Marc Gasol visszatért - a Grizzlies legyőzte a Thundert

A Charlotte Bobcats megállította a Knicks menetelését, és legjobb védője visszatérésének is örülhetett, a Pacers védő- és támadóoldalon is megmutatta a Kingsnek, hogy mennyire vannak a liga elitjétől. Marc Gasol hamarabb tért vissza a vártnál, ennek örömére a Grizzlies régi önmagát idézve védekezte le a Thundert és kapaszkodik felfelé, míg a nap utolsó meccsén a Cavaliers túlélte a Lakers pontzuhatagát, és fontos győzelmet aratott. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats - New York Knicks 108-98

A back-to-back nem ízlett a Knicksnek. Tegnap hosszabbításos meccsen győzték le otthon a Sunst, ám ez túl sokat vett ki a New Yorkból – elsősorban védőoldalon. A center Al Jefferson (35 pont, 14/20 mezőnyből, 8 pattanó) annak ellenére lubickolt, hogy a Knicks kezdőötösébe visszatért a korábbi Év Védője, Tyson Chandler (bár még csak 16 percet bírt játszani) és Amar’e Stoudemire is jó napot fogott ki (17 pont, 6/10 mezőnyből, 5/5 büntetőből). A kezdőhátvédek, Raymond Felton (13 pont, 3 gólpassz) és a remek védőjátékos Iman Shumpert (5 pont, 3 gólpassz) is faultgondokkal küszködtek, Felton ki is pontozódott a Gerald Henderson-Kemba Walker Bobcats-duóval folytatott küzdelemben. 

Háromszemélyes csapat. A fentebb említett három Charlotte-játékos szállította a sikert – rá is fért a csapatra, mert utolsó kilenc meccsükből nyolcat elvesztettek. Walker 25 pontot, 7 lepattanót és 5 gólpasszt szorgoskodott össze, míg Gerald Henderson 17 pontja azt jelentette, hogy utóbbi 30 meccséből 29. alkalommal ért el legalább 10 pontot. 

Michael Kidd-Gilchrist csendes visszatérése. Több, mint egy hónapot kellett kihagynia kartörés miatt a Bobcats kiscsatárának – a csapat fentebb említett mélyrepülése szorosan összefügg az ő hiányával. Ma 30 perc alatt 8 pont, 7 pattanó, 2-2 gólpassz és labdaszerzés került a neve mellé, de az ő hatékonysága máshol tetten érhető: ma például Carmelo Anthony számaiban. A Knicks sztárja 20 pontját 9/22-es mezőnymutatóval szerezte, mind a 4 triplakísérletét kihagyta, és mindössze 6 lepattanóra, illetve 3 gólpasszra tellett tőle. 

Újrakezdték a cirkuszt? JR Smithnek nincs egészségügyi problémája, ám ennek ellenére a 13 nevezhető játékos közül egyedül ő nem került ma parkettre – pedig a Knicksnek szüksége lett volna rá. Mike Woodson vezetőedző rövid és tömör volt az újságírói kérdésekre: nem volt hajlandó kommentálni az esetet. 

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 35, Walker 25/6, Henderson 17/3.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 20, Stoudemire 17, Felton 13/3.

Indiana Pacers - Sacramento Kings 116-92

Más szint támadásban. Az elmúlt két mérkőzésén a Kings 83, illetve 80 ponton tartotta a Magic és a Cavaliers gárdáját, úgy tűnt, hogy lassan tényleg elkezdenek védekezni is Sacramentóban. Ma viszont szembejött a gyorsvonat a ligaelső Pacers képében, akik megmutatták a Kingsnek, hogy hosszú még az út ahhoz, hogy az a védekezés komolyabb csapatok ellen is érjen valamit. Az Indiana már az első félidőben 59 pontot pakolt fel a táblára, és a másodikban sem nagyon lassítottak. Paul George (31 pont 10/18-as mezőnnyel) ráfeküdt a dobásokra, de társai is remekeltek: összesítésben 54.9 százalékkal termelt a Pacers. 

Más szint védekezésben. A Kings azt elmondhatta Rudy Gay érkezése óta, hogy a támadójátékuk fergeteges – nos ez ma nem volt így. Bár DeMarcus Cousins 31 pontja és 13 lepattanója extra, a már nagy hármasnak kikiáltott trió másik két tagja, Rudy Gay (12 pont, 2 gólpassz, 3 labdaszerzés, lepattanó nélkül) és Isaiah Thomas (7 pont, 1 gólpassz) nagyon halovány volt. A padról igyekeztek pótolni a kieső pontokat a cserehátvédek, de mindez reménytelenül kevés volt a Pacers ellen. A csapatszinten kiosztott 13 gólpassz árulkodó: nagyon akadozott a vendégek támadójátéka. 

Megvan a keleti szakvezető. Ezzel a sikerrel biztossá vált, hogy Frank Vogel vezetheti csatába a keleti válogatottat a februári All-Star Gálán – ő negyedik Pacers-edző (a korábbiak: Larry Bird, Isiah Thomas és Rick Carlisle), aki ezt megteheti. Ez volt egyébként a Pacers zsinórban nyolcadik hazai sikere, összességében 19-1-gyel állnak Indianapolisban. 

Paul George túljutott a rossz szérián? Az elmúlt hét meccsen a hazaiak klasszisa mindössze 34.7 százalékkal dobott mezőnyből, és 20.9-del a triplavonal mögül. Ma mindkét adata 50 százalék feletti volt. 

A Pacers legjobb dobói: George 31/12, West 16, Stephenson 13.
A Kings legjobb dobói: Cousins 31, Gay 12, Fredette 9/3, Williams 9.

Memphis Grizzlies - Oklahoma City Thunder 90-87

Marc Gasol újra aktív – vissza a rendes kerékvágásba? November 22-e óta először lépett pályára a 2012-13-as év legjobb védőjének választott center, aki térdszalaghúzódása miatt hiányzott. Bár Tony Allen még nem bevethető, a Grizzlies mintegy varázsütésre máris kiválóan védekezett a Thunder ellen. Ellenfelük mindössze 40.7 százalékkal dobott mezőnyből, és nagyon gyengén, 24 százalékkal a triplavonal mögül. 

Courtney Lee, az új nyerőember? A Bostontól megszerzett hátvéd úgy játszik Memphisben, mintha évek óta ide tartozna - 24 ponttal a gárda legeredményesebbje volt, 9/15-tel dobott, és védekezésben is jól mozgott. Ráadásul az utolsó pillanatokban az ő két jó büntetője kellett a győzelemhez - amely egyébként már sorozatban a harmadik volt a Grizzlies számára, és már csak három mérkőzésnyi távolságban vannak a playoff-helyektől. 

Kevin Durant nem tudta betartani ígéretét. Tegnap azt nyilatkozta a Thunder húzóembere, hogy jobban meg kell találnia a társakat, és kevesebb pontot kell dobnia - ma egyik sem jött össze. A Grizzlies tulajdonképpen feladta az őrzését, így kénytelen volt tüzelni. Mindez nem ment rosszul neki (37 pont, 15/28 mezőnyből), azonban csak 4 gólpasszt adott. A csapat összesen 12-ig jutott, e mellé társult 19 eladott labda, nem csoda, hogy alig 87 pontig jutottak, a hazaiak ugyanis amit odaadtak Durantnek, elvették a többiektől: Serge Ibaka nagyemberhez képest rosszul dobott (5/13), Reggie Jacksont pedig 7 eladott labdába kergették bele.

A Grizzlies legjobb dobói: Lee 24/6, Randolph 23, Conley 19/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant 37, Jackson 17/9, Ibaka 11/3.

Los Angeles Lakers - Cleveland Cavaliers 118-120

40 pontos javulás 48 óra alatt. Két napja története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el Sacramentóban a Cavaliers, 124-80-ra győzte le őket a Kings - de gyorsan javítottak. A Cavaliers kisembereinek nem ízlett a rohanós játék, Kyrie Irving (13 pont, 4 gólpassz) faultgondokkal küzdött, Dion Waiters (17) és CJ Miles (5) is jóval gyengébben támadta a gyűrűt a megszokottnál, szerencséjükre az új ember Luol Deng extrát játszott (27 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), mind az 5 triplakísérletét pontokra váltotta, és a Tristan Thomspon-Anderson Varejao palánk alatti duó is igyekezett: 33 pontot és 33 lepattanót tettek a közösbe. Amikor nagyon kellett, akkor azért Waiters megemberelte magát - az utolsó negyedben 13 pontot szórt be. 

Idegbajos végjáték. A Cavs végig jobban állt a negyedik negyed utolsó perceiben, de igencsak kellett izgulniuk. Előbb Deng faultolta tripladobás közben Nick Youngot, aki mindhárom büntetőt bedobta, és 118-116-ra ment csak a Cleveland. Ezután Thompson csak egy büntetőt dobott be, azonban ezt követően Young újabb triplakísérletét leblokkolta, majd megint csak egy szabaddobást küldött a helyére - de a négypontos hátrány már túl sok volt, Young újabb triplája célt tévesztett, Gasol pöcije pedig már nem számított. 

Előttem az utódom. Bár Andrew Bynum már nem látogathatott el egykori sikerei színhelyére, mivel pár napja elcserélték Luol Dengért, Mike Brown vezetőedző (és a kevés szerepet kapó Earl Clark) viszont szembenézhetett egykori csapatával, amelytől 14 hónapja küldték el, majd rövid átmeneti időszak után Mike D'Antoni vette át a karmesteri pálcát. 

Szép játék, vereség. A továbbra is nagyon foghíjas Lakers szokás szerint mindent a támadójátékra tett fel, és nem is ment rosszul, hiszen 118 pontjukat 52 százalék feletti hatékonysággal szerezték, és jó néhány extra teljesítmény érkezett hazai oldalon. Kendall Marshall 16 gólpasszt osztott ki (összesen 35 assziszt jött össze a Lakersnél!), Nick Young 28 pontot és 6 gólpasszt, Jodie Meeks 26 pontot és közte hat hármast, Pau Gasol pedig 20 egységet tett a közösbe jó dobásokkal (9/13). Viszont a védekezésre megint nem maradt akarat, a Cavs gyakorlatilag akkor ért el pontot, amikor csak akart. A Lakers sorozatban ötödik zakójával már csak egyetlen győzelemmel számlál többet, mint a nyugati sereghajtó Kings-Jazz duó....

A Lakers legjobb dobói: Young 28/12, Meeks 26/18, Gasol 20.
A Cavaliers legjobb dobói: Deng 27/15, Varejao 18, Waiters 17/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus