Legyőzte a GSW-t a Lakers, megszakadt Curry sorozata

Húsz pontot vert a Warriorsra a Los Angeles - Lillard 42 pontjával győzött a Portland - DeRozan a Miamit is megszórta. 

Luke Walton megnyerte első párharcát mentora és volt csapata ellen, a Lakers húszpontos győzelmet aratott a Golden State felett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszában – Steph Curry közel kétszáz meccs után nem dobott egyetlen triplát sem. Damian Lillard 42 pontos estéjével győzött a Portland a Nowitzkit elveszítő és történelmi vereséget szenvedő Dallas ellen, DeMar DeRozan a Miami ellen sem lassított, újabb hosszabbításos drámát nyert meg a Phoenix, a Spurs pedig visszavágott a Jazznek – íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Washington Wizards – Atlanta Hawks 95-92

Gyenge volt az Atlanta. Sorozatban második vereségét könyvelte el a gárda, de most nem a védekezés, hanem sokkal inkább a támadójáték volt a probléma. Első kilenc dobásukat elhibázták Millsapék, az első félidőben 29%-kal céloztak mezőnyből, a tripláik egyáltalán nem ültek és bár a fordulás után némileg javult a helyzet, így is 40% alatt maradtak. Ezzel együtt a kemény védekezésüknek köszönhetően felzárkóztak és 11 másodperccel a vége előtt labdájuk volt az egyenlítéshez, de az 1/9-et hajító Kyle Korver nem tudta bedobni a hármast Markieff Morrisszal az arcában, így vereség lett a vége.

Megtört a jég. Megvan Scott Brooks első győzelme a Washington kispadján, a fővárosi csapat a 0-3-s rajt után első sikerét könyvelhette el. Ebben kulcsszerepet játszott Bradley Beal, akiben először volt meg ebben a szezonban az átütőerő, folyamatosan támadta a gyűrűt és bontotta a védelmet, kiharcolt 14 büntetőt és végül 28 ponttal zárt – ebből 20-at a nagyszünet után szerzett. A Wizards a második negyedben lépett meg a Hawks borzalmas támadójátékát kihasználva, ezt az előnyt pedig többé-kevésbé sikerült beosztaniuk – ugyan a záró etapban egylabdás meccset csináltak a vendégek, a vezetést sosem adták ki a kezükből Wallék.

A Wizards legjobb dobói: Beal 28/9, Wall 21/3, Morris 18/3
A Hawks legjobb dobói: Schröder 20, Howard 20, Millsap 16/3

Toronto Raptors – Miami Heat 96-87

DeRozan nem lassít. A Raptors vezére ezúttal 34 pontig jutott 14/26-os mezőnymutatóval, így sorozatban ötödik meccsén is átlépte a 30-as határt – ha a következő találkozón is megteszi ezt, beállítja Michael Jordan kereken harminc évvel ezelőtti idénykezdő sorozatát. A 35,8 pontot átlagoló hátvéd nem kezdett jól, az első negyedben több helyzetet is elpasszolt és négy eladott labdát vétett, majd a második játékrészben leszegte a fejét és tette a dolgát – innentől kézben is tartották a derbit a hazaiak. Ki kell még emelnünk a Terrence Ross által vezérelt kispadot, amely 36 pontot tett hozzá, illetve a csapatvédekezést is, hiszen 38,6 %-on tartották mezőnyből a Miamit – első öt meccsükből most negyedszer maradt az aktuális ellenfél 42% alatt.

Whiteside is szériában van. A center ezúttal is dupla-duplát gyártott (21 pont, 16 pattanó), ezzel idei ötödik meccsén is elérte ezt a statisztikai bravúrt, ami új franchise-rekordnak számít. Ezen felül annak is örülhettek a floridaiak, hogy Josh Richardon végre megkezdhette a szezont (igaz, ebben sok köszönet még nem volt), de az első negyedet leszámítva nem tudták tartani a lépést a Torontóval. Akkor a hazaiak eladott labdáit kihasználva tíz pont feletti előnybe kerültek Dragic-ék, ám a folytatásban, ahogy rendezte a sorait a Raptors, úgy fogyott el a lendület Spoelstra csapatából – a harmadik negyedben még volt egy nagy futásuk, de ezzel el is lőtték utolsó puskaporukat.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 34, Ross 20/9, Lowry 13/6
A Heat legjobb dobói: Whiteside 21, Dragic 17/9, T. Johnson 16/12

Brooklyn Nets – Charlotte Hornets 95-99

4-1-gyel rajtolt a Hornets. Nem játszott igazán jól ezen az estén a Charlotte, az első félidőben kétszer is meglépett tíz ponttal a Brooklyn, Cody Zeller faultgondokba került és csak a fordulás után tudott váltani a vendégcsapat – akkor egy 18-3-as futással átvették a vezetést Batumék. Kemba Walker 30 pontos szezoncsúcsára nagy szükségük volt, majd a mindkét oldalon rengeteg hibát hozó végjátékban az első tíz dobását elrontó Marvin Williams pörkölt be egy triplát, amely végül győzelmet ért számukra. „Ez még elég korai, de tetszik az, amivé válhatunk” – mondta bizakodóan Steve Clifford és a 4-1-es mérleg mindenképpen alátámasztja szavait: 16 éve nem rajtolt ilyen jól a gárda.

Hiányzott Lin. A nyáron éppen a Charlotte-tól a Netshez igazoló hátvéd nem tudta vállalni a játékot, az ő irányító munkája pedig nagyon hiányzott csapatának – a Kilpatrick-Whitehead kettős nem tudta őt pótolni és ezúttal sem Bogdanovic, sem Lopez nem hozott kiemelkedő estét. Márpedig pont egy ilyen valaki hiányzott a hajrában, aki rendezni tudta volna a sorokat, mert a Charlotte sem dobott jól, csak éppen náluk volt egy 30 pontos Kemba Walker – ilyen játékos híján negyedik vereségüket könyvelhették el a hazaiak.

A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 19/6, Lopez 18/6, Bogdanovic 14/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 30/9, Batum 18/6, Hawes 13/3

Chicago Bulls – New York Knicks 104-117

Remekül játszott a Knicks. A vendégek kezdőötöse koncentrált, higgadt és olajozott játékkal rukkolt elő, mindenki megkapta a dobásait, parádésan járt a labda és 32 gólpasszt osztottak szét összesen öt (!) eladott labda mellett. A kezdőből mindenki elérte legalább a tizenöt pontot, 50% felett dobtak mezőnyből és bár az első három negyedben főleg az Anthony-Porzingis páros villogott, a záró etapban fellépett Derrick Rose: a Bulls korábbi MVP-je öt gólpasszal és egy kulcsfontosságú 2+1-es játékkal jelentkezett. Amellett, hogy védekezésben is javultak korábbi önmagukhoz képest, a szenzációs támadójátéknak köszönhetően arattak nagy idegenbeli győzelmet – csak az lehet negatívum, hogy a kispadról nem nagyon jött érdemi segítség, így a kezdők közel negyven percet játszottak.

Hiába Wade extrája. Hatalmasat játszott a Chicago hátvédje, 35 pontig jutott (12/20 mezőnyből), közte 5/7 triplával, ráadásul Jimmy Butler is (26 pont, 7/15 mezőnyből, 11/11 büntető) bőven termelt – Wade mégis úgy fogalmazott, hogy rossz mentalitással léptek pályára. A labda egyáltalán nem járt, a kettejük egyéni megmozdulásaira alapoztak, miközben védekezésben egy lépéssel mindig a Knicks-játékosok mögött jártak – a negyedik negyedben egyáltalán nem tudták tartani a lépést a vendégekkel. Így a hullámzó meccsen elszenvedték sorozatban második vereségüket is, most pedig következik az az Indiana, amelyet idén egyszer már nagyon megvertek…

A Bulls legjobb dobói: Wade 35/15, Butler 26/3, Mirotic 14/6
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 27/12, Anthony 25/6, Lee 17/3

Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 88-99

Ismét a védekezéssel nyert a Clippers. A Los Angeles támadójátéka eddig hagy kívánnivalót maga után az idei szezonban, de a védekezésük a liga legjobbjai közé tartozik – ez ezen az estén is megmutatkozott, 40% alatt tartották a Memphist mezőnyből és elloptak 17 labdát. A vendégek Chris Paul (27 pont, 11 gólpassz, 6 labdaszerzés) vezérletével végig uralták a meccset, a harmadik negyedben elérte a különbség a húsz pontot és bár a záró etapban kiengedtek, így sem forgott veszélyben a győzelmük. Paul egyébként ezen a meccsen megelőzte Randy Smith-t és már övé a legtöbb gólpassz a franchise történetében.

Esélytelen volt a Memphis. Teljesen reménytelen volt a hazaiak támadójátéka, levegőhöz is alig jutottak a Clippers védekezésével szemben és bár hátul nem voltak rosszak, az eladott labdákból, gyorsindításokból kaptak 31 pontot, ami rendkívül magas szám. Ezt nem lehetett ellensúlyozni és hiába Conley harmincpontos estéje, nem tudták szorossá tenni a meccset, így 3-3-ra romlott a mérlegük.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 30/21, Gasol 21/3, Randolph 15
A Clippers legjobb dobói: Paul 27/3, Griffin 14, Redick 12/3

New Orleans Pelicans – Phoenix Suns 111-112 – hosszabbítás után

Túlórában jobb. Idei második győzelmét is hosszabbításban szerezte a Phoenix és ezúttal is hatalmas izgalmak közepette. A rendes játékidő végén két támadópattanó után egy triplával egyenlített Devin Booker, majd két másodperccel a vége előtt úgy tűnt, hogy Stephenson megnyerte a hazaiaknak – csakhogy a dudaszó pillanatában ismét jött Booker és hosszabbításra küldte a feleket. A ráadás is szorosan alakult, itt hét másodperccel a vége előtt Tucker találta meg Warrent egy időkérés utáni figurából, ez pedig újabb győzelmet ért a Suns számára. Ki kell emelnünk a clutch játékai mellett 38 pontig jutó Bookert (13/22 mezőnyből), aki ugyan a hosszabbításban kipontozódott, de így is messze ő volt csapata legjobbja.

Semmi sem jön össze. Tovább folytatódik a Pelicans kálváriája, a rendes játékidőben gyakorlatilag már megnyerték a meccset azok után, hogy öt ponttal vezettek egy perccel a vége előtt, majd az utolsónak szánt támadásból betalált Lance Stephenson – mégsem tört meg a széria, végül újabb vereséget szenvedtek. Most működött a csapatjáték, Anthony Davis csak tizenegy dobást vállalt, heten is elérték a tízpontos határt és eddigi legjobb teljesítményüket hozták, védekezésben kiosztottak 14 (!) blokkot, de ez sem volt elég – a mérlegük már 0-6, a frusztráció pedig egyre csak nő…

A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Jones 19/3, Moore 16/3
A Suns legjobb dobói: Booker 38/9, Warren 18/3, Bledsoe 17/6

Dallas Mavericks – Portland Trail Blazers 95-105

Lillard megnyerte. Nem játszott jól a Portland, CJ McCollum folyamatos faultgondokkal küzdött, így Damian Lillardnak egyedül kellett intéznie a támadójátékot- az első félidőben 15 pontot szórt, szorosan alakult a mérkőzés. A fordulás után azonban neki és csapatának is jött egy jobb időszak, itt 15 pontos előnybe került a Blazers, ám egy 0/10-es széria ismét visszahozta a meccsbe a Dallast. A záró etapban aztán megint jött Lillard, a Mavs pedig nem kapott több esélyt: az irányító végül 42 ponttal zárt (12/18 mezőnyből, 5/6 tripla, 13/14 büntető) és több fontos kosarat is szerzett, így győzelemre vezette csapatát. Az eddigi hat meccs mindegyikén elérte legalább a 27 pontot, most rajta kívül szinte csak a Plumlee-Harkless kettős hatékony játékát lehet kiemelni a Portlandnél.

Nowitzki megsérült. Andrew Bogut nem lépett pályára a Mavsnél és az ő hiányát megérezték védekezésben – Lillard is ezt emelte ki, szerinte így könnyebb volt támadni a gyűrűt számukra. Így már alapvetően is alacsony szerkezettel kezdett Carlisle, de Dirk Nowitzki Achillese megsérült még az első félidőben és nem tért vissza a pályára, úgy fest, hogy legalább egy hetet kihagy. „Kellemetlen és fájdalmas érzés, egy lábon pedig sokat nem segíthetek” – mondta erről a német klasszis, aki nélkül Powell és Acy osztozott az ötös poszton, de végül újabb vereséget szenvedtek. Most már 0-5-tel áll a gárda, amire még egyszer sem volt példa a franchise történetében.

A Mavericks legjobb dobói: Barea 23/15, Barnes 17/3, Williams 12/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 42/15, Plumlee 19, Aminu 12/9

Utah Jazz – San Antonio Spurs 86-100

Előkapta a védekezést a Spurs. A Jazz az utóbbi években a liga egyik legjobb védelmét rakta össze, most viszont leckét kaptak a San Antonio szintén „betonnak” számító játékából. Pár napja Hillék San Antonióban tudott győzni, így a visszavágás vágya is fűtötte a vendégeket – 10-2-re még a Utah vezetett, ekkor Popovich meglepően hamar időt kért, ami hatott: 29-7-es futást csináltak, onnantól kezdve pedig végig kontrollálták a meccset. Kawhi Leonard parádésan használta az elzárásokat és szórt be 29 pontot, mellétett 11 pattanót és 4 gólpasszt - Aldridge (19 pont, 7/13 mezőny) és a hosszú hetekre kidőlő Tony Parker helyén kezdő Patty Mills társaságában meg is oldotta a pontszerzést, így Pau Gasol átlagos játéka is bőven elég volt. 

A Jazz edzője bosszankodott. Quin Snyder nem takarózott a nehéz sorsolással (csapata az első kilenc meccséből hétszer idegenben játszik, a gárda játékának alapja, Gordon Hayward még mindig sérült), kerek-perec megmondta a meccs után: nem fókuszáltak eléggé a játékosai, akiknek meg kell érteniük, hogy e nélkül nem fognak meccseket nyerni. Ez elsősorban a minap 100 milliós szerződést kötő centernek, Rudy Gobertnek szólhatott (5 pont, 8 pattanó), de a periméter-védekezés sem tudott kellőképpen felpörögni, anélkül pedig nem tudnak ilyen meccseket megfordítani. Támadásban ráadásul George Hillt visszahozták a földre (13 pont, 5/13 mezőnyből, 3 gólpassz), de Rodney Hoodon és Joe Johnsonon kívül a többiek sem találták ma a gyűrűt (37.5% mezőnyből) – jó hír, hogy Hayward már melegítgetett a meccs előtt. 

A Jazz legjobb dobói: Hood 18/6, Johnson 14/6, Hill 13/9.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 29/3, Aldridge 19, Mills 16/12.

 

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 117-97

Újra megvillant a Lakers. A Warriorstól hazatérő Luke Walton csapata eddig is megrángatta már a jobb csapatok bajszát (győzelem a Houston és az Atlanta ellen, szoros vereség a Jazztől), de ez a siker mindenen túltesz, hiszen nem is nagyon titkolják: a pár évvel ezelőtti GSW mintájára igyekeznek építkezni (Walton pedig mentorának tekinti Steve Kerrt) – ez egyébként ma is látszott, főleg a labdajáratáson. A back-to-back után kicsit tompa ellenfelet már az első negyedben meglepték, a másodikban (41-34) túldobták, így félidőben 16 pont volt közte. Julius Randle (20 pont, 14 pattanó) óriásit játszott Draymond Green mellett, D’Angelo Russell is remekelt (17 pont 22 perc alatt), és a padról is sorjáztak a fiatalok jó teljesítményei. az újonc 1/2-es, Brandon Ingram példaképe, Kevin Durant ellen remekelt (12 pont, 6 pattanó, 3 gólpassz, 2 labdalopás), de Nance, Clarkson és Black is jókor szólt hozzá a meccshez. A negyedik negyedben aztán jött a veterán Lou Williams, aki belökte a célba a csapat szekerét. 

Adieu, triplasorozat. 2014. novembere óta hízott Stephen Curry óriási NBA-rekordja, azóta 157 alapszakasz- és 39 playoff-meccsen szórt be legalább egy hármast – ma 0/10-zel zárt a vonal mögül. De nem csak neki köszönhető a bukta, hiszen 11 gólpasszal és 8 pattanóval igyekezett hasznos lenni, hanem Klay Thompsonon is, aki egy 4/18-at gurított, és hátul sem állt a helyzet magaslatán. Kevin Durant mellé a mostanában kevés labdát látó Draymond Green (6/10 mezőnyből, 9 pattanó, 4-4 gólpassz és labdalopás) és a padról beszálló, mezőnydobást nem rontó Livingston-Looney páros igyekezett felnőni, de a Splash Brothers terített betlijét nem lehetett ellensúlyozni. És arról ne is beszéljünk, hogy a „védelmüket” megint alaposan megszórta az ellenfél…

A Lakers legjobb dobói: Williams 20/6, Randle 20, Russell 17/9.
A Warriors legjobb dobói: Durant 27/6, Green 16, Curry 13.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus