LeBron-mágia és történelmi Cavs-fordítás a Pacers ellen

James 41 pontos TD-t hozott, hihetetlen mélységből állt fel a bajnok - földbe döngölte a Raptorst a Bucks - szépített a Memphis.

Ligarekordot állított fel a címvédő Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában, miután félidei 25 pontos hátrányát ledolgozva nyert a Pacers otthonában - LeBron James elképesztő estét hozott, 41 pontos tripla-duplát gyártott. Szintén parádés játékot mutatott be a Milwaukee, amely esélyt sem adva ütötte ki a Torontót, a Memphis pedig hazai pályán szépíteni tudott a kissé enerváltnak tűnő Spurs ellen - nézzük, hogy mi történt!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói itt megtekinthetők!

Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 114-119

Történelmi meccs. Az első félidő után nem sok mindenkinek fordult meg a fejében, hogy megnyerheti a találkozót a Cavs, hiszen 25 (!) pontos hátrányban volt a címvédő - Kyrie Irving és Kevin Love is gyengén játszott, védekezésben pedig pontosan azt hozta a csapat, amely miatt a szurkolói aggódtak. A folytatás azonban egészen másképp alakult, jött LeBron James és helyre tette a dolgokat: a tavalyi döntő MVP-je gyakorlatilag nem pihent (45 percet játszott) és 41 ponttal, 13 lepattanóval, valamint 12 gólpasszal tripla-duplázott, vezérletével NBA-csúcsot jelentő fordítást mutatott be a társaság, majd a hajrában megnyerte a mérkőzést. James sok parádés meccset játszott már a rájátszásban, de ez a legjobbak közé való, olyan szinten dominált a második félidőben elöl-hátul, hogy az Indiana teljesen összeomlott - ráadásul ezzel az estével megelőzte Kobe Bryantet a playoffban szerzett pontokat tekintve és sorozatban 20. elsőkörös győzelmével is beállított egy NBA-rekordot. A különbség fokozatosan fogyott, majd bő öt perccel a vége előtt már átvette a vezetést a Cavs - innentől berámoltak még három triplát a vendégek, a lesokkolt Pacers pedig képtelen volt válaszolni, így a bajnok történelmi tettet hajtott végre: soha senki nem nyert még a playoffban úgy, hogy félidőben 25 pontos hátrányban volt. Ez egyben a valószínűsíthető továbbjutást is jelenti Jameséknek, hiszen 3-0-s előnybe kerültek, két nap múlva akár ki is söpörhetik a Pacerst.

Csak magának köszönheti az Indiana. Ha a három meccs után 2-1-re vezetne a Pacers, egyetlen Cavs-drukker sem szólhatna semmit, hiszen az első találkozón CJ Miles kezében volt a győztes dobás, ezúttal pedig agyonnyerték már az összecsapást - mégsem tudták behúzni egyiket sem, 0-3-ról pedig gyakorlatilag lehetetlen fordítani. Pedig Paul George akkorát játszott a második negyedben, hogy az is lehetetlennek tűnt, hogy elveszítse ezt a meccset a hazai alakulat, hatalmas fölényben volt a McMillan-legénység, de a fordulás után a kiscsatár is egyre inkább eltűnt (így is 36 ponttal, 15 pattanóval és 9 gólpasszal zárt), csapatszinten pedig teljesen összezuhantak. Az első félidőben kapott 49 pontra kaptak hetvenet, a dobott 74-hez pedig csak negyvenet tettek hozzá - hiába a 17 támadópattanó és a tíz kihagyott Cavs-büntető, harmadszor is elbukott a gárda. Két nap múlva már a söprés elkerüléséért lépnek pályára, nem azért, hogy szorossá tegyék a párharcot...

A Pacers legjobb dobói: George 36/15, Teague 15/12, Stephenson 13/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 41/18, Love 13/9, Irving 13/3, Smith 13/12, Frye 13/6

A párharc állása: 3-0 a Cavaliers javára.

Milwaukee Bucks - Toronto Raptors 104-77

Kiütés. Esélyt sem adott ellenfelének a harmadik találkozón a Milwaukee, a fiatal hazai csapat olyan védekezést mutatott be, amellyel teljesen levette a pályáról a keleti harmadik kiemeltet - már az első negyedet 32-12-re nyerte Jason Kidd együttese és később tovább növelte előnyét. Middletonék ezúttal odaértek a triplákra, az atletikusságukat kihasználva teljesen megfojtották Lowry-ék játékát, alig-alig kerültek tiszta dobóhelyzetbe a vendégek, míg a Bucks rendszeresen talált üres dobásokat - Antetokounmpo (19 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) és Middleton (8/15 mezőnyből, 7 gólpassz) mellett a padról Monroe (16 pont, 7 pattanó, 3 gólpassz), Beasley (3/3 tripla) és Dellavedova (2/2 tripla) is hozzátette a magáét. A gárda végül rendkívül meggyőző játékkal aratott sima győzelmet, újra vezeti a párharcot és komoly kérdést tett fel a Raptorsnak - vajon érkezik rá válasz?

Mi történt a Torontóval? A gyenge első találkozó után legutóbb összeszedte magát Dwane Casey együttese és talált ellenszert támadásban, most viszont teljesen lenullázta őket a Bucks - DeRozan mezőnykosár nélkül (!) zárt, csapatszinten 33,8%-kal dobtak és csak asszisztáltak a hazai gálához. Az érthetetlenül gyenge produkció után nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen két nap múlva jön a negyedik meccs ugyanebben a csarnokban, ahol már "falhoz lesznek állítva": ha nem nyernek, az elsőkörös kiesés szélére sodródnak, aminek komoly következményei lehetnek. Ennek elkerüléséhez egyértelműen támadásban kell kategóriákat javulniuk, DeRozan mellett Lowry és Ibaka is tehetetlennek bizonyult, sem egy-egyben, sem labdajáratással nem tudtak hatékonyak lenni, sem kintről nem találtak be, sem a festékből nem voltak eredményesek - mindent rosszul csináltak ezúttal.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 20/3, Antetokounmpo 19/6, Monroe 16
A Raptors legjobb dobói: Lowry 13/6, Wright 13/6, Powell 12

A párharc állása: 2-1 a Bucks javára.

Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 105-94

Ez az a támadójáték. Az előző két találkozón azzal volt a legfőbb gond a Memphisnél, hogy képtelenek voltak érdemben pontokat szerezni, helyzeteket teremteni, ezúttal viszont ezt sikerült megoldani és az első negyed után fölénybe is került a gárda. Mike Conley remekül bontotta a védekezést (24 pont, 7/13 mezőnyből, 8 gólpassz), bent pedig Marc Gasol (21 pont, 8/14 mezőnyből), valamint a kezdőbe bekerülő Zach Randolph (21 pont, 9/16 mezőnyből) termelte a kosarakat - melléjük fel tudott még lépni esetenként Ennis, Green vagy Selden is, most megvolt a ritmus a Fizdale-legénységnél. Ennek köszönhetően a fordulás után el is rohant a meccsel a gárda, 10/14-gyel nyitották mezőnyből ezt az etapot, sorra jöttek a jó helyzetek, míg védekezésben teljesen levették a Spurs kulcsembereit - a negyedik negyedre már húsz pont körül mozgott a különbség, Popovich pedig ezen a ponton fel is adta a találkozót. Conley-ék tehát bizonyították, hogy képesek a javulásra (csapatszinten 50-40-90-et hoztak a dobószázalékokat tekintve) és képesek felvenni a kesztyűt a San Antonióval, szépítettek a párharcban és 2011 óta először verték meg riválisukat a rájátszásban.

Nem ment, nem erőltették. Már a mérkőzés elejétől kezdve hiányzott a keménység, az agresszivitás a Spurs-játékosokból és ahogy erre ráérzett a Grizzlies, fokozatosan nyílt is az olló a két csapat között. A vendégek nem is erőltették a dolgokat, Popovich mind a 13 játékosát pályára küldte és közülük csak Murray maradt tíz perc alatt, de beszédes, hogy a kezdőből is csak Leonard, valamint Aldridge érte el a harmincat - a kosár és gólpassz nélkül záró Tony Parkerrel 19 percig próbálkozott a tréner, de hasonló időt kaptak a többiek is. Ezúttal Kawhi Leonard sem volt olyan ellenállhattalan, mint az első két összecsapáson, ez pedig nem fért bele, a negyedik meccsre sokkal jobban fel kell szívniuk magukat, különben hiába az első két győzelem, egyenlíteni fog a Memphis.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 24/6, Gasol 21/6, Randolph 21/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 18/6, Aldridge 16, Anderson 15/3

A párharc állása: 2-1 a Spurs javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus