LeBron hibáit nagyon megbüntette Harden és a Rockets

A Clippers Chicagóban nyert - a Houston is megverte LeBronékat - OKC-győzelem a sztárok nélkül

A Cavaliers hosszabbításos csatát bukott el Houstonban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnap esti összecsapásán, de közvetlen riválisa, a Bulls sem örülhetett, otthon vesztettek a Clippers ellen. A Thunder két sztárja nélkül is győzni tudott a Lakers otthonában, hatalmasat fordított a Warriors, zsinórban öt győzelemnél a húzóembereit nélkülöző Pelicans - lássuk a részleteket!

Chicago Bulls – Los Angeles Clippers 86-96

Paul és Jordan ismét elintézték. A center újabb elképesztő meccsen van túl, félidőre már 17 (!) lepattanónál járt, ami idei NBA-csúcs, végül 26-tal zárt – zsinórban nyolcadik meccsén kapaszkodott bele minimum 15 lecsorgóba. A dobásait most elvette Joakim Noah, így csak kilenc pontot tett hozzá, de a fennmaradó helyet remekül használta ki Chris Paul, aki 28 egységgel és 12 gólpasszal vezette sikerre csapatát – sőt, Jamal Crawford csak a nagyszünet után rámolt be 16 pontot. Az utolsó negyedben már nem tudott ennek ellenállni a Bulls, ezt 27-17-re hozta a Clippers,, így 2-1-re állnak négymeccses idegenbeli túrájukon.

Csak Mirotic és más senki. Rose és Gibson nem léphetett pályára sérülés miatt, Pau Gasol egész este szenvedett (2/13 mezőnyből), Jimmy Butler pedig 21 perc után kidőlt – a könyökének rosszul esett egy ütközés Jordannel. Ezek után abszolút nem maradt tűzerő a hazaiakban, egyedül az újonc spanyol erőcsatár villogott – ő be is pörkölt 29 pontot (karriercsúcs), de ezzel együtt is csak 31%-kal dobott a Chicago, a hajrában ráadásul az addig jól záró védekezésük is szétcsúszott.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 29/6, Brooks 14/6, Noah 13, Snell 13/9
A Clippers legjobb dobói : Paul 28, Crawford 16/3, Hawes 14/6

Houston Rockets – Cleveland Cavaliers 105-103 – h. u.

Playoff-hangulat. Az idei NBA-szezon talán legtüzesebb mérkőzését vívta a két csapat, LeBron James alaposan felspannolta övéit és nagy elánnal kezdtek, de a Rockets is száz százalékosan pörgött. James előbb Beverley-vel akaszkodott össze, majd James Hardennel – mindenki elég túlfűtött hangulatban volt. A négy technikai után a szoros végjáték sem hiányozhatott, Harden kosarára James nem tudott válaszolni, jöhetett a hosszabbítás és bár LeBron esélye megvolt, hogy megnyerje a találkozót, végül döntő pillanatban hibázott.

Harden nyerte az MVP-jelöltek meccsét. A Rockets vezére 33 ponttal, 8 pattanóval és 5 gólpasszal zárt, 18 büntetőt harcolt ki és végig kőkeményen támadta a gyűrűt – ő hozta a hazaiak pontjait, amikor kellett. Ugyan LeBron James is hasonló felfogásban játszott és berámolt 37 egységet, a rendes játékidő végén hibázott, majd a hosszabbítás utolsó másodperceiben egypontos hátránynál mindkét büntetőjét elrontotta, így kikapott a Cavs – James egyébként is szenvedett a vonalról, mindössze 3/11-gyel zárt innen.

A Rockets legjobb dobói: Harden 33/6, Jones 19/3, Motiejunas 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 37/12, Love 21/9, Thompson 14

Sacramento Kings – Portland Trail Blazers 99-110

Lillard kontrollálta a meccset. Az irányító menedzselte a játékot, irányította csapatát és elosztotta a labdákat az első félidőben – bár gyorsindításokból tartotta magát a Kings, biztos előnyt épített ki a Blazers. A nagyszünet után szigorúbb lett a Sacramento védekezése és Lillardnak többet kellett vállalnia – ezt is megtette, beszórt 19 pontot, ebből tízet a hazaiak rohanását ellensúlyozva, a harmadik negyedben. Végül 31 egységgel zárt, de a többiek is hozták, amit kellett, szűk 50%-kal dobtak, így sorozatban harmadik sikerüket könyvelhették el.

Nem volt meg az áttörés a Kings részéről. A korai hátrány ellenére meccsben voltak a hazaiak, Rudy Gay vezérletével szerezték a pontokat, védőoldalon pedig limitálni tudták Aldridge-et és 24 egységet szereztek leindításból. A negyedik negyed elején egy 13-4-es rohanással egy pontra zárkóztak, de nem tudták megtörni a Blazerst és Lillardot, a vendégek irányítójára nem volt ellenszer, így ezúttal is bukott a Sacramento – Cousins nélkül 2-12-re állnak a szezonban. Rossz hír, hogy úgy fest, Collisont nem látjuk már ebben a szezonban…

A Kings legjobb dobói: Gay 24/3, Williams 18, McLemore 12/6, McCallum 12, Miller 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/9, Aldridge 26, Matthews 17/9

Boston Celtics – Golden State Warriors 101-106

Hatalmas fordítást vitt véghez a Golden State. Az első pillanattól kezdve a Boston uralta a mérkőzést, Thomasék szebbnél szebb támadásokat vezettek, miközben a Warriors játéka eléggé akadozott – szinte lemosta a ligaelsőt a Celtics, az első félidőben 26 ponttal is vezettek már. Innen kezdte meg a felzárkózást a GSW, Steph Curry vezérletével pedig teljesen megfordult a mérkőzés – az utolsó negyedet 31-15-re hozta a vendégcsapat és négy perccel a vége előtt kiegyenlített. A hajrában már náluk volt a lélektani előny, a hazaiak két rossz triplát vállaltak az utolsó percben, így agyonvert helyzetből nyert Steve Kerr csapata.

Curry-re nem volt ellenszer. Ha már a liga két másik MVP-jelöltje egymás ellen meccselt a Rockets-Cavs derbin, ő sem akart lemaradni tőlük és parádés teljesítményt rakott le az asztalra. Abszolút nem tudott vele mit kezdeni a Celtics, ő az első negyedben is beszórt 14 pontot, de ekkor még hiányoztak a társak és a csapatvédekezés. Végül 37 egységig jutott 14/22-es mezőnymutatóval, ő vezényelte le a felzárkózást, majd a hajrában remekül osztotta szét a labdákat és amikor kellett, hozta a pontokat – tíz másodperccel a vége előtt bedobta mindkét büntetőjét. Ugyan Thomas és Crowder is villogott a Bostonnál, az utolsó pillanatokban mindketten hibáztak, így elmaradt a Boston-bravúr.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 20/9, Zeller 17, Bass 15
A Warriors legjobb dobói: Curry 37/15, Thompson 20/6, Barnes 17/9

Indiana Pacers – Philadelphia 76ers 94-74

Az Indiana folytatja. Kérdés nélkül a legkomplettebb csapat a Pacers a keleti playoffért hajtó gárdák közül, ezt ma is bizonyították – ellentmondást nem tűrően hozták a kötelező győzelmet, ami a riválisaikról ritkán mondható el. Az ezúttal is vezérként játszó George Hill mellett a 14 pontos, 15 pattanós, 5 blokkos Roy Hibbert és a padról remekül beszálló Luis Scola is hozzátette a magáét, miközben nagyon stabilan működött a védekezésük – a második negyedben kiépített előnyüket végig meg tudták tartani. Vogel csapata közben már Paul George visszatérésére gyúr…

Covington megsérült. A vendégek legjobbja volt a kiscsatár, 24 perc alatt beszórt 12 pontot és úgy tűnt, ő adhat némi tartást a Philly-nek – azonban a harmadik negyedben rosszul esett egy ziccer után és jobb karját fájlalva elhagyta a parkettet. Nélküle végképp reménytelen volt a Sixers annak ellenére, hogy Ish Smith is eljutott 11 egységig, de a 34,5%-kal termelt 74 pont és az összesen tíz (!) kiosztott gólpassz sokat elárul a mai játékukról.

A Pacers legjobb dobói: Hill 17/3, Scola 15, Hibbert 14
A 76ers legjobb dobói: Covington 12/6, I. Smith 11/3, Noel 10, Richardson 10/3

Orlando Magic - Charlotte Hornets 83-98

Egy félidőig volt ellenfél a Magic. A hazaiak a nagyszünetig bírták ellensúlyozni a Hornets védekezését – fordulás után viszont már nem volt elég Victor Oladipo (21 pont, 7/14 mezőnyből, 5 gólpassz) jó játéka. Különösen a center Vucsevicset vették le szépen a vendégek, a dupla-dupla gép megállt 10 pontnál és 9 pattanónál, de Tobias Harris (4/13) és Elfrid Payton (0/4) dobásait is elvették. Még a negyedik negyedben egyszer visszajött az Orlando 4 pontra, de aztán a Hornets megrázta magát, és nagyon simán győzött.

Dupla-dupla hegyek. Mo Williams (23 pont, 11 gólpassz), valamint Al Jefferson (16 pont, 10 pattanó) és Kidd-Gilchrist (11 pont, 13 lepattanó) is kiemelkedően játszott, de a két másik kezdő, Cody Zeller és Henderson is kitett magáért – ketten összesen 60 százalék felett dobtak. Ezzel nem tudott mit kezdeni a Magic, ahogyan a csapatvédekezéssel sem: a hazaiak mindössze 36.5 százalékos pontossággal tüzeltek.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 21/3, Harris 13/3, Green, Nicholson 11/3-11/3.
A Hornets legjobb dobói: Mo Williams 21/12, Henderson 16/6, Jefferson 16/3, Zeller 16.

Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 101-108

A Thunder ereje. Kevin Durant és Russell Westbrook sem léphetett pályára sérülés miatt, de a vendégek nem estek kétségbe: Ibaka (18 pont, 14 pattanó, 3 blokk), Kanter (16 pont 15 pattanó) és DJ Augustin (18 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz) vezetésével 9 pontos előnyt harcoltak ki az első negyed végére. A meccs hátralévő részében ezzel sáfárkodtak, köszönhetően Nick Collison (12 pont) és Jeremy Lamb (14 pont) kispadról érkező jó teljesítményének. A vendégek 16 támadólepattanót kaparintottak meg, így hiába dobott egy kicsit jobban a Lakers, a második esélyekből büntetett az OKC.

Nem lett meg a negyedik. Sorozatban három győzelmet aratott a Lakers, ma viszont nem volt esélyük a foghíjas Oklahoma ellen. Bár a kispad ismét extrát hozott, Lin 20 pontja mellett 8 gólpasszt osztott ki, Hill pedig 14 pont, 12 lepattanós dupla-duplát szállított, a kezdőcsapat megint nagyon gyengén muzsikált támadásban. Egyértelműen a palánk alatt bizonyult könnyűnek a Los Angeles, a lepattanózási különbség mellett a Thunder magasemberei folyamatosan harcolták ki a faultokat és dobhatták a büntetőket.

A Lakers legjobb dobói: Lin 20/3, Hill 14/3, Clarkson 12/6, Ellington 12/3.
A Thunder legjobb dobói: Augustin 18/12, Ibaka 18, Kanter 16.

Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 92-99

Nem jött be a small-ball. A sérülések miatt az erőcsatár Faried kezdett centerben, és két kiscsatárral, Wilson Chandlerrel (14 pont, 8 pattanó), valamint Danilo Gallinarival (21 pont) állt fel a Denver, de ahogyan az első negyedben szerzett 16 pont is mutatja, nem ez volt a megoldás. Különösen azért, mert Ty Lawsonnak alaposan meggyűlt a baja az igen masszív Evans-Gordon hátvédpárral – bár az irányító 11 gólpasszt kiosztott, a gyűrűre gyakorlatilag veszélytelen volt (5 pont). A kispadról a hátvéd Willy Barton igyekezett, dupla-duplát hozott (16 pont, 10 pattanó), de ezzel a bravúrral is csak egálra hozta a Nuggets a lepattanózást – mivel a dobások sem ültek (40%), törvényszerű volt az újabb vereség.

Ötödik zsinórban. Nagy sorozatban van az Anthony Davist (és Jrue Holiday-t) továbbra is nélkülöző Pelicans, ma egy kicsit nyögvenyelősen ugyan, de hozták a kötelezőt. Evans és Gordon közösen 40 pontot rámolt be, Ömer Asik egyeduralkodó volt a palánkok alatt (16 pattanó), és a kispad is állta a sarat: Norris Cole és Ajinca is elérte a 10 pontot. Az újabb sikerrel a New Orleans tapad a Thunderre, az Oklahoma mindössze 1 győzelemmel áll jobban a nyugati 8. helyen.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 21/6, Foye 19/15, Barton 16.
A Pelicans legjobb dobói: Evans 22, Gordon 18/9, Cunningham 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus