LeBron James játéka közelített a tökéleteshez

A Spurs és a Trail Blazers nagyszerű sorozata nem szakadt meg, az Indiana Pacers továbbra is nagyon magabiztos, és a bajnok Miami Heat (LeBron James félelmetes hatékonyságára építve) is csendben egyre komolyabb győzelmi szériát épít. A Celtics két idegenbeli sikert aratott pár napon belül, míg a Rockets Harden nélkül győzött Memphisben. A nap meglepetése a Denver Nuggets felettébb magabiztos sikere volt Dallasban, ahol Dirk Nowitzki újabb előzéséhez most nem társult győzelem. A rettenetesen játszó Jazz és Bulls egy hosszabbítással is kínozta a nézőket. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats - Boston Celtics 86-96

Belelendül a Boston? Bár Kelly Olynyk még mindig harcképtelen bokaficama miatt, nélküle is győzött a Celtics az idén eddig elég jó Bobcats otthonában. Hat meccses vereségsorozatukat a hétvégén Atlantában lezáró zöldek három napon belül másodszor nyertek idegenben, ezúttal is a padjuknak köszönhetően. A ligában jelenleg a Celtics kispadja a 4. legtöbb pontot szerző cseresor, ma a veterán Gerald Wallace vezette őket. A gárda egyik motorja, Avery Bradley korán faultproblémába keveredett, de a cserék annyira jól játszottak, hogy az utolsó 22 percben nem kellett őt becserélni.

Ismét a periméter védekezés volt a Bobcats veszte. Amikor a Charlotte jól védi le a hárompontosokat, szinte mindig nyer – amikor nem, akkor kikap. Ma sem volt ez másként, a Celtics 45%-kal tüzelt kintről, így hiába a Walker-Henderson hátvédduó 48 egysége. 

A Bobcats legjobb dobói: Walker 28/3, Henderson 20, Jefferson 14.
A Celtics legjobb dobói: Crawford 21/12, Wallace 17/3, Bass 16. 

Indiana Pacers - Minnesota Timberwolves 99-84

Paul George majdnem mindenkit elhomályosított. A Pacers kiscsatára parádézott, 26 pontot termelt 10/16-os mezőnymutatóval és 4/4-es triplázással, emellett 8 lepattanó, 4 gólpassz és 4 labdalopás (illetve 6 eladott labda) került a statisztikai lapjára. A hírek szerint a Timberwolves Derrick Williamsért éppen tegnap szerezte meg a kiválóan védekező kiscsatárt, Luc Mbah a Moute-t – bánhatják, hogy nem pár nappal korábban. George mellett a gárda irányítója, George Hill is hasonlóan extra napot fogott ki (26 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés). 

A csapatvédekezés hozta meg a sikert. 32.6 százalékkal dobott a Wolves, hiába dupla-duplázott Kevin Love (20 pont, 17 pattanó) és Nikola Pekovic is (18 pont, 11 pattanó), a mindössze 8 fős rotációval dolgozó vendégeket szépen lassan felőrölte a Pacers remek védőmunkája. Az Indiana továbbra is kiváló (13-1), azonban a Wolvesnak változtatnia kell valamit, mert visszaestek 50 százalékra (8-8). 

A Pacers legjobb dobói: George 26/12, Hill 26/9, West 13.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 20/3, Martin 18/6, Pekovic 18. 

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 113-94

Más szint. A Pistons sem egy világverő alakulat (egyelőre), de így is osztálykülönbség volt a két gárda között – az első negyedet 38-18-ra nyerte a Detroit, félidőben pedig 31 ponttal vezettek, így gyakorlatilag mindenki játéklehetőséget kapott mindkét oldalon. 

Brandon Jennings extrát játszott. A Pistons irányítója 15 pontja mellé 13 gólpasszt is kiosztott, 50%-kal dobott – és az első negyedben sorozatban 3 triplát értékesítve alakította ki a csapatok közötti 20 pontos különbséget. 

A Pistons legjobb dobói: Stuckey 17/6, Monroe 16, Jennings 15/12. 
A Bucks legjobb dobói: Henson 15, Middleton, Neal 14/6-14/6. 

Miami Heat - Phoenix Suns 107-92

A Sunsnak sok volt a back-to-back. Orlandóban nagy győzelmet arattak, de a Miami ellen a második félidőben fokozatosan elfogytak. A kispadról ezúttal nem jött az a lendület, mint korábban, a Morris-ikrek erejét felőrölte LeBron James, egyszerűen nem tudtak vele mit kezdeni. 

James, Wade: mindig van feljebb. Félelmetes estével örvendeztette meg az MVP a közönséget, 35 pontját 11/14-es mezőnymutatóval, illetve 11/11-es büntetőzéssel érte el, emellett védőoldalon is dolgozott rendesen. Wade sem sokkal maradt le mögötte, ő 9/13-as mezőnyt hozott össze, és kiosztott 12 gólpasszt. 

Miami: hetedik. A bajnok szép lassan bemelegedik a kezdeti bukdácsolás után, ma zsinórban hetedik győzelmüket aratták. 

A Heat legjobb dobói: James 35/6, Wade 21, Allen 17/9. 
A Suns legjobb dobói: Frye 16/12, Dragic 14, Marcus Morris 13/3.

Memphis Grizzlies - Houston Rockets 86-93

Összeomlott a Grizzlies. A Macik védekezése a jó pár hétre kidőlt Marc Gasol nélkül is kiválóan működött (Tony Allen egymaga 6 labdát szerzett), Kosta Koufos becsülettel állta a sarat Dwight Howarddal és Ömer Asikkal szemben – ám az utolsó játékrészben a James Hardent kisebb sérülés miatt pihentető, addig mindössze 55 pontra képes Rockets alaposan felpörgött (38-23). 

A kispad és a kiegészítők diadala. Francisco Garcia nagyon sokoldalú játékkal, Omri Casspi pedig pontesővel segítette csapatát, Asik kiválóan védekezett, ehhez jött Chandler Parsons 17 pontja, amit egyetlen rontott dobással ért el. A Grizzlies cseréi sem voltak rosszak, de a mai este a negyedik negyedben bemutatott rohamot levezénylő houstoniaké volt. 

A Grizzlies legjobb dobói: Prince 16/3, Allen 15, Randolph 13.
A Rockets legjobb dobói: Parsons 17/3, Casspi 16/6, Howard 15. 

Dallas Mavericks - Denver Nuggets 96-110

Eltűnt a Dallas padja. A Nuggets Ty Lawson vezetésével végig magasabb tempót diktált a 30 feletti játékosokkal teletűzdelt Mavs ellen, egy pillanatra sem hagyták kibontakozni a veteránokat. Ez még nem lett volna baj, de a kispadról sem jött értékelhető segítség: Vince Carter rettenetesen dobott, és a kezdőből egy késés miatt büntetésből kimaradó Dalembert sem törte össze magát. 

Dirk Nowitzki nem örömteli előzése. A német lehagyta a gyengélkedő Kevin Garnettet, és már 14. az örökranglistán dobott pontok tekintetében. 

A Nuggets 50 százalék felett. Elég rosszul indult a szezon Denverben, azonban Wilson Chandler visszatérésével, illetve JJ Hickson kezdőbe kerülésével kezd összeállni a sokra taksált gárda játéka: ismét nagyszerűen, csapatként játszottak a kezdők, de a cserék közül is többen remekeltek, leginkább a 17-ig jutó Nate Robinson, akit kifejezetten ezért igazoltak. 

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 22, Nowitzki 18, Marion 13.
A Nuggets legjobb dobói: Hickson 22, Lawson 19/6, Robinson 17/9. 

San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 113-92

Spurs: 11! Zsinórban 11. sikerét aratta a San Antonio, és nem volt túl nehéz: már a félidőben 17-tel vezettek, és a harmadik negyedet is megnyomták – a végén a sztárok nyugodtan pihentettek a padon. Tiago Splitter bokasérülése okozott csak kisebb riadalmat, de a brazil centernek nincs komolyabb baja. 

Holiday-t levédték, Davis kivették a játékból. A Pelicans irányítója majdnem tripla-duplázott (12 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz), de semmilyen hatása nem volt a játék alakulására, míg a remek formában lévő erőcsatárnak alaposan meggyűlt a baja a rutinos Duncan-Diaw párossal, mindössze 8 mezőnykísérletig és 6 lepattanóig jutott közel 33 perc alatt. Innentől kezdve nem volt senki, aki kezébe vegye az irányítást vendégoldalon. 

A Spurs legjobb dobói: Ginobili 16/12, Belinelli 14/12, Parker 14.
A Pelicans legjobb dobói: Anderson 17/3, Holiday, Evans 12-12.

Utah Jazz - Chicago Bulls 89-83 hosszabbítás után

Fizikai és lelki terhek. Nem elég, hogy Derrick Rose sérülése miatt a teljes szezonra kidőlt, a Bullsnak a szokásos november végi túrája során 5 napon belül a 4. meccsét kellett lejátszania, mindet idegenben. Előző este még a Clippers verte őket agyon (39 pontos zakó), ma pedig a liga legrosszabb csapatával nem bírtak. Luol Deng és Carlos Boozer jó játéka nélkül a Jazz is simán győzött volna – így csak nyögvenyelősen, mert bár Boozer kezében volt a győzelem a rendes játékidő végén, de nem tudta bedobni egykori csapata ellen. 

Csúnya meccs, szép győzelem. A Jazznek pár hetes késéssel kezdődött a szezon, hiszen a frissen draftolt irányító Trey Burke csak a múlt héten tudott bemutatkozni sérülése miatt, és nem igazán akadt helyettese. Elég nehezen lendül bele az ifjonc (ma is Gordon Hayward osztott ki 12 gólpasszt), de védekezésben már egészen jól muzsikál, ami óriási előrelépés csapatszinten. Bár a török center, Enes Kanter kidőlt, a Jazznek sikerült kibrusztolnia a hosszabbítást, ahol már egyértelműen jobbak voltak – talán ez a siker fordulópont lehet náluk, ha nem is győzelmekben, hanem a játékuk minőségében. 

A Jazz legjobb dobói: Williams 17/9, Jefferson 15/6, Hayward 15. 
A Bulls legjobb dobói: Boozer 26, Deng 24, Noah 10.

Portland Trail Blazers - New York Knicks 102-91

Blazers, Spurs: kéz a kézben. A portlandiek is 11. sikerüket szerezték meg zsinórban, ami a franchise történetének 4. leghosszabb szériája. A Knicks ellen az első negyedben (34-18) eldöntötték az érdemi kérdéseket, Damian Lillard remekül mozgatta a csapatot, a francia Nicolas Batum pedig nem csak szórt 13 pontot, de extrát védekezett Carmelo Anthony-n. 

Carmelo Anthony becsapós statisztikája. Ránézésre (34 pont, 13/25 mezőnyből, 15 lepattanó) emberfelettit játszott a Knicks sztárja, ami igaz is – csak éppen akkor nem ment neki, amikor a legjobban kellett volna, az első negyedben. A New York egyébként nagyon nagyot küzdött, és a harmadik negyed végére vissza is jött látótávolságba, de ez volt ma a maximum az alaposan felforgatott csapattól. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Batum 23/9, Lillard 23/6, Aldridge 18. 
A Knicks legjobb dobói: Anthony 34/3, Bargnani 16/6, Udrih 13/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus