Kyle Korver és a Trail Blazers NBA-rekordot döntött

Ma a legjobban várt rangadó a Rockets-Warriors meccs volt, de elmaradt a nagy csata. A Portland csapatszinten, Kyle Korver egyéniben döntött NBA-rekordot, egyaránt hárompontos-statisztikákban kerültek az élre. Korver csapata, a Hawks nagyon simán intézte el a borzasztó napot kifogó Kyrie Irvinget és a Cavalierst, a New York a Nets után az Orlandót is nagy különbséggel verte, a Thunder pedig idegenben húzott be egy fontos sikert. A Denverben megsérült a csapat motorja, Washingtonban pedig két fontos láncszem is kiesett – utóbbiaknál legalább bemutatkozhatott az eddig sérült draftharmadik. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg.

Charlotte Bobcats – Philadelphia 76ers 105-88

Michael Carter-Williams hiányzott. A Sixers újonca kisebb térdsérülését pihenteti, a helyén Tony Wroten szokás szerint remekül ugrott be (21 pont, 8 pattanó, 9 gólpassz, 1-1 blokk és labdaszerzés) – Wroten helyére viszont senki nem tudott előrelépni, a kispadról egyedül Lavoy Allen nyújtott elfogadhatót. James Anderson pluszmínusz mutatója például -23 volt. 

A Bobcats ezúttal is remekül védekezett. 6/27-es triplamutatóba kergette bele ellenfelét a Charlotte, amely nem érezte meg annyira Michael Kidd-Gilchrist hiányát (a kiscsatár a napokban kéztörést szenvedett). Helyén a svéd válogatottal az Eb-n is szereplő Jeffery Taylor 20 pontot termelt 50%-os mutatóval, és 8 lepattanót is szedett. 

Nem a centerekről szólt a mai este. Bár a Bobcats nagyembere, Al Jefferson dupla-duplázott (14 pont, 12 pattanó), rettenetes, 6/21-es dobásmutatót szenvedett össze. A túloldalon sem villogtak a palánk alatt: a Hawes-Thaddeus Young páros mindössze 19 pontot kapart össze. 

A Bobcats legjobb dobói: Taylor 20/6, Walker 18/6, Henderson 18.
A 76ers legjobb dobói: Wroten 21, Turner 16/6, H. Thompson 12/6.

Washington Wizards – Milwaukee Bucks 105-109 hosszabbítás után

Indul a sérüléshullám? A Washingtonnál az elmúlt években megszokhatták, hogy rendszeresen lesérülnek a húzóemberek, de eddig idén viszonylag simán megúszták. Ma viszont Martell Webster a bokáját ficamította ki, Nene Hilariónak pedig annyira megfájdult a lába, hogy a harmadik negyedben le kellett ültetni. Webster hiányában Chris Singletonra szakadt rá rengeteg játékperc, azonban a sérülésből visszajövő kiscsatár nem tudott vele mit kezdeni: 10 kísérletéből mindössze egyet dobott be, ráadásul a rendes játékidő végén ő hagyta ki a potenciális meccsnyerő kosarat. Hiába játszott jól a Wall-Ariza hátvédpáros, a palánk alól igencsak hiányzott Nene a végjátékban. 

Otto Porter bemutatkozott. 14 perc alatt nem szerzett pontot a drafton harmadik helyen elkelt, de a nyári ligában megsérülő kiscsatár – lesz még jobb. 

A végjátékban csapat volt a Bucks. A rendes játékidő végét és a hosszabbítást 12-3-ra hozta a Milwaukee, amelyben Khris Middleton nagyon összekapta magát Caron Butler helyén, John Henson 19 pontját 80%-os hatékonysággal szerezte és letépett 17 pattanót, a hátvéd Brandon Knight pedig a John Wall kosarai okozta frusztrációit a negyedik negyed végi egyenlítő hárompontossal vezette le. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 30, Ariza 22/15, Gortat 14. 
A Bucks legjobb dobói: Middleton 29/12, Knight 20/3, Henson 19. 

Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 108-89

Emlékezetes első negyed. Kyle Korver már a meccs elején megszerezte azt a triplát, amivel új NBA-rekordot állított fel: sorozatban 90. meccsén dobott legalább egy távoli kosarat, ezzel megelőzte Dana Barrost. Ráadásul elég fontos kosár volt, mert a Hawks ekkor alapozta meg a sima győzelmet. A hazaiak 37-20-ra hozták az első játékrészt, összesen öt hármast hintettek be – az utolsót az erőcsatár Paul Millsap, a dudaszó pillanatában, félpályán túlról…

A Hawks ismét dobogón. Az Atlanta újra pozitív mérleggel (11-10) áll, ez a siker pedig azt jelenti, hogy ismét 3. helyen állnak Keleten. 

Idegenben értékelhetetlen. 1 győzelem mellett immár 10. vereségét szenvedte el otthonától távol a Cavaliers, ezzel a liga legrosszabbja. Andrew Bynum izmos dupla-duplája (20 pont, 13 pattanó, 2 blokk) és Dion Waiters kerek 30 pontja maximum szépségtapasz akkor, amikor a kezdő hátvédpáros, Kyrie Irving és CJ Miles 1/17-tel dob. 

A Hawks legjobb dobói: Horford 22, Millsap 16/3, L. Williams 13/6, Teague 13/3. 
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 30/3, Bynum 20, Jack 12/6. 

Boston Celtics – Denver Nuggets 106-98

Óriásit hullámzott a Boston. Az első negyedben a Celtics kezdői kitombolták magukat, 39-15-re gyalulták le a megszeppent vendégeket, majd a második negyed elején a center Vitor Faverani triplája már kegyelemdöfésnek tűnt. A Nuggets azonban 20 pontos félidei hátrányát 8 perc alatt háromra csökkentette a harmadik negyedben – ekkor viszont Kris Humphries (18 pont, 7 lepattanó) vezetésével beindult a Boston motorja, és ha döcögve is, de behúzták a győzelmet – amely jelenleg divízióelsőséget és negyedik helyet jelent Keleten!

A Nuggetsnál aggódhatnak. A Denver sorozatban második vereségét szedte össze, és a régóta sérült Gallinari, valamint McGee mellett a gárda játékának alapja, Ty Lawson is combizomhúzódást szedett össze, miközben levezényelte a felzárkózást a harmadik negyedben. Nélküle nagyon nehéz dolga lehet a csapatnak, ha meg akarják tartani a nyugati playoff-helyüket. 

A Celtics legjobb dobói: Crawford 22/6, Bradley 18/6, Humphries 18. 
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 20/6, Hickson 17, Foye 12/6. 

New York Knicks – Orlando Magic 121-83

Ezt akarják látni New Yorkban. A Nets földbe döngölése után újabb nagyarányú sikert aratott a Knicks, ezzel megszakította hét meccset számláló hazai vereségsorozatát. A hazaiaknál megint nagyon szépen járt a labda, Carmelo Anthony extrán hatékony volt (20 pont, 6/10 kétpontos, 8/9 büntető, 10 pattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) a játék minden elemében. 

A kispad szétbombázta az ellenfelet. A Magic csak 5 pontos hátrányban volt a félidőben, azonban fordulás után mindössze 29 pontra voltak képesek – miközben a túloldalon JR Smith és Tim Hardaway Jr. a padról beszállva 5-5 hárompontossal jelentkezett, csapatszinten 17 triplát termelt be a hazai csapat. Az Orlandóból rettenetesen hiányzott a bokasérülését kúráló center, Nik Vucevic, nélküle mindössze 31 pattanót szedett le a gárda, a benti védekezésük nem létezett, és a pontok sem jöttek a tábla alól. 

A Knicks legjobb dobói: Anthony 20, Smith 17/9, Bargnani 17/6. 
A Magic legjobb dobói: Afflalo 20/6, Oladipo 17/6, Nelson 13/9. 

Houston Rockets - Golden State Warriors 105 - 83

A statisztikák szerint nem nyerhetett a GSW. Curryék 2-5-tel álltak a meccs előtt a Délnyugati Divízió ellen, valamint három próbálkozásból még nem tudtak meccset nyerni pénteken. Plusz a Houston ellen 20 meccsből 17 alkalommal kikaptak.

Ha a triplacsapat nem tud triplát dobni. A kintről félelmetes Warriors mindössze 12,5%-kal tüzelt a vonalon túlról, 16 kísérletükből mindössze 2 volt sikeres, de a mezőnyből összességében is csak 35,5%-kal értékesítették dobásaikat.

A H-H duónak kijött a lépés. Harden 34 pontig jutott 50% feletti mezőnymutatóval, Howard pedig a 22 pontja mellé leszedett 18 lepattanót is - zsinórban másodszor. DH12 egyébként megszakította négymeccses blokkolt dobás nélküli sorozatát, ami negatív csúcs volt a karrierjében.

Hol a védelem? A Warriors zsinórban nyolcadik alkalommal kapott 100 pont felett, így pedig még működő tűzerővel is nehéz meccset nyerni, hát még akkor, ha besülnek az ágyúk.

A Rockets legjobb dobói: Harden 34/3, Howard 22, Jones 16/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 22/3, Barnes 14, Bazemore 12/3

New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder 95-109

Davis hiánya meglátszik. Az All-Star formában játszó tavalyi 1/1-es zsinórban harmadik mérkőzését hagyta ki kéztörés miatt, nélküle a Pelicans 48 pontot kapott a festékből, ráadásul mindössze három dobást tudtak blokkolni, ellenben a Thunder 11-et.

A dobószázalék döntő. A hazaiak 37,5%-kal dobtak mezőnyből és 18,8-cal a triplavonalon túlról, miközben a vendégek 50%-kal értékesítették a kétpontosakat, 33,3-mal a hárompontosakat.

Durant igen, Aminu nem. A pontlista éllovasa ezúttal is eljutott 29-ig, emellé leszedett 8 lepattanót, miközben a hazaiak kiscsatára 14 dobásából mindössze hármat értékesített, öt alkalommal is blokkolták a vendégek védői.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 18/3, Gordon 16/3, Holiday 16
A Thunder legjobb dobói: Durant 29/6, Westbrook 25/9, Ibaka 17

Phoenix Suns - Toronto Raptors 106-97

Phoenixben ezúttal sem volt teltház. Mindössze 12 672 néző volt kíváncsi a találkozóra, ami negatív csúcs ebben a szezonban, a franchise történetében is csak egy alkalommal volt ennél kevesebb: 2002-ben a Miami elleni meccsen 12 420 néző foglalt helyet a csarnokban.

Utolsókból lesznek az elsők. A Suns a 27., a Raptors a 2. helyen állt a találkozót megelőzően a lepattanókat illetően, az arizonai gárda mégis dominált a palánk alatt, 53-36-ra múlták felül ebben ellenfelüket.

Padról jön a dupla-dupla. Markieff Morris 25 pontig és 11 lepattanóig jutott úgy, hogy 14 dobásából 11 pontos volt! Ez a szezonban már a harmadik dupla-duplája volt, ráadásul mindegyiket csereként teljesítette - ez a legtöbb a ligában.

Gyenge Kelet, gyenge Toronto. A Suns győzelmével 11-9-re javította mérlegét, amivel jelenleg a kilencedig helyen áll Nyugaton. Keleten ez a 3. helyre lenne elég. A Toronto zsinórban ötödik vereségét szenvedte el, így a Kingst leszámítva a liga legrosszabb formában lévő csapata.

A Suns legjobb dobói: Morris 25, Tucker 18/6, Bledsoe 16/6
A Raptors legjobb dobói: Johnson 22, Lowry 21/6, Gay 17/3

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 130-98

Portlandi rekordok I. A hazaiak 73,9%-kal tüzeltek a triplavonalon túlról, ami minimum 15 értékesített dobás esetén NBA-rekord. Márpedig a Blazers 17-szer köszönt be kintről, ami viszont a franchise történetében nem fordul elő még soha.

Portlandi rekordok II. A hazaiak sosem dobtak ennyi pontot az első negyedben (39) és az első félidőben (67) sem, Lillard NBA-csúcsot jelentő 18. alkalommal dobott legalább két triplát, a csapat pedig mindössze harmadszor áll legalább 17 győzelemmel 20 meccs után a franchise történetében.

Lillard és a srácok. A Portland másodéves irányítója 21 pontot szerzett az első félidőben 7/9-es mezőny-, 5/6-os triplamutatóval, majd a teljes második félidőben nem vállalt dobást - az utolsó negyedben már pályára sem lépett. Dobott helyette Wesley Matthews, aki 24-ig jutott négy triplával, valamint LaMarcus Aldridge, aki 20 pontja mellé 15 lepattanót is leszedett.

A Blazers legjobb dobói: Matthews 24/12, Lillard 21/15, Aldridge 20
A Jazz legjobb dobói: Burks 16/3, Evans-Harris-Hayward-Lucas 10-10.

Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 100-106

A hajrá döntött. A harmadik negyedben tíz ponttal is vezetett a Kings, ám az utolsó játékrészben 25-13-ra alulmaradtak. Másfél perccel a vége előtt a vendégek Gasol középtávolijával vették át a vezetést, majd dobott egy nagyon fontos hármast Meeks, végül Young tempója tette fel az i-re a pontot. Eközben a hazaiak nem tudtak pontot szerezni.

Ezúttal nem a statisztikák számítottak. Egy ilyen szoros meccsen nem igazán lehet a számokra alapozni, az dönt, ki higgadtabb, pontosabb, felkészültebb az utolsó pillanatokban. Ez most a Lakers volt, így hiába nyerte a lepattanócsatát 51-36-ra a Kings, így zsinórban hatodszor kaptak ki, ami a leghosszabb ilyen sorozat a ligában jelenleg.

McLemore villant. Az újonc első igazán jó meccsét játszotta a szezonban, 20 pontig jutott 8/17-es mezőnymutatóval, amivel Cousinsszal holtversenyben csapata legeredményesebb játékosa volt.

A Kings legjobb dobói: Cousins 20, McLemore 20/12, Thomas 14/6
A Lakers legjobb dobói: Gasol 19, Meeks 19/15, Young 14
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus