Love bombaformában, a Wolves az MSG-t is bevette

Hat mérkőzést játszottak ma az NBA alapszakaszában. A legnagyobb érdeklődéssel figyelt találkozó Russell Westbrook visszatérése miatt a Thunder-Suns összecsapás volt - az Oklahoma egyese nem okozott csalódást. A Minnesota egészen kiválóan kezdett New Yorkban, és jól gazdálkodtak a fórral. Jason Kidd bemutatkozott a Nets kispadján, de valószínűleg nem igazán élvezte az "avatást". Brandon Jennings is túl van első meccsén új csapatában, ő viszont kellemes élményekkel gazdagodott Detroitban a Celtics ellen. A bajnok sok esélyt nem hagyott a Wizardsnak. A Lakers pedig majdnem kiengedett egy már megnyert meccset a kezéből, a végén viszont Pau Gasol döntött. Lássuk a részleteket!

A nap legjobb, legérdekesebb videóit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) érhetitek el.

Detroit Pistons - Boston Celtics 87-77

Brandon Jennings bemutatkozott. A Detroit új szerzeményének a bölcsességfogával voltak gondjai, emiatt védőmaszkban kellett pályára lépnie - amit mérkőzés közben levett, mert elmondása szerint zavarta. A debütálás nem sikerült rosszul - 14 pontja és 4 gólpassza mellett volt 4 szerzett labdája is.

A detroiti magastrió. Mint három ikertestvér, úgy teljesített ma Josh Smith, Greg Monroe és Andre Drummond, ők vezették sikerre ma (is) a Pistonst. Mindhárman 7 mezőnykísérletet tudtak értékesíteni, mindhárman 15 pontig jutottak, és mindhárman pocsékul büntetőztek - összesen 3/11-ig jutottak a vonalról. Utóbbi kettő dupla-duplát ért el.

Hullámzó meccs. A hazaiak már az első félidőben kiépítettek egy 10 pontos előnyt, amit azonban egy 13-0-ás futással eltörölt a Boston a negyedik negyed elejére. Újabb nagy futás előbb a Detroitnál, utána a vendégeknél, 79-77 után azonban Brad Stevensék pont nélkül maradtak, így 0-3-mal állnak.

A Pistons legjobb dobói: Smith-Drummond-Monroe 15-15-15.
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 15, Bradley-Crawford 13/3-13/3.

 

Miami Heat - Washington Wizards 103-93

Nincs hármas vereség-sorozat. A bajnok majdnem két éve, 2012 januárja óta nem szenvedett egymás után háromszor vereséget, márpedig az előző két találkozójukat elvesztették - ennek megfelelően álltak ma hozzá, siker is lett az eredménye.

A Big3 még mindig Big3. A siker három letéteményese most is LeBron James (25 pont, 5 gólpassz), Chris Bosh (24 pont, 7 pattanó) és Dwyane Wade (20 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz) voltak - igaz, a csapatjáték is működött a floridaiaknál, hiszen 32 gólpasszt osztottak ki csapatszinten.

Rövid lényegi szakasz. Még másfél perc sem telt el, de már 9-2-re vezetett a Wizards. Ezt az állást egyrészt négy támadás alatt fordította meg a Heat, másrészt a második negyed közepén futottak egy 13-2-es szakaszt, onnan pedig már nem volt visszaút a Washingtonnak, szinte végig két számjegyű különbség volt a két fél között.

A Heat legjobb dobói: James 25/9, Bosh 24/6, Wade 20.
A Wizards legjobb dobói: Beal 19/12, Gortat 15/3, Ariza 13/9, Webster 13/6.

 

Orlando Magic - Brooklyn Nets 107-86

Vérszegény bemutatkozás. A Brooklyn Nets vezetőedzőjének, Jason Kiddnek ki kellett hagynia az első két találkozót, mivel ittasan vezetett és neki is ment egy fának, emiatt a liga eltiltotta. Bemutatkozása vezetőedzőként rosszabbul nem is sikerülhetett volna, 21 pontos zakó lett a vége.

A Magic erőssége lesz a pad? Victor Oladipo ma is kitett magáért - az idei draft 1/2-ese 8/13-as mezőnymutatóval 19 pontig jutott, volt 6 lepattanója, 4 gólpassza, 2 labdaszerzése, így 7 eladott labdája ellenére is kulcsszerepe volt a sikerben. Andrew Nicholsont is ki kell emelni - a kanadai erőcsatár dupla-duplával, 17 ponttal és 11 pattanóval jelentkezett.

Magasemberek különcsatája. A Brooklyn legjobbja messze a 21 pontig, 6 pattanóig és 5 blokkig jutó Brook Lopez volt, a túloldalon Nikola Vucsevics 19 pontig és 12 pattanóig jutott. A két center különmeccset is vívott egymással a második negyed végén - öt és fél percig csak ők szereztek pontot, Lopez 8-at, a montenegrói 10-et.

Kevin Garnett az örökranglista ötödik helyezettje. A Nets erőcsatára 22 és fél percet játszott, ezzel megelőzte játszott percek tekintetében Wilt Chamberlaint - Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, mostani vezetőedzője, Jason Kidd, illetve Elvin Hayes mögött már az ötödik az NBA történetében.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics-Oladipo 19-19, Nicholson 17.
A Nets legjobb dobói: Lopez 21, Pierce 16, Williams 9/3.

 

Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 103-96

Westbrook visszatért! A 2013-as playoff első körében, a Houston elleni párharc során szakadt el a Thunder irányítójának térdszalagja, azonban rekord gyorsasággal épült fel sérüléséből. Westbrook védekezésén, néhány dobásán még látszott a rozsda, de a 21 pont, 14 kiharcolt büntető és a 7 gólpassz alapján (amik között volt egy nagyon látványos is Durantnek) nem volt elsietett a visszatérés. 

Egy irányító itt, egy irányító ott. Goran Dragic-ot ölben kellett levinni, miután csúnya bokasérülést szenvedett. Pedig a szlovénnek kiváló napja volt, és párja, Eric Bledsoe is remekelt (26 pont, 14 gólpassz) – ám utóbbi a végére elfáradt, és 3 perccel a vége előtt az ő rossz dobását kontrázta meg Derek Fisher, amivel a Thunder végleg átvette a kezdeményezést.

Fordulatos meccs volt. 20 alkalommal változott a vezető csapat kiléte, és 13-szor volt egyenlő az állás. Jeff Hornacek, a Suns edzője jól összefoglalta, hogy hol dőlt el a meccs – hiába dobtak be töménytelen hármast, amikor a Thunder alacsonyabb és gyorsabb szerkezetre váltott, azt nem tudták lereagálni időben. 

A Thunder legjobb dobói: Durant 33/6, Westbrook 21, R. Jackson 10.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 26/6, G. Green 21/15, Frye 19/9.

 

New York Knicks - Minnesota Timberwolves 100-109

30 pontosok és dupla-duplázók. Kevin Love és a tripladobást nem hibázó Kevin Martin is elérte a 30 pontos határt a Timberwolvesban, és Love (15 lepattanó) mellett Nikola Pekovic (11 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplázott. Ricky Rubio csak azért nem, mert 10 gólpassza mellé mindössze 8 pontot tudott felmutatni.  A másik oldalon Carmelo Anthony-ról (22 pont, 17 lepattanó) se feledkezzünk meg, aki elég halovány volt támadásban. 

Kegyetlen első negyed. A Wolvesnak minden beesett az első játékrészben, kerek 40 pontig jutottak, és 21 pontos előnyt építettek ki. 

A gyűrű támadása. A Knicks hazai pályán alig 13 alkalommal állhatott a büntetővonalra, ez és a 9/32-es triplamutató jól szemlélteti, mennyire csak a hárompontosokban látták a felzárkózás lehetőségét. Sok elkapkodott támadás és befejezés jellemezte a New Yorkot, a jó kezű Tim Hardaway Jr. például egy 0/7-tel riogatott a tripla mögül – ezt Metta World Peace kifejezetten jó estéje sem tudta ellensúlyozni.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 22/6, World Peace 17/6, Bargnani 14/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 34/6, Martin 30/15, Pekovic 11.

 

Los Angeles Lakers - Atlanta Hawks 105-103

Csere a Lakersnél. Mike D’Antoni eddig bírta Nick Youngot nézni a Lakers kezdőjében. Helyette Xavier Henry kezdett, aki bár sok mindent nem csinált a dobáson kívül, de azt kiválóan: csapata legjobbja lett. 

Senkit nem lehet félvállról venni az NBA-ben. Siralmasan kezdődött a Hawks számára a meccs, félidőben 13 pontos hátrányban voltak, 50%-hoz közelítettek büntetőkísérletekben, egyedül Kyle Korver (6/6 triplából) és Cartier Martin kinti dobásai jelentettek üde színfoltot. Az utolsó negyedre azonban a Lakers kicsit leeresztett, a Korver, Jeff Teague és Paul Millsap vezette vendégcsapat pedig 103-103-nál kiegyenlített. 

A meccs hőse: Pau Gasol. Egyre biztosabb, hogy a spanyol nagyember eddigi jó teljesítménye nem a véletlen műve. Bár a Hawks felzárkózását nem tudta megakadályozni, az utolsó másodpercekben előbb higgadtan a helyére küldött két büntetőt, majd a másik oldalon leblokkolta Korver egyenlítő kísérletét. A nyáron pihenő Gasolt évek óta nem láttuk ilyen összeszedettnek. 

A Lakers legjobb dobói: Henry 18/6, Gasol 16/3, Nash-Young 13/3-13/3.
A Hawks legjobb dobói: Korver 22/18, Millsap-Teague 14-14. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus