Már nem a GSW a ligaelső: a Jazz is elkapta Curry-éket!

A Hawks zsinórban 18. sikerével kihasználta a Warriors hibáját, a Bulls kikapott Phoenixben, Davis nélkül is elverte Griffinéket a NOP

Sorozatban második vereségét szenvedte el az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján a Warriors, ma a Utah otthonában bukott Steve Kerr csapata - ezzel és az Atlanta zsinórban 18. győzelmével már Millsapék vezetik a ligát. A Chicago is kikapott, ezúttal Phoenixben, a Pelicans Anthony Davis nélkül is legyőzte a Clipperst, a Cavs könnyedén hozta a kötelezőt - íme a részletek!

A játéknap legszebb, legfontosabb pillanatait állandó videós rovatunkban tekinthetitek meg.

Philadelphia 76ers – Minnesota Timberwolves 103-94

Ficánkoltak a hazaiak elöl. Carter-Williams vezérletével szemmel láthatóan élvezte a mérkőzést a Sixers, rendkívül kiegyensúlyozottan és hatékonyan dolgoztak támadásban. 23 mérkőzés után először lépték túl a száz pontot, a tavalyi Év Újonca tripla-duplázott, de rajta kívül is még négyen jutottak tíz pont fölé – az 50%-os mezőnymutató sem mindennapi náluk. Ki kell még emelnünk Nerlens Noelt, az újonc center 14 pontja (7/8 mezőnyből) és 6 lepattanója mellett remekelt védekezésben, 4 szerzett labdát és 6 blokkot (karriercsúcs) írtak fel statlapjára.

Egy jó félidő kevés volt. Rubio mellett Mo Williams sem léphetett pályára a vendégeknél, LaVine pedig nem igazán tudta mozgatni csapatát – legalábbis a második félidőben. A nagyszünetig minden rendben volt a Minny-nél, Wiggins, Pekovics, Martin, Dieng és a Philadelphiában hét szezont lehúzó Young is hozta a pontokat, aztán a fordulás után elfogytak a könnyű dobások – mindössze 35 egységet tudtak szerezni a második huszonnégy percben.

A 76ers legjobb dobói: Mbah a Moute 18/3, Carter-Williams 17, Noel 14, Covington 14/12
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 19/6, Pekovics 18, Wiggins 15

Atlanta Hawks – Portland Trail Blazers 105-99

Az utolsó negyed döntött. Végig szoros volt a találkozó, Aldridge-re építve szerezte pontjait a Portland, a védekezésük pedig jól működött – a Millsap-Teague páros dobásait próbálták minél jobban megnehezíteni. Ez jól is nézett ki egészen a záró etapig, ahol már alig akartak rontani és 36 pontot rámoltak be Horfordék. Meg kell említeni, hogy Carroll nem léphetett pályára, cseréje, Sefolosha pedig két perc után megsérült – így Kent Bazemore játszott majdnem negyven percet rendkívül hasznosan. Kulcspillanatban megint elöl-hátul bekeményített az Atlanta, ezzel győzelmi sorozatuk 18-nál jár, 2015-ben pedig továbbra is veretlenek.

Aldridge nagy estéje kevés volt. Az erőcsatár ihletett formában játszik, mióta bejelentette, hogy mégsem műtteti meg magát – ma 37 ponttal (15/24 mezőnyből, 2/3 tripla) és 11 lepattanóval húzta csapatát. Gyakorlatilag egymaga intézte el, hogy három negyeden át meccsben legyen a Portland, majd egymaga tartotta közel a vendégeket a hajrában – az All-Star gáláról lemaradó Lillard csak 6/20-as mezőnymutatót szenvedett össze és Matthews is csak 4/13-mal tüzelt. Így is közel álltak a sikerhez, de az utolsó percekben főleg védekezésben szétcsúsztak, Millsapék pedig átrohantak rajtuk, így zsinórban ötödik idegenbeli meccsüket is elveszítették.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 21/6, Horford 17/3, Korver 16/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 37/6, Matthews 16/9, Lillard 13/9

Boston Celtics – Houston Rockets 87-93

Motiejunas volt a mérleg nyelve. Nagyszünetben már 18 ponttal vezetett a Houston, amit nagyban köszönhettek az erőcsatárnak, aki egymaga 16 egységig jutott ebben az időszakban. A harmadik negyedben egészen vállalhatatlan volt, amit a pályán művelt Harden és a Rockets, a dobóhátvéd botrányos, 4/21-es mezőnymutatót erőlködött ki magából a meccs végére, folyamatosan egy-egyezett és rontott – miután teljesen megölte csapata játékát, a harmadik negyedben 4/20-at dobott a Rockets mezőnyből. Aztán az utolsó tizenkét percben jött megint Motiejunas, berámolt tíz pontot, így 26 egységével (11/19 mezőnyből, 12 lepattanó) karriercsúcsot ért el és győzelemre vezette gyengélkedő csapatát.

Nem volt elég a feltámadás. Az első félidőben kabaréba illő védekezéseket láthattunk a Bostontól, Sullingerék érthetetlen módon hagyták üresen a vendégeket, akik köszönték szépen a lehetőséget. A nagyszünet után aztán változott a kép, most a Celtics használta ki Harden hibáit (Marcus Smart nagy munkát végzett rajta) és ledolgozták a hátrányukat – a végjátékban azonban már nem tudtak mit kezdeni a magukra találó vendégekkel, ismét nagyon hiányzott egy vezér az utolsó percekben.

A Celtics legjobb dobói: Bass 17, Thornton 17/12, Prince 13/3
A Rockets legjobb dobói: Motiejunas 26/9, Smith 15/3, Harden 14/6

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 122-127 – h. u.

Majdnem megcsinálta a Brooklyn. Remekül kezdett a Raptors és gyakorlatilag a teljes mérkőzésen ők vezettek – egészen a negyedik negyed végéig. A padról 35 ponttal (15/28 mezőnyből, 12 pattanó, 3 blokk) beszálló Brook Lopez és a szintén 35-öt szóró Jarrett Jack (8 pattanó, 13 gólpassz) vezérletével egy óriási futást rendezett a Nets és az utolsó pillanatokban átvették a vezetést. Amir Johnson egyenlített, Lopez kimaradt tempója utána jöhetett a hosszabbítás – itt pedig a kulcsfontosságú dobásokat elrontották a hazaiak az utolsó percben, a Toronto büntetőkkel kicsikarta a győzelmet.

Nagyon kellett Amir Johnson. Kyle Lowry-nak nem ment a dobás ma (4/17-tel zárt) és bár a DeRozan-Williams páros megállíthatatlannak bizonyult (51 pont, 20 büntető), nagy szükség volt még egy emberre, aki tudja tartani a lépést Lopezékkel. Az erőcsatár végül 24 pontig jutott 10/11-es mezőnymutatóval és az utolsó percekben jó pár nagy játékkal mindkét oldalon. Ha ehhez a hatékonysághoz hozzátesszük, hogy Valanciunas is 7/7-tel dobott, látható, hogy a festékben nem létezett a Nets védekezése – főleg úgy, hogy Williamsék is betörésekből szerezték pontjaikat.

A Nets legjobb dobói: Jack 35/3, Lopez 35, J. Johnson 17/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26, Williams 25/9, A. Johnson 24

Cleveland Cavaliers – Sacramento Kings 101-90

Könnyen jött a kilencedik. A Sacramento védekezése nem okozott nehézséget a Cleveland számára még úgy sem, hogy James kicsit óvatosabban játszott, elmondása szerint nem 100%-os a csuklója. Nem finomkodott viszont Kevin Love, aki az első negyedben berámolt 16 egységet, végül 23-mal zárt – mellé Irving is hatékonyan dolgozott és azért LeBron is eljutott 19 pontig. Ugyan rajtuk kívül csak JR Smith jutott tíz fölé, nem is kellett más, 21 pontos előnnyel fordulhattak az utolsó negyedre és megerőltetés nélkül szerezték meg sorozatban kilencedik győzelmüket.

Se elöl, se hátul nem volt partiban a Kings. Amellett, hogy képtelenek voltak megállítani a Clevelandet az utolsó, érdektelen negyedet leszámítva, támadásban is komoly gondjaik voltak – az All-Star keretbe végül bekerülő Cousins csupán 5/17-et dobott mezőnyből, bár büntetőkkel igyekezett ezt kompenzálni. A vendégek végül csupán 35,7%-kal tüzeltek, mindössze 15 gólpasszt osztottak szét és végig asszisztáltak a Cavs győzelméhez – ezzel zsinórban nyolcadik vereségüket szenvedték el.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 23/6, Irving 21/9, James 19/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 21, Gay 20, Casspi 15

New Orleans Pelicans – Los Angeles Clippers 108-103

Davis hiánya sem akadály. A Pelicans All-Starja kisebb sérülés miatt pihent, de ez nem okozott gondot a hazai csapatnak: szoros első félidő után állva hagyták ellenfelüket a harmadik negyedben. A Davis helyén kezdő tüzér, Ryan Anderson 14 pontot szórt be ebben a játékrészben (végül 24-ig és 5 tripláig jutott), mellette a szintén extra dobóformát kifogó Gordon (28 pont, 7 gólpassz) villogott – no meg Tyreke Evans, aki újabb dupla-duplával (11 pont, 12 gólpassz) feledtette a korábbi All-Star irányítót, Jrue Holiday-t. A padról is jöttek az extrák (Ajinca 17 pont, 9 pattanó és 3 blokk, illetve Fredette 7 pontja hibátlan dobásokkal), így a Pelicans simán vissza tudta verni a Clippers minden próbálkozását. 

Chris Paul egyedül kevés volt. Alaposan belealudt a meccsbe a zsinórban hatot nyerő Clippers, a nagyszünetre minimális előnnyel vonuló vendégeken fordulás után átgázolt a New Orleans. A negyedik negyedben már 95-82-re is vezettek a hazaiak, ekkor azonban futott egy 12-0-t a LAC, amiből az irányítójuk 10 pontot vállalt. A vezetést azonban már nem tudták átvenni, mert a Pelicansből mindig akadt valaki, aki be tudott találni. A hazaiak tudták inkább ráerőltetni az akaratukat a vendégekre, a kintről remekül dobó Ryan Andersonnal mindig menniük kellett Blake Griffinéknek, ami megborította a csapatvédekezést – ennek is köszönhető, hogy 13 triplát értékesítettek, 50 százalék feletti hatékonysággal. 

A Pelicans legjobb dobói: Gordon 28/15, Anderson 24/15, Ajinca 17.
A Clippers legjobb dobói: Paul 24/9, Griffin 19, Crawford 15/3.

Miami Heat – Dallas Mavericks 72-93

Tündérmeséből rémálom. A nagyszünetben 45-33-ra vezetett a palánkok alatt iszonyatos munkát végző, az első 8 percben 14 pattanóba belekapaszkodó Hassan Whiteside-nak köszönhetően (16 pont, 24 lepattanó) a Miami, amelyben a fiatal James Ennis is remekelt (15 pont 50 százalékos pontossággal). A harmadik játékrész vége felé is 60-51-re vezettek – itt azonban nagyon ritkán látható méretű összeomlást produkált a Wade-et nélkülöző csapat. Miután Whiteside leült pihenni, a magára találó Dallas egy 37-2-es (!) futást mutatott be – az extrát hozó Heat-magasember csak annyit tudott kinyögni a meccs végén: elmondhatatlan érzés volt.

Villanueva a hős. Az említett feltámadásból a sokszor leírt magasember 14 ponttal vette ki a részét (végül kerek 20-ig jutott), így végül a Dallas azt is elbírta, hogy Chandler Parsons betegség miatt kihagyta a derbit, Nowitzki pedig 4/16-ot teljesített mezőnyből. A Mavs úgy is gond nélkül győzött, hogy mindössze 41.5 százalékkal dobott mezőnyből - Rick Carlisle edzőként megszerzett 600. alapszakasz-győzelme igazán emlékezetesre sikeredett. 

A Heat legjobb dobói: Whiteside 16, Ennis 15/9, Bosh 12/3.
A Mavericks legjobb dobói: Villanueva 20/18, Ellis, Nowitzki 12/3-12/3.

Utah Jazz – Golden State Warriors 110-100

Palánk alatti erő. A meccs elejétől kezdve nagyon szigorúan védekezett a Jazz, a vendégek palánk közelében játszó kosarasai gyakorlatilag mozdulni sem tudtak. A Warriors kezdő frontcourt-je (Barnes, Green, Bogut) összesen 15 pontot és 10 pattanót hozott össze – miközben a túloldalon sorjáztak a remek teljesítmények. Hayward nagy dupla-duplát (26 pont, 15 pattanó) szállított, a padról beszálló Rudy Gobert egy kisebbet (10 pont, 10 pattanó) – viszont utóbbi közel 220 centis magasságával bástya volt a védelemben. Ha mellé vesszük a két erőcsatár, Favors és Booker közösen betermelt 32 pontját és az 55-41-es lepattanóarányt, nagyjából választ is kaptunk arra, miért kapott ki az ex-listavezető.

Lecsupaszították a GSW-t. Stephen Curry mindent megtett, 32 pontot szórt és kiosztott 6 gólpasszt – társa azonban nem akadt ma. Thompson nem dobott rosszul, de alig hagytak neki helyet a vállalkozásra (5/10), a magasemberek vesszőfutását már említettük. Ráadásul a kispadról is egyedül a veterán brazil villámember, Leandro Barbosa dicsérhető, de egy fecske ezúttal (sem) csinált nyarat.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 26/3, Booker 17/6, Burke 15/9, Favors 15.
A Warriors legjobb dobói: Curry 32/15, Barbosa 15/9, Thompson 12.

Phoenix Suns – Chicago Bulls 99-93

A végére teljesen elfogyott az erő. A Chicago 24 órával korábban a Lakers ellen játszott dupla hosszabbításos meccset (ráadásul kikaptak), a gárda hajnali háromkor érkezett meg Phoenixbe, és Jimmy Butler is kisebb térdsérülést szedett össze. Első hét büntetőjüket kihagyták a vendégek, a nagyszünetben 13 ponttal tartott előrébb a Suns. A Bulls (és különösen a Rose-Butler-Brooks hátvédtrió) azonban valahonnan erőt merített a nagyszünetben, és a harmadik negyedben emeltek egyet a fordulatszámon – egyetlen pontocskára csökkentve a hátrányt. A negyedik negyedre azonban kissé elfogytak a hátvédek lábai, így végül fordítaniuk már nem sikerült, de minden dicséretet megérdemelnek.

Visszavágott rotációval győzött a Suns. Csak 9 játékost foglalkoztatott Jeff Hornacek, de mindenki kapott bőven perceket – ez végül jó döntésnek bizonyult, mert a végjátékban igencsak szükség volt a forró kezekre. A Dragic-Bledsoe duó 44 pontot szórt be, a két Morris-testvér pedig 12-12 pontot dobott. Az utolsó percben még meleg volt a pite, Brooks ziccere után 95-93 volt az állás – ekkor azonban Bledsoe beszórt duplát, Jimmy Butler pedig hibázott, így otthon lejátszott 8 meccses sorozatát 6-2-vel abszolválta a Phoenix.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/6, Dragic 21/3, Marc. Morris 12/6, Mark. Morris 12.
A Bulls legjobb dobói: Rose 23, Butler 22/3, Brooks 21/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus