Meglepte a Spurst a Pelicans, eltört Valanciunas keze

A Pelicans a Spurst, a Knicks az OKC-t kapta el - a Chicagót is lenyomta a GSW - Portlandben is bukott a Clippers - Knight 38-at dobott

Anthony Davis visszatért, a New Orleans pedig nagyot védekezve legyőzte a sorozatban hat siker után kikapó San Antoniót az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A New York szoros meccsen nyerni tudott Oklahoma City-ben, a Golden State megverte a Chicagót is és 14-0-nál jár, a Clippers ellenben ismét kikapott, ezúttal Portlandben maradt alul. A Boston lerohanta a Brooklynt, Deron Williams régi énjét csillogtatta meg a Jazz ellen, Brandon Knight 38 pontot dobott Denverben, a Memphis pedig legyőzte a Houstont – a játéknap negatívuma viszont Jonas Valanciunas kéztörése volt, igaz, csapata így is megverte a Lakerst.

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Charlotte Hornets – Philadelphia 76ers 113-88

Big Al leoktatta az újoncot. A Sixers támadójátéka alapvetően Jahlil Okaforra épül és Al Jefferson védekezését ismerve joggal gondolhatta mindenki, hogy most is villogni fog – a veterán center azonban ezt másképp gondolta. Jefferson már félidőre 18 pontnál járt, összességében pedig 26 egységgel, 10 lepattanóval, valamint 5 blokkal zárt – Okafor ellenben 12 dobásból szedett össze tíz pontot és Jefferson blokkjainak jó részét ő kapta. Az ő párharcuk már előrevetítette a Charlotte fölényes győzelmét, a hazaiak pedig már félidőben több, mint húsz ponttal vezettek…

Noel a padról jött. A vendégeknél a tavalyi újonc magasember most először nem került be a kezdőbe, alacsony szerkezetet próbáltak meg Granttel és Covingtonnal – nem jött be, Noel pedig 16 pontot és 9 lepattanót szállított a második sorból, ráadásul ő volt az egyetlen, aki tudta lassítani Al Jeffersont. Nem volt különösebb jelentősége egyébként, ugyan a harmadik negyedben kicsit közelített a Philly, az együtt kezdő Lin-Walker-Batum trió a padról érkező Lamb támogatásával simán lehozta a meccset – a 48%-os triplamutató jól jellemzi a hazaiak játékát.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 26, Walker 20/6, Batum 14/9
A Sixers legjobb dobói: Noel 16, Stauskas 15/9, Grant 12

Boston Celtics – Brooklyn Nets 120-95

Átrohant ellenfelén a Boston. Az első negyedben még nagyjából tartotta a lépést a Brooklyn, de a másodikban már egy 26-7-es (!) futást mutattak be a hazaiak úgy, hogy 86 %-kal (!) dobtak mezőnyből – a brutális adatok után már több, mint húsz ponttal vezettek a nagyszünetben. A fordulás után sem lassítottak Stevens játékosai, végül elképesztő 58,6%-os mezőnymutatóval jutottak el 120 pontig – a Bradley-Thomas-Crowder trió volt a főkolompos, de csapatként játszott egészen parádésan a Celtics.

Leforrázták a Brooklynt. Számítani lehetett rá, hogy jóval gyorsabban fog játszani a Boston, mint a vendégcsapat, ám arra talán nem, hogy egy negyed alatt teljesen lenullázza ellenfelét a hazai alakulat – a Nets félidőre 11 labdát adott el, Thomasék pedig ezekből rendre kosarakat szereztek. Emellett egyszerűen képtelenek voltak mit kezdeni Joe Johnsonék védekezésben, 68 pontot kaptak a festékből és a teljes második félidőt tetemes hátrányban játszották végig – jellemző, hogy a Celticsnél senki nem játszott 30 percet és 25-öt is csak kevesen…

A Celtics legjobb dobói: Bradley 21/3, Crowder 19/9, Thomas 18/12
A Nets legjobb dobói: Lopez 14, Young 14, Hollis-Jefferson 13/3

Memphis Grizzlies – Houston Rockets 96-84

A spanyol fegyver. Bár a tökéletestől messze állt a Grizzlies támadójátéka, több alkalommal tették átjáróházzá a hazaiak a Houston védekezését. A jól kezdő és támadásban végig veszélyesen játszó Conley (10/17 mezőnyből, 3/6 tripla, 5 gólpassz) mellett a tripla-duplát szállító Marc Gasol (7/14 mezőnyből, 11 gólpassz, 11 lepattanó) járt a vendéglátó együttes élén. Egyetlen megingást leszámítva végig kontroll alatt tartották a találkozót Gasolék és sorozatban negyedik győzelmüket zsebelték be, mely biztató a gyenge szezonkezdet tükrében.

Egy jó szakasz, s más semmi. A találkozó elején egy hamvába holt kísérletet tett a Houston, hogy gyorsan magabiztos előnyt építsen ki, nem jött be a vendégek terve. A folytatásban egyre csak süllyedt a gárda, már húsz pontos hátrányban is játszottak. A harmadik negyedben egy jobb etapnak köszönhetően feljött 9 egységre a vendég együttes, de ezt követően már momentuma sem akadt. Nem is lehetett sanszuk a sikerre Hardennek és társainak 23 eladott labdával, 15 kihagyott büntetővel és mindössze 38%-os dobóformával…

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 26/9, Gasol 16, Barnes 12/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 22/3, Ariza 19/6, Howard 12

Minnesota Timberwolves – Detroit Pistons 86-96

Húzóemberekkel telve. Hiába játszott hátrányban az első két negyed során a Pistons, s szerepelt csendesebben Drummond, volt a vendégeknél, aki átvette a húzóember szerepét. Marcus Morris dupla-duplázott (6/14 mezőnyből, 11 lepattanó), Jackson (8/15) és a padról beálló Johnson (6/10, 3/5 tripla) pedig jó dobóteljesítményt szállítottak. Drummond a harmadik negyedre tartogatta magát, amikor egymaga 15 pontot szerzett, mellyel fordítottak a vendégek és már nem engedték ki kezükből a sikert.

Vigyázni kell a labdára. A hazaiak ugyan nem játszottak egyszer sem nagy előnyben, de Towns (8/10 mezőnyből, 7 lepattanó) és Wiggins (7/17, 7/11 büntető) révén az első félidőben végig ők álltak jobban. De a fordulás után egyrészt nem tudták megakadályozni a vendégek gyorsindításait, másrészt Drummondot semlegesíteni, s az csak plusz adalék volt, hogy a tripláik sem ültek, igaz a Detroitnak sem. A T'wolves játékosai 17 eladott labdát vétettek, s ezekből 14 pontot írt az eredményjelzőre a Pistons - leginkább a megújulás hiányzott a vendéglátókból, akik miután hátrányba kerültek, már csak futottak az eredmény után.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 21, Towns 18, LaVine 14/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 21, Jackson 18/6, Morris 16

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 104-90

Davis győztes hadvezérként tért vissza. Mindössze második győzelmét aratta idén a Pelicans, de azt a liga egyik legjobb csapata ellen – mégpedig a vállsérüléséből visszatérő, 20 pontos és 18 lepattanós Anthony Davis vezérletével. Az erőcsatár védekezésben is nagy hatást fejtett ki a meccsre, támadásban pedig Ryan Anderson extra napja is jókor jött – a padról érkező dobógép 30 pontot, közte hat triplát süllyesztett el. Az utolsó negyedben óriásit küzdött a hazai csapat, szinte extázisban védekezett, elöl pedig Ish Smith (17 pont, 13 gólpassz) is fel tudott lépni, így egy remek utolsó nyolc perccel bravúrgyőzelmet aratott a New Orleans.

Aldridge megsérült, de visszatért. A Spurs magasemberének kiment a bokája még a mérkőzés első felében, nélküle pedig valamiért megzavarodott a vendégcsapat – pillanatok alatt eladott négy labdát, a Pelicans pedig ezeket remekül használta ki. Aldridge később visszatért és 20 ponttal, 11 lepattanóval zárt, de az utolsó negyedben ő sem tudott segíteni, a közönséget, a társait és saját magát is folyamatosan tüzelő Davis ekkor jól védekezett rajta, így meglepő vereségbe futott bele Gregg Popovich csapata. Érdekesség, hogy bár a triplák ültek, ennél közelebbről nem igazán voltak hatékonyan a vendégek, a festékben pedig nagyon simán tudott nyerni a Pelicans.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 30/18, Davis 20, Smith 17/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/9, Aldridge 20, Mills 11/9

Oklahoma City Thunder – New York Knicks 90-93

Majdnem elrontotta a Knicks. Végig szorosan alakult a találkozó, a harmadik negyedben a 25 pontos Carmelo Anthony vezérletével egy kicsit meg tudott lépni a New York, majd a záró etapban triplákból szétdobta ellenfelét – összesen 60%-kal tüzeltek kintről Afflalóék. A tíz pont feletti előny azonban nagyon megingott, a 34-et szóró Westbrook révén közelített a Thunder, majd az irányító 12 mp-cel a vége előtt egy hatalmas triplával egy labdára hozta fel csapatát. Azt az egy labdát Robin Lopez eladta az alapvonali bedobásnál, így maradt egy lövése még a hazai csapatnak, ezt azonban előbb Westbrook, majd a támadópattanó után Waiters hibázta el – meglepő vereséget szenvedett az OKC.

Hiába uralta a festéket az Oklahoma City. A palánk alatti területen brutális fölényben voltak Kanterék, 52-16-ra (!) nyertek innen – ám a 3/29 tripla jelzi, hogy gyakorlatilag csak a festékből tudtak eredményesek lenni. A Knicks védekezése csillagos ötösre vizsgázott, elengedték Westbrookot, hogy ne tudja nagyon bevonni társait, így gyakorlatilag nulla csapatjátékkal, borzalmas támadásokkal szenvedte össze azt a 90 pontot az OKC. Ezzel szemben Derek Fisher gárdája nagyon egységes volt, Anthony mellett csak Afflalo vállalt tíz dobásnál többet, főként a védekezésre ügyelve nagy győzelmet könyvelhettek el a vendégek.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 34/6, Waiters 16, Kanter 11
A Knicks legjobb dobói: Anthony 25/3, Afflalo 14/6, Thomas 12/6

Dallas Mavericks – Utah Jazz 102-93

A második negyed döntött. Az első tizenkét percet még a Jazz nyerte, ám a másodikban „elszabadult” a Mavs és a nagyszünetre már több mint tíz egységgel járt előrébb. Ez a különbség volt húsz pont is és bár a fordulás után ismét kiegyenlítetté vált a meccs, a vendégek csak az utolsó percekre tudtak közelíteni – 92-87 után azonban Deron Williams bevágott egy hármast, a Jazz rontott dobása után leszedte a lepattanót, majd gólpasszt adott Nowitzkinek – ezzel le is zárult a meccs érdemi része. A Jazznél Rudy Gobert-nek most nem volt akkora hatása a festékben, elöl pedig csak a Hayward-Favors duó tudott igazán hatékony lenni, így nem tudták ledolgozni a hátrányukat.

Deron Williams mutatott valamit a régiből. A korábbi Jazz-játékos szezoncsúcsot jelentő 23 pontot rámolt be 6 lepattanóval, 8 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és csapata élére tudott állni – a 3/3 triplát elsüllyesztő Nowitzki mellett ő volt a Dallas motorja. Érdekesség, hogy Pachulia is dupla-duplázni tudott Gobert ellen, de a padról Powell, valamint Barea is elérte a tíz pontot és a csapatban megvolt a tartás, hogy menedzselje az előnyt – ehhez kellettek a veteránok, de természetesen a 23-5-ös második negyedbeli futás alapozta meg a sikerüket.

A Mavericks legjobb dobói: D. Williams 23/12, Nowitzki 19/9, Pachulia 15
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/6, Favors 18, Burks 15/3

Denver Nuggets – Phoenix Suns 107-114

Brandon Knight nagy estéje döntött. A Suns hátvédje 13 pontot szerzett az első félidőben, majd három perccel a nagyszünet előtt bokasérüléssel az öltözőbe kényszerült – a fordulás után azonban újra ott volt a pályán és ő döntötte el a mérkőzést. Végül 38 ponttal, 11 lepattanóval, 6 gólpasszal zárt, elhomályosította Bledsoe-t és 5/6 triplát rámolt be a második félidőben – vezérletével 17 pontos hátrányt dolgozott le és fordított meg a Phoenix, nem volt rá ellenszer denveri részről.

Triplákkal kapott ki a Nuggets. Az újonc Mudiay 26 pontos karriercsúcsa és Harris 20 egysége is kevésnek bizonyult, ők főleg betörésekből voltak eredményesek és a festékből nyert is a Denver 54-36-ra – ám összesen öt hármast süllyesztett el a hazai csapat, ezzel szemben a Phoenix 15-öt. A negyedik negyedben Knight-tal nem tudtak mit kezdeni, egymaga 17 pontot szerzett és bár egy 0-11 után visszatáncoltak még a hazaiak, az utolsó percben három büntetőt is elhibáztak, Knight pedig hatodik triplájával bebiztosította csapata győzelmét.

A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 26/3, Harris 20/6, Gallinari 15/3
A Suns legjobb dobói: Knight 38/18, Bledsoe 22/6, Teletovics 15/9

Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers 102-91

Lillard sok volt a Clippersnek. Végig nagyon harcosan és jól játszott a Portland, a negyedik negyedben azonban sebességet váltott a végül 27 pontot szóró Damian Lillard és kézbe vette az irányítást. Három és fél perccel a vége előtt egy nagy hármasával jutott levegőhöz csapata, majd Griffin kettesére újabb triplával felelt, aztán alig egy perccel később elsüllyesztett még egy dobást kintről, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. Rajta kívül a 18 pontos McCollumot, a dupla-duplázó Plumlee-t, valamint a padról extrát játszó (17 pont, 15 lepattanó) Ed Davist illik kiemelni a Portlandnél, így nagyot küzdve megszakította hétmeccses bukószériáját a hazai csapat.

Elfáradt a Clippers. A tegnapi, Warriors elleni nagyon fájó vereség után érezhető volt némi fásultság Doc Rivers együttesén (Pierce nem is játszott) és bár JJ Redick visszatért, az ő játékában sem volt köszönet. Chris Paulnak sem ment a dobás, sőt védekezésben is többször lemaradt Lillardról, egyedül Blake Griffin, valamint a padról lendületet hozó Jamal Crawford dicsérhető a Clippersnél. A 29%-os triplamutató elég árulkodó, de főleg az utolsó negyedben nem tudott már mit kezdeni ellenfelével a vendégcsapat, így újabb veresége után már csak 50%-os mérleggel bír.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/12, McCollum 21/3, Plumlee 18
A Clippers legjobb dobói: Griffin 21, Crawford 20/15, Jordan 12

Golden State Warriors – Chicago Bulls 106-94

14-nél jár a Golden State. A Chicago tíz ponttal meglógott már az első negyedben és bár a GSW ezt hamar eltüntette, a vendégek végig tapadtak a címvédőre. A negyedik játékrészben is vezettek Miroticék, sőt, még szűk hat perccel a vége előtt is egál volt az állás, ám innentől már meglépett a Warriors, jött a 27 pontos, de magához képest gyengén játszó (3/11 tripla, 6 eladott labda) Steph Curry és a 20-at szóró Harrison Barnes, vezérletükkel pedig növelte, majd megtartotta előnyét a bajnok. Az újabb sikerrel 14-0-nál jár már a Golden State és ha két nap múlva megverik a Denvert, akkor beérik a liga történetének legjobb rajtját produkáló ’93-as Houstont és ’48-as Washingtont is.

A triplák hiányoztak a Bullsnál. Jimmy Butler pazar estét produkált, 28 ponttal, 9 lepattanóval és 7 gólpasszal állt csapata élére, jól játszott Pau Gasol, valamint a Rose helyén kezdő Kirk Hinrich is – ám Mirotic 0/6 triplája nagyon rosszkor jött számukra és a Snell-McDermott trió sem tudta kosárra váltani a helyzeteit. Az első negyed után összességében is elég pontatlanul dobott a Bulls, így bár nem védekeztek rosszul, az utolsó percekben nem volt meg bennük a kellő tűzerő, hogy tartsák a lépést a GSW-vel.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/9, Barnes 20/9, K. Thompson 15/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 28/6, Mirotic 18, Hinrich 17/9

Los Angeles Lakers – Toronto Raptors 91-102

Eltört Valanciunas keze. A Toronto centerének a bal kezében tört el egy csont, amikor Kobe Bryant faultolta őt az első félidő végén, ami komoly érvágás lehet Casey csapatának, hiszen egy hasonló sérüléssel már három éve 18 meccset volt kénytelen kihagyni. Ezen a találkozón ezt menedzselni tudta a Raptors, Lowry 25-öt szórt (7/11 tripla!), DeRozan is a legjobbkor lépett elő, így bár szorosan alakult a hajrá és nem játszottak jól, a vendégek meg tudták őrizni párpontos előnyüket a végső dudaszóig.

Kobe 37 percet játszott. A Lakers ikonja legutóbb egy 36 perces este után elmondta, hogy úgy érzi, ezt már nem bírja, ennek ellenére most még ennél is többet töltött pályán – tíz pontot tudott ez idő alatt hozzátenni. A hazaiaknál most végre a két legnagyobb tehetség, Russell és Randle vitte a prímet, az erőcsatár 18 ponttal és 12 pattanóval dupla-duplázott is, de Russell 17 pontja is jónak számít – végig partiban is voltak az arany-lilák és több kisebb futással zárkóztak fel rendszeresen ellenfelükre. Az utolsó percekben aztán nem tudtak már megújulni, így a 15 triplát elsüllyesztő Toronto megőrizte az előnyét.

A Lakers legjobb dobói: Randle 18, Russell 17/9, Clarkson 13/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/21, DeRozan 18/3, Carroll 13/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus