Meglepetés: B-csapattal verte a Cavst az Atlanta

Tartalékosan nyomta le a bajnokot a Hawks - csúnya verést kapott Westbrook és az OKC - fontos győzelmet jegyzett a Toronto.

Ezúttal a komplett kezdőcsapata nélkül kiálló Atlanta viccelte meg a címvédő Clevelandet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LeBron Jamesék hazai pályán szenvedtek meglepő vereséget. Russell Westbrook és a Thunder vállalhatatlan játékkal kapott méretes zakót a sorozatban 13 vereség után nyerő Phoenix ellen, fontos győzelmet jegyzett a Toronto, otthon maradt alul a Houston, B-csapattal nyert a Spurs, extra támadójátékot produkált a Jazz, a Denver pedig megőrizte halovány playoff-reményeit.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks 100-114

Hatalmas bravúr. Nem így tervezte ezt az összecsapást egyik fél sem, a hazaiaknál ugyanis csak Tristan Thompson, a vendégeknél viszont Millsap, Schröder, Sefolosha, Howard és Bazemore, tehát tulajdonképpen a teljes kezdőötös hiányzott – ennek ellenére a Hawks „B” húzta be a mérkőzést. Mike Budenholzer alakulata végig parádésan járatta a labdát (39 gólpassz) és tartotta a lépést a címvédővel, majd a negyedik negyedben szintet lépett Tim Hardaway Jr. és egymaga beszórt tizenöt pontot – ezzel eldöntötte a találkozót, vezérletével egy 12-0-t futott az Atlanta és már nem nézett hátra. Érdemes még kiemelni a szezon közben éppen a Cavstől érkező Mike Dunleavy-t, aki 4/5 triplával és húsz ponttal szállt be a kispadról, a teljesen váratlan győzelem után pedig úgy tűnik, hogy a legjobbkor kapta el a fonalat a társaság.

Újabb pofon. A Boston elleni domináns győzelem után úgy tűnt, hogy eldőlhet a keleti első hely sorsa és Tyronn Lue is arról beszélt, hogy ebben az esetben pihentetné a James-Irving párost még a rájátszás előtt, így viszont csak egy meccs a Cavs előnye, nagyon komolyan kell venni a hátralévő három találkozót is. James olyannyira nem pihent, hogy most 41 percet töltött a parketten (12/15 mezőnyből, 8 pattanó, 7 gólpassz), de a címvédő játéka egyáltalán nem volt gördülékeny – csak 25%-kal tripláztak, a kispad értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, de Smith és Love is alig találta el a berendezést. Emellett megint hiányzott az energia és az akarat védekezésben, azt pedig jó párszor láttuk már, hogy így komoly bajba tud kerülni a Cleveland – vasárnap este újra összecsapnak az Atlantával, most idegenben.

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/3, Irving 18, Frye 16/6
A Hawks legjobb dobói: Hardaway Jr. 22/12, Dunleavy 20/12, Ilyasova 13/3, Muscala 13/3

Toronto Raptors – Miami Heat 96-94

Már Vince Carter előtt. Ezúttal is DeMar DeRozan volt a Toronto fő pontszerzője, igaz, 32 mezőnykísérletet vállalt el szűk 44%-os hatékonysággal, de az így beszórt 38 pont azt jelenti, hogy idén 31. alkalommal jutott el harminc egységig – ezzel Vince Carter 2000-2001-es franchise-rekordját adta át a múltnak. Főleg egyébként az első félidőben volt tarthatatlan, amikor 25 pontot rámolt be, de a mérkőzés végén is lehetett rá számítani, hiszen az utolsó két percben nyolc, ebből az utolsó huszonöt másodpercben négy kulcsfontosságú pontot süllyesztett el – bár Kyle Lowry rengeteget hibázott ekkor és összességében is, DeRozan hozta a találkozót csapatának. A gárda így fél meccsel megelőzte a Washingtont és már csak kétszer lép pályára az alapszakaszban, mindkétszer idegenben.

Erőlködött a Heat. Nem nagyon talált fogást a Miami a jól védekező hazaiakon, Dragic sem villogott, de főleg Whiteside erőlködött a gyűrű alatt – Ibakáék remekül vették el a helyzeteit, míg bár az irányító dobott 18 pontot, mindössze egyetlen gólpasszt osztott ki. A vendégek csapatszinten is megálltak 16 asszisztnál, erre jutott 19 eladott labda, valamint 40% alatti mezőnymutató, de mivel ők is hasonlóan agresszívek voltak hátul, végig látótávolságon belül maradtak – DeRozan extrája azonban eldöntötte a meccset, az első félidőben és a hajrában sem tudtak vele mit kezdeni Ellingtonék. Ez a vereség akkor is nagyon fájdalmas a floridaiaknak, ha papírformának számít, hiszen így már tényleg lépéshátrányba kerültek a Pacers-Bulls párossal szemben – most oda-vissza meg kellene verni a Washingtont és otthon a Clevelandet, hogy ott lehessenek a rájátszásban.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 38, Joseph 14/6, Lowry 12/3
A Heat legjobb dobói: J. Johnson 22/3, Dragic 18, Whiteside 12, Ellington 12/12

Memphis Grizzlies – New York Knicks 101-88

Megint tartotta magát a Knicks. Az eredeti kezdőcsapatból csak Courtney Lee volt ott a pályán a vendégeknél, Noah, Porzingis, Anthony és Rose hiányzott, de így is partiban volt az együttes egészen a hajráig – sőt, a záró etapot még Ndourék kezdhették előnyből. Ott azonban elfáradt az ismét nagyot hajtó, 15 támadópattanót begyűjtő és a palánk alatt uralkodó New York, több támadásnál is lejárt a támadóidejük Holiday-éknek, védekezésben pedig egyre gyakrabban csúsztak el, így benyeltek egy 16-2-es futást – innen már nem volt visszaút, ebben a csapatban nincs annyi tűzerő, hogy ilyen hátrányból vissza tudjon kapaszkodni. A vége így ismét vereség, most a Raptors és a Philly ellen, otthon zárja az alapszakaszt az együttes.

Conley extra, Carter örök fiatal. A legutóbbi meccset kihagyó irányító nagyon kellett a Grizzliesnek, mert Zach Randolph teljesen elveszett és Marc Gasol életét is nagyon megkeserítették a vendégek, így a periméterről kellett megnyerni a találkozót. Conley ennek megfelelően be is rámolt 31 pontot, közte 7/11 triplával és csapata élére állt, de a 4/5 hármast elsüllyesztő, három gólpasszt, valamint két blokkot is kiosztó Vince Carter teljesítménye mellett sem mehetünk el szó nélkül – a hátvéd 40 évesen is nagyon fontos láncszem, az előző öt találkozón például 52%-kal tüzelt kintről. A hajrában aztán sikerült is felülkerekedniük a hazaiaknak (ebből Carter két fontos hármassal vette ki a részét), így hozták a kötelezőt, nekik is már csak két összecsapás van hátra az alapszakaszból.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 31/21, Gasol 16/6, Selden 13
A Knicks legjobb dobói: Lee 16/6, Ndour 15, Holiday 12/6

Houston Rockets – Detroit Pistons 109-114

A végén elfogyott a Houston. Nem játszott igazán jól a Capelát nélkülöző hazai alakulat, James Harden pedig érdekes estét produkált: egy lepattanóra volt egy 33 pontos tripla-duplától, egyetlen egy labdát adott el, viszont egymaga elvállalt 19 (!) triplát, amelyből csak hetet küldött a gyűrűbe. Ezzel együtt a negyedik negyedet 12 pontos fórból kezdték a texasiak, de védekezésben teljesen szétestek erre az időszakra, 39 pontot kaptak az utolsó játékrészben és leadták ezt az előnyt – hiába vert még be két hármast a hajrában Harden, jött Stanley Johnson és a Pistons ellopta a győzelmet a hazaiak elől. A kissé furcsa leolvadás persze belefért nekik, hiszen nincs tétje számukra a hátralévő meccseknek és Mike D’Antoni szerint Hardent és Beverley-t leszámítva valamennyire mindenkit pihentet majd a hátralévő három találkozón.

Marjanovics előkerült. A szerb óriás összesen 31 találkozón lépett pályára idén, átlagosan 6,5 percig, most viszont megkapta a lehetőséget: 28 percet tölthetett el a parketten, ez alatt pedig 27 pontos karriercsúcsot és 12 lepattanót tett a közösbe. Fontos tagja volt a meccset záró ötösnek, volt clutch kosara és lepattanója is, igaz, a győztesnek bizonyuló hármast Stanley Johnson süllyesztette el fél perccel a vége előtt – ezt követően még két büntetőt is értékesített, amivel végleg eldöntötte a derbit. A detroiti kispad egyébként is óriásit játszott a negyedik negyedben, Van Gundy nem is akarta visszahozni a kezdőit, nagy kár, hogy ez a bravúr már csak szépségtapasz számukra.

A Rockets legjobb dobói: Harden 33/21, L. Williams 15/3, Gordon 13/9, Harrell 13
A Pistons legjobb dobói: Marjanovics 27, Smith 20, Harris 17/9

Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 89-102

A Spurs „B” is nyer. Mills, Simmons, Anderson, Bertans és Dedmon alkotta a vendégcsapat kezdőjét, a padról pedig csak Joel Anthony, David Lee és az újonc Bryn Forbes szállt be, mégis győztesen hagyta el a pályát a gárda. Forbes rögtön le is tette a névjegyét, mert 27 pontos karriercsúcsot szórt 4/9 triplával, a másik újonc, Bertans 19-ig jutott 5/9 hárompontossal és az együttes kihasználta, hogy a második félidőben már a Mavs is a cseréket küldte csatába, így megnyerte az összecsapást – az első félidőben azért tíz pont feletti hátrányban voltak még, de a harmadik játékrészt 25-8-ra húzták be Lee-ék. A Spurs most a Clippers ellen lejátssza idei utolsó hazai alapszakasz-meccsét, majd elutazik Portlandbe és Salt Lake City-be.

Nowitzki újabb mérföldköve. A német klasszis 1392. NBA-meccsén lépett pályára, ezzel megelőzte Jason Kiddet és utolérte Tim Duncant az örökranglista hetedik helyén – igaz, Barneshoz, Matthewshoz és Noelhez hasonlóan a fordulás után már nem küldte őt vissza Rick Carlisle. Addig azért természetesen az ő akaratuk érvényesült, Nowitzki például rá nem jellemző módon kiosztott három blokkot is, de a cseresor végül simán kikapott, így zsinórban harmadszor szenvedtek vereséget.

A Mavericks legjobb dobói: Powell 12/6, Ferrell 11/3, Nowitzki 8, Noel 8, Barnes 8/3, Barea 8/6
A Spurs legjobb dobói: Forbes 27/12, Bertans 19/15, Lee 16

Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 122-106

Hasított a denveri támadójáték. Ismét a helyükön voltak a dolgok a hazaiaknál, Nikola Jokics (9/13 mezőnyből, 12 pattanó, 5 gólpassz, 7 eladott labda) mellett remekelt Harris (20 pont, 6 pattanó, 9 gólpassz), de ki kell emelnünk a 30 pontos karriercsúcsot (10/14 mezőnyből) szállító újonc Jamal Murray-t is – csapatszinten 55,1%-kal tüzelt a gárda és 50-33-ra (!) nyerte meg a lepattanózást. A 21 eladott labda miatt kiütni azért nem tudta ellenfelét a Denver, de a 41-24-re megnyert harmadik negyedben azért egyértelműsítette, hogy melyik a jobb csapat és ezzel a győzelemmel matematikailag még mindig van esélye arra, hogy bejusson a rájátszásba – most a Thunder lesz a következő feladat.

Cousins nélkül. Achilles-fájdalmak miatt nem játszott a Pelicans klasszis magasembere, így érthetően jóval kevesebb esélyük volt a vendégeknek, ráadásul Anthony Davis 24 perc alatt 27 mezőnydobást vállalt el (11-et bedobott 25 pontért), mielőtt leültette őt Alvin Gentry – a találkozó felében tehát egyik vezérük sem volt ott a parketten. A kezdőben egyébként csak Hill játszott ennél többet, a többiek mind pihenőt kaptak, így nem meglepő, hogy esélytelenek voltak a palánk alatt, hogy csapatszinten három triplával zártak és hogy a második félidőben már nem tudták megszorítani a Denvert.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 30/6, Jokics 23/6, Harris 20/9
A Pelicans legjobb dobói: Davis 25, Crawford 20, Ajinca 15

Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 120-113

Most dobni kellett. A Utah csapatvédekezése ezúttal egyáltalán nem működött, meglepő módon simán szerezte a pontokat a Wolves, így támadásban kellett ezt ellensúlyozniuk a hazaiaknak. Ennek fő mozgatórugója a 39 pontos, tarthatatlan estét produkáló Gordon Hayward, valamint a padról remekül beszálló Joe Johnson volt, ketten együtt 8/10 hármast bombáztak be, a harmadik negyedben pedig rájuk építve 40 pontot szórt a gárda – itt fordítottak tíz egység feletti hátrányukból és a hajrában Hayward már minden Minny-kísérletre válaszolni tudott. Quin Snyder alakulata 60%-kal (!) célzott mezőnyből és 56%-kal szórt be 14 triplát (eléggé idegen számok, főleg George Hill nélkül), brutális támadójátékot mutatott be, amellyel hozta a kötelezőt. Külön öröm számukra, hogy Derrick Favors visszatérhetett térdsérüléséből és 15 perc alatt 13 pontig jutott.

Védekezésben van még mit tenni. Ugyan volt a szezonnak egy olyan időszaka, amikor úgy tűnt, hogy Thibodeau munkája beérett a Wolvesnál és összeáll a trénerre korábban jellemző kőkemény védekezés, de azóta ennek se híre, se hamva – hátul most is kritikán aluli teljesítményt nyújtottak, amit nem tudtak lenullázni támadásban. Thibs is valami hasonlót mondott, igaz, szebben becsomagolva: ő Karl-Anthony Towns klasszisát dicsérte (a center most is 32 pontig, valamint 13 lepattanóig jutott), hogy milyen sok módon tud pontot szerezni, bedobja a triplát, már a lepattanózás is rendben van, de védekezésben azért akad még min dolgoznia…

A Jazz legjobb dobói: Hayward 39/12, J. Johnson 22/12, Gobert 16
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 32/9, Rubio 26/3, Wiggins 25

Phoenix Suns – Oklahoma City Thunder 120-99

Nagy akarásnak nyögés a vége. Russell Westbrook megcsinálta a szezonra vonatkozó tripla-dupla átlagot, és láthatóan nagyon akarta a rekordot jelentő idei 42. tripla-dupláját is, de egyelőre nem lépte át Oscar Robertsont - 23 pontja és 12 lepattanója mellé csak 8 gólpassz párosult, ráadásul el is adott 8 labdát. A második félidő egyértelműen a rekordhajszolásról szólt, hiszen félidőben 23 ponttal égtek Phoenixben, és Westbrook egyébként borzasztóan dobott (6/25 mezőnyből), első kosarát a 24. percben szerezte, normál esetben ilyenkor a húzóembereket leültetik - ő viszont a 46. percig a pályán volt. Westbrook erőlködése hű lenyomata volt az OKC meccsének, Kanter is rettenetesen célzott (5/14), teljesen szétesett a támadójátékuk, a védekezésük pedig átjáróház volt. Gyakorlatilag biztos, hogy a 6. helyen zárnak, így Westbrook még három meccset áldozhat fel a csúcs elérésére.

A Suns megtörte a sorozatot. A hazaiak is lemaradtak egy rekorddöntésről, de ezt aligha bánják, hiszen zsinórban 13 vereség után sikerült győzniük, így nem "javították meg" a negatív csapatcsúcsot. Devin Booker ((37 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz) és TJ Warren (23 pont, 16 lepattanó) folyamatos veszélyt jelentett, az ismét jól játszó Ulis mellett hárman (Derrick Jones Jr., Alan Williams és Jared Dudley) is 11 pontot tettek hozzá, félidőre el is döntve a győztes csapat kilétét. A Suns a győzelem ellenére maradt az utolsó helyen Nyugaton. 

A Suns legjobb dobói: Booker 37/15, Warren 23, Ulis 12.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 23/6, Kanter 17, Adams, Gibson 12-12.

Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 98-94

Corey Brewer a hős. Mindkét gárda egyetlen célja, hogy a fiatalokat fejlessze a hátralévő pár meccsen, ennek szellemében a Lakers a Clarkson-Russell-Ingram-Nance-Randle ötössel állt fel, és nem is működött rosszul a small-ballozás, 71 pont érkezett tőlük, és védekezésben is jók voltak. Különösen Randle lubickolt (10/14 mezőnyből), de Clarkson és Russell is jól mozgatta a csapatot - Ingram és Nance pedig védőoldalon is szépen teljesített. A negyedik negyedben azonban szükség volt egy kis rutinra is, ezt pedig Corey Brewer szállította, aki 5 másodperccel a vége előtt, 96-94-nél elcsípte a Kings bedobását, majd a gyors fault után bedobta a büntetőit. A Lakers továbbra is másfél meccsel előzi a Phoenixet, és úgy tűnik, lemaradnak arról, hogy a 2. legrosszabb pozícióból várják a lottery-t, így egyre nagyobb az esély, hogy elvesztik az idei pickjüket...

Építkezni, építkezni. A Sarcramento tisztességgel lehozza a Cousins utáni éra 2 hónapját, ezúttal is bátran nyúltak a fiatalokhoz, akik közül ma Labissiere (8/13 mezőnyből) és Hield (7/14) is meghálálta a bizalmat. Cauley-Stein (14 pont, 7 pattanó, 3 blokk) és Papagiannis (10 pont, 10 pattanó) számai is jónak tűnnek, de védekezésben ők elég nagy lyukak voltak ma, a Lakers small-ballja ellen kiütköztek a hiányosságaik. A végén bosszankodhattak az eladott labda miatt, de összességében újabb lépést tettek előre a tervezett úton, és ez már nagy szó az elmúlt pár évük tükrében. 

A Lakers legjobb dobói: Randle 25, Ingram 14, Russell 13/6.
A Kings legjobb dobói: Labissiere 19/3, Hield 17/9, Collison 15/3.

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus