McCollum és Walker is klubrekordot döntött, nagyot harcolt a Cavs

Egy negyed alatt 28, három negyed alatt 50 pont McCollumtól - kilenc triplát szórt Walker - legyűrte a Miamit a Cleveland. 

Pocsék támadójátékkal, de kőkemény védekezéssel, nagyot brusztolva nyerte meg a játéknap rangadóját a Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LeBron Jamesék 91-89-re gyűrték le a Miamit. Több franchise-rekord is megdőlt hajnalban, CJ McCollum, Kemba Walker és az Orlando Magic is gondoskodott erről, a Celtics harminc ponttal ütötte ki a New Yorkot Kyrie Irving nélkül, a Phoenix hátvédje viszont bokatörést szenvedett. 

Visszajátszás: szörnyű sérülés Phoenixben

Indiana Pacers - Memphis Grizzlies 105-101

Az utolsó másodpercig harcolt a Memphis. Végig kiélezetten alakult a találkozó, az első negyedet még négy ponttal megnyerték a vendégek, a nagyszünetig összesen kilenc alkalommal változott a vezető kiléte és bár a fordulás után kisebb fölénybe került az Indiana, a Grizzlies nem adta fel és visszatáncolt. 100-95 után még megrázták magukat Gasolék és Wayne Selden két triplájával fordítani tudtak az utolsó két percbe lépve, ezzel azonban ellőtték utolsó puskaporukat: elrontottak két dobást, a túloldalon Myles Turner elsüllyesztett két büntetőt, majd Gasol hibázott és bár Selden összeszedte a támadópattanót, az utolsó másodpercben eleresztett kettese lejött a gyűrűről. Ezt követően mondjuk elég hevesen reklamált faultot a játékvezetőknél, sőt, J.B. Bickerstaff is csatlakozott hozzá a pályán, de ennek csak annyi lett az eredménye, hogy Seldent kiállították...

Robog előre a Pacers. Sorozatban harmadik győzelmét könyvelhette el az Indiana, az utóbbi tíz meccsből hetet, 14 találkozóból pedig tízet nyert meg, ennek köszönhetően már ott liheg a keleti negyedik Miami nyakában, a győzelmek számát tekintve utol is érte ellenfelét. Ezúttal 50% feletti mezőnymutatóval és összességében sokoldalú támadójátékkal sikerült győznie az együttesnek, belefért Victor Oladipo haloványabb estéje is, mert Bogdanovic és Turner is remekelt, ráadásul összesen heten érték el a tízpontos határt, mindig volt kihez nyúlni. Rendkívül kiélezett lett a vége, de Turner keze nem remegett meg clutch helyzetben a büntetővonalon, így behúzták a derbit Collisonék - most a Hornetshez látogatnak szombat hajnalbaan. 

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 21/9, Collison 16/6, Turner 15/3
A Grizzlies legjobb dobói: Selden 24/18, Gasol 23/9, Harrison 13

Orlando Magic - Los Angeles Lakers 127-105

A harmadik negyed döntött. Az első félidőben is inkább a Magic volt fölényben, de mindkét oldalon potyogtak a kosarak és csak hét pont volt közte a nagyszünetben, egyáltalán nem dőlt el semmi - a fordulás után azonban szintet léptek a hazaiak. Csak a harmadik negyedben bebombáztak kilenc darab triplát (franchise-rekord) és 43 pontot, valósággal szétlőtték a Lakers védekezését Speights vezetésével és ez az ihletett dobóforma döntőnek bizonyult - a húszpontos előny birtokában kényelmesen lehozhatta a záró etapot a társaság, a vendégek kezdőjátékosai pedig hamar mehettek is a kispadra. A különbség később karcolta már a harminc egységet is, az Orlando kiütéses győzelme pedig némileg azért meglepő, hiszen egyrészt back-to-backet játszott a gárda, másrészt nem volt bevethető Aaron Gordon, aki nélkül eddig 1-9-re álltak a szezon során.

Ez komoly pofon. A védekezéséről híres Los Angeles nagy verésbe szaladt bele ezúttal úgy, hogy különösebb esélye nem is volt a győzelemre, az első félidőben is hátrányban volt már - Kyle Kuzma szerint a liga legrosszabb mérlegével bíró csapatától így kikapni óriási probléma, bár azért a Magicet is megdicsérte. Valóban nem volt tartásuk, nem működött a védekezés, támadásban pedig ezúttal is nagyon szenvedtek a távoli dobásokkal (4/20), amit nem lehetett mivel ellensúlyozni, így egy méretes vereség után utaznak tovább Brooklynba, az idegenbeli túra negyedik állomására. 

A Magic legjobb dobói: Speights 21/9, Fournier 19/15, Payton 15
A Lakers legjobb dobói: Randle 20, Clarkson 20/6, Ingram 13

Atlanta Hawks - Charlotte Hornets 110-123

Kemba Walker ihletett napja. A Hornets irányítójára ezen az estén nem volt ellenszer, bármit védekezett ellene az Atlanta, ő könyörtelenül átdobta azt: végül 38 pontot szórt és bevert 9/13 (!) triplát, amellyel karriercsúcsot és franchise-rekordot döntött. Az ő elképesztő teljesítményének köszönhetően végig kisebb-nagyobb fölényben is voltak a vendégek, mellette egy szolid dupla-duplát szállított Dwight Howard (20 pont, 12 lepattanó), tripla-duplázott Nic Batum (10 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) és az említett trión felül még négyen érték el a tízpontos határt, nagyon működött a Charlotte támadójátéka. Az X-faktor persze Walker és a triplaeső volt, így fontos győzelmet aratott a társaság idegenben és próbálja életben tartani playoff-reményeit - jelenleg semmi nincs veszve, négy meccsre van a gárda a keleti nyolcadik helytől.

Csak megszorítani tudta ellenfelét az Atlanta. Védekezésben képtelenek voltak érdemi munkát végezni a hazaiak, már az első félidőben volt tizenöt pont a hátrányuk, majd ugyan innen még egyszer felkapaszkodtak, de Walker dobófesztiválja végleg elvette az esélyüket és a kedvüket is a harmadik negyedben. Hiába szórt 25 pontot Kent Bazemore, hiába kezdett 4/4 triplával Marco Belinelli, ezúttal nem tudták tartani a vendégcsapat tempóját, Dennis Schröder ráadásul egy kisebb vállsérülést szenvedett az első félidőben, amivel ugyan pályán maradt, de eléggé zavarta a folytatásban - a vereséggel ismét ők a ligautolsók, szombat hajnalban Bostonban folytatják a szezont.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 25/9, Belinelli 22/12, Schröder 13
A Hornets legjobb dobói: Walker 38/27, Howard 20, Graham 14/3

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 116-108

Összeállt a Nets. Sorozatban négy vereség után most kiválóan játszott a Brooklyn, Spencer Dinwiddie abszolút vezérként dolgozott (27 pont, 13/15 büntető, 4 gólpassz), térdműtétje óta most először volt igazán jó D'Angelo Russell (22 pont, 8/15 mezőnyből), összesen öten dobtak legalább 14 pontot és hatékonyan is céloztak - mezőnyből 50%-kal, kintről 40%-kal, a büntetővonalról pedig 89%-kal értékesítették a kísérleteiket. Ennek köszönhetően simán tartották a Philly tempóját, majd a negyedik negyed elején futottak egy 11-0-s rohamot, amivel eldöntötték a találkozót - az itt kiépített előnyt már nem rontották el, végig meg tudták tartani és szép győzelmet arattak. Ez pedig nem csak a csapatnak, de Jahlil Okafornak is sokat jelentett, aki kegyvesztett lett a Sixersnél és a szezon közben cserélték el Brooklynba, most pedig nyolc pontot és egy blokkot jegyzett korábbi csapata ellen.

Megint gödörben a Philly? Elég hullámzó szezont fut a Sixers és úgy fest, hogy most megint lefelé halad a társaság: egy szép szériával felkapaszkodott a playoff-csapatok közé, azóta viszont már sorozatban harmadszor kapott ki és ismét csak 50%-on áll. Hiába villogtak a vezérek (Joel Embiid és Ben Simmons is húsz pont fölé jutott, sőt, ezt a határt a visszatérő JJ Redick is elérte), védekezésben és fegyelmezettségben nem hozták, amit kellett volna és Brett Brown szerint egyelőre ők ennyire képesek - túl fiatalok ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek, képesek megverni bárkit, de ki is tudnak kapni akárkitől. Szombat hajnalban a Miamit fogadják, ott már meg kellene törniük a szériát...

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 27/6, Russell 22/6, Allen 16
A 76ers legjobb dobói: Embiid 29/3, Simmons 24, Redick 20/9

Cleveland Cavaliers - Miami Heat 91-89

Kiizzadta a győzelmet a Cavs. Nagyon fontos volt ez a meccs a Cleveland számára, hiszen egy back-to-back második felén, Kevin Love kéztörése után egy nappal fogadta a jelenlegi legnagyobb riválisát, de végül megoldotta a feladatot a társaság. Finoman szólva sem a támadójátékról szólt az összecsapás, mindkét gárda pocsékul dobott, a Cavsnek pedig végül 35%-os mezőnymutató, 23,1%-os triplázás és kilenc elrontott büntető is elég volt a sikerhez - Thompson, Rose és Green bedobott kosár nélkül, Thomas 2/15 jó dobással zárt, de most ez is belefért. A végjáték izgalmasan alakult, szűk másfél perccel a vége előtt Crowder triplájával került hárompontos előnybe a Cavs és ezt meg tudta őrizni, a végén Korver kihagyott büntetője után ugyan volt még egy lövése a Heatnek, de James Johnson nem tudta megverni LeBron Jamest az utolsó játéknál, így óriási küzdelemben hozta ezt a kiemelten fontos összecsapást Tyronn Lue együttese.

Elszalasztotta a lehetőséget a Miami. A Cavs helyzetét ismerve minden esélyük megvolt a vendégeknek arra, hogy idegenben győzzék le és ezzel megelőzzék a tabellán ellenfelüket, de nem tudták megcsinálni, a végjátékból a hazaiak jöttek ki jobban. Erik Spoelstra csapatának elsősorban a támadójátékkal volt gondja, a korábbiakhoz képest jelentősen felkeményedő clevelandi védekezéssel nem tudtak mit kezdeni, így hiába kapartak ők is hátul, hiányzott az átütőerő - a csapatszinten bedobott 3/28 tripla nem érhet győzelmet, hiába dobott botrányosan a hazai alakulat is. Whiteside-ék most Philadelphiában folytatják idegenbeli túrájukat, ott mindenképpen többre lesz szükségük támadásban.

A Cavaliers legjobb dobói: James 24/3, Frye 16/6, Thomas 13
A Heat legjobb dobói: Dragic 18/3, Richardson 15/3, T. Johnson 11/3

Boston Celtics - New York Knicks 103-73

Totális összeomlás. Talán a back-to-back, talán más miatt, de darabjaira hullott szét a Knicks a mérkőzés folyamán, hiába kezdett jól - a nagyszünetben még csak öt pont volt közte, de a második félidőt már 53-28-ra, a negyedik negyedet pedig 22-8-ra (!) veszítette el a gárda. A találkozó végére egészen vállalhatatlanná vált Porzingisék támadójátéka, összességében 32,2%-os mezőnymutatóval és 3/17 triplával zártak úgy, hogy az első félidőben még semmi különösebb gondjuk nem akadt, gyakorlatilag tálcán kínálták a győzelmet a Bostonnak. A harmincpontos verés után utaznak tovább Milwaukee-ba, hiába kapott ki a Philly is, egyelőre nem tudtak közelebb zárkózni a playoff-helyek felé.

Rozier nem viccel. A Celtics fiatal hátvédje előbb Marcus Smart sérülését kihasználva lépett előrébb a ranglétrán és bizonyította, hogy első számú cserehátvédként is lehet rá számítani, most pedig Kyrie Irving hiánya miatt a kezdőben is villogott: NBA-pályafutása során most először volt az első ötös tagja és rögtön tripla-duplával (17 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) jelentkezett. Kiemelkedő produkciójával sima győzelemre is vezette a Bostont, a második félidőben mindenki tudott már pihenni is, egyedül Marcus Morris nem lehet teljesen elégedett, mert egy kőkemény esésnél csípősérülést szenvedett, amely miatt ki is vált a meccsből a harmadik negyed végén. Érdekesség, hogy Rozier mindössze a második olyan játékos az NBA történetében, aki első, kezdőként lejátszott meccsén rögtön tripla-duplát produkált.

A Celtics legjobb dobói: Morris 20/6, Rozier 17/9, Tatum 15/3
A Knicks legjobb dobói: Kanter 17, Porzingis 16/3, Beasley 12

Portland Trail Blazers - Chicago Bulls 124-108

A túl sima meccs fosztotta meg a még nagyobb extrától McCollumot. A Portland hátvédje hihetetlen produkciót nyújtott és az első negyedben gyakorlatilag egymaga eldöntötte az összecsapást: már ebben a 12 percben beszórt 28 pontot, amivel franchise-rekordot döntött, csapata pedig 43-19-es előnybe került. McCollum végül alig 29 játékperc alatt eljutott kereken 50 pontig, ami természetesen karriercsúcs, de tovább nem maradhatott pályán, mert annyira lelépte ellenfelét a Blazers, hogy Terry Stotts inkább kiültette, nehogy megsérüljön. A gárda így sorozatban negyedik győzelmével tovább zárkózott az OKC-Timberwolves pároshoz képest, következőleg Torontóban lép pályára.

Három kulcsember nélkül ennyi volt a Bullsban. Kris Dunn sorozatban hatodik mérkőzését ülte ki, Lauri Markkanen személyes okok miatt hagyta ki a találkozót, Nikola Mirotic esetében pedig a csapat döntött úgy, hogy nem játszatja - nagyon erősek a cserepletykák vele kapcsolatban, bár úgy fest, hogy a New Orleansszal egyelőre mégsem sikerült megegyeznie a Chicagónak. Ebben a formában viszont nem volt reális esélyük, főleg hogy McCollum ilyen napot fogott ki a túloldalon, így jobb híján örülhetnek annak, hogy Zach LaVine (23 pont, 8/13 mezőnyből, 3/4 tripla) jól játszott - zsinórban ötödször is kikaptak, hétvégén pedig a Clippers otthonában lépnek pályára.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 50/18, Lillard 13/3, Nurkic 12
A Bulls legjobb dobói: LaVine 23/9, Valentine 15/9, Felicio 12

Phoenix Suns - Dallas Mavericks 102-88

Ez nem támadójáték. Sorozatban hatodszor maradt száz és most már zsinórban harmadszor kilencven pont alatt a Dallas, az utóbbi kilenc meccsből a nyolcadik vereségét könyvelhette el a gárda, nagyon mélyen vanak most Nowitzkiék. Ezen az estén is borzasztóan hamar eldőlt a sorsuk, hiszen már az első negyed során húsz pont körüli hátrányt szedtek össze, amit ilyen tűzerővel lehetetlen volt ledolgozni, maximum időszakosan kozmetikázni tudtak rajta, ennyi volt tőlük a maximum. Nagy kérdés, hogy akarnak-e, tudnak-e javulni, következőleg a Sacramentóval játszanak, ahol az a tét, hogy "egyenlítenek-e" a nyugati utolsó helyen, vagy maradnak egyedül sereghajtók...

Szörnyű sérülés után győzelem. A hazaiak hátvédje, Isaiah Canaan szörnyű sérülést szenvedett az első negyed hajrájában, amikor egy betörés és kiharcolt fault után úgy ért földet, hogy maga alá gyűrődött a lába és eltört a bokája, ez alaposan rányomta a bélyegét a találkozóra. A Suns mindettől függetlenül végig kézben tartotta az összecsapást, magabiztosan vezetett, Josh Jackson 21 ponttal beállította karriercsúcsát, visszatért Devin Booker és öt vereség után újra nyerni tudott a társaság, de Canaan sérülése miatt közel sem lehet teljes az öröm - szombat hajnalban a Jazzt fogadják, de a decemberben leigazolt hátvédet sokáig nem látjuk majd a pályán. 

A Suns legjobb dobói: Jackson 21/3, Warren 20, Chriss 15/3, Booker 15/6
A Mavericks legjobb dobói: Smith 17/3, Barnes 15/6, Nowitzki 14/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus