Látványos meccset, nagy végjátékot nyert a Bulls Dallasban

13 büntető kellett a Chicagótól a végén - Valanciunas vezetésével megszórta a Milwaukee-t a Raptors - győzött a Spurs és a Boston is.

Kiváló meccset vívott egymással az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Dallas és a Chicago, melyből végül a Bulls jött ki jobban, köszönhetően a rendkívül higgadt büntetőzésének. Újabb rangadót nyert a Boston, nem hibázott a Spurs, gálázott a Philly, hosszabbítást húzott be a Heat, a Toronto pedig 129 pontot szórt a Milwaukee otthonában - nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 114-78

Más kávéház. Ez az este a Philadelphia gálájáról szólt, egy másodpercig sem lehetett kérdés a hazai győzelem és már az első félidőben harminc (!) pontos előnyt szedett össze a társaság, felmosta a padlót a Detroittal. Két perccel a nagyszünet előtt az Embiid-Simmons páros egálra állt a teljes Pistonsszal, de a fordulás után mindenki pihenőt kaphatott Brett Browntól, így Embiid (23 pont, 9 lepattanó) 25, Simmons (19 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) pedig 23 percet töltött csak parketten, 25 fölé végül egyedül TJ McConnell jutott. A nézőtéren is hamar örömünnepbe váltott a szurkolás, a Sixers zsinórban negyedik sikerét húzta be, most pedig komoly pihenő következik, a jövő hét második felében játszanak a Bostonnal Embiidék.

Ez mi volt? Ugyan Reggie Jackson nem játszott, de Avery Bradley és Andre Drummond is ott volt a pályán a vendégeknél, mégis megalázó vereségbe futottak bele - rögtön egy 2-15-tel nyitottak és innentől csak asszisztáltak a Philly bemutatójához. Védekezésben rengeteget hibáztak, rosszul döntöttek, sorra engedték a könnyű ziccereket, míg támadásban legalább ennyire reménytelenek voltak, egyetlen komolyan vehető teljesítmény sem akadt náluk. Hogy mi a pozitívum velük kapcsolatban? Legalább senki nem sérült meg...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 23/3, Redick 21/9, Simmons 19
A Pistons legjobb dobói: Harris 14/3, Smith 11, Galloway 11/6

Boston Celtics - Minnesota Timberwolves 91-84

A védekezés és a kispad hozta a meccset. Mostanában ismét rendszeresen látjuk a szezon eleji védekezést a Bostontól, ez ezúttal is megvolt, rendkívül agresszíven és fegyelmezetten dolgoztak hátul a hazaiak, teljesen lebontották a Minnesota játékát. Támadásban viszont ők sem találtak megoldást, ezt a 6/36 (16,7%) hármas is jelzi, de ahogy a Cavs ellen, úgy most is megérkezett a segítség a kispadról: Terry Rozier 14 egységet tett hozzá, Marcus Smart pedig 18-cal a gárda legjobb dobója lett, ráadásul ebből 16-ot a második félidőben szerzett. Vezérletükkel a harmadik negyed végén és a negyedik negyed elején került fölénybe az együttes és meglépett 12 ponttal, ami ezen a meccsen tekintélyes előnynek számított és végül döntőnek is bizonyult - innen már nem volt visszaút, alig 40%-os mezőnymutatóval is hozta zsinórban ötödik sikerét a keleti listavezető.

Egy lépés még hiányzik ehhez. A szezon első részéhez képest nagyon sokat javult védekezésben a Wolves és ezúttal is kiválóan megfojtották a Celtics támadásait, elvették Horford dobásait, limitálni tudták Irvinget és elvégezték a feladatukat. Tom Thibodeau szerint viszont az ilyen meccsek megnyeréséhez ezt 48 percig kell csinálni, amit ők még nem tudtak produkálni, a negyedik negyed elején egy gyengébb periódus megpecsételte a sorsukat, egy ilyen ellenféllel szemben ennyi hiba sem fért most bele. Persze egy kicsit jobb dobóforma (36,8%-kal céloztak) sokat segített volna, de Butlert meg tudta fogni a Boston, Teague hiányzott, Towns pedig egyedül hiába hozott 25 pontos, 23 lepattanós dupla-duplát, ez most nem volt elég a sikerhez, így november óta először szenvedtek back-to-back vereséget. 

A Celtics legjobb dobói: Smart 18, Irving 16/3, Rozier 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25/3, Butler 14, Crawford 13/12

Miami Heat - New York Knicks 107-103 - hosszabbítás után

KIharcolta a Miami. Nem játszottak jól a hazaiak, de a negyedik negyedben és a hosszabbításban is jó pár kulcsjátékot bemutattak, főleg védekezésben, ez pedig meghozta számukra a sikert. Franchise-rekordot jelentő 42 triplát emeltek rá, de szintén franchise-rekordot jelentő harmincat el is rontottak ebből, összességében csak 40%-kal céloztak mezőnyből, de a negyedik negyed elejétől kezdve nem hibáztak büntetőt és a ráadásban végül kiizzadták a győzelmet - az utolsó három védekezésüket tökéletesen oldották meg, így 103-103 után négy büntetővel zárták le a meccset. A floridai játékosok egyetértettek abban, hogy az ilyen mérkőzések mutatják meg egy csapat karakterét, közben a nagyon értékes győzelemmel már zsinórban háromnál jár a Heat és egészen a keleti ötödik helyig kapaszkodott fel, így várhatja a vasárnap esti, Utah elleni hazai derbit.

Ezt megint bánhatja a Knicks. Nincs szerencséje mostanában a New Yorknak, a sorsolásuk is nagyon nehéz Beasley-éknek, sorra jönnek a jó csapatok elleni idegenbeli meccsek és hiába állnak sokszor közel a sikerhez, rendre elbuknak a végén. Most is megvolt minden esélyük annak ellenére, hogy Kristaps Porzingis nem játszott jól támadásban, fellépett Courtney Lee, a padról dupla-duplázott Michael Beasley, a negyedik negyedben még vezettek is hat ponttal, majd egyetlen másodperccel a rendes játékidő vége előtt Doug McDermott hármasával hosszabbításra mentettek. Ott is vezettek kétszer is, de végül megint nem tudtak nyerni, így az utóbbi tíz meccsükből nyolcadszor kaptak ki, idegenben 3-14-re állnak és most utaznak tovább Dallasba. Ráadásul Beasley kisebb bokasérülést szenvedett a hosszabbításban, amivel ugyan visszatért a pályára, de nem nézett ki túl jól...

A Heat legjobb dobói: Ellington 24/18, Dragic 19/9, Richardson 18/3
A Knicks legjobb dobói: Lee 24/3, Beasley 20/3, Porzingis 15/3

Milwaukee Bucks - Toronto Raptors 110-129

Valanciunas és a harmadik negyed. Nem kezdte jól a meccset a Raptors centere, 86 másodperc alatt két faultot ütött be és az egész első félidőben mindössze öt percet játszott, de a fordulás után megtáltosodott. A harmadik negyedet már végigjátszotta és ebben a tizenkét percben egymaga húsz (!) pontot szórt, 8/9 dobását értékesítette, leszedett kilenc lepattanót és érvényesítette fizikai fölényét az ezen a poszton vékonyabb Milwaukee-val szemben, egészen tarthatatlan volt ebben a periódusban. Vezérletével 43-19-re (!) nyerte ezt a negyedet a Toronto (tehát Valanciunas egymaga túldobta a hazaiakat), összességében 17/25-öt dobott mezőnyből és 18-2-re (!) nyerte a lepattanózást - Valanciunas mellett DeRozan is ekkor szórt a húsz pontjából 14-et, ő is csak egyetlen dobást hibázott a negyed során, átgázoltak ellenfelükön a kanadaiak. Az elmúlt 12 mérkőzéséből 10 győzelmet arató társaság már 2,5 meccsel leszakította magáról a Clevelandet, kedd hajnalban Brooklynban folytatná a szériát.

Váratlan pofon. Pár napja a szinte bevehetetlen torontói csarnokban is csak hosszabbításban maradt alul a Milwaukee, így abban bíztak Bledsoe-ék, hogy otthon vissza tudnak vágni az idegenben általában jóval gyengébb Raptorsnak. Az akkor 52 pontot szóró DeRozant rendszeresen duplázták és levették a pályáról az első félidőben, de ez nem bizonyult nyerő stratégiának, mert így Serge Ibaka szórta meg őket és 61 pontot kaptak a nagyszünetig - az igazi baj viszont az említett harmadik negyedben következett be. Jason Kidd szerint amikor a vendégek rátettek egy lapáttal, ők valamiért inkább visszavettek elöl-hátul, nem tudtak reagálni Valanciunasra, szétesett a támadójátékuk, így ahelyett, hogy visszavágtak volna riválisuknak, kaptak egy hatalmas pofont hazai közönségük előtt - most ráadásul back-to-backre utaznak Washingtonba, ott is nagyon kellene nekik a győzelem.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24, Brogdon 19/9, Bledsoe 17/3
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 21/3, Valanciunas 20, DeRozan 20/3

Dallas Mavericks - Chicago Bulls 124-127

Fordulatok, látvány, kiélezett végjáték. Rendkívül izgalmas és a várakozásoknak megfelelően pontzáporos meccset vívott egymással a két csapat, hiszen a kezdeti Bulls-előnyt eltüntette a Dallas és nyolcpontos fórral kezdhette a záró etapot, ahol aztán a Chicago futott egy 10-0-t és bő egy perccel a találkozó vége előtt úgy tűnt, hogy meg is szerezte a győzelmet. Hiába volt azonban tíz pontos előnyük Dunnéknak 68 másodperccel az órán, a Mavs négyszer is hárompontos játékot hajtott végre és minden kosár után rögtön faultolt, de a vendégek is rendkívül clutch játékot mutattak be, ugyanis 13/14 büntetőt süllyesztettek el ebben az időszakban - hiába zárkóztak fel még egyszer a texasiak, ez azért elég volt ahhoz, hogy megnyerje a derbit Fred Hoiberg alakulata. A végjátéknak viszont az lett az eredménye, hogy a Bulls 47 pontot szórt az utolsó negyedben, ami negatív franchise-rekord bármilyen negyedre vetítve a Mavs szemszögéből.

Kellettek az egyéni extrák. A Mavsnél is akadtak kiváló teljesítmények, Wesley Matthews 24 ponttal és 5/9 triplával jelentkezett, szintén húsz pont fölé jutott Harrison Barnes, 8/11 dobását értékesítette Dirk Nowitzki, 6/6-ot Dwight Powell, de a túloldalon még náluk is kiemelkedőbb produkciók érkeztek. Kris Dunn 32 pontos karriercsúcsa (12/19 mezőnyből, 4/5 hármas) mellett kiosztott kilenc gólpasszt, Justin Holiday 5/6 triplája mellett 8/8 büntetőt értékesített az említett clutch időszakban, Lauri Markkanen (16 pont, 6/9 mezőnyből, 3/5 tripla) szintén nagyon hatékonyan dolgozott, egy hajszállal pedig most jobbnak bizonyult a Bulls - ezzel megtörte vereségsorozatát a társaság, így mehet tovább most Indianába egy back-to-backre. 

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 24/15, Barnes 23/6, Nowitzki 19/9
A Bulls legjobb dobói: Dunn 32/12, Holiday 23/15, Markkanen 16/9

San Antonio Spurs - Phoenix Suns 103-89

Védekezett és rohant a Spurs. Danny Green sérülés, LaMarcus Aldridge pihentetés miatt nem lépett pályára a San Antoniónál, remekelt viszont Kawhi Leonard (21 pont, négy labdaszerzés, három blokk), valamint a padról beszálló Ginobili (21 pont, 7/10 mezőnyből), vezérletükkel pedig végül hozta a kötelezőt a hazai alakulat. Ennek alapja az agresszív védekezés volt, mert felállt védelem ellen nem nagyon működött a támadójáték, a Suns 23 eladott labdájából viszont sikerült 29 pontot szereznie a társaságnak, a gyorsindításból dobott pontokat tekintve 31-13-ra múlta felül ellenfelét, összességében pedig tizenöt labdalopással zárt, ami elégnek bizonyult a győzelemhez. Igazán leszakítani nem tudta a Phoenixet Gregg Popovich csapata, de a második negyedben a nyolcpontos hátrányból egy 23-8-as rohammal fordított és innentől már végig vezetett, majd a záró etapban már 15-20 pont között mozgott a távolság, itt eldőltek az érdemi kérdések.

Nem tudott meglepetést okozni a Suns. A rengeteg eladott labda sokszor jellemző a Phoenixre és most is ez okozta a csapat vesztét, ráadásul Devin Bookert leszámítva senki nem is dobott jól, így pedig nem nagyon lehetett komoly esélyük a bravúrra. Másfél negyeden keresztül még jók voltak, a harmadik játékrészben próbáltak váltani és kapaszkodni, de nem volt bennük elég átütőerő ahhoz, hogy siker koronázza törekvéseiket - Bookert sokszor duplázták ekkor a hazaiak, a betegség miatt hiányzó TJ Warren nélkül pedig nem volt más, aki fel tudjon lépni. 

A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/3, Ginobili 21/9, Forbes 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 21/9, Chriss 12, Jackson 11/3

Denver Nuggets - Utah Jazz 99-91

A harmadik negyedben eldőlt. Az első félidőben még inkább a Jazz akarata érvényesült, a vendégek szépen limitálták a Nuggets játékát, támadásban azt csinálták, amit akartak, így vezettek is három ponttal a nagyszünetben. A fordulás után aztán változott a képlet, hátul sokkal agresszívebbé és fegyelmezettebbé váltak a hazaiak, az ettől megnőtt önbizalom pedig abban is segített, hogy támadásban feljavuljanak - egyénileg mindenki jobb teljesítményt nyújtott ekkor, ez pedig összességében egy 38-16-os játékrészt eredményezett. Innentől nem volt miről beszélni, ugyan a negyedik negyedben kozmetikázott az eredményen a Utah, de annyi tűzerő nem volt bennük, hogy érdemi veszélyt jelentsenek, csak a legvégén, amikor már teljesen kiengedett a Denver, akkor tudott tíz ponton belülre zárkózni a társaság. Egyénileg most senkit nem lehet kiemelni a vendégektől, Mitchell sem tudott igazán alkotni, a mindössze hat kiharcolt büntető elég gyászos számadat, holnap este Miamiban lehet javítani.

Lyles megszórta volt csapatát. Trey Lyles két szezont, összesen 151 meccset játszott a Jazzben, a 2017-es draft idején viszont elcserélte őt a Utah azért, hogy megszerezze Donovan Mitchellt, így került Denverbe, ahol igazából Paul Millsap sérülése után kapta meg a lehetőséget. Azóta viszont abszolút él vele, rendre go-to-guyként használják a padról beszállva, az utóbbi 13 meccséből csak egyszer maradt tíz pont alatt, most pedig karriercsúcsot jelentő 26 egységet szórt volt csapatának alig 28 játékperc alatt. Ő és a 6/7 triplát behintő Jamal Murray jelentette a különbséget a Denver javára, a gárda így nyugati hatodikként utazat el back-to-backre Sacramentóba.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 26/18, Lyles 26/12, Harris 13/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 15/9, Rubio 15/9, Favors 14

Memphis Grizzlies - Washington Wizards 100-102

Majdnem megcsinálta a Memphis. Összességében ez a Wizards meccse volt, ha nem is domináltak a vendégek, de hozták, amit kellett és kilenc perccel a vége előtt még tizenöt ponttal vezettek, a hajrát azonban nagyon megnyomta a Memphis, ezzel pedig kis híján meg is nyerte a találkozót. Tyreke Evans (26 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Marc Gasol (17 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 5 blokk) vezetésével átvették az uralmat a hazaiak, a Washington összeomlott és 18 másodperccel a vége előtt már csak egyetlen pont volt közte. Beal két büntetője után azonban kimaradt Evans egyenlítőnek szánt hármasa, így Morris lezárta a meccset a vonalról, bár az utolsó másodpercben egy kozmetikázó triplát még berámolt az említett hazai pontfelelős. A bravúr így nem jött össze, ezzel 1-12-re áll a Grizzlies a keleti csapatokkal szemben, most viszont egészen jövő hét közepéig nem lép pályára, akkor fogadja a New Orleanst

Magára ijesztett a Washington. Alapvetően nem volt gond a fővárosiak játékával, Bradley Beal és John Wall intézte a lényegi dolgokat (59 pont és 14 gólpassz kettejüktől), Markieff Morris a 12 pontja mellé leszedett 17 lepattanót, másra pedig nem is nagyon volt szükségük. A negyedik negyedben azonban érthetetlen téglagyártásba kezdtek, 2/16-ot (!) hajítottak mezőnyből és csak a büntetőknek köszönhették, hogy nem bukták el a félig már megnyert meccset - végül azért megúszták a leolvadást, így tovább közelítettek a keleti harmadik Clevelandhez.

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 26/9, Gasol 17/6, Chalmers 13/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 34/15, Wall 25/9, Morris 12.

Portland Trail Blazers - Atlanta Hawks 110-89

Visszatért Lillard. Négymeccses kihagyást hagyott maga mögött a Portland irányítója, és bár kicsit még rozsdás volt (6/15 mezőnyből, 6 gólpasszra 4 eladott labda), vele sokkal jobban festett a csapat, mint pár napja, amikor Atlantában a Hawks elverte őket. A harmadik negyedben Lillard, illetve McCollum és Aminu pontjaival ellépett a Blazers, a negyedik negyedben már nem is nagyon kellett forszírozni a kezdők játékát, mivel Davis, Napier és Connaughton is ihletett dobóformát fogott ki, nyugodt szívvel fent hagyhatta őket Terry Stotts. Kell is a pihenő, legközelebb a Spurs látogat hozzájuk…

Ezt gyorsan el kell felejteni. Az elmúlt négy meccsből csak egyet, a már említett, foghíjas Portland elleni meccset nyerte meg a Hawks. Az első félidőben egyszer felzárkóztak, fordulás után viszont csak egy csapat volt a pályán, képtelenek voltak megállítani a Portlandet, így a negyedik negyedben ők is kiültették a kezdőket, nem volt értelme erőltetni. Két dolognak örülhetnek: DeAndre Bembry lassan felépül, illetve legközelebb a Lakershez látogatnak...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 20/12, Lillard 14/6, Aminu 14/3.
A Hawks legjobb dobói: Schröder 14/3, Prince 11/3, Iljasova 9/3.

Los Angeles Lakers - Charlotte Hornets 94-108

A rémálom folytatódik. Egyelőre perclimittel, de visszatért Lonzo Ball és Luke Walton próbálta kavarni a lapokat, ám ez csak félig jött be: a Randle-lel megerősített kezdőötös nem mozgott rosszul az első negyedben, a cseresor viszont teljesen használhatatlan volt ma: Kyle Kuzma 2/14-gyel, Clarkson 3/10-zel ijesztgetett. A második negyedben el is lépett a Hornets, utána pedig hiába volt Ingram masszív dupla-duplája (22 pont, 14 pattanó), a vendégek simán győztek. A drukkerek előbb kifütyülték Dwight Howardot, a negyedik negyedben viszont már a saját csapatukat pfújolták – teljes joggal, zsinórban 9. hazai meccsét bukta el a Lakers, beállítva a tavalyi franchise-rekordot. 

Jó sorozatban a Hornets. Back-to-back győzelmet arattak a vendégek, akik kaliforniai túrájukat 3-1-gyel zárták, ráadásul alakul a csapatjátékuk. Ma a kezdőötösből négyen dobtak 13 és 19 pont között, a kakukktojás Batum 7 gólpasszt osztott ki, a cseresorból pedig Lamb oktatott. Az első negyed után fokozatosan léptek el, a negyedik játékrészben volt közte 25 is – kezdenek visszakapaszkodni a playoffért folyó küzdelembe. 

A Lakers legjobb dobói: Ingram 22/3, Randle 15, Ball, Lopez 11/9-11/9.
A Hornets legjobb dobói: Walker 19/9, Lamb 17/6, Williams 16/12.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus