Meccsmaraton az NBA-ben!

13 derbit rendeznek hajnalban, a liga krémje pályán lesz - Warriors, Grizzlies, Rockets, Thunder, Clippers, Hawks, Bulls, Wizards

Tizenhárom találkozóval dübörög tovább az NBA ma hajnalban, a kínálatból kiemelkedik az Atlanta-Memphis rangadó, de a liga színe-java pályára kerül – többek között a Warriors, a Thunder, a Bulls, a Rockets, a Clippers, a Mavs és a Wizards is. Lássuk, mit érdemes tudnunk a mai játéknap előtt!

Charlotte Hornets – New Orleans Pelicans 01:00

A sérülések miatt kénytelen volt előlépni Kemba Walker és sorra hozza az extra meccseket – a Charlotte zsinórban harmadik győzelmére készül. A Pelicansnél kezdik tehermentesíteni Anthony Davist, Monty Williams edző viszont szeretné, ha erőcsatára több dobást kapna, a csapat ezen fog dolgozni ma – a hátvédek teljesítménye elég hullámzó, így pedig a támadójáték sem stabil. Davisnek ma jó estéje lehet, a Hornetsnél nem lesz Jefferson és minőségi belső védő nélkül állnak ki, nincs opciójuk a Pelicans MVP-jelöltjére – ráadásul Walker pontjait is ellensúlyozhatja az Evans-Holiday duó. Mindenesetre a vendégek gyorsabban akarják mozgatni a labdát, akár sikerül, akár nem, inkább ők az esélyesek.

Cleveland Cavaliers – Houston Rockets 01:00

LeBron James biztosan, Kyrie Irving valószínűleg kihagyja a találkozót, de az új igazolás J. R. Smith valószínűleg bemutatkozhat – Iman Shumpert még nem teljesen egészséges. A Cavs az utóbbi hat meccsből öt vereséget szenvedett, átlagban mindössze 89 pontot szereztek, ez pedig tarthatatlan állapot. Ma mindenesetre kicsit sem esélyesek, bár a Houston játéka elég ingadozó, a hazaiak vérbeli center nélkül aligha fogják megállítani Howardot, de egyébként is komoly fizikai fölényben van a Rockets. Ugyan Kevin Love 28 pontot átlagol az utóbbi három találkozón, ő is meg fog szenvedni Josh Smith-ék ellen, márpedig az ő extrája nélkül ez a Cleveland nem „partiképes”. Szintén fontos, hogy James Hardenre nincs védő a Cavsnél, Marion már lassú ehhez – nagy extra kell csapatként a Blatt-legénységtől.

Philaldelphia 76ers – Milwaukee Bucks 01:00

A Bucks tegnap ugyan alulmaradt a Phoenixszel szemben, idegenben jelenleg hatékonyabbak - a Sixers ellen pedig most kötelező a győzelem. Wrotenékből kijön néha az extra, a Clevelandet is meg tudták verni, ez volt az első hazai sikerük a szezonban. Wroten egyébként 21 pontot átlagol az utóbbi időben, átvette a vezérszerepet Carter-Williamstől, de ez még mindig kevés – a védekezésük maximum időszakokra tud összeállni, a Milwaukee pedig decemberben a liga egyik legjobban dobó csapata volt, még Sanders és Parker nélkül is remekelnek. Csapatszinten nincs egy súlycsoportban a két gárda, a Bucksnak kell is a győzelem, szerkezetileg is jobbak, de a Philly hátvédpárosa azért okozhat meglepetéseket.

Washington Wizards – New York Knicks 01:00

A New York történelmi mélységbe süllyedt, több, mint három hete nem nyertek meccset és a franchise leghosszabb vereségszériáját produkálják – ráadásul a biztonság kedvéért elcserélték Shumpertet és J. R. Smith-t is, illetve igyekeznek rábeszélni Anthony-t, hogy ne akarjon idén már játszani. Nem játszik Stoudemire, el akarják cserélni Calderont, de Dalembert körül is vannak pletykák, úgy néz ki, hogy mindenre gondolnak, csak a győzelemre nem. A Washingtonnak persze ez kapóra jön, John Wallék nehéz időszakon vannak túl, a védekezésük teljesen szétesett és az irányító teljesítménye is leromlott, főleg az eladott labdákkal gyűlt meg a baja. A romokban heverő Knicks nagy gondot nem jelenthet számukra otthon, ideális „visszatérő” meccs lehet ez nekik, kötelező a győzelem.

Atlanta Hawks – Memphis Grizzlies 01:30

A nap egyik rangadója ez lesz, az elképesztő szériát futó Atlanta a nyugati topcsapat Memphist fogadja. A Hawks zsinórban nyolc mérkőzést nyert nyugati csapatok ellen, ami finoman szólva szokatlan – ráadásul ez szinte kivétel nélkül rangadó volt. Mindkét fél előnye a stabil védekezése, de ha a szerkezeteket nézzük, a hazaiaknál jobban eloszlanak a támadófegyverek – amíg a Grizzliesnél a Conley-Gasol pároson múlik szinte minden, addig a Hawks gyönyörű csapatjátékot játszik. Horfordék nagyot vívhatnak Gasollal ,de Conley életét alighanem rendesen megnehezíti majd a hazaiak periméter-védekezése. Randolph sérülése óta azért akadozik a Memphis, mindenképpen jobb formában van az Atlanta, de mindkét oldalnak megvannak a maga fegyverei, kérdés, ki tudja jobban ráerőltetni akaratát a másikra.

Brooklyn Nets – Boston Celtics 01:30

Rondo elcserélése óta nem nyert idegenben a Boston, a támadójátékuk azóta nem állt még össze, nincs még meg az az ember, aki össze tudja fogni a csapatot. Ebben az időszakban átlagban 41%-kal dobnak és 2-7-es mérleget tudnak felmutatni, ráadásul most hárommeccses idegenbeli túrán vannak. A Nets ismét kicsit kipukkadt a sikerszéria után, előbb Miamiban, majd otthon, hosszabbításban, a Dallas ellen kaptak ki – elsősorban a támadójátékukkal akadt probléma, mindkétszer 40% alatt maradtak mezőnyből. A Celtics ellen villoghat a Lopez-Plumlee kettős belül, itt nagyon gyengék a vendégek, illetve ma visszatérhet a Dallas ellen hiányzó Deron Williams, valamint az ex-bostoni Kevin Garnett is. A Netsnek nagyon fontos minden győzelem, hiszen harcban állnak a keleti playoff-helyekért, két vereség után különösen fontos, hogy a gyengébb Bostont meg tudják verni.

Chicago Bulls – Utah Jazz 02:00

Ugyan a Bulls nem védekezik olyan kőkeményen, mint ahogy megszokhattuk a korábbi években, a sok opcióval bíró, nagyot javuló támadójáték simán bajnokesélyessé teszi őket. Pau Gasol szinte újjászületett, Jimmy Butler elképesztőt játszik, körülöttük pedig működik a rendszer még akkor is, ha Derrick Rose dobóformája egészen kiábrándító az utóbbi időben. Az utolsó negyedben általában a védekezésük is összeáll, a Houstont teljesen megfogták a záró tizenkét percben, ezzel és a hátvédek kosaraival hozták a rangadót. A Utah védekezése ugyan összeállt, de a Chicago a Jordan-éra utolsó előtti éve óta nem átlagol ennyi pontot, ráadásul a Jazznél sérülések is nehezítik a dolgot. Burks és Kanter jó eséllyel kihagyja a derbit, de Trey Burke a hírek szerint utazik a csapattal. A Chicago hajtja az Atlantát a keleti első helyért, otthon nem hibázhatnak a Utah ellen.

Dallas Mavericks – Detroit Pistons 02:30

Nem sokan gondolták, hogy lesz ilyen, de zsinórban hat győzelmével a Detroit jelenleg a liga egyik legjobb formában lévő csapata – tegnap némi szerencsével, de San Antonióban is tudtak nyerni, amit azért illik elismerni. Ha lehet, Dallasban még nehezebb dolguk lesz, hiszen a Mavs is jó formában van, hazai pályán pedig kérdés nélkül a liga legjobb támadójátékát mutatják be. Érdekes lesz, hogy a Chandler-Nowitzki páros mihez kezd a Drummond-Monroe duóval, a német erőcsatár védekezésére nagy szükség lenne, ugyanakkor kinti dobásaival kihúzhatja az egyik tornyot a palánk alól. Josh Smith elcserélése óta egyrészt megvan a csapategység, másrészt van periméter-játék Detroitban, harmadrészt még 90 pontot sem kapnak átlagban, érdekes lesz látni őket Parsonsék ellen. Az esélyes azért a Dallas, de ezt a Pistonst most már komolyan kell venni.

Denver Nuggets – Orlando Magic 03:00

Afflalo tavaly 18,2 ponttal a Magic legjobb dobója volt, most már Denverben is megtalálta a jó formáját – az utóbbi három meccsen 25 pontot átlagol, legutóbb 34-et hintett a Minnesotának. Az Orlando, bár korábban mutatott szép dolgokat, győzelem nélkül zárta hazai sorozatát, teljesen eltűnt a hatékony támadójátékuk, majd Charlotte-ban is gyengén játszva kaptak ki. A Nuggets hátvédei most már magukra találtak, Oladipóék ellen nagy meccsük lehet, de Vucsevicsre is érdemes lesz figyelni, hiszen hiába Faried javulása, még mindig a belső védekezés a hazaiak legsebezhetőbb pontja. Azt nehéz elképzelni, hogy a Denver pontesőjével tudja tartani a tempót az a Magic, amelyik hárommeccses hazai szériáján 91 pontot átlagolt, de Vucsevics okozhat kellemetlen perceket a Nuggetsnek.

Minnesota TImberwolves – Phoenix Suns 03:30

A Minnesota majdnem egy hónapja nem nyert már mérkőzést és ha lehet, pontosan ott a leggyengébbek, ahol a Suns a legerősebb: a betörések levédésében. A Dragic-Thomas-Bledsoe triót megállítani sokkal jobb védelmeknek sem sikerült, jó eséllyel ma is remekelni fognak mindhárman. A Phoenix egyébként is sorozatban hármat, az utóbbi nyolcból pedig hatot nyert idegenben, a mai találkozóval egy négymeccses túrát zárnak le. A Wolvesnál Andrew Wigginsnek lehet örülni, az 1/1-es kiscsatár sorozatban hozza a 40+ perces és 20+ pontos meccseket, de őt leszámítva kevés pozitívumot lehet találni a csapat játékában. Mo Williams bekerült a kezdőbe LaVine helyére, Rubio, Pekovics és Kevin Martin továbbra sem bevethető, de ma valószínűleg Chase Budinger sem léphet még pályára. Konklúzió: óriási meglepetés lenne, a Phoenix nem szedné ízekre a Wolvest.

Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 04:00

Duranttel és Westbrookkal a kezdőben 9-3-ra áll a Thunder, de nem tudtak még 50% fölé menni, hiszen kijózanító vereséget szenvedtek a Golden State ellen. Iguodaláék nagyon megfogták Durantet, Thompsonék Westbrookot, a két sztár pocsék hatékonysága pedig nagy veréshez vezetett. Ma jóval könnyebb dolguk lesz, a Kings védekezése kicsit sem agresszív és egyikükre sincs igazi opció – az érdekesség a palánk alatt lesz, ahol Adams és Ibaka próbálja megfogni majd Cousinst. Mindkét csapat elit pattanózó, de amíg a Sacramento abszolút centere játékára épít, a Thunder egyáltalán nem – ha Adams jó munkát végez, esélye sem lesz a hazai csapatnak. Volt szó a védekezésről, nos, Malone kirúgása óta a Kings 107 pontot engedélyez átlagban és 3-7-re állnak, az OKC-t pedig túldobni biztos, hogy nem fogják.

Golden State Warriors – Indiana Pacers 04:30

A liga két, talán legjobban védekező gárdája csap össze, de nagy különbség, hogy a Warriors támadóhatékonyságban is a legjobbak között van. Csapatszinten bárki játékát képes elrontani a Pacers, de ez a GSW az utóbbi öt hazai meccsén 121 (!) pontot átlagol, amit nem lesz éppen egyszerű vállalhatóra csökkenteni – főleg úgy, hogy az Indiana támadógépezete alig-alig működik és Curry-ék a Thundert is darabokra szedték. A Splash Brothers mellett Barnes, Green és Speights is életveszélyes hazai pályán, a vendégektől pedig hiányozni fog George Hill, aki esetleg dobhatna valamit rajtuk elöl – nehéz olyan forgatókönyvet vázolni, ami alapján nyerhetne a Pacers. Hibbert mondjuk lehetne egy fegyver, de Speights képes lehet ellensúlyozni, a többi poszton pedig annyira más szint a Warriors…

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 04:30

Ugyan sokan még mindig bajnokesélyesnek tartják a Clipperst, Doc Rivers csapata az utóbbi 14 meccséből csak hetet nyert meg, azokat is főleg 50% alatti ellenfelekkel szemben – elsősorban a védekezésük nem olyan, mint kellene. A különbség egyébként elég éles, 50% feletti csapatok ellen 110,4 pontot kaptak átlagban, negatív mérlegű gárdákkal szemben viszont csak 95,4-et – nos, a Lakers 50% alatti társulat. Egy meccs pihenő után Kobe Bryant visszatér ma, a csapat legendája pedig nagy formában volt előtte, önzetlenül és hatékonyan vezette a gárdát. Ugyan az utóbbi időben egyértelmű Griffinék dominanciája a párharcban, ma nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy esélytelen a Lakers – bár szerkezetileg is jobbak a hazaiak és a Paul-Griffin párosra nincs igazán opció vendégoldalon, Bryantet jelen állapotában nem lehet leírni.

A meccsekhez élőképes streameket ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus