Leonard túlragyogta Westbrookot, hozta a rangadót a Spurs

Leonard túldobta Westbrookot a Spurs-OKC-n - megint nyert a Wizards - győzött a Lakers - Harden sérülését is elbírta a Rockets.

Három negyeden keresztül remekelt, az utolsóban viszont kosár nélkül maradt Russell Westbrook, ezt pedig a 36 pontos Kawhi Leonard vezetésével megbüntette a San Antonio, így megverte az OKC-t az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Sorozatban 15. hazai sikerét könyvelhette el a Washington, hosszabbításban nyert a Toronto, James Harden kisebb sérülését is elbírta a Rockets, győzött a Lakers és a Portland.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Washington Wizards – New York Knicks 117-101

A fordulás után elhúzott a Wizards. Az első félidőben még tartotta a lépést a New York, a nagyszünetben csak öt ponttal vezettek a hazaiak, ám a harmadik negyedben ráléptek a gázra Bradley Bealék: egy 16-2-es futással megléptek és a záró etapot 15 egységnyi fórral kezdhették meg. A remek szériában nagy szerepet vállalt Otto Porter, aki a harmadik negyedben beszórt tíz pontot, miután addig nem szólt hozzá a találkozóhoz – rajta kívül Beal, Morris, Wall és Gortat is hozta magát és felőrölte ellenfelét a hazai csapat. Scott Brooks együttese sorozatban 15. hazai győzelmét aratta, az utóbbi 13 meccsből 11. alkalommal nyert és utolérte, sőt, jelen pillanatban meg is előzte az Atlantát, ezzel fellépett a keleti negyedik helyre.

Csak a támadópattanók. Derrick Rose sérülés, Kristaps Porzingis betegség miatt hiányzott a vendégeknél, így az elcserélendő Carmelo Anthony egymaga próbálta meg húzni csapatát támadásban – ezúttal hatékonyan szerezte 26 pontját, de a második félidőben ez már kevésnek bizonyult. Brandon Jennings igyekezett még fellépni mellé, ő büntetőkből szedegette pontjait, de a gárda összességében csak 36,6%-kal dobott és mindössze 5/24 triplát tudott értékesíteni – így nem lehetett tartani a lépést a Washingtonnal. Egy dolog miatt nem dőlt el a meccs jóval hamarabb, az pedig a 22 megszerzett támadópattanó (O’Quinn és Hernangomez 6-6) és az ebből adódó rengeteg extra támadás – ezt azonban 55,7%-os mezőnymutatóval simán ellensúlyozták a hazaiak.

A Wizards legjobb dobói: Beal 28/6, Morris 24/6, Wall 15/3, Gortat 15
A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/3, Jennings 21, Hernangomez 15

Toronto Raptors – New Orleans Pelicans 108-106 – hosszabbítás után

Nagyon közel állt a Pelicans. Tyreke Evans pihenőt kapott, Anthony Davist pedig eléggé limitálta a Raptors, de ezt is ellensúlyozni tudták a vendégek: egyrészt harcosan, fegyelmezetten védekeztek, másrészt kintről szétdobták a Torontót. Az első félidőben nyolc hármast pörköltek be 50%-kal Moore-ék és vezettek is 14 ponttal, ám a fordulás után váltani tudtak a hazaiak és kiegyenlített lett a meccs. A rendes játékidő utolsó percében két jó lehetőséget is elszalasztottak Davisék a győzelemre, majd a hosszabbítás utolsó percében hatpontos hátrányt dolgoztak le és egyenlítettek ki – ám Kyle Lowry lepörgette az órát, majd négy másodperccel a vége előtt elsüllyesztette a győztes tempót. Ugyan még volt egy lövésük a vendégeknek, de Moore triplája kimaradt, így újabb vereséget szenvedtek.

Cserepad nélkül is megy. Gyakorlatilag semmi hasznos nem érkezett a torontói cseréktől, egyedül Nogueirának voltak jó megmozdulásai, rajta kívül csak Joseph és Ross kapott érdemi időt a pályán, de mindketten nagyon gyengén játszottak. Emiatt óriási teher nehezedett az első sorra, de védekezésben remekül megdolgozta Anthony Davist a Carroll-Patterson-Valanciunas trió, a center pedig támadásban is fel tudott nőni Kyle Lowry mellé – 20 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát produkált és végig lehetett rá számítani. DeRozan ismét hiányzott, így a vezér természetesen Lowry (33 pont, 10 gólpassz) volt, aki extra számai mellett elsüllyesztette a győztes dobást is, így végül ellensúlyozni tudták a Pelicans tripláit és fontos győzelmet arattak – ezzel menekülnek a száguldó Wizards elől.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 33/18, Valanciunas 20, Powell 18
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 30/9, Davis 18, Moore 17/15

Houston Rockets – Sacramento Kings 105-83

Harden „szabadságon”. Egy korai kisebb térdsérülés után teljesen háttérbe húzódott a Rockets MVP-jelöltje, mindössze kilenc dobást vállalt, amelyből tíz pontot szerzett, emellett kiosztott nyolc gólpasszt, de nyoma se volt annak a dominanciának, amit megszokhattunk tőle. A Houston szerencséjére Ryan Anderson és Eric Gordon azért hozta magát így is, előbbi 25 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát szállított 6/12 triplával és egy extra második negyed elég is volt ahhoz, hogy megnyerjék a meccset a hazaiak. Ebben az időszakban egy 18-3-as futással lépett meg a gárda és kereken húsz pontra növelte az előnyét, nagyszerűen védekezett, támadásban pedig Gordon és Nené vitte a prímet – ezt a fórt már könnyedén beosztották a végéig és nagyobb megerőltetés nélkül hozták a kötelezőt.

Végre vége. Nyolcmeccses idegenbeli túrát zárt le ezen az estén a Kings, amely az említett második negyedben 3/16-ot dobott mezőnyből, eladott hat labdát és mindössze tizenegy pontot tudott szerezni – a második félidőben aztán már egyszer sem tudott 19 egységnél közelebb zárkózni. A fáradtság és tompaság érezhető volt a csapaton, hiszen ráadásul back-to-backet is vívott a társaság – tovább nehezítette a helyzetet, hogy Temple megsérült a harmadik negyedben és nem tért már vissza a pályára. A győzelemre most teljesen esélytelenek voltak, de végre hazatérhetnek és sorozatban hat találkozót játszhatnak otthon – most indíthatnak egy rohamot a nyugati nyolcadik helyért.

A Rockets legjobb dobói: Anderson 25/18, Gordon 17/9, Capela 12
A Kings legjobb dobói: Cousins 16/3, Koufos 12, Tolliver 10/6, Cauley-Stein 10

San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder 108-94

A negyedik negyed Leonardé volt. Az első játékrészben simán átgázolt ellenfelén a Spurs, de a folytatásban összekapta magát a Thunder és egy 23-4-es rohammal, valamint Russell Westbrook nagy harmadik negyedével fordítani is tudtak a vendégek. A záró etapban azonban ismét bekeményített a San Antonio, Kawhi Leonard egymaga beszórt 12 egységet, ő és Danny Green is sokat tett azért, hogy Westbrookot pont nélkül tartsák ebben az időszakban, így végül tíz egységgel megnyerték a játékrészt és behúzták a győzelmet. Leonard egyébként is ellenállhatatlan volt egész este, 36 ponttal (13/26 mezőnyből, 8 pattanó, 4 gólpassz) húzta övéit, mellé fellépett LaMarcus Aldridge (25 pont, 7/15 mezőnyből) is, ketten intézték a texasi támadójátékot – ez és két negyednyi extra védekezés elég volt a sikerhez.

Westbrook kifulladt a végére. Az első másfél negyedben eléggé erőlködött az OKC klasszisa, Danny Green remek munkát végzett rajta, többek között blokkolta egy triplakísérletét és két egymást követő támadásban is támadóhibát harcolt ki rajta. A fordulás után azonban leszegte a fejét Westbrook és 14 pontos harmadik negyedet produkált, ebben az időszakban nem lehetett vele mit kezdeni és vezérletével vissza is jött a meccsbe a Thunder. A kulcsfontosságú záró etapra azonban már nem maradt erő, mire visszatért a pályára, már megint tizenegy ponttal vezetett a Spurs, egy gólpassz után rögtön eladott két labdát, majd kapott egy blokkot, innentől pedig nem volt miről beszélni – pontot már nem szerzett, igaz, ez egyáltalán nem számított. Így végül 27 ponttal és 14 gólpasszal zárt, mellette Adams sem játszott rosszul, de a csapat húsz eladott labdája és 35,3%-os mezőnymutatója kevés volt a Spurs otthonában. Nehéz időszakot zárt le ezzel az OKC, az utóbbi kilenc meccsből nyolcat idegenben vívott meg a csapat, közte több komoly rangadóval, most viszont egy hosszabb hazai sorozat kezdődik számukra.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 36/3, Aldridge 25/3, Mills 8/6, Ginobili 8/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/9, Adams 16, Oladipo 15/3

Portland Trail Blazers – Charlotte Hornets 115-98

Működik a Portland. Most már meccsek óta egyben van a Blazers, a védekezésük annyit javult a szezon elejéhez képest, hogy a tűzerejüket győzelmekre tudják váltani és stabilizálni tudták magukat – az előző öt találkozóból csak a GSW ellen kaptak ki két ponttal, a többit megnyerték. Ezúttal is jól játszottak, az első félidőben is ők jártak előrébb, majd a fordulás után futottak egy 11-2-es etapot, amellyel eldöntötték a mérkőzést – a Lillard-Crabbe-McCollum hátvédtrió kintről-bentről megbüntette a Hornets hibáit és erre nem találtak ellenszert a vendégek. Végül még némi pihenésre is jutott idő, Terry Stotts hamar lehozta a kezdőit, így jó formában, magabiztosan várhatják a Dallas elleni ütközetet.

Zuhan a Charlotte. Hihetetlen, hogy még mindig keleti nyolcadik a Hornets annak ellenére, hogy sorozatban ötödször kapott ki és bár előtte volt egy fellángolásuk, igazából hosszú hetek óta gyengén kosárlabdáznak. Most megint lyukas volt a védekezés, megint erőtlen volt a támadójáték, ugyan Walker és Batum igyekezett, de ez most nagyon kevésnek bizonyult a Portland ellen – 40% alatt dobtak mezőnyből, simán elveszítették a lepattanózást és képtelenek voltak lassítani a hazai hátvédeket. A sorozat könnyedén tovább nyúlhat, hiszen most back-to-backet vívnak és a Warriors lesz az ellenfél…

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/6, Crabbe 21/9, McCollum 18/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 22/9, Batum 18/12, Williams 10/3, Kaminsky 10

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 120-116

Russell-lel a győzelem is visszatért. Újra pályára léphetett az idén már több sérülést is begyűjtő irányító és kulcsszerepet játszott csapata győzelmében. 22 pontja mellett karriercsúcsot jelentő tíz gólpasszt osztott ki és a negyedik negyedben a Zubaccal játszott kettő-kettőire építettek a hazaiak - ez volt az alapjáték és nem csak Russell, de a center (17 pontos karriercsúcs) is megszórta magát. Mellettük még bevert 13 pontot a záró etapban Lou Williams, az utolsó két percben két kulcsfontosságú kosarat eredményezett a Russell-Zubac kapcsolat, így óriási adok-kapok végén, 39-40-es utolsó negyeddel aratott győzelmet Luke Walton együttese.

Sok volt a hiányzó. Nikola Jokics és Emmanul Mudiay mellett Will Barton sem lépett pályára a Denvernél, így a félelmetes támadójáték három alapköve nélkül kellett helytállniuk a vendégeknek. Ez végül nem sikerült, bár a 116 pont szépen mutat (ezt elsősorban a kinti tűzerőnek és főleg Wilson Chandlernek köszönhették), de a védekezésükkel komoly gondok adódtak - a hajrában hiába szórták sorra a kosarakat, mindig kaptak is a túloldalon. Érdemes kiemelni a szintén nem teljesen egészséges Kenneth Faried játékát, aki az első negyedben több lepattanót szedett le, mint a teljes Lakers, végül azonban "megállt' 17-nél - ezzel a vereséggel fél meccsre csökkent a Nuggets előnye a Portlanddel szemben.

A Lakers legjobb dobói: Young 23/15, Russell 22/6, Williams 21/12
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 26/12, Gallinari 17, Harris 17/9

Az aktuális tabella itt megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus