Magára talált a Hawks, playoff-üzemmódban a Pacers

123 pontot dobott az Atlanta a Celticsnek - újabb kulcsmeccset hozott a Pacers - nyert a Bulls - nagy hajrával javított a Blazers.

Kilábalt a hosszan tartó hullámvölgyből és remek támadójátékkal aratott győzelmet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában az Atlanta - a gyengén játszó Boston huszonnégy óra alatt másodszor kapott ki. Nem hibázott a Bulls és a Wizards, nagyszerű védekezéssel verte a Milwaukee-t a Pacers, míg a Blazers nagy hajrával vágott vissza a Minnesotának.

Visszajátszás c. videós rovatunk!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 90-102

Megvan a kötelező. A Knicks elleni vereség után nem hibázott még egyszer a Chicago, már az első negyedet megnyerte tíz ponttal és ha nem is kiütéssel, de hozta az elvárt győzelmet Philadelphiában. A Rondo és Wade nélkül felálló gárdában ezúttal is Jimmy Butler volt a vezér, aki tripla-duplával (19 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz) húzta övéit, de villogott Mirotic (22 pont, 6/8 tripla), a Rondo helyén kezdő Grant (15 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz), valamint a padról beszálló Portis-Lauvergne duó is. A meccs nagy részét kontrollálta a Hoiberg-legénység és nem forgott különösebb veszélyben a győzelme, így keleti hetedikként látogat Brooklynba, majd az utolsó két találkozóját otthon vívja meg.

Legyen már vége. Sorozatban ötödször is kikapott a Philly, ezúttal is gyengén játszott a társaság és most már egyértelműen az érződik a csapaton, hogy csak legyen már vége a szezonnak – semmi céljuk, Saric formája is kategóriákat esett vissza. Az újonc Luwawu-Cabarrot azért kapar, az előző négy meccsen húsz pont felett átlagolt, igaz, meccsenként több, mint nyolc hármast emel rá úgy, hogy 30% alatt dobja őket – mindenesetre most szabadon „garázdálkodhat”, még három találkozója van erre.

A 76ers legjobb dobói: Luwawu-Cabarrot 18/3, Anderson 17/6, Stauskas 13/6
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 22/18, Butler 19, Grant 15/3

Orlando Magic – Brooklyn Nets 115-107

Payton és Gordon bizonyít. Frank Vogel szerint nehéz szezonjuk van, de legalább a két fiatal, Elfrid Payton és Aaron Gordon komoly fejlődésen ment át, főleg az utóbbi hónapokban – valóban, a két, 2014-ben kiválasztott játékos kategóriákkal jobban játszik, mint korábban. Ezúttal is ők voltak a vezérek, az irányító 22 ponttal és 11 gólpasszal, a kiscsatár-erőcsatár pedig 21 ponttal, 6 pattanóval és 3 labdaszerzéssel jelentkezett, ráadásul Payton csak a harmadik negyedben nyolc asszisztot jegyzett – ebben az időszakban 15 ponttal múlta felül ellenfelét a hazai alakulat. Ezek a passzok egyébként főleg a húszpontos Jodie Meeksnél kötöttek ki, az itt kiharcolt előnyt pedig már beosztották a végéig, pedig legjobb dobójuk, Evan Fournier kézsérülés miatt pályára sem lépett.

Most nem jött össze. Meglepő győzelmek sorát aratta az elmúlt hetekben a Brooklyn, most a gyenge harmadik negyed miatt ez végül nem sikerült – hiába dobott 32 pontot Jeremy Lin, illetve hiába jutott húszig az újonc Caris LeVert. Érdekesség egyébként, hogy a kispadról ezúttal is érkezett 39 pont és március elseje óta szűk ötvenet átlagol a Nets-cseresor, ami a liga legjobbja (!) – innen hiányzott most Kilpatrick, valamint Booker is. Kenny Atkinson legénysége hétvégén a Bullst fogadja, aztán megy Bostonba és idegenben is meccsel a Chicagóval, így elég halovány esélyei vannak arra, hogy elérje a húsz győzelmet – 19-nél tart jelenleg.

A Magic legjobb dobói: Payton 22/3, Gordon 21, Meeks 20/12
A Nets legjobb dobói: Lin 32/15, LeVert 20/6, Dinwiddie 11/6

Indiana Pacers – Milwaukee Bucks 104-89

Ez egy playoff-csapat. Az utolsó pillanatban lépett a gázra az Indiana, de az elmúlt pár találkozón kategóriákkal jobban játszik az együttes, mint előtte, fejüket leszegve küzdenek Turnerék, kőkeményen védekeznek és hozzák a meccseiket – ezzel a sikerrel ismét nyolcadikak Keleten. Gyakorlatilag végig jobbak voltak egy fokkal, mint a Bucks, védekezésben rendkívül fegyelmezettek maradtak, a második félidőben már Antetokounmpo életét is nagyon meg tudták nehezíteni – tizenöt labdát szereztek összesen, ebből George és Ellis kilencet vállalt. Támadásban nem kellett tőlük extra, a szükséges pontokat hozták a fő fegyverek, uralták a lepattanózást és a záró etapban 19 dobott pont is elég volt a győzelemhez – ezzel mindössze egy meccs a különbség a csapatok között és csupán kettővel előzi az ötödik Atlanta a kilencedik Miamit.

Még bajban lehet a Bucks? A szenzációs március után zsinórban harmadik vereségét szenvedte el Jason Kidd alakulata, elveszítette ötödik helyét, sőt, ha nem tud javulni, még akár a rájátszása is veszélyben lehet – igaz, a Heat sorsolását elnézve ez inkább csak matematikailag lehetséges. Pozíciókat mindenesetre még veszíthetnek, ha nem javulnak fel támadásban, ezúttal egyáltalán nem találtak ellenszert a Pacers játékára, Antetokounmpo mellé senki nem tudott fellépni playmakerként, egyedül az 5/8 triplát beverő Teletovics volt megbízható opció – képtelenek voltak vigyázni a labdára és a lepattanókat tekintve is komoly hátrányban voltak. Következőleg a Sixers ellen kell nyerniük, az a meccs mindenképpen kötelező lesz számukra.

A Pacers legjobb dobói: George 23/6, Teague 15, Young 12
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 25, Teletovics 15/15, Middleton 10/3

New York Knicks – Washington Wizards 103-106

Beal nagyon kellett a végén. Nem védekezett jól a Morris nélkül játszó Washington, de a Wall-Beal páros nagyon élt a túloldalon és vezérletükkel így is végig ők vezettek, a negyedik negyedben is előrébb jártak 12 ponttal. A hajrában azonban elszórakozták ezt az előnyt és utolérte őket a Knicks, ekkor jött Beal két büntetővel, egy kiosztott blokkal, majd 101-101-nél egy clutch triplával az utolsó percben – ugyan Carmelo Anthony még válaszolt két büntetővel, nyolc másodperccel az órán megint Beal harcolt ki faultot és ő sem hibázott a vonalról. Ha végül nem is könnyedén, de hozta a kötelezőt a fővárosi alakulat, amely továbbra is üldözi a Torontót és 1979 után először szeretné elérni az ötven győzelmet – ehhez két meccset kell nyernie a hátralévő háromból.

A lepattanózás adott esélyt. Rose és Porzingis nélkül megint erősen limitált volt a Knicks támadójátéka, ráadásul Carmelo Anthony is csak 7/19-et dobott mezőnyből, nem volt igazi playmaker a csapatban – emiatt sem Lee, sem Hernangomez nem dolgozott hatékonyan, egyedül a korábban Szolnokon játszó Justin Holiday hozott némi tűzerőt. Mégis ott maradtak látótávolságon belül, majd a végén esélyük nyílt a győzelemre is, méghozzá a húsz leszedett támadópattanónak és a kilenc labdaszerzésnek köszönhetően – ahogy mostanában mindig, úgy most is nagyot küzdöttek Ndourék és 21-gyel (!) több dobást vállalhattak el, mint a Washington. A végén ez is kevésnek bizonyult, mert az utolsó kísérletet elrontotta Anthony, így sorozatban hatodszor kaptak ki a Wizardstól.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 23/6, Holiday 16/6, Hernangomez 13
A Wizards legjobb dobói: Beal 25/12, Wall 24/12, Gortat 16

Atlanta Hawks – Boston Celtics 123-116

Fordulópont? Hetek óta erőlködött, szenvedett a Hawks és sorra bukta el a mérkőzéseket, méghozzá rendkívül gyér támadójátékkal, de ezen az estén 123 pontot dobva verték meg a keleti második Bostont – ráadásul a Bucks vereségével visszaszerezték az ötödik helyüket is. Paul Millsap hatása most már nagyon érződött, az erőcsatár 26 ponttal, 12 pattanóval és négy gólpasszal szállt be a kispadról, mellette villogott Hardaway, az újonc Prince pedig 20 ponttal karriercsúcsot szórt – a gárda 16 egységgel vezetett a nagyszünetben, a harmadik negyedben pedig volt ez a különbség 24 is. Kérdés, hogy tudja-e állandósítani ezt a formát Mike Budenholzer csapata, most a Clevelanddel mérkőzik oda-vissza.

Elfogyott a Boston. Egy nappal a Cleveland elleni méretes zakó után ezúttal is pocsékul kezdett a Celtics, az első félidőben 71 pontot kaptak Smarték és a harmadik negyed közepére eldőlt a találkozó – innen még tudtak kozmetikázni az eredményen, de nem volt reális esélyük a győzelemre. Isaiah Thomas 35 pontja dicséretes, de a csapatjáték ezúttal nagyon enervált volt (talán a back-to-back miatt), Al Horfordot pedig minden labdaérintésénél pfújolta az atlantai közönség – még mindig nem tudták neki megbocsátani, hogy elhagyta a csapatot nyáron. A center használhatatlan is volt egyébként, 1/8-as mezőnymutatóval, négy ponttal zárt – következőleg a Charlotte-tal találkozik az együttes, de most már meg kell elégedniük a második hellyel.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 26/3, Hardaway 23/6, Prince 20/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 35/12, Crowder 24/12, Smart 18/15

Portland Trail Blazers – Minnesota Timberwolves 105-98

Crabbe extrája kellett. Megint nem kezdett jól a Portland, képtelenek voltak tartani Townst a hazaiak és úgy tűnt, hogy ismét nem tudják ellensúlyozni Nurkic hiányát - az első negyedet rögtön 14 ponttal veszítették el. Innentől aztán összekapták magukat, a cseresor javított a dolgokon, visszajöttek a meccsbe, a záró etapban pedig a maguk javára fordították a helyzetet: nyolc percig nem kaptak egyetlen mezőnykosarat sem, közben a túloldalon Allen Crabbe őrült pillanatai következtek. A hátvéd 47 másodperc alatt tíz pontot rámolt be három triplával, közte egy 3+1-es játékkal, végül 25 ponttal és 8/10 hármassal zárta az estét - közben maximálisan limitálták Townst és a 25-11-re megnyert utolsó játékrésszel kulcsfontosságú győzelmet arattak. Ezzel a sikerrel másfél meccs az előnyük a Denver előtt és már csak háromszor lépnek pályára, mindháromszor otthon - igaz, a Jazz, a Spurs és a Pelicans érkezik hozzájuk, egyik sem lesz könnyű, főleg Nurkic nélkül.

Leolvadás. A Towns-Wiggins párosra építve kontrollálta az összecsapást a Minnesota, bár az első negyed után nem tudták már növelni előnyüket a vendégek, csak tartani a párpontos fórt - mégis úgy tűnt, hogy ők jöhetnek ki győztesen a találkozóból. Remekül levédekezték Lillardot (7/21 mezőnyből) és McCollum (18 pont 19 mezőnykísérletből) is messze volt a jótól, a festékből 48-34-re nyertek, de a záró etapban jött egy hosszú, a szezon elején még rendszeresen látott rövidzárlat: sorozatban tizenegy dobást rontottak el, jó nyolc percig nem szereztek kosarat, ez idő alatt pedig megfordította a meccset a Blazers. Visszaút már nem volt, így hiába a kezdeti komoly előny, végül vereséget szenvedett a Thibodeau-legénység.

A Trail Blazers legjobb dobói: Crabbe 25/18, Lillard 22/3, McCollum 18/6
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 36/3, Towns 24/3, Rubio 19/3

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus