Megállíthatatlanul zárkózik a Minnesota, elindult a Houston

Már utolérte a Spurst a Minny - zsinórban harmadszor nyert a Rockets - Indianában is kikapott a Cavs - győzött Milwaukee-ban a GSW.

Zsinórban negyedik győzelmét húzta be legalább tízpontos különbséggel a Wolves az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, míg a Rockets sorozatban harmadik sikerét könyvelhette el James Harden nélkül - eközben a Cleveland ismét kikapott, ezúttal Indianában maradtak alul LeBron Jamesék. 

Visszajátszás: Stephenson és a Pacers és James bőre alá bújt

Charlotte Hornets - Utah Jazz 99-88

Mitchell egyedül kevés. Ezúttal csak az újonc Donovan Mitchell volt veszélyes a gyűrűre vendégoldalon, a többiek erősen felejthető produkciót nyújtottak, a kezdőötösben például senki más nem érte el a tíz pontot sem. Mitchell nagyon bekezdett, a nagyszünetig elsüllyesztett 7/12 dobást és 22 pontot, majd a fordulást követően már neki is nehezebb dolga volt, de azért 35 egységig így is eljutott, igaz, végül ez is kevésnek bizonyult - a záró etapra teljesen elfogyott a Utah, itt már Mitchell sem nagyon tudott helyzeteket kreálni. Quinn Snyder alakulata az utóbbi 19 meccséből 4-15-re áll és távolodik a playofftól, ráadásul a második negyedben térdsérüléssel kidőlt Thabo Sefolosha is, így fogadják majd a Pacerst.

Sokoldalúbb volt a Hornets. A hazaiak sem játszottak jól támadásban, de egyrészt nagyon keményen védekeztek, főleg a negyedik negyedben, másrészt több lábon álltak, volt mihez nyúlni, ha valakinek éppen nem ment - elbírták Dwight Howard gyenge estéjét (2/9 mezőnyből, 4/10 büntető) és összesen hatan érték el a tízpontos határt. A hajrában aztán a maguk javára döntötték el a találkozót, 85-85 után egy 10-2-es rohamot produkáltak, több módon is kosarat tudtak szerezni, a Utah játékát pedig teljesen megfogták, így be tudták húzni a győzelmet - további jó hír, hogy csatlakozhat a csapathoz a december 6-a óta egészségügyi okokból távolmaradó vezetőedző, Steve Clifford, jövő héten már ő fog meccselni.

A Hornets legjobb dobói: Walker 22/12, Kaminsky 16/3, Williams 15/9
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 35/15, Hood 15/9, O'Neale 11/3

Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 97-95

James nem tudta megnyerni. Az előző esti 34 pontos verés után érezhetően nagyobb tűzzel lépett pályára a Cleveland és nem is a védekezéssel volt gond, sokkal inkább támadásban nem találtak megoldást - LeBron James ugyan remekelt (27 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) és Kevin Love (21 pont, 10 lepattanó) is megtette, amit kellett, de ez végül nem bizonyult elégnek. Pedig a meccs elején még úgy nézett ki, hogy "idegből" átmegy ellenfelén a Cavs, 34-12-re (!) nyerte az első negyedet a vendégcsapat, de innen nagy lépésekben adta le ezt az előnyt, a szoros végjátékra pedig teljesen elkészült az erejével. Szűk négy perc volt még az órán, amikor James feltette a végül utolsónak bizonyuló Cavs-pontokat a táblára, innentől egy 8-0-s rohammal zárta le a találkozót a Pacers, amely alatt 0/8-at dobott mezőnyből a Cleveland - James ebből az utolsó hármat jegyezte, illetve két másodperccel a vége előtt kilépett az alapvonalon, így győztes kosár helyett eladott labdát szállított. A frusztráció most is látszott a négyszeres MVP-n, a Cavaliers végül nagy csatában szenvedett back-to-back vereséget, de legalább látszott az akarat a csapaton - nem a legideálisabb állapotban készülnek a Warriors elleni visszavágóra.

Nagyon kellett Stephenson. Victor Oladipo ezúttal nem nagyon találta a dobását (bár végül övé lett a meccs utolsó mezőnykosara), jól védekezett rajta a Cleveland, de volt más, aki előlépett a Pacersnél és kirángatta a társaságot abból a rettentően mély gödörből, amibe az első félidőben került. Darren Collison 9/11 dobást értékesítve hozott 21 pontot, Domantas Sabonis 12 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát szállított, az igazi fegyvernek viszont a padról 16 ponttal, 11 lepattanóval és 4 gólpasszal beszálló Lance Stephenson bizonyult. A hátvéd kapcsolata Jamesszel jól dokumentált már évek óta, most is sikerült kiakasztania az ellenfél legjobbját és "kiharcolni" neki egy technikait, ráadásul elöl-hátul óriási játékokat mutatott be - több clutch kosara is volt, igaz, az utolsó két perc eredménye 1-0 lett a javukra, itt már nem a támadójáték számított. Az Indiana ezzel 3-0-ra vezet a szezon során a Clevelanddel szemben, 22-20-as mérleggel mehet el egy ötmeccses idegenbeli túrára.

A Pacers legjobb dobói: Collison 22/3, Oladipo 19/6, Stephenson 16/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 27/6, Love 21/3, Green 13

Washington Wizards - Orlando Magic 125-119

A végén kicsit védekezett is a Wizards. Az első három negyed során 60% felett dobott az Orlando és a Washington is hasonló hatékonysággal dolgozott, finoman szólva nem a védekezésről szólt a találkozó, ennek megfelelően egálra álltak a felek a záró etap előtt. Az utolsó tizenkét percben azonban egy kicsit mégis megerőltették magukat a hazaiak hátul is, egy kicsit meg tudták fogni az Orlandót, ez pedig végül a szenzációs támadójáték mellett azt eredményezte, hogy ha nehezen is, de hozni tudták a kötelezőt - a Wall-Beal páros 60 ponttal és 16 gólpasszal zárt, rájuk nem lehetett megoldást találni ezen az estén. A 125 dobott pont különösen úgy érdekes, hogy ebből 74 (szezoncsúcs) a festékből érkezett és az is belefért, hogy csapatszinten összesen négy (!) hármast küldjön a gyűrűbe a társaság - a betörésekből és a palánk alatti játékból volt foghatatlan a Wizards.

Nem bírta végig a Magic. Három negyeden keresztül elképesztő hatékonysággal dobtak a vendégek, Elfrid Payton folyamatosan megbontotta a védekezést, ha nem saját maga fejezte be, akkor megtalálta a gyűrű alatt Biyombót, vagy éppen Simmonst és ez a trió végül 71 ponttal, 25/32-es, elképesztő mezőnymutatóval, valamint 17 gólpasszal zárt, mégsem tudtak nyerni. A 60% feletti dobóteljesítmény ugyanis nagyon visszaesett a negyedik negyedre, ahogy elkezdett védekezni a Washington, úgy hullott szét az Orlando játéka és ebben a játékrészben mindössze 6/22 dobást tudtak értékesíteni, ami nem fért bele - kaptak egy 11-2-es rohamot és nem tudtak ebből felállni, így "szokás szerint" ismét vereséget szenvedtek.

A Wizards legjobb dobói: Wall 30/3, Beal 30/6, Mahinmi 17
A Magic legjobb dobói: Payton 27/3, Simmons 23/3, Biyombo 21

Atlanta Hawks - Brooklyn Nets 105-110

Dinwiddie nyerte az irányítók csatáját. Hiába szórt 34 pontot és osztott ki hét gólpasszt Dennis Schröder, a Hawks karmesterének kiváló játéka végül nem tartott ki 48 percig, az utolsó, clutch pillanatokban elkövetett hibái pedig a meccsbe kerültek csapata számára - főleg, hogy a túloldalon éppen ekkor lépett elő Spencer Dinwiddie. Bő két perccel a vége előtt, ötpontos hátrányban indult be a Nets egyese, bevert egy hármast, hozzátett egy büntetőt, majd kiosztott két gólpasszt, az utolsó tizenöt másodpercben pedig a két irányító küzdelme a meccset is eldöntötte. Schröder elrontott egy ziccert, Dinwiddie leszedte a lepattanót és dobott belőle egy kosarat faulttal együtt, a büntetőt ugyan kihagyta, de leszedte a támadópattanót és 2/2-t hajított a vonalról, majd Schröder elrontott még egy ziccert, végül eladta a labdát - ezek a jelenetek brooklyni győzelmet eredményeztek, így a Hawks továbbra is ligautolsó.

Okafor is hozzátett. Ugyan csak tizenkét percet kapott, de azt hasznosan töltötte a Netsnél most már sorozatosan szerepet kapó Jahlil Okafor: a center 6/8 dobást értékesített kevés ideje alatt és 17 pontjával csapata második legeredményesebbjeként zárt. A meccszáró ötösben ugyan természetesen nem volt benne, de talán lehet még számára kiút abból a helyzetből, amelybe került...

A Hawks legjobb dobói: Schröder 34/9, Bazemore 16/6, Dedmon 11/3
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 20/9, Okafor 17, Hollis-Jefferson 14

Milwaukee Bucks - Golden State Warriors 94-108

A végére felszívta magát a GSW. Steph Curry nélkül is rendben volt most a címvédő az első félidőben, ugyan nem ültek a triplák, de sok volt a mozgás, megvolt a lendület és jöttek a kosarak a festékből, ennek köszönhetően 14 pontos előnnyel fordulhatott Steve Kerr alakulata. A harmadik negyedben aztán eltűnt az agresszivitás és a tűz a gárdából, védekezésben borzalmas dolgokat csináltak, így a játékrész végére már a Bucks vezetett, de még időben visszataláltak a helyes útra és a negyedik negyedet nagyon megnyomták: itt teljesen elszívták a levegőt a hazaiak elől, összesen 12 pontot engedélyeztek nekik ebben a 12 percben és magabiztos játékkal húzták be sorozatban tizenegyedik idegenbeli győzelmüket. A kulcs most elsősorban a Durant-Green páros volt, Curry nélkül Thompson sem élt ezúttal és az egész hátvédsor háttérbe szorult, de KD (26 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz), valamint Green (21 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) mindenen rajta tartotta a kezét, így győzelemmel hangoltak a kőkeménynek ígérkező torontói fellépésre.

Pedig voltak biztató dolgok a Milwaukee-nál. Elsősorban a triplák elleni védekezést kell kiemelnünk a hazai csapattal kapcsolatban, ez sokszor volt jelentős problémájuk tulajdonképpen évek óta, az előző öt ellenfelükből azonban négyet is 32% alatt tartottak kintről, a GSW-t öt (!) bedobott hármason és 33,3%-on tartani pedig hasonlóan nagy teljesítmény. Támadásban érdekes módon egyébként akkor ment a szekér, amikor Giannis Antetokounmpo a kispadon ült a harmadik negyedben, akkor bevágtak négy triplát és egy 17-7-es rohamot produkáltak, de összességében ez azért a Warriors meccse volt és csak megnehezíteni tudták a címvédő dolgát.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23, Bledsoe 21/9, Brogdon 17/6
A Warriors legjobb dobói: Durant 26/6, Green 21/3, Thompson 12

Minnesota Timberwolves - New York Knicks 118-108

Talált megoldást a Minnesota. Nem kezdték jól a meccset a hazaiak és bár a támadójátékukat sikerült összerakni, védekezésben sokáig nem igazán találtak ellenszert a New Yorkra - a negyedik játékrész elején azonban a négy cserejátékos+Towns ötös hatékony megoldásnak bizonyult. A center ma nagyon élt (23 pont, 15 lepattanó, 9 gólpassz), mellette pedig a legjobbkor léptek elő Bjelicáék, a záró etap első hat percében 24-5-ös rohamot futott a gárda az említett sorral, itt rátaláltak a megfelelő védekezésre, ezzel pedig el is döntötték az összecsapást. Az is belefért, hogy Jimmy Butler ezúttal halványabb legyen, a társaság zsinórban negyedik meccsét húzta be legalább tíz ponttal, az utóbbi 14 találkozójából pedig 11-3-ra áll és a győzelmek számát tekintve utolérte a San Antoniót.

Megint nem hiányzott sok. Most már hetek óra hasonlóról számolunk be a legtöbb Knicks-meccs után, hiszen nagyon sokszor áll közel a sikerhez a társaság úgy, hogy végül nem tudja megszerezni - így volt ez ezúttal is. Kristaps Porzingist elnyomták a festékben Diengék (3/14 a triplavonalon belülről), egy hatperces időszakot leszámítva Michael Beasley sem tudott igazán hozzászólni és a negyedik negyed elején ismét jött egy olyan hullámvölgyük, amelyen elment a meccsük - annak örülhetnek, hogy húsz kihagyott mérkőzés után visszatérhetett Tim Hardaway Jr., de elsőre ő sem tudott megváltást hozni.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 23/6, Gibson 17, Wiggins 16/3
A Knicks legjobb dobói: Jack 18/6, Porzingis 17/9, Kanter 16, Hardaway Jr. 16/12

New Orleans Pelicans - Portland Trail Blazers 119-113

Végül belefértek az eladott labdák. Ezúttal is a pontatlan passzokkal szenvedtek sokat a hazaiak, 18 alkalommal veszítették el a játékszert és ezekből majdnem harminc pontot adtak a Portlandnek, így hiába dobtak kiválóan, szorosan alakult a találkozó. A visszatérő Anthony Davis azonban tarthatatlannak bizonyult (36 pont, 16/23 mezőnyből, 9 lepattanó, 2 blokk), DeMarcus Cousins pusztított (24 pont, 19 lepattanó, 8 gólpassz) és felnőtt melléjük Jrue Holiday (25 pont, 8/11 mezőnyből) is, ez pedig végül elégnek bizonyult a győzelemhez - nem jött könnyen, de az utolsó percekben futottak egy 8-2-t, ez a roham pedig eldöntötte a találkozót. A potenciált ismét bizonyította a gárda, de azt továbbra sem, hogy képes kiegyensúlyozottan teljesíteni - jelenleg egy meccsel vezetnek Davisék a nyugati kilencedik Clippers előtt.

Üres volt a kispad. Az első ötös jól működött a Blazersnél, az együtt kezdő Lillard-McCollum-Napier trió 63 ponttal és 18 gólpasszal zárt, őket kiválóan kiegészítette a 38 pontot jegyző Aminu-Nurkic duó, a második sorból viszont gyakorlatilag semmilyen segítség nem érkezett - a kispad összesen 12 pontot tett hozzá és amint megbomlott az első ötös, rögtön hátrányba kerültek. Így is sokáig egálban tudtak maradni a labdaszerzéseknek és a gyors támadásoknak köszönhetően, de a hajrában a Pelicans megtalálta az utat a győzelemhez - Terry Stotts alakulata lesüllyedt a nyugati középmezőnyhöz, egálban áll a Denver-OKC kettőssel, fél meccsel előzi a New Orleanst és másféllel a Clipperst.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 36, Holiday 25/3, Cousins 24/9
A Blazers legjobb dobói: Lillard 23/6, McCollum 23/12, Aminu 19/9, Nurkic 19

Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 87-78

Ha nincs pontdobónk, védekezzünk. A Denver hátvédje, Gary Harris nagy formában van az utóbbi időben, most viszont személyes okok miatt hiányzott – csapata az első negyedben kereste is a támadójátékát. A másodikra meg is találta, egyre sűrűbben estek be a kosarak, miközben hátul szokatlanul jól védekeztek, bár ehhez nyilván kellett a Memphis nem éppen ligaelit előrejátéka is. A második félidőben aztán tovább javultak hátul, elöl pedig a kezdőbe kerülő Barton, illetve a padról jövő Lyles vezetésével dobtak annyit, amennyi egy sima győzelmet eredményezett. Ki kell emelnünk a 32 kiharcolt büntetőt, sokkal hatékonyabban támadták a gyűrűt, mint ellenfelük, ez volt a döntő faktor – további jó hír náluk, hogy Paul Millsap elkezdhette a könnyített edzéseket. 

Nézhetetlen támadójáték a második félidőben. Nagyjából ezzel össze is lehet foglalni a Grizzlies újabb buktáját, hiába tudnak jól védekezni, Mike Conley nélkül az ilyen csúnya meccseket képtelenek megnyerni. Marc Gasol jól kezdett, de aztán ő is hamar beleszürkült a gárdába, most Tyreke Evans is elveszett az atletikusabb védők között, innentől kezdve a bravúrkosarakban és az ellenfél figyelmének lankadásában bízhattak. Utóbbi a a 3-4. negyed fordulóján jött is, de hiába kapaszkodtak fel egy kosárnyi különbségre, rögtön össze is omlottak...

A Nuggets legjobb dobói: Barton 17/9, Lyles 16, Jokics 14/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 22/3, Evans, Ennis 12/3-12/3.

Phoenix Suns - Houston Rockets 95-112

5 a 0 elleni edzés. Az ESPN stábja kicsit túlzott, amikor ezt emlegette a meccs kapcsán, de nem álltak messze az igazságtól. A Rockets James Harden nélkül, olyan háromszemélyes kispaddal, amelyen nem ült magasember (PJ Tucker, Gerald Green, Briante Weber) elképesztő simán húzta be a kötelezőt. Már az első félidő végére kialakult 13 pontnyi különbség, a vendégeknél hatan értek el legalább 12 pontot, és azt is vidáman elbírták, hogy a Gordon-Green tüzérkettős 8/33 mezőnykosarat értékesítsen. A harmadik negyedben Chris Paul vette el végleg a hazaiak, különösen Dragan Bender kedvét a kosárlabdától, de kellett a Capela-Ariza-Anderson trió is, akik kintről-bentről büntették a hibákat. A Rockets zsinórban harmadik győzelmével stabilizálta nyugati 2. helyét. 

Értékelhetetlen. Egyelőre ez a szezon is rémálom a Suns számára, és messze az ébredés. Az első pár percben még csak kereste a távolságokat a vendégcsapat, vezettek is Bookerék, de amint eggyel feljebb kapcsolt a Rockets, a hazaiak úgy estek össze – pedig láthatóan nagyon messze volt a maximum fordulatszámtól a Houston. Hiába hozta a szokásos jó dobóteljesítményét Booker és Warren, védekezésben mindketten óriási lyukak voltak, a kispadról az egy szem Danuel House Jr. nem tudott csodát tenni, a fentebb említett Bender-Paul találkozók pedig megmutatták a teljes csődöt: sem a játékosok a pályán, sem az edző a kispadon nem tudta lereagálni ezt a szituációt, ahogyan a többit sem...

A Suns legjobb dobói: Booker 27/9, Warren 21/3, Bender 14/9.
A Rockets legjobb dobói: Paul 25/6, Ariza, Anderson 18/12-18/12.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus