LeBron túldobta Wiggins karriercsúcsát

Wiggins és James nagy párharcot vívtak, 19-nél a Hawks, újra nyert a GSW, bukott a Houston, San Antonióban nyert a Clippers

Kevin Love-ot és Josh Smith-t is kifütyülték korábbi állomáshelyükönn, de a Cavs LeBron James vezérletével így is nyert Minnesotában, a Houston viszont meglepetésre kikapott Detroitban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján. A Clippers nagyon megverte a címvédő San Antoniót, hibátlanul zárta a januárt a Hawks, újra győzött a Golden State. A Toronto ráadást nyert a fővárosban, a Bucks is elkapta a Portlandet, a Memphis lesimázta a Thundert, Rajon Rondo pedig megsérült – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

Indiana Pacers – Sacramento Kings 94-99

Pont a rossz széria végére. Nyolc mérkőzésből álló vereségsorozatot zárt le ma éjjel a Kings – pedig nem indult jól a vendégek számára a mérkőzés. 1/7-tel nyitottak mezőnyből, de a negyed végére összekapták magukat, s a félidőhöz érve már 14 pontos előnyben játszottak - bár a különbség korábban 23 egységet is számlált.  Majdnem rajtavesztett a Corbin-legénység, hogy kizárólag a Gay (10/22 mezőnyből, 11/11 büntető), Cousins (6/24, 8/8 büntető, 19 lepattanó). Collison (9/15) trió teljesítményére támaszkodtak - a 99-ből 74 pontot ők hárman szállítottak -, de nagy szerencséjükre Gay-nek a fontos dobásoknál nem remegett a keze, büntetőivel megtartotta fórját a Sacramento a lefújásig.

Bukás a cél előtt. A hamar összeszedett komoly hátrány ellenére nem csuklott össze a hazai csapat, West és társai a harmadik negyed második felében és a záró játékrészben nagyot küzdöttek, hogy eltüntessék a tetemes hátrányt – előbb megfelezték a különbséget, majd a negyedik negyed utolsó perceiben felzárkóztak közvetlenül a Kings nyakára. Igaz, a pontok többségét büntetőből érték el (13/14), de a végjátékban mezőnydobásokkal kellett volna hozni az egyenlítést, melyek kimaradtak, a nagy fordítás pedig nem jött össze.

A Pacers legjobb dobói: Miles 17/3, West 17, G. Hill 14/6
A Kings legjobb dobói: Gay 31, Collison 23/9, Cousins 20

Orlando Magic – Dallas Mavericks 93-108

Sima győzelem egy áldozattal. Nagyon korán, alig másfél perc elteltével elvesztette Rondót a Mavs, miután a földön fekvő irányítót eltalálta Jefferson lába, lecserélték, s már nem tért vissza a játékba. A társak nélküle is hatékonyan tevékenykedtek a dupla-duplát hozó Ellis (11/20 mezőnyből, 13 gólpassz) vezetésével, a félidőben már 25 pontos előnyt tudhattak magukénak, a csapatjátékot pedig dicséri, hogy összességében 26 gólpassz jutott 42 mezőnykosarukra. Magabiztos előnyük tudatában a vendégeknek már csak őrizniük kellett az előnyt, melyből 15 egységet meg is tartottak a találkozó végéig.

Két betli és elmaradó védekezés. A Magic két meghatározó játékosát is tíz pont alatt tartotta a Dallas. Harris (2/8 mezőnyből) és Payton (1/6, 3 eladott labda) egyedül a gólpasszok kiosztásában (5-5) jeleskedtek, a támadó oldalon nagymértékű segítséget nem tudtak adni együttesüknek, s ez a tény el is ásta a Magic győzelmi esélyeit. Emellett a védekezésben elkövetett hibák is sokba kerültek a hazaiaknak, ugyanis annak ellenére, hogy a Dallas gyengén büntetőzött (13/22), megadták a Magic-játékosok azt a lehetőséget ellenfelüknek, hogy mezőnyből kompenzáljanak, akik megtették ezt. Mezőnyből 56,8%-os, triplából 52%-os hatékonysággal dobott a Dallas, ezek az adatok gyorsan választ adnak az Orlando sorozatban nyolcadik vereségére.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 17, Fournier - Green 15/3 - 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 25/3, Chandler 20, Jefferson 14/9

Washington Wizards – Toronto Raptors 116-120 – h. u.

A kezdés kamatai és egy biztos kéz a padról. Pazar távoli dobóformával kezdte a meccset a Raptors (7/8), mely állva hagyta, a második negyedben pedig demoralizálta ellenfelét, 15 pontos előnyre tett szert a félidőhöz érve. Rengeteget nyomott a latban Lou Williams játéka, aki a padról (8/16, 5 gólpassz) fontos pontokat hozott, különösen a negyedik negyed végén. Mint később kiderült, utolsó kosara nélkül kikapott volna a Toronto, ugyanis akkor Pierce triplája nem az egyenlítést, hanem a fordítást jelentette volna a Wizardsnak a rendes játékidő végén. Abból profitált sokat a vendég gárda, hogy nagy előnyt alakítottak ki, s az ellenféltől sok energiát emésztett el a felzárkózás.

Elkésett ébredés. Wall (8/16 mezőnyből, 11/15 büntető, 8 lepattanó, 12 gólpassz) és Beal (9/17, 5/10 tripla) a félidő után indultak be igazán, kisebb csodával ért fel, hogy Pierce hathatós segítségével egyáltalán hosszabbításra tudták menteni a találkozót. 16 ponttal nyerte meg a negyedik negyedet a fővárosi alakulat, azonban a nagy hajrázás rengeteget kivett a játékosokból, s a ráadásban már újra csak a Raptors hátát tudták nézni a hazaiak. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 28/3, Beal 26/15, Pierce 19/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/3, Williams 19/6, Johnson 17/3

Atlanta Hawks – Philadelphia 76ers 91-85

Történelmi január. Bár magabiztosan kezdett a Hawks, majdnem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból Horfordék – azonban az utolsó percekben a magasember és a jól játszó Schröder biztos dobásaikkal megnyugtatták a hazai szurkolókat. Sorozatban 19. sikerével beírta magát az NBA történelmébe a Hawks, ugyanis egy csapat sem volt még arra képes, hogy 17 győzelmet szállítson az év első hónapjában – külön öröm a Hawks híveinek, hogy mindezt veretlenül hozták össze. A rekordot eddig - 16 sikerrel - a 71/72-es Lakers tartotta, mely abban az idényben 33 mérkőzésen át nem talált legyőzőre, ez azóta is NBA-csúcs. 

Közel a bravúrhoz. Alig három percre volt attól a 76ers, hogy hatalmas meglepetést szolgáltasson és saját pályáján győzze le az Atlantát. Minden statisztikai mutatóban egyenlő ellenfélként szerepeltek a ligaelső ellen, kivéve a dobóhatékonyságot, ugyanis összességében 38%-kal dobott a Philadelphia. Grant és Mbah a Moute nagy hajrát vezetett az utolsó negyedben, de az egyenlítés ténye volt a legnagyobb siker, amit ezen az estén elérhettek a vendégek. Ha Covington (1/9 hárompontos), vagy McDaniels (2/12 mezőnyből) egy kicsivel jobban teljesít, akkor nagyobb meglepetésre lehetett volna képes a vendég gárda.

A Hawks legjobb dobói: Horford 23, Schröder 15/6, Millsap 15/3
A 76ers legjobb dobói: Grant 13/9, Carter-Williams 13/6, Mbah a Moute 13

Detroit Pistons – Houston Rockets 114-101

Nem volt elég kemény a Houston. Edzőjük, Kevin McHale szerint a Detroit sokkal keményebben játszott náluk – az mindenesetre tény, hogy a vendégek védekezése szinte nem is létezett. A Pistons legutóbb 69 pontot dobott a Sixers ellen, ma 60-nál tartottak félidőben, a vendégek sem a periméteren, sem a festékben nem figyeltek eléggé – nem harcoltak a ki-ki labdákért és keveset mozogtak mindkét oldalon. A Detroit sikerét az Augustin – Caldwell-Pope duó hozta, a hátvédpáros 56 egységet rámolt be és amikor nagyon kellett , mindig megcsinálták a nagy játékot – nem tudott velük mit kezdeni a Houston.

Josh Smith-t kifütyülték. A Pistons által több, mint egy hónapja kivágott játékos először tért vissza a Palace-ba és nem fogadták túl barátságosan. Nem is ment neki a játék, 3/11-es mezőnymutatót szenvedett össze és csak hét ponttal zárt. A Rockets egyébként a negyedik negyedben azért magára talált, a kisebb térdsérülést szenvedő, de a nagyszünet után így is 21 pontot szerző Harden (végül 26 pont, 7 pattanó, 9 gólpassz) vezérletével megkezdték a felzárkózást, de Caldwell-Pope mindig tudott válaszolni, így izgalmassá tenni már nem tudták a végjátékot.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 28/18, Augustin 28/3, Monroe 19
A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Motiejunas 21/3, Ariza 15/9

Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 85-74

Úgy alakult minden, ahogy a Memphis szerette volna. Kőkeményen védekeztek a hazaiak és sikerült is lelassítaniuk a Thundert – 22 pontnál egyik negyedben sem dobtak többet Duranték, szinte nem is vezettek a találkozón. A Grizzlies magasembereire építve folyamatosan növelte előnyét és bár mindkét fél gyengén dobott, a Memphis fegyverei működtek a palánkok alatt. Zsinórban másodszor tartották ellenfelüket 75 pont alatt és sorozatban hatodik győzelmükkel száguldanak a Warriors után.

Festék és eladott labdák. 40% alatt tüzelt mindkét gárda, a Durant-Westbrook páros 10/32-t hintett – ha ehhez hozzávesszük Waiters 3/14-es mutatóját, láthatjuk, hogy miért is kaptak ki a vendégek. A festékbe alig-alig jutottak el, mindössze 22 pontot szereztek innen, a Memphis 44-et – a kulcsfigura a sorozatban 12. dupla-dupláját jegyző Randolph volt, aki 21 pontot és 18 lepattanót (10 támadó) tett hozzá. Emellett a Thunder a labdára sem figyelt eléggé, 18 alkalommal veszítették el a játékszert, ami a 35%-os mezőnymutató mellé nem fért bele.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol 15, Conley 10/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 15, Westbrook 14/3, Ibaka 13/3

Minnesota Timberwolves – Cleveland Cavaliers 90-106

Győzelem a régi otthonban. Nem fogadta lelkesen a bemutatásnál a Target Center közönsége Love-ot, konkrétan kifütyülték a magasembert, aki igaz, nem játszott ihletett formában (6/15 mezőnyből), de dupla-dupláig jutott (14 pont, 17 lepattanó). Ezen az estén James (14/25, 3/8 tripla, 6 lepattanó, 5 gólpassz) szolgáltatta a műsort a sorozatban tizedik győzelmét szerző Clevelandnél, remek csatát folytattak Wiggins-szel, viszont a Cavs sztárja akkor lendült bele a játékba, amikor dönteni kellett a mérkőzés sorsáról. A záró negyedben 16 pontot termelt, sorozatban 13-at, melyre csak egy Martin-dupla érkezett válaszul, egymaga biztosította be együttese számára a győzelmet.

Wiggins bizonyított. A Cavalierstől elcserélt újonc James-szel szemben bizonyította, hogy még bőven tudja szélesíteni játékbeli határait. Karriercsúcsot jelentő 33 ponttal (14/25 mezőnyből, 3/4 hárompontos, 4 szerzett, 1 eladott labda) vezette a hazai csapatot, mely egészen a negyedik negyed elejéig tartotta a lépést jóval esélyesebb ellenfelével szemben. Ez a tény is bravúrszámba ment, hiszen nyolcemberes rotációval - LaVine és Mo Williams nélkül - és mindössze 9 cserepadról érkező ponttal hozta le a mérkőzést a Minnesota.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 33/9, Young 19/3, Martin 14/3, Pekovics 14
A Cavaliers legjobb dobói: James 36/9, Love 14/3, Mozgov 14

Milwaukee Bucks – Portland Trail Blazers 95-88

Tökéletesen működött a Bucks védekezése. A hazaiak nagyon okosan állították meg Aldridge-et és Lillardot, az erőcsatárt duplázták, az irányító felé érkező passzokat pedig megnehezítették – utóbbi 1/10-es triplamutatót szenvedett ki magából. A két sztár végül 13/37-et dobott együtt (35%) és csapatszinten is csak 37%-kal tüzeltek a vendégek – ez idei legalacsonyabb számuk egy teljes mérkőzés alatt. Ugyan Mayo-ék sem dobáltak hatékonyan, ezt Henson (14 pont, 8 pattanó, 4 blokk) és Dudley (18 pont, 7/11) pótolták, a negyedik negyed elején pedig eldöntötték a meccset.

A negyedik negyed elején dőlt el. Így is szoros volt a találkozó a harmadik negyed végéig, amikor egy 7-0-s etappal meglógott a Bucks, az utolsó pillanatok nagyon jól jöttek ki számukra. Aztán a záró etap elején Mayo szórt be gyorsan öt pontot, itt pedig el is dőlt a találkozó. A Milwaukee zsinórban harmadik győzelmét aratta és idén másodszor telt ház volt a csarnokban – igaz, már mindenki az új arénára gyúr…

A Bucks legjobb dobói: Dudley 18/9, Mayo 17/9, Henson 14
A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 19/12, Lillard 19/3, Aldridge 18

Denver Nuggets – Charlotte Hornets 86-104

Egy félidő alatt lerendezte a Charlotte. Nagyon bekezdett Steve Clifford csapata, Cody Zeller 14 pontot szórt már az első negyedben (10/11-es mezőnymutatóval, 21 egységgel zárt, ami karriercsúcs) és a nagyszünetig elképesztő, 64-30-as előnybe kerültek a vendégek. Amellett, hogy Stephensonék betöréseivel és leosztásaival semmit nem tudtak kezdeni Afflalóék, a Hornets nagyon kemény védekezése ellen is tehetetlennek bizonyultak – ugyan a fordulás után kozmetikáztak az eredményen, így is óriási pofont kaptak.

Nem kellett a periméter. A Hornets játékosai a betörések után ízekre szedték a hazaiak védekezését, két passz után már megvoltak az üres helyzetek – ezért nem is volt szükség a kinti dobásokra. A Charlotte egyetlen triplát sem (!) értékesített, a Walkert pótolni igyekvő Roberts pont nélkül zárt, a hátvédek közül csak Neal érte el a tíz pontot – igaz, Stephenson például 13 gólpasszt osztott ki és összességében 32 asszisztot jegyeztek a vendégek. Ezeket a Jefferson-Zeller-Maxiell-MKG kvartett használta fel, a festékben már azt csinált a Hornets, amit akart.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 15/3, Hickson 12, Lawson 10/3, Hickson 10/3
A Hornets legjobb dobói: Zeller 21, Kidd-Gilchrist 17, Jefferson 14, Maxiell 14

San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 85-105

A Clippers bírta jobban a rohanást. Óriási iramot diktáltak a csapatok, amiből a vendégek jöttek ki jobban: Blake Griffin vezetésével (31 pont, 13 pattanó, 5 gólpassz) sokkal pontosabban játszottak. Ugyan ők is hibáztak, a Spursnél csak Leonard és Green került tíz pont fölé (igaz, ők együtt 40-et rámoltak be), a Duncan-Ginobili-Parker trióból csak utóbbi volt tényező, de ő sem pontszerzésben. A hazaiak 40% alatt dobtak mezőnyből, rengeteg triplát emeltek rá haszontalanul (10/30) és már az első félidőben 14 pontos hátrányban voltak – közelíteni egy pillanatig sem volt esélyük.

A festékben keményebb volt a LAC. A nyugodtabb játék mellett a palánk alatti dominancia alapozta meg a vendégek sikerét, a Griffin-Jordan páros 32 lepattanót húzott le (a Duncan-Splitter-Diaw-Bonner négyes összesen 17-et) és 56-36-ra nyerték a lecsorgók csatáját. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 16-tal több rádobásuk legyen Griffinéknek, amit bőven ki is használtak – ezzel megszakították a bajnok hatmeccses hazai győzelmi sorozatát és riválisaik bukását kihasználva felléptek a nyugati harmadik helyre.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 24/12, Green 16/15, Diaw 9/3, Ginobili 9
A Clippers legjobb dobói: Griffin 31, Paul 20/6, Hawes 11/9, Rivers 11/3

Golden State Warriors – Phoenix Suns 106-87

Vissza a helyes útra. Két vereség után aratott magabiztos győzelmet a Warriors, de ez sem indult simán. Curry-ék az első tíz dobásuk mindegyikét elrontották, hamar 12 pontos hátrányba kerültek, aztán a félidő vége előtt jött az irányító és bepörkölt három triplát, amivel azonnal megfordította a találkozót. A nagyszünet után már kézben tartotta a meccset a Golden State, Curry végül 25-ig jutott, Thompson 22-ig, jelentősen feltornázták mezőnymutatójukat és megtalálták a ritmust – ezt a 27 kiosztott gólpassz is jelzi.

Besültek az ágyúk. Hiába kezdett jól a Suns, a második félidőben már nem tudtak partiban lenni a nyugati listavezetővel, összesen 36 pontot szereztek a fordulás után. Ugyan a festékben meglepően hatékonyan dolgoztak és a lepattanózást is nyerték, a Dragic-Bledsoe-Thomas trió csak 33%-kal tüzelt, ezt pedig érthető módon nem bírta el a gárda – összességében is csak 36%-ot produkált a Phoenix és főleg a második félidőben nagyon hiányzott valaki, aki egy-két nagy játékkal megtolja a csapat szekerét.

A Warriors legjobb dobói: Curry 25/12, Thompson 22/9, Barbosa 14
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 17/6, Bledsoe 16/3, Thomas 13/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus