LaMarcus Aldridge karriercsúcsával verte a Thundert a San Antonio

56-ot dobott Aldridge, hiába játszott nagyot Westbrook, dupla hosszabbításban a Spurs győzött - 16 pontos Boston-vereség Miamiban - gond nélkül verte a Clipperst a Denver - a Kings jobbnak bizonyult a Pistonsnál.

Dupla hosszabbítás döntött a Spurs és a Thunder rangadóján az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban, ez pedig most a San Antonio javát szolgálta - a texasiak LaMarcus Aldridge 56 pontos karriercsúcsával túldobták a hatalmas tripla-duplát hozó Russell Westbrook által húzott vendégeket. A Miami remek játékkal állította meg a Bostont, a Denver különösebb gond nélkül verte a Clipperst, míg a Sacramento jobbnak bizonyult a Detroitnál.

Visszajátszás: a Westbrook-show sem volt elég Aldridge ellen - videók

Miami Heat - Boston Celtics 115-99

A Miami akarata érvényesült. Két gyengébb mérkőzés után ezen az estén ismét összeállt a Heat védekezése, a floridaiak megállították az elmúlt időszakban parádézó bostoni támadójátékot - már az első negyedben is ők voltak fölényben, aztán a másodikban a pálya túloldalán is feljavultak, így hirtelen szétnyílt az olló. A hazaiak a nagyszünetben már 18 ponttal vezettek, köszönhetően egy 17-4-es futásnak, majd a harmadik negyedet is hasonló lendülettel kezdték és már 26 ponttal jártak előrébb, mikor belefutottak egy hullámvölgybe - egy 16-0-s bostoni roham következett, bajban érezhették magukat Adebayóék. A nehéz pillanatban azonban előlépett Dwyane Wade, egymaga beszórt gyorsan nyolc pontot, stabilizálta csapatát és megállította a Bostont, majd a záró etap elején Tyler Johnson jelentkezett két triplával, itt pedig el is dőlt az összecsapás - a Miami szezoncsúcsot döntött a 18 bedobott hármassal és a 33 gólpasszal, Justise Winslow karriercsúcsot jegyzett a 11 gólpasszal, összességében parádés játékkal vertek meg egy topcsapatot.

Idegenben nem ugyanolyan a Celtics. Az előző négy meccs parádéját mind Bostonban követte el Brad Stevens csapata, most azonban vagy az idegenbeli fellépés, vagy a back-to-back miatt, de nem tudta ugyanezt megismételni. Az említett harmadik negyedes rohamot leszámítva egyszer sem tudta átvenni az irányítást a társaság, az eddigi pazar dobóforma helyett most 40%-kal céloztak mezőnyből, a 30+ gólpasszok helyett csak 20-ig jutottak, a lepattanózást 51-37-re vesztették el, a festékben pedig 46-30-ra maradtak alul. Amellett, hogy védekezésben sem voltak jók, az utóbbi meccsekhez képest támadásban estek vissza nagyon a Heat ellen, amit az is mutat, hogy november 17-e óta először maradtak száz pont alatt.

A Heat legjobb dobói: Wade 19/9, Richardson 18/12, Jones 14/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 22/6, Smart 18/12, Tatum 17/6, Morris 17/9

Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 121-100

Otthon foghatatlan a Nuggets. Zsinórban tizenegyedik hazai mérkőzését is behúzta a Denver, méghozzá viszonylag simán, túl sok esélye nem volt ezen az összecsapáson a Clippersnek. Mike Malone csapata már az első negyedben meglépett egy 8-0-s futással és 12 pontos előnyt épített ki a parádés támadójátéknak köszönhetően, majd a második játékrészben már 16-tal is vezetett, mielőtt jött egy hullámvölgy számára. Ez azonban csak átmenetinek bizonyult, a félidőt megint egy 8-2-vel zárta az együttes, a harmadik negyed elején pedig visszaállt a 15 pont körüli távolság és többször nem inogtak meg a hazaiak - 50%-os mezőnymutatóval, 39%-os triplázással, alig kilenc eladott labdával és egy magabiztos győzelemmel zárták az estét. Nikola Jokics dobásai ugyan nem ültek, de másban megint oktatott (18 pont, 8/19 mezőnyből, 14 lepattanó, 10 gólpassz, 2 blokk), ráadásul most a másik center, Mason Plumlee is parádésan játszott (17 pont, 12 lepattanó, 7/8 mezőnyből, 5 gólpassz) - őket egészítették ki a hatékony mezőnyemberek, úgyhogy Gary Harris ismételt hiánya szinte fel sem tűnt náluk. A 17-3-as hazai mérlegüknél jelenleg csak a Sixers 18-3-as mutatója jobb a ligában, összességében pedig továbbra is vezetik a nyugati tabellát. 

Nem tudta felvenni a kesztyűt a Clippers. Mindenben elmaradt ellenfelétől a vendégcsapat, amellett, hogy a védekezését továbbra sem sikerült élcsapathoz méltó szintre hoznia, most a dobópárbajra sem volt esélye - alig 43%-kal céloztak Gallinariék, 25%-kal tripláztak, sőt, még a büntetőkkel is hadilábon álltak, 70% alatt maradtak a vonalról. Ezt tetézte az 53-38-ra elvesztett lepattanózás, ráadásul a festékben is kikaptak 66-50-re, ugyan a második negyedben volt egy időszakuk, amikor ment a szekér, de ez összesen néhány percet jelentett, egyébként pedig végig a Nuggets kezében volt a találkozó. A negyedik negyedben a játékvezetőkkel veszekedő Patrick Beverley-t is elvesztették kiállítás miatt, egyénileg egyébként sem játszott náluk nagyot senki, úgyhogy most nem voltak képesek többre - ezzel a pofonnal visszacsúsztak a Portland mögé a tabellán.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 23/6, Jokics 18, Plumlee 17
A Clippers legjobb dobói: Williams 19/3, Harris 18, Gallinari 18/9

San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 154-147 - két hosszabbítás után

Döbbenetes Spurs. Egy back-to-back második felén, egy nappal azután, hogy alig 86 pontot tudott dobni Memphisben, egészen elképesztő támadójátékot produkált Gregg Popovich alakulata: 14/14 jó triplával kezdte a mérkőzést és végül 16/19-cel zárta úgy, hogy Belinelli 5/5, Bertans 4/4, Forbes 3/3, Mills 3/4 hármast bombázott be. A hihetetlen kinti dobóformát is elhomályosította azonban az élete meccsét játszó LaMarcus Aldridge, aki egy hatalmas karriercsúccsal (56 pont, 20/33 mezőnyből, 16/16 büntető, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) és rengeteget kulcsfontosságú játékkal húzta a csapatát - az 56 pont egyébként a Spurs történetének harmadik legjobb egyéni teljesítménye, 14/14 triplával pedig egyetlen csapat sem kezdett az NBA-ben az elmúlt húsz évben. Nagyrészt kézben is tartotta a meccset a hazai alakulat, de a negyedik negyedben kicsit megtorpant, azt 12 ponttal megnyerte a Thunder és a Spurs egy eladott labdának, valamint egy elnézett védekezésnek köszönhetően kiengedte a kezéből a dolgot, jöhetett a hosszabbítás. Az első ráadásban nem született döntés (a gyengén dobó DeRozan elrontotta az utolsó kísérletet), a másodikban viszont ismét kidomborodott a San Antonio fölénye és végül hét ponttal győzött - a 84,2%-os triplamutató természetesen NBA-rekord és 2006 decembere óta ez lett az első meccs a ligában, amelyen legalább 300 pont született.

Hiába a Westbrook-show. Russell Westbrook is történelmi estét produkált (24 pont, 13 lepattanó, 24 gólpassz), ugyanis Magic Johnson óta ő lett az első játékos az NBA-ben, aki 24 pontig és 24 gólpasszig jutott ugyanazon a meccsen - ráadásul 50%-kal dobott és csak három labdát adott el, idei egyik legjobb teljesítményét hozta a korábbi MVP. Mellette Paul George (30 pont, 11/25 mezőnyből, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés), Jerami Grant (25 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és Terrance Ferguson (21 pont, 7/10 tripla) is alaposan kitett magáért, de a Spurs földöntúli játékával nem igazán tudták tartani a lépést egészen a negyedik negyed végéig, amikor egy nagy rohammal és több clutch játékkal végül mégis hosszabbításra tudták menteni a dolgot - az első ráadás végén is kiegyenlítettek, a másodikra viszont már kicsit Westbrook is elfáradt (50 percet játszott óriási nyomás alatt), így ott kevésnek bizonyultak. A támadójátékuk összességében rendben volt, védekezésben pedig tehetetlenek voltak az ihletett napot kifogó Spurs és Aldridge ellen, viszont akárhogyan is, de zsinórban harmadik vereségüket gyűjtötték be, ráadásul két nap múlva ismét a San Antonióval találkoznak...

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 56, White 23/3, Belinelli 19/15
A Thunder legjobb dobói: George 30/9, Grant 25/3, Westbrook 24

Sacramento Kings - Detroit Pistons 112-102

Griffin nélkül ennyit tudott a Pistons. Egyébként sem túl meggyőző idén a Detroit, de legjobb játékosa nélkül, egy back-to-back második felén ennél többet nem is nagyon várhattunk a társaságtól, főleg támadásban - Blake Griffint inkább pihentették most, eléggé túlhajtották az elmúlt időszakban. Nélküle viszont nem működött a rendszer, Andre Drummondnak több eladott labdája volt, mint mezőnykosara, Reggie Jackson félelmetesen szenvedett (6 pont, 2 gólpassz), alig érték el a 40%-ot mezőnyből, 30% alatt maradtak kintről, összesen négy pontot dobtak gyorsindításból és eladtak 19 labdát - igazából esélyük sem volt, már az első félidőben komolyabb hátrányba kerültek és bár a végén még kozmetikáztak az eredményen, ez már nem osztott, nem szorzott. Így zsinórban negyedik vereségüket is begyűjtötték és összességében 13-7 óta egy 4-16-os időszakot produkáltak nagyjából öt hét alatt, borzasztóan rossz irányba mennek.

Nem kellett megszakadnia a Kingsnek. Pihenősre vehették a figurát a hazaiak, már az első negyedet megnyerték 13 ponttal és egyértelmű volt, hogy gyorsabbak, agresszívebbek, energikusabbak ellenfelüknél, úgyhogy Dave Joerger nem is erőltette túl a kezdőjátékosait, inkább bővebb rotációt alkalmazott - tízen is 20-29 játékperc között kaptak, mindenkinek bőven jutott lehetőség. Csalódást pedig senki sem okozott, 50% felett dobtak mezőnyből, 40%-kal tripláztak, 21 pontot szereztek gyorsindításból, voltak látványos megoldásaik és összességében teljesen sima győzelmet arattak - rájuk fért már, de a kérdés az, hogy bele tudnak-e ebbe kapaszkodni, vagy folytatódik a mostanában látott gyengélkedésük és ez csak egyszeri alkalomnak bizonyul.

A Kings legjobb dobói: Hield 18/6, Cauley-Stein 14, Giles 14
A Pistons legjobb dobói: Johnson 16/6, Bullock 15/9, Brown 15/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus