Los Angelest is elsöpörte a Curry-show újabb felvonása

45 pontos szezoncsúcs Currytől - szűken nyert a Cavs és a Boston - Detroitban is elbukott a Houston - 39 ponttal győzött a Pacers. 

Továbra is ellenállhatatlan formában van Steph Curry: a Golden State kétszeres MVP-je ezúttal 45 pontos szezoncsúcsot szórt alig három negyed alatt, így vezette csapatát győzelemre az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Győzött az Isaiah Thomasszal kezdő Cleveland, remekelt a Minnesota, Detroitban is kikapott a Houston, nehezen, de nyerni tudott a Boston, Indianába pedig Victor Oladipóval együtt a győzelem is visszatért. 

Visszajátszás c. videós rovatunk Dellavedova faultjával ezen a linken megtekinthető!

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 105-121

Curry elképesztő. Visszatérése óta bombaformában van a Golden State kétszeres MVP-je és ezen a meccsen is teljesen tarthatatlannak bizonyult, bár szükség is volt rá, hiszen Kevin Durant ezúttal sem állt a bajnok rendelkezésére. Curry így rögtön bekezdett, már öt perc alatt beszórt tizenegy pontot, a következő három percben még hatot, a kezdeti triplák után még agresszívebbé vált és sorra harcolta ki a büntetőket is, végül gyakorlatilag egymaga szedte darabokra a Clippers védekezését - összességében 45 pontos szezoncsúcsig jutott (11/21 mezőnyből, 8/16 tripla, 15/16 büntető) mindössze három negyed és harminc játékperc alatt, szenzációs estét (vagyis délutánt) produkált. Mellette mindenki felejthető volt támadásban a vendégeknél, Klay Thompson 4/16-ot szenvedett össze mezőnyből és csak McGee, valamint Young jutott tíz pont fölé az együttesben, de most ennyi is elég volt - úgy fest, hogy Curry szeretne mindent bepótolni, amit kihagyott a sérülése alatt...

Blake Griffin megint kidőlt. Alig tíz játékperc után veszítette el legjobbját a hazai alakulat, a sérüléséből nemrég visszatérő magasember agyrázkódást szenvedett, amikor nekirohant Javale McGee könyökének, innentől pedig egyre nehezebben tudta tartani a lépést a LAC. Az első félidő végén kilenc pont volt közte, de az igazi áttörés a harmadik negyedben érkezett meg, amelyet 39-21-re nyert meg a Golden State, itt adta fel a Clippers - Beverley, Teodoszics és Rivers nélkül az újonc Jawun Evansnek, valamint a G-ligából felhívott Tyrone Wallace-nak kellett volna fognia Curryt, de ez elég reménytelen küldetésnek bizonyult. Doc Rivers alakulata kedd hajnalban fogadja az Atlantát, valószínűleg Griffin nélkül.

A Clippers legjobb dobói: L. Williams 23/6, Jordan 15, Wallace 13/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 45/24, McGee 11, Young 11/6

Brooklyn Nets - Boston Celtics 85-87

Most Tatum volt a kulcsember. Nem játszott jól, de ismét kőkeményen védekezett a Boston, amely a térdsérülés miatt hiányzó Al Horford nélkül lépett pályára, ami azért támadásban érezhető volt - egyébként is fáradtnak tűnt a keleti listavezető, ezt a 40% alatti mezőnymutató is jelezte. A védekezés azonban ismét tökéletesen működött, 85 ponton és 33%-os mezőnymutatón tartották a Brooklynt, elloptak nyolc labdát és kiosztottak 13 blokkot, nagyon megkeserítették a Nets-játékosok életét, ez pedig a szoros találkozó végén győzelmet eredményezett. Ebben kulcsszerepet vállalt az újonc Jayson Tatum, aki egyrészt egymaga hat blokkot jegyzett, másrészt a hajrában egymás után két clutch játékot is bemutatott támadásban: előbb egypontos hátrányban betört és egy zsákolással visszavette a vezetést csapatának, majd már az utolsó percben bevert egy saroktriplát, ezzel pedig gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást. A Boston ezzel zsinórban hatodik sikerét húzta be és magabiztosan utazhat el Londonba, hiszen kedd este ott találkozik a Philadelphiával.

Majdnem. Úgy is közel állt a bravúrhoz a jó formában lévő Brooklyn, hogy egyik legfontosabb játékosa, Caris LeVert hiányzott, így a hátvédsor még tovább szűkült Lin, Russell és Whitehead kiesése után -  ráadásul DeMarre Carroll sérülten játszott, komoly fájdalmai voltak a mérkőzés folyamán. Így is egy jó játék hiányzott a sikerhez, a védekezés rendben volt, Dinwiddie igyekezett energiát vinni a támadásokba, most hasznosnak bizonyult a padról 12 ponttal beszálló Jahlil Okafor is, de összességében annyira gyengén dobtak, hogy végül egy hajszállal jobb volt a Celtics - kedd hajnalban a Torontót fogadják, az sem lesz könnyebb feladat. 

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 20/3, Okafor 12, Carroll 10/6, Harris 10
A Celtics legjobb dobói: Irving 21/6, Tatum 14/6, Smart 11

Detroit Pistons - Houston Rockets 108-101

Ez egy másik Pistons volt. Előző este kiütéses vereséget szenvedett a Detroit, most fáradtan, ráadásul Andre Drummond nélkül lépett pályára, mégis csak az első negyedben voltak komoly gondjaik a hazaiaknak - ott nem állt össze a védekezés, de a folytatásban átvette az irányítást a gárda. A harmadik negyedben már egyértelmű volt a Pistons fölénye, az alacsony szerkezetben (Eric Moreland volt a center) kezdő Van Gundy-legénység itt már nagyon megfogta a Houston gépezetét és tíz pont feletti előnybe került, innen pedig már nem volt visszaút, nagyon nagy győzelemmel homályosította el az előző vereséget a társaság. Tobias Harris (27 pont, 8 lepattanó) mellett elsősorban a kispadot kell kiemelni, a második sorból mindenki sokat tett hozzá, együtt és külön-külön is dicséret illeti őket - ezzel a sikerrel már 5-2-re áll a gárda a back-to-backek második felén, ami a tavalyi 3-14 után elég jelentős fordulat.

Nem teljes a Houston. Amellett, hogy a vendégek védekezése csak rövid periódusokban zárt jól a támadásban azért jelen formájában (Jackson és Drummond nélkül) elég mérsékelt Pistonsszal szemben, még elöl is komoly gondjaik voltak a texasiaknak. Az első negyedben még ültek a triplák (7/13), emiatt vezetett a Rockets, majd a folytatásban ezek eltűntek és legközelebb a negyedik játékrészben volt újra veszélyes a társaság kintről - akkor vissza is kapaszkodott egészen közel, de fordítani már nem tudott. Hiába Chris Paul (16 pont, 7 lepattanó, 13 gólpassz), elöl és hátul is kissé lyukas volt most ez a Houston, továbbra sem sikerül kitörni a rossz periódusból és már csak egyetlen meccsel előzik meg a Spurst.

A Pistons legjobb dobói: Harris 27/9, Smith 17, Buycks 16/12
A Rockets legjobb dobói: Paul 16/9, Ariza 15/6, Gordon 15/9, Green 15/12

Indiana Pacers - Chicago Bulls 125-86

Van Oladipo, van győzelem. A Pacers vezére az előző négy mérkőzést hagyta ki, amelyen 0-4-et hozott nélküle csapata, most viszont ismét pályára léphetett és ő vezette az indianai gálát - a második negyedben kiütötték ellenfelüket a hazaiak, onnantól csak a különbség volt kérdéses. Oladipo végül 23 ponttal, 9/11-es mezőnymutatóval, hat lepattanóval, kilenc gólpasszal és öt labdaszerzéssel zárt mindössze 24 perc alatt, mellé felnőtt a padról beszálló Sabonis, az egész csapatban megvolt a lendület, az agresszivitás, ráadásul a félidei 27 (!) pontos különbség után sem állt le a gárda - ráfért már a csapatra egy ilyen kiütéses siker, ahol végig ünnepel a publikum, főleg a Milwaukee elleni, nagyon fontos hazai találkozó előtt.

Elfáradt a Chicago. Nem csak hogy back-to-backet játszott a Bulls, de az utóbbi tizenegy nap alatt hét mérkőzést vívott meg a társaság, így nem volt meglepő, hogy nem bírta erővel az Oladipo visszatérése miatt felpörgő, lendületbe jövő Pacers tempóját. Az első negyed még rendben volt, de a 33-11-re elvesztett második után nem volt miről beszélni, így Fred Hoiberg azt mondta az összecsapás után, hogy most pihenőnapot ad játékosainak, mert kedd hajnalban már a Houstont fogadják.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 23/6, Sabonis 22/3, Leaf 15/9
A Bulls legjobb dobói: Portis 15/3, Valentine 13/9, Markkanen 13/9

Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 127-131

A végén még kapaszkodhatott a Cavs. Ezúttal semmi gond nem volt a clevelandi támadójátékkal, sőt, gyorsan, ponterősen, hatékonyan játszottak a vendégek, akik a harmadik negyedben állva is hagyták ellenfelüket - ebben a játékrészben beesett 7/11 hármasuk és húszpontos előnybe kerültek. Nem volt azonban még vége a meccsnek, feltámadt az Orlando és hiába LeBron James szenzációs estéje (33 pont, 4/7 tripla, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 6 labdaszerzés) és több kulcsfontosságú játéka, 40 másodperccel a vége előtt már csak három egységgel vezetett a Cavs - Thomas itt dobott egy homályt, de Dwyane Wade begyűjtötte és a gyűrűbe küldte a labdát, ez volt a döntő momentum. Összességében bár kis híján egy megnyert meccset adott le Tyronn Lue csapata, van minek örülni, a győzelem mellett Isaiah Thomas 21 perc alatt beszórt 19 pontja mindenképpen biztató, de James, Wade (16 pont, 9 lepattanó) és Love (27 pont, 6/12 tripla) is nagyon eredményes volt, erre építhetnek a folytatásban.

Csak a vereséget tudta szépíteni a Magic. Kiváló egyéni statisztikákat találhatunk hazai oldalon, a 30 pontos Aaron Gordon mellett Elfrid Payton, Evan Fournier és még Mario Hezonja is szép számokkal zárt, de csapatszinten azért voltak gondjaik annak ellenére, hogy végül szorossá tették a vereségüket. A védekezésük és kulcshelyzetben a lepattanózásuk is nagyon rosszul nézett ki, a harmadik negyedben főleg rengeteg hibát követtek el és bár a záró etapban sok mindent kiegyenlítettek, egy újabb engedett támadópattanó okozta a vesztüket - zsinórban negyedszer kaptak ki és már csak a Lakers, illetve a Hawks rendelkezik rosszabb mérleggel náluk. Persze erre a tűzerőre, lendületre és dobóformára lehet építeni a továbbiakban, hiszen nem mindig jön szembe egy ilyen ponterős Cleveland, de most egy hárommeccses idegenbeli túrán kell javítaniuk.

A Magic legjobb dobói: Gordon 30/3, Payton 20/3, Fournier 18/12
A Cavaliers legjobb dobói: James 33/12, Love 27/18, Thomas 19/6

Washington Wizards - Milwaukee Bucks 103-110

Dellavedovát ezért tartják. Óriásit játszott Giannis Antetokounmpo, a Bucks görög klasszisa 34 pontig, 12 lepattanóig és 7 gólpasszig jutott, 17 dobásából 12-t értékesített, ráadásul mellette Eric Bledsoe és Kris Middleton is elérte a húsz egységet, mégis Matthew Dellavedova volt az, aki fordított a dolgok menetén. Az általában "piszkos" játékosként elkönyvelt hátvéd hét és fél perccel a vége előtt a nyakánál fogva állította meg Bradley Bealt és a játékvezetők flagrant 2-vel kiállították, de ezzel mégis elérte azt, ami csapatának kellett: az addig remeklő Beal, valamint John Wall is kiesett a ritmusból, a hátralévő időben 1/9-et dobott mezőnyből ez a páros, a Milwaukee pedig megfordította a derbit. Az utolsó három percben 13 pontot szórt az Antetokounnpo-Bledsoe duó, ők ketten vitték a prímet, így Jason Kidd alakulata nagy idegenbeli győzelemmel javította tovább a back-to-backek második felén immár 5-3-as mérlegét.

Szétesett a Wizards. Már Dellavedova faultja előtt is voltak gondok a Washington támadójátékával, de az eset után abszolút szétcsúsztak Bealék elöl, a mérkőzést egy 12-4-es Bucks-roham zárta le, a fővárosiak pedig a sajtótájékoztatón is csak Dellavedovára panaszkodtak, láthatóan nem tudtak túllépni az egyébként valóban kiállítást érő eseten. Beal ráadásul a fault után még a játékvezetőhöz is hozzáért, ami további következményekkel járhat, így hiába volt kiváló formában Scott Brooks alakulata, most egy nagyon fájdalmas vereséget kell feldolgoznia. 

A Wizards legjobb dobói: Beal 20/3, Gortat 17, Wall 16/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Bledsoe 21/6, Middleton 20/6

Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 116-98

Nem érződött a back-to-back. Ugyan a Minnesota előző este még Bostonban vesztett rangadót, mégis a Thibodeau-legénység tűnt frissebbnek, agresszívebbnek és összességében tükörsima győzelmet aratott a New Orleans ellen. A hazaiak az első perctől fogva kiválóan dolgoztak támadásban, Jimmy Butler mellett ezúttal Karl-Anthony Towns is pályán tudott maradni a New Orleans magasaival szemben és felül is tudott kerekedni, Andrew Wiggins is beszórt húsz pontot és igazából nem lehetett kérdés, hogy melyik a jobb csapat. Már az első negyedben tíz egység felett járt a különbség, a nagyszünetben 21, három játékrészt követően 27 pont volt közte, ugyan a végén kozmetikázott a Pelicans, nem okozott gondot a Minnesotának - zsinórban ötödször tartották soros ellenfelüket száz pont alatt Diengék és továbbra is stabilan negyedikek Nyugaton.

Esélytelen New Orleans. Meglepő módon hozzá sem tudott szólni ehhez a meccshez a vendégcsapat, Anthony Davis magához képest nagyon szenvedett a Dieng-Gibson-Towns sor szorításában, a periméterről pedig gyakorlatilag semmilyen segítség nem érkezett, a Holiday-Moore hátvédpár például 0/10 hármassal zárt. DeMarcus Cousins ugyan hozta szokásos számait (23 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk, 7 eladott labda), de ez nagyon kevésnek bizonyult a határozottan, olajozottan játszó Minnesotával szemben, így harmadszor is kikaptak ebben a párharcban az alapszakasz során.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 21/9, Butler 21/6, Wiggins 20/3
A Pelicans legjobb dobói: Cousins 23/6, Davis 16, Holiday 13

Sacramento Kings - Denver Nuggets 106-98

Összeszedte magát a Kings. Elvesztette a tartását az utóbbi meccseken a Sacramento, zsinórban négy "nem szép" vereség után azonban most ismét harapott és küzdött a társaság - nagyrészt rendben voltak hátul és elöl is voltak kifejezetten jó periódusaik. A negyedik negyed eleji tízpontos előnyük aztán elillant és öt perccel a vége előtt már ott volt a sarkukban a Denver, de itt megmutatta a hazai alakulat, hogy ezúttal van tartása: összeszedték magukat elöl-hátul és egy 10-3-as rohammal eldöntötték a találkozót. A jól játszó fiatalok (Fox, Cauley-Stein és Hield is nagyon hasznos volt) mellett egyébként a záró etapban fellépett Vince Carter is, a veterán tíz pontot szórt ebben a periódusban és hozzátett a sikerhez - a meccs után azt nyilatkozta, hogy türelmet kér a csapatnak, szépen fejlődnek, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Nem volt elég erő a Denverben. A back-to-backet játszó vendégeken érződött a fáradtság, elsősorban a huszonöt eladott labda árulkodott erről, az ebből kapott negyven pont nem férhetett bele, így végül vereséget szenvedtek - dobásban sem váltották meg a világot, de főleg ezek a fájó hibák okozták a vesztüket. A kulcsemberek közül senki nem tudott igazán felpörögni, elmaradtak az extrák és bár a negyedik negyedben még egyszer felkapaszkodtak, nem volt már erejük fordítani - sőt, egyáltalán nem vezettek a mérkőzés során, így utazhatnak tovább a Golden State-hez.

A Kings legjobb dobói: Fox 18, Cauley-Stein 17, Hield 14/12
A Nuggets legjobb dobói: Lyles 19/6, Murray 18/9, Harris 17/9, Barton 17/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus