Listavezetők fekete napja: a Pacers és a Trail Blazers is kikapott

Tucatnyi összecsapást rendeztek ma hajnalban, ezek közül a leginkább várt a Miami Heat és az Indiana Pacers csatája volt, amely valóban óriási küzdelmet hozott. A Timberwolves túldobta a Portlandet, a Boston 19 pontos előnyről bukott el otthon, a Knicks csak kétszeri hosszabbításban tudta megverni a foghíjas Bucksot, míg a Brooklyn váratlan vereséget szenvedett. Nyugaton tovább süllyed a Memphis, a Spurs viszont nagy győzelmet aratott Phoenixben. A Rockets és a Clippers remekelt hazai pályán. 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 120 - 109

A félidőre eldőlt a rangadó. 69 pontot dobva, 26 ponttal ment két negyed után a majdnem tripla duplázó Kevin Love (29 pont, 15 lepattanó, 9 gólpassz) vezette Minnesota, mely másik benti emberétől, Nikola Pekovicstól (30 pont, 9 lepattanó) is extrát kapott ezen az estén.

Szükségszerű hullámvölgy?! Erre a játéknapra teljesen szétesett a nehéz szériában lévő, de folyamatosan remeklő és eddig meglepően kiegyensúlyozott Portland, mely 40(!) triplát szórt rá ezen a derbin nem túl jó százalékkal, ráadásul a védekezése is csődöt mondott odabenn.

Lillard viszont nem lassít. A Blazers szupermásodévese a minap győztes kosarat dobott, ma "csak" a pontszáma (36) stimmelt, a társak nagyon rossz napot fogtak ki.

A Timberwolves legjobb dobói: Pekovics 30, Love 29/12, Kev. Martin 22/3.
A Blazers legjobb dobói: Lillard 36/21, Batum 20/9, Matthews 16/6.


Brooklyn Nets - Washington Wizards 107 - 113

Látszólag minden stimmelt. A Brooklyn ászai mind kitettek magukért, hiszen Deron Williams (15 pont, 13 gólpassz) remekül irányított, a visszatérő Brook Lopez (22 pont, 5 lepattanó) ponterős volt a palánk alatt, Paul Pierce pedig 27 pontos idénycsúccsal jelentkezett, sőt, Joe Johnson sem adta 20 pont alá, mégis vesztesen hagyta el hazai pályáját az 50 százaléktól még mindig nagyon messze járó Nets.

Védekezése még mindig nincs a Brooklynnak. A megoldás a hátrafelé való játékban lehet, ugyanis otthon engedett 113 pontot a fővárosiaknak a Kidd-legénység, ráadásul igazán extrán csak a 21-et szóró John Wall játszott a vendégeknél, a többiektől elég volt pár átlagon felüli teljesítmény is, a sérüléseit kipihenő Nené (17 pont) most a kispadról érkezve is remekelt.

A Nets legjobb dobói: Pierce 27/9, B. Lopez 22, Joe Johnson 20/6.
A Wizards legjobb dobói: Wall 21/9, Nené 17, Ariza, Beal 15/9-15/9.


Atlanta Hawks - Sacramento Kings 124 - 107

Ez lesz az új Kings igazi arca? A sacramentóiaknál szépen termelt Gay (22 pont, 3 szerzett labda), Thomas (20 pont, 10 gólpassz), Cousins (28 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Williams (12 pont) is, mégsem volt esélye a 8 triplát beemelő, s ezzel a vonatkozó NBA-rekordot tovább javító Kyle Korver húzta Hawks otthonában. A válasz egyszerű: semmiféle védekezést nem mutatott be a vendég gárda Atlantában.

Amikor minden beesik. 25-ből 15 triplát értékesített a csapatszinten 58 százalékos mezőnyözést felmutató Hawks, ráadásul 38 gólpasszt termelt az Atlanta, ami nem mindennapi mutatvány az NBA-ben, a franchise számára egyenesen rekordot is jelent. 

Korver, Horford és Teague, az extrák. Hárman is óriásit játszottak a hazaiaknál, hiszen Al Horford (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 4 blokk) mindent csinált, Jeff Teague (18 pont, 15 gólpassz) kiválóan irányított, Kyle Korver (28 pont, 10-ből 8 tripla) pedig csak dobta és dobta...

A Hawks legjobb dobói: Korver 28/24, Horford 25, J. Teague 18/3.
A Kings legjobb dobói: Cousins 28, Gay 22, I. Thomas 20/9.


Orlando Magic - Utah Jazz 82 - 86 

Kiütéssel nyert Burke Oladipo ellen. Az Év Újonca cím két legfőbb várományosa lett a Magic, illetve a Jazz két elsőévese, mivel Michael Carter-Williams alig játszik, de most Trey Burke (30 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz), a vendégek játékmestere lemosta a pályáról az őt védeni próbáló Oladipót (3 pont, 12-ből 1 mezőnyből).

A tank gyönyörűen menetel Orlandóban. A Magic szépen visszavett a kiváló idénykezdet után és már a liga legalsó régióiban tanyázik, ma a 14 pontos, 14 lepattanós Nikola Vucsevics mellett gyakorlatilag minden hazai játékos tett arról, hogy ne nyerjen a floridai kiscsapat az élete meccsét játszó Burke irányította Utah-val szemben.

A Magic legjobb dobói: Nelson 17/9, T. Harris 14/3, Vucsevics 14.
A Jazz legjobb dobói: Burke 30/12, Hayward 15/3, Favors 14.

Miami Heat - Indiana Pacers 97-94

A Pacers majdnem megnyerte. A két keleti élcsapat rangadóján a vendég Indiana Paul George (25 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz) és David West (23 pont) vezetésével 52-41-re ment a nagyszünetben, és 4 perccel a vége előtt is 88-80-as előnyben voltak annak ellenére, hogy Roy Hibbert faultproblémák miatt alig 23 percet játszhatott. A végén azonban teljesen összeomlott a Pacers, a Miami 17-6-os rohanást vitt végbe a hátralévő időben. Így is lett volna esélyük az egyenlítésre, George azonban szokásával ellentétben elrontott egy triplát. 

James, Wade és Allen volt a nyerőember. Dwyane Wade tartotta versenyben a Heatet, és a végére is maradt ereje, 5 pontot szerzett a 17-ből. Ray Allen fejezte be a melót, 92-92 után ő dobott egy nagyon fontos triplát, a végén pedig higgadtan büntetőzött – 7 pontjából öt csapata utolsó 5 pontja is volt egyben. James nem dobott pontot ebben a szakaszban – viszont magára húzta a védőket és 4 gólpasszt osztott ki társainak. 

A Heat legjobb dobói: Wade 32, James 24/3, Bosh 15/3. 
A Pacers legjobb dobói: George 25/6, West 23, Stephenson 13/3. 

Toronto Raptors - Charlotte Bobcats 102-104 hosszabbítás után

Kyle Lowry és DeMar DeRozan majdnem hős lett. Kiélezett meccset játszott a két gárda, igen nagy hullámzásokkal. A vendégek hátvédsorában ma Kemba Walker mellett nem volt igazán hatékony játékos, viszont Al Jefferson a palánkok alatt 24 pontot és 11 pattanót tett a közösbe. A Raptorsnál DeRozan 30 pontot dobott, és a rendes játékidő végén volt egy kulcsfontosságú labdaszerzése, míg Lowry ugyanekkor dobta be az egyenlítő triplát. 

Kemba Walker hős lett. A Bobcats irányítója 29 pontig jutott, és bár először hibázott és eladta a labdát, a ráadás végén már megoldotta: középtávolija a Charlotte győzelmét jelentette, amivel a gárda továbbra is remekül áll, hatodikak Keleten. 

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 30, Lowry 17/9, Salmons 11/6. 
A Bobcats legjobb dobói: Walker 29/12, Jefferson 24, McRoberts 13/3. 

Boston Celtics - Detroit Pistons 106-107

19 pontos előnyről bukott a Celtics. 42-23-ra hozta az első negyedet a Boston, amelyben a kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, sőt két cserejátékos is – azonban hiába oszlottak meg a terhek támadásban, védőoldalon nem nagyon tudtak mit kezdeni a Pistons periméter-játékával – különösen Brandon Jeningsszel: a sokat kritizált irányító ma 5 triplát szórt be, és kiosztott 14 gólpasszt társainak. 

A végén lett volna esélye a Bostonnak. Jared Sullinger 106-107-nél kihagyott egy büntetőt, majd Jennings rossz triplakísérlete után még támadhatott a hazai csapat, de Jeff Green elhibázta a potenciális győztes dobást. Tetézi a bajt, hogy a Pistons ezzel a sikerrel meg is előzte a Celticset a győzelmek számában – bár az Atlanti Csoportot továbbra is magabiztosan vezetik a zöld-fehérek. 

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 19/6, Crawford 17/3, Bradley 14/6. 
A Pistons legjobb dobói: Jennings 28/15, Smith 20/3, Drummond 14. 

Milwaukee Bucks - New York Knicks 101-107 – kétszeri hosszabbítás után

55 és fél perc. Ennyit játszott Carmelo Anthony a lehetséges 58-ból, és bizony kellett is. Beno Udrih tartotta sokáig a Knickset, az irányító végül 21 pontig és 5 tripláig jutott, mellette a visszatérő Tyson Chandler melózott nagyon sokat, hogy eltüntesse a két nehéztüzér, Anthony és JR Smith relatíve gyengébb napját. Anthony 9/29-es mutatója sem túl épületes, de JR Smith 7/23-a, azon belül az 5/17-es triplamutató egyenesen ijesztő. Anthony végül a 2. hosszabbításban csapata utolsó 8 pontját megszerezve hozta a győzelmet. 

A Bucks szerencsétlen volt. A rendes játékidő végén az a John Henson nyerhette volna meg az összecsapást, aki nem rég dobott már győztes kosarat. Most nem jött össze neki, viszont az első hosszabbítás végén az ő tempója kellett az életben maradáshoz. A végére azonban teljesen elkészült az erejével a mindössze 8 embert forgató Milwaukee. 

A Bucks legjobb dobói: Knight 36/18, Middleton 20/6, Henson 20.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 29/12, Udrih 21/15, Smith 19/15. 

Dallas Mavericks - Memphis Grizzlies 105-91

A fura statisztika sem segített. A Memphis 19 év után az első csapat, amely több támadó lepattanót szedett egy meccsen, mint védőt (a hátvéd Tony Allen 10-et kaparintott meg!) – ám hiába a rengeteg második esély, a Grizzlies már az első félidőben 13 pontos hátrányba került, köszönhetően annak, hogy nagyon rosszul dobtak. Három kezdőjátékos (Gasol, Conley, Prince) és a kispad egyik vezére, Pondexter hiányzott, nem akadt senki, aki vezetővé lépett volna elő. 

A Dallas kiegyensúlyozott volt. Közel 55%-kal termeltek mezőnyből a hazaiak, minden kezdőjátékos legalább 50 százalékos hatékonysággal dobott, és a cseresor is jól működött. A Dallas 15-10-zel áll, míg a Grizzlies 10-15-tel – szezon előtt a fordítottja tűnt reálisnak. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20, Ellis 18/3, Carter 14/3. 
A Grizzlies legjobb dobói: Allen 16, Leuer 14/6, Randolph 14.

Phoenix Suns – San Antonio Spurs 101-108

A rutin meg az évek. Hiába hiányzott Tony Parker és tűnt úgy az első negyedben, hogy a Bledsoe-Dragic hátvédpár vezette Suns szét fogja futni ellenfelét, ez végül nem következett be – Tim Duncan és Kawhi Leonard vezetésével a Spurs a két középső negyedben megszerezte az előnyt, a 4. negyedben pedig Manu Ginobili 13 pontot szórt be. A meccs előtt érdekes statisztikára derült fény: Tim Duncan egymaga több percet töltött a pályán az NBA-ben, mint a Suns teljes kerete!

A Sunsnál még most sem értik. 46 százalék mezőnyből és a triplavonalon túlról, 75 százalék büntetőből, a kispadról 29 pont, a két kezdő magasember kiválóan játszott, mégis a Spurs nyert. A hibát ott kell keresniük, hogy nem járt eléggé a labda, túlságosan sok volt az egyéni megoldás a játékukban. 

A Suns legjobb dobói: Frye 22/12, Dragic 18, Bledsoe 15. 
A Spurs legjobb dobói: Ginobili 24/3, Duncan 17, Leonard 14/6. 

Houston Rockets – Chicago Bulls 109-94

Rég nem látott gödörben a Bulls. A Chicago utolsó 15 mérkőzéséből 12-szer hagyta el vesztesen a pályát, legutóbbi a 2004/05-ös szezonban produkált ilyen gyalázatos sorozatot a gárda, amikor 2-13-as mérleggel nyitották az évet.
 
Kezdőkben a győzelem kulcsa. A hazaiak kezdőcsapatából négy játékos (Parsons, Howard, Harden és Beverley) pazar játékkal rukkolt elő az első félidőben. A Rockets 57 pontjából 51-et ez a kvartett szerzett, méghozzá bravúros, 65%-os mezőnypontossággal.
 
Brutális dominancia a festékben és nagy rohanás. A Rockets 66 pontot szerzett a szigorított területen belülről, 47 dobást indítottak, melyből 33 jutott a gyűrűbe. A harmadik negyed végén 3 pontra zárkózott a Bulls, ám 7 sorozatban kihagyott dobás és a hazaiak 15-1-es rohanása megpecsételte sorsukat.
 
A Rockets legjobb dobói: Howard 23, Parsons 19/9, Harden 19/3.
A Bulls legjobb dobói: Butler 20/3, Deng 18/3, Boozer 17.

Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 108-95

Szárnyaszegett Pelikánok. A vendégcsapat a harmadik negyedben kilenc és fél perc alatt (!) mindössze négy pontot tudott a táblára írni, ott vesztették el minden esélyüket, hogy szoros csatára késztessék a hazaiakat.
 
Nagy számok találkozója. A fantasy játékosok nagy örömére záporoztak a pontok és lepattanók. Tyreke Evans karrierje második tripla dupláját hozta, mellette a december 1-i sérülése után meglepően korán visszatérő Davis és Holiday, a túloldalról Paul, Griffin, valamint az idei 12. dupla duplája mellett 5 blokkot szállító DeAndre Jordan emelkedett ki.
 
Mindkét oldalon dominált a csapatjáték. Összesen 70 mezőnykosárig jutottak a felek, melyre 51 gólpasszt jegyeztek a statisztikusok. Nagy különbség, hogy míg a hazaiak kezdője 84, addig a Pelicansé 47 egységig jutott.
 
A Clippers legjobb dobói: Griffin 21/6, Dudley 20/12, Crawford 17/3.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 24, Anderson 17/9, Holiday 13/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus