Megszakadt az Atlanta szériája, a Spurs-é és a GSW-é nem

Indianában kapott ki a Hawks, húsz triplát dobott a Warriors - megszenvedett a Cavs - Kemba Walker  38-at szórt - a Torontót verte a Bulls

Sorozatban hat győzelem után kapott ki az Atlanta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután Jeff Teague-ék szoros mérkőzésen alulmaradtak Indianában. Phoenixben is megszenvedett a sikerért a Cavs, a Minnesota ellen nem jött könnyen a Spurs-győzelem, a bajnok Golden State viszont a második félidőben szétdobta a Sacramentót. Kemba Walker 38 pontot rámolt be a Lakersnek, a Orlando újfent remek támadójátékkal aratott győzelmet, a Clippers simán nyert Washingtonban, egy extra teljesítménnyel verte a Brooklyn a Miamit, a Chicagónak pedig a cseresora hozta a rangadót a Toronto ellen.

Visszajátszás: 17 pont három perc alatt

Charlotte Hornets – Los Angeles Lakers 108-98

Amikor nincs ellenszer a vezérre. Bár drasztikus előnyre nem tett szert a hazai együttes egy alkalommal sem, Walker (14/25 mezőnyből, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) megadta a mérkőzés alaphangját azzal a sebességgel, mellyel az első félidőben játszott. Igaz a hárompontosok egyáltalán nem ültek a Hornets-nél, viszont máshol pótolták Batumék az elmaradó pontokat. A vezető kiléte 21 alkalommal változott, de Walker úgy gondolta, hogy a záró negyedben behúzza a találkozót együttesének és további 18 ponttal terhelte meg a Lakers gyűrűjét. A Hornets 13-1-es mérleget tudhat magáénak, ha ponttermése eléri a 100 egységet.

Győzelem nélküli búcsú.  Bryant vereséggel köszönt el a Charlotte együttesétől, mely 1996-ban kiválasztotta a drafton. Az első félidőben 16 pontot dobott a veterán játékos, de hatékonyság terén (5/20 mezőnyből, 3/12 tripla) komoly problémákkal küzdött. Bár rajta kívül öt másik Lakers-játékos ért el két számjegyű pontszámot, a védő oldalon a két legfontosabb feladatot nem tudták végrehajtani a vendégek, ugyanis a festékből 54 pontot kaptak - 44 dobottal szemben -, továbbá Walkert cseppet sem tudták visszafogni.

A Hornets legjobb dobói: Walker 38/9, Zeller 16, Batum 15
A Lakers legjobb dobói: Bryant 20/9, Bass - Nance Jr. 12-12, Young 11/9, Williams - Randle 11/3-11/3

Indiana Pacers – Atlanta Hawks 93-87

A legjobbkor a hullám tetején. A rajtnál kissé beragadtak a hazaiak, így hátrányba kerültek, de hamar jött a fordulat. Az első félidőt 14-2-es rohammal zárta a Pacers és több mint tíz ponttal elhúzott. A folytatásban Ellisék diktálták a tempót, de szorosan tapadt rájuk a Hawks. A negyedik negyedben úgy tudta megtartani előnyét a hazai gárda, hogy csak egyetlen kosár érkezett kezdő játékostól – igaz, az a legfontosabb volt, ugyanis Mahinmi utolsó percen belül elért közelije a győzelmet jelentette a Pacers-nek.

Vége a sorozatnak. A találkozót nagyon jól kezdte a Hawks, de kisvártatva hiba csúszott az addig lendületesen és jól működő gépezetbe. Az eladott labdák sorra gyűltek és a lefújáskor már 22-re rúgott számuk. Bár minden erejükkel azon voltak a vendégek, hogy fordítsanak, úgy nehezen hajthatták volna mindezt végre, hogy a húzóemberek közül csak Millsap (9/17) és Sefolosha (6/8) érte el az 50%-os mezőnymutatót. Az utolsó negyedben Korver három tiszta triplát hibázott el, végül 0/8-cal zárt távolról, s ezek a negatív tényezők azt eredményezték, hogy véget ért a Hawks 6 meccses győzelmi szériája.

A Pacers legjobb dobói: Ellis 26/12, Mahinmi 13, S. Hill - Budinger 10-10
A Hawks legjobb dobói: Millsap 24/6, Teague 18/3, Sefolosha 14

Orlando Magic – New Orleans Pelicans 104-89

Végig az Orlando dominált. Sorozatban negyedik meccsén dobott 50% felett a hazai csapat (54,9%) és az első pillanattól kezdve Oladipóék diktálták a tempót. A Fournier-Vucsevics pick-and-roll parádésan működött, ketten együtt 48 pontot rámoltak be 21/33 dobással, a brutális hatékonyságuk mellett pedig még Harris és Nicholson is tíz pont felett zárt – ráadásul Vucsevics karriercsúcsot jelentő hét gólpasszt osztott ki. A második félidőben már elfogyott a tűzerő a New Orleansból és bár a hazaiak védekezése most kevésbé működött, így is sima győzelmet arattak – november 25-e óta 12-5 a csapat mérlege, ami a legjobb Keleten ez idő alatt.

Csak az egy-egyezés. Bár kiosztottak 23 gólpasszt a vendégek, összességében eléggé az egy-egyekre építettek ezen a mérkőzésen, keveset járt a labda és a dobásokat nem a rendszer szülte – ráadásul most sem Gordontól, sem Ryan Andersontól nem jött az extra. Anthony Davis sem nyújtott kiemelkedőt, ráadásul a harmadik negyed végén ütközött Oladipóval és az öltözőbe kellett mennie – ugyan később visszatért, de pontot már nem szerzett, más pedig nem tudott a gárda élére állni.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28, Fournier 20/9, Harris 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Cole 17/3, Evans 16/6

Washington Wizards – Los Angeles Clippers 91-108

Griffin nélkül is megy. Az erőcsatár hiányában ezúttal Paul Pierce kezdett négyesként, de leginkább Wesley Johnson szerepelt ezen a poszton, míg ötösként vagy Jordan vagy Aldrich volt fent. A vezér természetesen Chris Paul volt, aki 23 ponttal, hét gólpasszal és idei első, valamint második zsákolásával állt csapata élére – mellette azonban illik megemlíteni a padról 21 pontot termelő, 9/12 dobást elsüllyesztő Jamal Crawfordot is. Rájuk és a kemény védekezésre építve már az első negyedet 14 ponttal nyerte a vendégcsapat, a Wizards pedig nem tudta szorossá tenni a találkozót.

Wall most kevés volt. Az irányító újabb 20/10-es (23 pont, 11 gólpassz) meccset szállított, de ezúttal csak 10/23-at dobott mezőnyből és eladott hat labdát, ez pedig most nem fért bele továbbra is tartalékos csapata számára. Ugyan Otto Porter hozta Crawford számait (21 pont, 8 pattanó, 8/12 mezőnyből), rajta kívül mindenkit megfogott a Clippers, a fővárosiak mindenhonnan gyengén dobtak, ráadásul védekezésben is súlytalanok voltak most, főleg a festékben és annak környékén.

A Wizards legjobb dobói: Wall 23/3, Porter 21/9, Gortat 12, Sessions 12
A Clippers legjobb dobói: Paul 23/3, Crawford 21/9, Jordan 15

Miami Heat – Brooklyn Nets 105-111

Ellington volt az X-faktor. Az első félidő teljességgel a Miamiról szólt, a hazaiak 14 ponttal vezettek a nagyszünetben – a vendégek vezetőedzője, Lionel Hollins úgy döntött, hogy a harmadik negyedben Larkin és Ellington, két cserejátékos fog kezdeni. Wayne Ellington ezt óriási meccsel köszönte meg, összességében 26 ponttal és 7/9 triplával jelentkezett, a Nets játékából pedig pontosan ez hiányzott eddig – így 50% feletti triplamutató egészítette ki Lopez és Jack nagy estéjét, nemes egyszerűséggel túldobták a Miamit. Érdekesség, hogy Ellington egyszer már dobott egy meccsen hét triplát -2012-ben, szintén a Heat ellen…

Védekezni sem ártana. Támadásban remekelt a Heat, a 24 pontos, 12 pattanós Chris Bosh 7/8 dobást, közte 5/5 triplát süllyesztett el, jól játszott Wade (24 pont, 6 gólpassz, 7/11 mezőnyből), jól játszott Whiteside (18 pont, 11 pattanó, 5 blokk), de hátul teljesen elfogyott a gárda a második félidőben és kapott 67 pontot. Simán elveszítették tetemes előnyüket és kikaptak úgy, hogy a pontokat továbbra is hozták, egyszerűen keményebb volt a Nets – Wade szerint még nem játszottak elég időt együtt, de van még 52 meccsük arra, hogy igazán nagy csapat legyenek.

A Heat legjobb dobói: Bosh 24/15, Wade 24, Whiteside 18
A Nets legjobb dobói: Lopez 26, Ellington 26/21, Jack 18/3

Chicago Bulls – Toronto Raptors 104-97

Villogtak a Bulls-cserék. Hárman is nagy hatást gyakoroltak a meccsre a Chicago kispadjáról, Bobby Portis 12 ponttal és 9 lepattanóval, Tony Snell 22 ponttal és 4/5 triplával, Aaron Brooks pedig 17 ponttal és 5 gólpasszal járult hozzá a hazai sikerhez – sőt, ők voltak ennek fő letéteményesei. A kezdőcsapatból Derrick Rose és Pau Gasol csipkedte magát leginkább, de a harmadik negyed végén az említett cseresor alakította ki a különbséget, nem véletlen, hogy +9-es, +13-as és +16-os +/- mutatóval zártak.

Lowry, DeRozan és más senki. A Toronto két ásza ezúttal is parádés mérkőzést játszott, ketten együtt 47 pontot, 14 lepattanót és 17 gólpasszt tettek a közösbe – rájuk egyáltalán nem volt válasza a Chicagónak. Melléjük azonban senki nem tudott fellépni, Scola csak a mérkőzés elején volt igazán hasznos, Carroll támadásban nem tudott hozzátenni, a cserejátékosok közül pedig csak a 17 meccs után visszatérő Valanciunasról lehet pozitívan szólni – a center húsz perc alatt kilenc ponttal és négy pattanóval jelentkezett. Ugyan Jimmy Butlert levették a pályáról a vendégek, ez most kevésnek bizonyult, a cseresorok közötti 51-27-es különbséget nem tudták ellensúlyozni Lowry-ék.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 22, Snell 22/12, Rose 20/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 28/9, DeRozan 19, Scola 13

Dallas Mavericks – Milwaukee Bucks 103-93

Az utolsó percekben döntötte el a Dallas. Egyik fél sem tudott igazán fölénybe kerülni a találkozó során, bár végig a Mavs vezetett, nagy előnyt nem tudott kialakítani – sőt, 89-89-nél egálban voltak a csapatok. Bő négy perccel a vége előtt aztán Wesley Matthews egymás után két triplát is elsüllyesztett, erre pedig jó két percig nem is tudott válaszolni a Bucks – 97-93-nál Devin Harris döntötte el végleg a mérkőzés sorsát. Zaza Pachulia parádézott volt csapata ellen (17 pont, 8 pattanó és leszedte a pályáról Monroe-t) és bár Nowitzkinek nagyon nem ment (3/15 mezőnyből), a mindössze négy (!) eladott labda és a jó védekezés végül meghozta a sikert a hazaiak számára.

Saját magát verte meg a Milwaukee. A Dallas különösebben nem játszott jól, a lehetőségeivel azonban nem tudott élni a Bucks – Monroe-t megverte egy-egyben Pachulia, Carter-Williams nagyon passzív volt (8 pont, 0 gólpassz), de a legnagyobb problémát az eladott labdákból kapott pontoknál kell keresni, itt 26-0-ra (!) nyert a Mavs. Ezt nem lehetett ellensúlyozni úgy, hogy a fő opciók nem is működtek támadásban és bár ennek ellenére szoros volt a hajrá, ezt főleg a Dallas gyenge büntetőzésének köszönhették – az utolsó másodpercekben egyébként Middletont két technikaival ki is állították.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 22/15, Pachulia 17, Felton 14/3
A Bucks legjobb dobói: Bayless 19/3, Middleton 15, Mayo 13/9

San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 101-95

18-0. Sorozatban 18. hazai mérkőzését nyerte meg idén a San Antonio, amivel az 1978-as Portland és az 1986-os Houston mérlegét állította be – méghozzá Tim Duncan és nagyrészt Gregg Popovich nélkül. A trénert még az első félidő végén kiállították két technikaival, amikor hevesen reklamált egy elmaradt fújás miatt, Duncan pedig térdfájdalmai miatt nem lépett pályára, igaz, őt Boban Marjanovic tökéletesen pótolta – az újonc óriás 7/7 dobást süllyesztett el 15 perce alatt. Ezzel együtt azért nem jött könnyedén a Spurs-siker, félidőben még a Minnesota vezetett és csak a harmadik negyedben Marjanovic vezérletével tudott fordítani a San Antonio – bár nem játszottak igazán jól a texasiak, a hibátlan hazai mérleg tovább él.

Most közelebb járt a Minnesota. Szűk egy hete nagyon lejátszotta Wigginséket a Spurs, ezúttal viszont végig partiban voltak – ha kicsit jobban büntetőznek (14/24), okozhattak volna meglepetést. Nem így történt, a vonalról és a triplavonalon túlról is gyengén céloztak, Townsnak csak hét mezőnykísérlet jutott és védekezésben is akadtak gondjaik – ugyanakkor például LaMarcus Aldridge-et leszedték a pályáról. A potenciál látszik a Minnesotában, de a 8-8-as rajt óta 3-12 a mérlegük, ami mutatja, hogy rengeteg munka vár még a fiatal társaságra.

A Spurs legjobb dobói: Marjanovic 17, Leonard 17/3, Ginobili 13/9
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 18, LaVine 15, Towns 10, Garnett 10, Prince 10

Phoenix Suns – Cleveland Cavaliers 97-101

A triplák diadala. Ritkán járt utat választott a győzelem felé vezető úton a Cleveland, a vendégek ugyanis több hárompontost emeltek rá a találkozón, mint duplát. A triplamutató 17/41-es, míg a ketteseké 16/30-as volt náluk, az első félidőben 62%-os pontossággal céloztak mezőnyből. James (4/10 mezőnyből, 7 gólpassz) szolid estét zárt, de nem maradt mérföldkő nélkül, a pontszerzési örökranglistán Alex English-t, a gólpasszokban Marbury-t előzte meg. Irving az utolsó offenzívánál a támadóidő lejártával egy időben süllyesztett el egy triplát, amivel biztosította a vendégek sikerét, akik két vesztes találkozó után nyertek újra.

Egy hiba és oda a mérkőzés. Azzal együtt, hogy hiányzott a sérült Bledsoe és az eltiltását töltő Markieff Morris és a védekezésben bőven akadt problémájuk a hazaiaknak -különösen az első félidőben- egyszer sem került olyan hátrányba a Suns, hogy reménytelennek tűnt volna fordítás. A festéket egyértelműen uralta a Phoenix (40-26 szerzett pont), de az eladott labdák terén versenyre keltek Knighték az ellenféllel (16-17).  A végjátékban Knight hiába dobott fordítást jelentő hárompontost, a kosarat törölték a játékvezetők, mivel Chandler szabálytalan zárására támadóhibát fújtak – a következő Cavs-támadásból pedig triplát kapott a Suns, amivel elúszott a győzelem lehetősége. Elmúlt tíz mérkőzéséből 8. vereségét szenvedte el a Suns, sorozatban az ötödiket.

A Suns legjobb dobói: Warren 23/12, Knight 18/6, Leuer - Tucker 14/6-14/6
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 22/6, Smith 17/15, Love 16/9

Utah Jazz – Philadelphia 76ers 95-91

Hayward bedobta, Ish Smith nem. Ugyan az első negyedet 37-23-ra nyerte a Jazz és úgy tűnt, hogy tükörsimán hozza a meccset, innentől váltott a Philly és átvette az irányítást – sőt, a negyedik negyedet már a vendégek kezdhették előnyből egy 29-10-es (!) futás után. Itt azonban már egyik fél sem igazán tudott kosarat dobni, 89-89-nél Noel zsákolt, majd fél perccel a vége előtt Hayward egy nagy triplával fordította meg a találkozót. Erre még lehetett volna válasza Ish Smith-nek, ám hiába verte meg Hoodot és dobhatott közelről teljesen üresen, kimaradt a lehetőség, így a hazaiak két büntetővel bebiztosították győzelmüket.

A festékben uralkodott a Sixers. Okafor ezúttal sem lépett pályára, de a 18 pontos Noel és a gyűrűt folyamatosan támadó Smith (22 pont, 11 gólpassz) vezérletével 52-24-re (!) nyert a Philly a festékből – ezt azonban 36 kiharcolt és 32 bedobott büntetővel ellensúlyozta a Jazz. Hiába volt alapvetően borzalmas a hazaiak támadójátéka (33% mezőnyből, 13 gólpassz), így is kiküzdötték a sikert, de a Sixers esetében már az sem kis szó, hogy szoros mérkőzést játszottak, vezettek és reális esélyük volt a győzelemre…

A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/6, Burke 14/6, Hood 13
A 76ers legjobb dobói: Smith 22/3, Holmes 18/3, Noel 18

Golden State Warriors – Sacramento Kings 122-103

A nagy hármas elintézte. Steph Curry pályafutása hatodik tripla-dupláját jegyezte 23 ponttal, 14 lepattanóval (karriercsúcs) és 10 gólpasszal – igaz, szinte a teljes mérkőzés során csendes volt. Volt azonban három perc, a második negyed utolsó három perce, amikor pótolt mindent: ez idő alatt egymaga 17 (!) pontot rámolt be, amivel „beindította” csapatát. A fordulás után a végül 29 egységig jutó Klay Thompson és a 25-öt szóró Draymond Green vezérletével erőlködés nélkül hozta a találkozót a bajnok, amely összesen húsz (!) hárompontost süllyesztett el, így sorozatban 33. hazai alapszakasz-meccsét nyerte meg.

Casspi karriercsúcsa kevés volt. Omri Casspi ihletett napot fogott ki ezúttal, már az első félidőben beszórt hét triplát, végül beállította Mike Bibby csapatrekordját kilenc hármassal – végül 36 pontos karriercsúcsig jutott. A Kings elsősorban rá építve volt meccsben egy félidőn át, végül 40% alá süllyedtek mezőnyből, Cousins 12, Rondo pedig 17 percet töltött csak pályán – a centert ki is állították a harmadik negyed elején. Ebben a játékrészben el is veszítette a meccset a Sacramento, a nagyszünetig dobtak 62 pontot és vezettek is, a záró etapot azonban már 15 pontos hátrányból kezdhették…

A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 29/15, Green 25/15, Curry 23/18
A Kings legjobb dobói: Casspi 36/27, Gay 17/6, Collison 13/3

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus