájátszásról és a Houston is a szakadék szélére került, miután James Hardenék otthon kaptak ki a Phoenixtől – íme a részletek!

Atlanta Hawks – Toronto Raptors 95-87

Megtört a jég. Idén ez volt a két együttes negyedik összecsapása és most először tudott nyerni a Hawks, ami rendkívül fontos volt számukra – egyrészt a playoff-helyezkedés miatt, másrészt mert a második körben könnyedén találkozhatnak is a Torontóval. A hazaiak kiegyensúlyozott támadójátéka 14 pontos fórt eredményezett a negyedik negyed elején, de innen felkapaszkodott a Raptors és Valanciunas révén egészen két egységnyire közelített az utolsó percben. Ekkor azonban Teague törte meg az Atlanta hatperces kosárcsendjét egy 2+1-es játékkal, ez pedig döntőnek bizonyult, így a gárda fél meccsel előzi a Bostont és a Miamit.

Carroll visszatért. DeMarre Carroll tavaly még a Hawks alapembere volt, idén a Torontónál lehetett volna ugyanez, ha nem sérült volna meg kétszer is – 41 kihagyott mérkőzés után tért vissza ezen az estén, éppen korábbi csapatának otthonában. Összesen 13 percet kapott csereként és védekezésben rögtön éreztette hatását (négy labdaszerzés), de a Raptorsnál a Lowry-DeRozan páros csak 33%-kal tüzelt mezőnyből, amit nem tudtak ellensúlyozni, így a nagy futás ellenére vereséget szenvedtek.

A Hawks legjobb dobói: Teague 23/6, Korver 14/12, Millsap 13
A Raptors legjobb dobói: Lowry 16/6, DeRozan 16, Valanciunas 13

Miami Heat – Chicago Bulls 106-98

A fordulás után robbantott a Heat. Az első félidőben még jól játszott a Chicago, működött a védekezés és úgy tűnt, hogy Butlerék tartják kézben a meccset, ám a nagyszünetet követően fordult a kocka. A Miami innentől 66 pontot rámolt be, pontosított és gyorsított a játékán, ezzel pedig hamar fordított is – a záró etapban még egyszer átvette a vezetést a Bulls, de Wade egy 2+1-es játékkal, majd egy labdaszerzéssel eldöntötte a találkozó sorsát. A Miami így jelenleg ötödik, de csak fél meccs a hátránya a harmadik Atlantához képest – ma este az Orlandóhoz látogatnak Whiteside-ék.

Vége a dalnak. Három mérkőzést játszik még a Chicago és pontosan ennyi a hátránya a keleti nyolcadik helyen álló Detroittal szemben – ugyan Derrick Rose még nem akart erről beszélni, már matematikailag is csak nagyon halovány a gárda esélye. A sérülések természetesen jelentős szerepet játszanak ebben, hiszen hosszabb-rövidebb időre az összes alapember kidőlt a sorból és Joakim Noah például ezúttal is nagyon hiányzott – 64 pontot kaptak a festékből, gyakorlatilag itt vesztették el a meccset. A hajrában még megpróbálták, de többször is hibáztak, kintről veszélytelenek voltak, a Heat pedig megtartotta párpontos előnyét.

A Heat legjobb dobói: Wade 21, Johnson 17/9, Dragic 16, Whiteside 16
A Bulls legjobb dobói: Butler 25/3, Gasol 21, Rose 17

Houston Rockets – Phoenix Suns 115-124

Stílusos lezárás? A Houston tavaly még nyugati döntőt játszott, ebben a szezonban viszont gyakorlatilag ugyanazzal a kerettel nem működött semmi: év eleje óta az 50%-os mérleg eléréséért küzdöttek, belső problémák, edzőváltás, gyenge védekezés jellemezte őket. Úgy fest, hogy ez most nem elég a playoffhoz, ma ismét akaratgyengén játszottak, botrányosan védekeztek, így hiába James Harden ultrahatékony 30 pontja (10/14 mezőnyből, 5/6 tripla), vereség lett a vége. Ezzel a meglepő bukással a szakadék szélére sodorták magukat, hiszen három találkozót játszanak és másfél meccs a hátrányuk a Utah-val szemben.

Megragadott alkalom. A Phoenix koncentrált, összeszedett játékot mutatott be és gyakorlatilag a Houston összes gyengeségét kihasználta – összesen húsz támadópattanót szedtek le Chandlerék, 36 pontot dobtak második esélyből és a palánk alatt verték meg a texasiakat. Az eladott labdáik most nem számítottak, mert a két csapat összesen 41 alkalommal szórta el a játékszert, a színvonalat ez is jól jelzi – a lehetőséggel mindenesetre éltek Bookerék és szép győzelmet arattak.

A Rockets legjobb dobói: Harden 30/15, Ariza 22/15, Howard 10
A Suns legjobb dobói: Teletovics 26/12, Tucker 24/6, Chandler 21

Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 97-105

Végig vezetett a Minnesota. Nem játszott igazán jól, de kontrollálta a találkozót a fiatal vendégcsapat, melynek oka főleg a magukhoz képest extra kinti hatékonyság volt – 50% felett süllyesztettek el tizenegy hárompontost. Ez elsősorban Zach LaVine-nek (4/7 tripla) és az előkerülő Nemanja Bjelicának (4/5) köszönhető, utóbbi ráadásul 18 pontjával karriercsúcsig jutott – a gárda az első negyedtől kezdve tartotta előnyét.

Cousins és Rondo is pihent. Két fő playmakerét is kiültette George Karl és bár Darren Collison jól diktálta a tempót, most nem volt meg az átütőerő a hazaiakban – nem volt senki, aki kicsit megtolja a csapat szekerét. Ennek köszönhetően végig loholtak a Minnesota után, így ebben a párosításban idén negyedszer is kikaptak – érdekesség, hogy ez volt a 32. különböző kezdőcsapatuk ebben a szezonban.

A Kings legjobb dobói: Collison 19/3, Acy 17/3, Cauley-Stein 15
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 18/12, Bjelica 18/12, Dieng 18

Golden State Warriors – San Antonio Spurs 112-101

Ez nem jött be. Bár mindenki arra számított (és Tony Parker nemrég ki is jelentette, hogy így lesz), hogy pihentetni fogja sztárjátékosait Gregg Popovich, végül egyedül Boris Diaw hiányzott, minden alapember ott volt a parketten a vendégeknél. A vendégek mestere már egy perc után időt kért, de végig futottak az eredmény után, az első félidőben nem tudtak mit kezdeni a Warriors védekezésével, LaMarcus Aldridge nem találta a helyét (5/16 mezőnyből), Tony Parkernek sem ment, egyedül Kawhi Leonard tudta hozni a pontokat. A texasiak végül a negyedik negyedben kozmetikáztak kicsit az eredményen, de reális esélyük nem volt a sikerre – így viszont ha lehet, még rosszabbul jártak, mintha B-csapattal álltak volna ki.

Ez jót tett a GSW-nek. Az utóbbi időben két meglepő hazai vereséget is szenvedett a címvédő, de ezúttal nem adott esélyt legnagyobb riválisának: Klay Thompsonék nagyon haraptak védekezésben és szűk három negyeden keresztül uralták a találkozót. A különbség ekkorra húsz pont környékére kúszott, innentől pedig lemenedzselte a hátralévő időt a hazai alakulat – a megszokottnál lassabb, kontrolláltabb játékot játszottak Curry-ék, megnyerték a lepattanózást és 54%-kal tüzeltek mezőnyből. Az említett Curry ezúttal inkább a gyűrűt támadta és nem a hármasokat hajigálta, a harmadik negyedben egymaga 15 pontot és négy gólpasszt jegyzett, nem igazán tudták őt lassítani a vendégek. A Warriors ezzel a sikerrel bebiztosította első helyét az alapszakaszban és megszerezte 70. győzelmét - erre csak az 1996-os Chicago volt eddig képes. A rekorddöntéshez viszont a maradék három meccset is nyernie kell a gárdának, közte a Spurs elleni idegenbeli visszavágóval...

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/9, Barnes 21/9, Green 18/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 23/6, Aldridge 11, West 11

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus