Kyrie Irvingék 44 pontos zakót kaptak Sacramentóban

Ma hajnalban csak három összecsapást rendeztek, ezek közül a legizgalmasabb a Hawks memphisi vendégjátéka volt – de itt is hét ponttal nyert a hazai csapat. A Spurs levette a pályáról a Wolves klasszisait és sima sikert aratott – rajtuk is túltett a Kings, amely óriási verést mért a rettentő rossz napot kifogó Kyrie Irving vezette Cavaliersre.

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Sacramento Kings - Cleveland Cavaliers 124-80
 
Tündérmese után megalázás. Luol Deng bemutatkozása jól sikerült a Jazz ellen, másodjára viszont 44 pontos zakóba szaladt bele a Cavaliers ötmeccses idegenbeli túrája második állomásán. Kyrie Irving rettenetes mérkőzésen van túl, mindössze 7 pontig jutott úgy, hogy mezőnyből 3/14-es mutatót hozott össze, és 4 büntetőjéből hármat kihagyott. A vezér gyengélkedését megérezte az egész kezdőcsapat: a rendszeresen dupla-duplákat szállító Tristan Thompson majdnem 30 perc alatt is csak 6 pontot és 3 lepattanót kapart össze, A Deng-Varejao-Miles trió pedig összesen 26 alkalommal próbálkozhatott mezőnyből. A kispadról sem jött érdemi segítség, az elmúlt időszakban remeklő Dion Waiters megállt négy pontnál, Jarrett Jack pedig kettőnél.
 
Megalázás után tündérmese. Rudy Gay érkezése után hetekig arról szólt a fáma Sacramentóban, hogy a támadójáték rendben van, de körülbelül az utolsó szertáros is kívülről fújta a mantrát a sajtónak: rendbe kell rakni a csapat védekezését, mert csak az nem veri meg őket, aki nem akarja. Úgy tűnik, ez valamennyire sikerült: előző meccsen a Magic 83, ma a Cavs 80 pontig jutott a Kings ellen, 50-32-re hozták a lepattanóharcot, kiosztottak 8 blokkot - miközben támadóoldalon továbbra is remekel a gárda, és sorozatban harmadik győzelmét aratta. Ráadás, hogy mind a 12 pályára lépő Kings-játékos szerzett mezőnykosarat.
 
Isaiah Thomas újabb bizonyítása. Évek óta billeg a kezdőcsapat és a cseresor között az apró irányító, most megint megkapta a bizalmat év közben – egyelőre látványosan él vele. Ma Kyrie Irving ellen 26 pontig és 6 gólpasszig jutott, és remekül védekezett az NBA egyik sztárirányítóján.
 
A Kings legjobb dobói: Thomas 26/6, Gay 20/9, Cousins 16.
A Cavaliers legjobb dobói: Miles 14/9, Deng 12/3, Clark 11/6.
 
Memphis Grizzlies - Atlanta Hawks 108-101
 
A Grizzlies előre menekül. Marc Gasol mellett most már Tony Allen is mérkőzések óta harcképtelen, nélkülük pedig a támadójátékára igyekszik támaszkodni a Memphis, sorozatban 5. meccsükön érték el a 100 pontot - 3 év óta először történt ilyen. Ez van, amikor bejön (tegnapelőtt a Suns ellen), van, amikor nem (öt napja a Spurs ellen) – ma bejött. A játékmester Mike Conley 21 pontja mellé kiosztott 13 gólpasszt, remekül mozgatta a gárdát, társai pedig nagyon koncentráltan játszottak a masszív Hawks ellen: majdnem 52 százalékkal dobtak mezőnyből, 40-nel a triplavonal mögül, és 80 százalékkal büntetőztek. Külön dicsérendő a veterán Mike Miller 15 pontos, 3 triplás performansza, valamint a napokban érkezett Courtney Lee: a hátvéd 15 pontja mellett igyekezett Tony Allent is pótolni, legalábbis számokban: 2-2 blokkot és labdaszerzést könyvelhetett el.
 
Zach Randolph szépen ünnepelt. 800. alapszakasz-mérkőzését játszotta a Grizzlies erőcsatára, és dupla-duplát ért el – mindössze 4 hasonló estére van már csak szüksége, hogy utolérje Pau Gasol csapatcsúcsát (189) a kategóriában.
 
A Hawks nem tudta befejezni rohamát. 77-64-re vezetett a Grizzlies, amikor a Jeff Teague és Paul Millsap vezette Atlanta egy 16-0-s futással maga javára fordította az állást. Ekkor azonban Conley vezetésével a hazaiak megrázták magukat, szereztek egy kis előnyt, amit végig megtartottak.
 
Kyle Korver sorozata tovább él. Ma csak 1 hárompontost dobott be a Hawks hátvéd-kiscsatára, de mindez azt jelenti, hogy zsinórban 107. meccsén is szerzett triplát.
 
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21, Randolph 18, Miller 15/9, Lee 15/3.
A Hawks legjobb dobói: Millsap 21/3, Teague 20/3, Scott 15/9, Carroll 15/6.
 
San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves 104-86
 
Egy félidőig bírta el húzóemberei betlijét a Wolves. Kevin Love 3/14-gyel, Kevin Martin 2/12-vel dobott, ennek ellenére csak egy triplányi hátrányban voltak a vendégek a félidőben (52-49). Fordulás után viszont beindult a henger, és a Spurs egyszerűen bedarálta ellenfelét. A Wolvesból Nikola Pekovic remek formában van (ma 22 pont, 10/15 mezőnyből), Alex Shved kezdi összeszedni magát (11 pont, 3 tripla) – rajtuk kívül csak Ricky Rubio dicsérhető (7 gólpassz, 2 labdalopás, 1 blokk), de ő csak módjával: mindössze 8 pontot szerzett. Ez máskor nem probléma, de amikor társai ilyen rettenetes dobóformában vannak, neki kellene előlépnie.
 
Csapatjáték és cseresor. Megint ezekkel nyert a Spurs: hatan értek el legalább 10 pontot, a kezdőből és cserék közül is 3-3 játékos (a kispadról összesen 51 pont érkezett). 31 gólpasszt osztottak ki egymás között, mezőnyből közel 57 százalékkal, a triplavonal mögül 69-cel (!) dobtak, valamint 10 blokkot osztottak ki. Mindezt úgy, hogy a center Tiago Splitter nem is játszott.
 
Boris Diaw, az óriásölő. A Spurs francia veteránja előző meccsen Dirk Nowitzkit vette le a pályáról, ma pedig egy másik klasszist, Kevin Love-ot. Mindkét játékos remekül dob kintről, így különösen nagy szó, hogy a sosem gyorsaságáról, inkább helyezkedéséről, játékintelligenciájáról híres Diaw mindkettővel szemben dominálni tudott védőoldalon.
 
A Spurs legjobb dobói: Leonard 17/3, Duncan 15, Bonner 14/12, Parker 14.
A Timberwolves legjobb dobói: Pekovic 22, Love 14, Shved 11/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus