Kyrie Irving visszatért, megerőltetés nélkül nyert a Cavs

Irving elkezdte az idényt - nagy meccsen verte a Heat a Portlandet - az Atlanta rangadót nyert Orlandóban - pontháború Denverben

A tavalyi nagydöntőben térdtörést szenvedő Kyrie Irving megkezdte a szezont, a Cleveland pedig "kocogva" is simán verte a Philadelphiát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Az Atlanta Kyle Korver nagy negyedik negyedével tudott győzni Orlandóban, a Minnesota magasembereire építve verte a Brooklynt, a Heat viszont jó csapatjátékkal múlta felül a Portlandet. Igazi dobópárbajt és Anthony Davis nagy sztoriját hozta a Denver-New Orleans, a Sacramento nyerni tudott Torontóban, a Milwaukee pedig jó védekezéssel aratott győzelmet Phoenixben - íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Brooklyn Nets – Minnesota Timberwolves 85-100

Ott nyert a Wolves, ahol a legjobban fájt a Brooklynnak. A Nets egyértelműen a két magasemberére támaszkodik idén támadásban és Lopez nem is játszott rosszul, de a palánk alatt is lenyomta őket most a Minnesota. Ugyan Garnett csak tíz percet kapott, de ez idő alatt is leszedett hét lepattanót, majd jött Gorgui Dieng időszaka, a második félidőben pedig az újonc Towns dominált – utóbbi két játékos végül 44 pontot és 20 lepattanót jegyzett. Az ő vezérletükkel már az első negyedben kézbe vette az irányítást a vendégcsapat, Rubio 15 gólpasszt osztott ki, de Wiggins és Kevin Martin is élt a lehetőségekkel – elöl-hátul remekül teljesített a Minnesota és úgy fest, hogy kimászott a korábbi gödörből.

Ismét mélyen a Nets. Összesen öt triplát süllyesztettek el a vendégek és a már említett palánk alatti vereség egyet jelentett a bukással – mindössze 41%-kal dobtak a hazaiak, ráadásul emellett védekezésben sem tudtak ezúttal mit kezdeni a Minnesota játékával. Az első pillanatokban vezetett csak a Brooklyn, a nyitó etap végére már tíz pont volt a hátrányuk, de ez később húsz egységre nőtt, a gárda pedig sorozatban ötödik veresége után ismét csak a Philly-t előzi meg Keleten…

A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Bogdanovic 13/9, Young 12
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24, Dieng 20, Martin 16/9, Wiggins 16

Miami Heat – Portland Trail Blazers 116-109

Az utolsó negyedben mindenki fellépett a Heatnél. Az első játékrészben kiépítette tíz pont körüli előnyét a Portland és innentől végig a vendégek tartottak előrébb, a rendkívül pontosan dobó, de ellenfelének sok második esélyt engedő Miami csak loholt az eredmény után. A záró etap elején azonban Chris Bosh pillanatok alatt beszórt 11 (!) pontot (29-cel zárt), majd jött Gerald Green két óriási triplával, a megszerzett vezetést pedig a remeklő Wade-Whiteside páros vezérletével könnyedén megtartotta a floridai alakulat – a center 22 pontja mellé 11 lepattanót és 5 blokkot is jegyzett. Ezúttal minden működött a Heatnél támadásban, Luol Deng 5/5 triplával nyitott és Dragicnak is ment a játék, amíg a harmadik negyed végén két technikaival ki nem állíttatta magát – nélküle fordított csapata és ezúttal gyengébb védekezéssel is hozta a hazai győzelmet.

A végére kifulladt a Portland. Aminu nagyon erősen kezdte a találkozót, de a negyedik negyedben már nem tudott hozzászólni és a támadópattanó-sorozat is megszakadt az utolsó percekre – ekkor már Whiteside uralkodott a festékben. Ugyan a Lillard-McCollum duó 52 ponttal és 15 gólpasszal húzta övéit, egyszerűen több lábon állt a Miami a hajrában, védekezésben nagyon feljavultak a floridaiak és a kissé elfáradó Blazersben nem volt már meg az erő a megújuláshoz. Meg kell említeni, hogy a Heat összességében 57%-kal (!) dobott mezőnyből és 50% felett triplázott, ez pedig minden más gyengeségüket feledtette ezen az estén.

A Heat legjobb dobói: Bosh 29/9, Whiteside 22, Wade 18
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/9, McCollum 20/12, Aminu 16/12

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 108-86

Kyrie Irving visszatért. Az irányító sebessége megvolt, a ritmust azonban csak a második félidőben vette fel, az első öt dobását még elhibázta – a harmadik negyedben aztán beszórt hét pontot, végül 12-vel zárt négy gólpassz és két labdaszerzés mellett 17 perc alatt. Érdekesség, hogy ezúttal LeBron James mellett a padra szoruló irányító, Dellavedova villogott leginkább, 4/6 triplával 20 pontot rámolt be – egyébként senki nem játszott többet 25 percnél, a Cavs számára még edzőmeccsnek is laza volt ez a találkozó.

Egy negyed volt a Philly-ben. A vendégek az első játékrészt megnyerték négy ponttal, a Noel-Okafor duó hozta a pontokat, míg a védekezésük is egészen jól működött.  A második játékrészben aztán átrohant rajtuk a Cleveland, félidőre már majdnem hússzal vezettek a hazaiak, később pedig a különbség átlépte a harmincat is – a 21 eladott labdával nagyon megkönnyítették a Cavs dolgát, akik leindításból 31 pontot írtak a táblára. Jamesék ezzel továbbra is keleti elsők, a Philadelphia pedig 0-17-es idegenbeli mérleggel természetesen sereghajtó.

A Cavaliers legjobb dobói: James 23, Dellavedova 20/12, Irving 12/6
A 76ers legjobb dobói: Noel 15, Sampson 10, McConnell 10

Phoenix Suns – Milwaukee Bucks 95-101

Bledsoe kettőt is hibázott a végén. A Suns a második negyedben TJ Warren révén építette ki előnyét, aki egymaga 12 pontot rámolt be ebben a játékrészben – a harmadik negyedben már zárkózott a Bucks, a negyedikben pedig utol is érte ellenfelét. Eric Bledsoe 18 pontja mellett csupán egyetlen gólpasszt osztott ki ezen az estén, nagyon jól védekezett rajta Carter-Williams és végül ez döntött: az utolsó fél percben Bledsoe két betörésből kétszer hagyta el a labdát, eközben Monroe megverte Chandlert, a büntetőkkel pedig hozta a mérkőzést a Milwaukee. A hazaiaknál Brandon Knight (10 dobásból 9 pont) jó teljesítménye hiányzott és bár a kezdőbe visszakerülő Chandler jól megfogta Monroe-t, clutch helyzetben a Bucks centere nyerte a párharcot.

MCW villogott. Antetokounmpo nem tudta vállalni a játékot, így Carter-Williams, Mayo és Middleton is bekerült a kezdőbe, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. Az irányító 20 pontja mellé 9 pattanót és hat gólpasszt tett, a trió együtt pedig 58 ponttal és 18 gólpasszal jelentkezett – belefért Monroe és főleg a kispad gyengébb napja, különösen a remek védekezés miatt. 21 eladott labdát harcoltak ki a hazaiak, amelyet főleg az említett periméter-játékosok számlájára írhatunk, clutch helyzetekben is fel tudtak lépni, illetve egész meccsen szépen fogták a Suns kulcsembereit – nagyon olajozottan működött most a Bucks gépezete.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 18/3, Warren 18, Tucker 12/6
A Bucks legjobb dobói: Middleton 26/6, Carter-Williams 20, Monroe 13

Orlando Magic – Atlanta Hawks 100-103

Kyle Korver eldöntötte. Bár a második negyedben volt egy orlandói hullámvölgy, összességében ezúttal is hatékonyan védekezett a Magic és tartotta a lépést az Atlantával. Az utolsó játékrészben aztán „elszabadult” Kyle Korver, a dobóhátvéd egymaga 13 pontot és 4/5 triplát szórt be ebben a negyedben, közte a mindent eldöntő hármast az utolsó percben – végül 19 egységgel és 6/8 hárompontossal zárta a találkozót. Az ő kosaraival előbb megfordította, majd meg is nyerte a meccset a Hawks, az utolsó pillanatokban jól védekeztek a vendégek és Vucsevicsre jött ki az egyenlítőnek szánt tripla, amit a center elhibázott, így nagyon fontos győzelmet arattak Teague-ék.

Vége a szériának. Az utóbbi hetekben parádés formában van az Orlando, most három győzelem után kapott ki a gárda – ennek több oka is volt. Először is: három negyeden keresztül is jól dobott az Atlanta, csak Oladipóék húsz eladott labdába kergették bele őket, ami addig elégnek bizonyult, ám a záró etapban ezek már nem jöttek és egyre inkább szétszedték a Magic védekezését. Másrészt pedig a hazaiak képtelenek voltak triplát dobni, 4/12 hármast süllyesztettek el összesen, így a jóval nagyobb tűzerővel bíró (és a lepattanózást meglepetésre megnyerő) Hawks tudta ráerőltetni akaratát ellenfelére.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 20, Fournier 17/3, Payton 14
A Hawks legjobb dobói: Korver 19/18, Scott 15/9, Horford 14, Teague 14

Toronto Raptors – Sacramento Kings 94-104

Lowry nem bírta idegekkel. Némi meglepetésként hatott, hogy a Kings teljesen lejátszotta ellenfelét az első negyedben és gyönyörű kosárlabdát bemutatva szűk húsz pontos előnyt épített ki – ugyan DeRozan révén ebből faragott a Toronto, végig a Sacramento játszott előnyben. A harmadik negyedben aztán Kyle Lowry-nál elszakadt a cérna, egy fault után olyan hevesen reklamált, hogy kapott egy technikait, majd mivel ezt folytatta, megkapta a másodikat és mehetett is az öltözőbe. Ezek után még kevesebb esélyük volt a hazaiaknak, akik mindössze 37%-kal dobtak és 12 gólpasszt osztottak szét, DeRozant és a padról beszálló Pattersont leszámítva pedig nem jelentettek komoly veszélyt a Kings gyűrűjére.

Minden működött. A Sacramentónál minden kezdő tíz pont felett zárt, mindenki nagyon hatékonyan tette a dolgát (Cousins dobásai nem ültek, de minden másban villogott), Rondo sorozatban ötödik, összességében 13. dupla-dupláját jegyezte és az 50% feletti mezőnymutató is jelzi, hogy nagyon egyben volt a gépezet. Hogy nem dőlt el már korábban a meccs véglegesen, az a Toronto támadópattanóinak köszönhető, de végig a Kings irányított, ezzel a győzelemmel pedig igyekszik zárkózni a playoff-helyek felé – jelenleg egy meccsre vannak a nyolcadik helytől Cousinsék.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Patterson 18/12, J. Johnson 14
A Kings legjobb dobói: Rondo 19/3, Gay 19/3, Cousins 15/3, Casspi 15/9

Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 125-130

Anthony Davis tarthatatlan volt. A Pelicans erőcsatára 19 pontot szórt az első negyedben (!), folyamatosan terrorizálta Fariedéket és szinte minden támadásnál helyzetbe került – ám egy kisebb sérülés miatt el kellett hagynia a pályát. Csak a negyedik negyedben tért vissza, akkor viszont ismét hozta magát, beszórt nyolc pontot, így összesen 27-tel zárt mindössze 19 perc alatt – ehhez hozzátett még hat pattanót és négy blokkot is. Ez a pontdobó párbaj egyébként is feküdt a New Orleansnak, Gordon, Evans és Holiday is elérte a húsz pontot, csapatszinten 56%-kal dobtak a vendégek, majd Davis visszatérte után egy 19-10-es futással eldöntötték a derbit – a magasember a hajrában még két blokkal akadályozta meg a Denver felzárkózását, így nagyon fontos győzelmet aratott a Pelicans.

Gallinari megsérült. Az olasz kiscsatár 22 percnyi játék és 18 pont után dőlt ki a harmadik negyedben bokasérülés miatt, ami rányomta a bélyegét csapata játékára még akkor is, ha Will Barton karriercsúcsot jelentő 32 ponttal igyekezett pótolni. Gallinari a meccs után azt mondta, hogy nincs túl nagy gond, mindenesetre hiányában is 17 (!) triplát pörkölt be a Nuggets, de ezt a büntetővonalról bőven ellensúlyozta a New Orleans – 17-tel többet dobhattak rá Gordonék.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 32/21, Faried 21, Gallinari 18/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 27, Evans 21/3, Holiday 21/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus