Megtörte a houstoni átkot a Cleveland

Wizards-győzelem Indianában - túlóra döntött a Bucks-Hawkson - Whiteside és Smart tripla-dupláival nyert a Heat és a Celtics

2006 márciusa óta először nyert Houstonban a Cleveland, miután LeBron Jamesék simán megverték az enerváltan játszó texasiakat az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadóján. A Cavs riválisai közül az Atlanta kihagyta a lehetőségeit és hosszabbításban bukott el Milwaukee-ban, a Bulls pedig pontszegény meccsen kapott ki otthon a Dallas ellenében. A Wizards remekül játszva aratott győzelmet Indianában, a Heat Hassan Whiteside tripla-duplájával nyomta le a Denvert, a New Orleans pedig Anthony Davis zsákolásával nyert a Charlotte ellen – a Thunder és a Boston simán, a Portland viszont Damian Lillard újabb nagy negyedik negyedével hozta soros találkozóját.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Indiana Pacers – Washington Wizards 104-118

A második negyedben eldöntötte a Washington. Az első játékrészt még megnyerte az Indiana, ám a következő négy percben nem szerzett kosarat és innentől egy pillanatig sem vezetett a találkozón – a 22 perc alatt 22 pontot szóró Bradley Beal vezérletével egy 20-4-es futást produkált a Washington, innentől pedig végig előrébb járt ellenfelénél. Beal mellett Wall és Sessions is úgy verte meg George Hillt, ahogy akarta, de védekezésben Nené és Dudley is kifejezetten hasznos volt. A fővárosiak ezzel visszavágtak az Indianának a korábbi vereségért és sorozatban negyedik győzelmüket aratták.

Védekezés, tripladobás, lepattanók. Az Indiana képtelen volt mit kezdeni a Wizards hátvédeivel, így folyamatosan a vendégek diktálták a tempót, míg George-ék csak futottak az eredmény után – a 44%-os fővárosi triplázást (és saját maguk 3/17 hármasát) büntetőkkel ellensúlyozták a hazaiak, de a 17 engedett támadópattanó már nem fért bele. Ijesztő pillanat volt a Pacers számára, amikor Paul George-nak az öltözőbe kellett vonulnia egy kisebb sérülés miatt, de később vissza tudott térni, igaz, ma ő sem tudta kirángatni csapatát a gödörből.

A Pacers legjobb dobói: George 21/3, G. Hill 19/6, Ellis 17
A Wizards legjobb dobói: Wall 28/3, Beal 22/12, Neal 12/6, Blair 12

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 113-93

Nem volt kérdés. Már az első negyedben egyértelművé tette a Thunder, hogy ki az úr, a hazaiak 31-17-re nyerték ezt a játékrészt és innentől végig kézben tartották a meccset – ezúttal nem jött az utóbbi időben többször látott leolvadás sem. Westbrook a legutóbbi kiállítása után most három negyed alatt tripla-duplázott, Durant így is húsz pont fölé jutott (sorozatban 21. alkalommal, ami a legtöbb jelenleg), de csak Ibaka játszott harminc percnél többet – az előnyük volt már 26 pont is, egy pillanatig sem volt esélye a Minnesotának. Érdemi tripladobás nélkül is 50%-kal tüzeltek mezőnyből, a kispad is nagy önbizalommal játszott, így félgőzzel is könnyed győzelmet arattak.

Kilencnél jár a Timberwolves. Sorozatban kilencedik vereségét szenvedte el a Minnesota és az utóbbi találkozókon mutatott jobb forma után most ismét „orrba vágták” őket – teljesen esélytelenül kaptak ki. Amellett, hogy védekezésben csak asszisztáltak a Thunder játékához, a támadásaik is főleg egy-egyekre épültek, így bár Wiggins beszórt 28 pontot, illetve a padról hárman is elérték a tízet, itt is elég harmatosan teljesítettek. Towns szenvedett Adams és Ibaka között (4/13 mezőnyből, 2 kapott blokk), ráadásul a hamar beszedett nagy hátrány, illetve az OKC rendkívül magabiztos játéka a kedvüket is gyorsan elvette a további próbálkozástól.

A Thunder legjobb dobói: Durant 21/3, Waiters 20/6, Payne 14/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25, Muhammad 15/3, LaVine 13/3

Boston Celtics- Phoenix Suns 117-103

Smart élvezte. A Boston irányítója lubickolt ezen az estén, a padról beszállva parádésan mozgatta csapatát és 32 perc alatt megszerezte karrierje első tripla-dupláját – mindenhol ott volt és tőle függött minden, végül többet volt pályán, mint a kezdőcsapatban szereplő és volt csapatának 19 pontot szóró Isaiah Thomas. A Celtics támadójátéka szárnyalt, 14 triplát dobtak a hazaiak, félidőben már 21 ponttal vezettek és egy kisebb leolvadás ellenére kérdés nélkül nyerték meg a találkozót.

Nem volt fegyvere a Phoenixnek. Egyetlen olyan biztos pont sem volt a vendégek játékában, amihez nyugodtan nyúlhattak, már az első negyedben is meglépett a Boston, a másodikban pedig gyakorlatilag eldőlt a meccs – Knightékban nem volt meg az a tűzerő, ami egy komoly felzárkózáshoz kellett volna. Dobtak tíz triplát ugyan, de összességében 40% alatt céloztak mezőnyből, kikaptak a festékben és nem volt senki, aki a csapat élére állt volna – bár a Celtics könnyelműségeit kihasználva közelebb zárkóztak, igazi látótávolságon belülre egyszer sem kerültek.

A Celtics legjobb dobói: Olynyk 21/12, Thomas 19/9, Bradley 17/3, Crowder 17/6
A Suns legjobb dobói: Teletovics 22/12, Knight 16/6, Warren 13/3

Brooklyn Nets – Portland Trail Blazers 104-116

Lillarddal nem lehetett mit kezdeni. Szoros és fordulatos meccset vívtak a csapatok, nagy különbségek nem alakultak ki, de bő nyolc perccel a vége előtt még hat ponttal a Brooklyn járt előrébb. Ekkor fellépett azonban a 33 pontos, 10 gólpasszos Damian Lillard, vezérletével 19-2-t futott a Portland és az utolsó perceknek már magabiztos előnnyel mehetett neki – az irányító 14 pontot, közte 4/5 triplát szórt be a záró etapban, ő volt a döntő faktor a találkozón. Az ő extrája mellé nem is kellettek nagy dolgok a Blazersnél, Crabbe a padról beszórt 19 pontot, Ed Davis 6/6 dobását értékesítette, a gárda pedig sorozatban harmadik győzelmével közelített a nyugati playoff-helyekhez.

A támadójáték megvolt. Ezúttal egyáltalán nem volt kevés a tűzerő a Netsnél, Brook Lopez 25 pontja és Donald Sloan 15 pontos, 9 gólpasszos estéje mellett minden kezdőjátékos elérte a tíz pontot és mindegyikük pozitív +/- mutatóval zárta a meccset – ám a kispad, különösen védekezésben botrányosan teljesített. A 42%-kal bedobott nyolc hármas, a sok kiharcolt büntető és a 16 támadópattanó is szépen mutat, de a Portland játékát kicsit sem tudták limitálni a hazaiak, a hajrában pedig Lillarddal nem tudtak mit csinálni – igaz, arra azért lehetett számítani, hogy ők nem biztos, hogy túl tudják dobni a Blazerst. Ezzel utóbbi 11 hazai meccsükből a 10.-et vesztették el.

A Nets legjobb dobói: Lopez 25, Sloan 15/6, Johnson 15/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/15, Crabbe 19/15, Davis 14

Chicago Bulls – Dallas Mavericks 77-83

A Dallas talált kiutat. Mindkét gárda nagyon harapott hátul, elöl viszont sokszor kissé esetlegesnek tűnt a játék, a Mavs a palánk alatt, a Bulls a periméteren szenvedett borzasztóan. Az első félidőben még inkább a Chicago akarata érvényesült, de a harmadik negyedben sebességet váltott a Dallas, Nowitzki és Deron Williams vezérletével stabilizálták a játékukat, egy 15-2-es futással pedig meg is léptek – a mérkőzés utolsó perceiben aztán több clutch dobást is elsüllyesztettek, a döntő szót végül Nowitzki mondta ki egy hármassal. A texasiak nagy győzelmet arattak idegenben, Nowitzki pedig lejátszotta 1303. NBA-meccsét, amivel utolérte Elvin Hayest az örökranglista 15. helyén.

Rose visszatért, Butler eltűnt, Noah megint megsérült. Derrick Rose újfent játékra alkalmas állapotba került és 18 pontjával (8/18 mezőnyből) csapata legjobb dobójaként zárt, rá nem igazán lehetett panasz – annál inkább Jimmy Butlerre, aki az 53 pontos estéje után most nagyon fáradtnak tűnt, összesen négy (!) pontot tudott hozzátenni. Ennél és talán még a vereségnél is rosszabb hír a Bullsnak, hogy Joakim Noah ismét megsérült, méghozzá ugyanazon a vállán, amivel alig pár mérkőzéssel ezelőtt tért vissza egy hosszabb kihagyás után…

A Bulls legjobb dobói: Rose 18, Gasol 17, Gibson 9
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/6, Williams 18/12, Pachulia 9, Barea 9/3

New Orleans Pelicans – Charlotte Hornets 109-107

Davis zsákolása volt az utolsó szó. Az első félidőben Ryan Anderson 21 pontjával és öt triplájával magabiztos előnyt épített ki a Pelicans, de a fordulás után ezt eltüntette a Charlotte. Egy perccel a meccs vége előtt Holiday pörkölt be egy hármast, amire 19 mp-cel az órán Kemba Walker válaszolt, így az utolsó támadást a hazaiak vezethették. Ebből egy tökéletes kettő-kettő lett, melynek végén Holiday alley-oop passzát a 22 pontos Anthony Davis rántotta be, ezzel pedig megnyerte a meccset csapatának. Bár Davist összességében jól limitálták a vendégek, a padról dupla-duplázó Holiday és a végül 32 ponttal záró Anderson pótolták a kieső kosarakat, így nagyon fontos győzelmet aratott a Pelicans.

A hátvédpáros mindent megtett. Kemba Walker és Nic Batum együtt kereken ötven pontot tettek a közösbe egyenlő elosztásban, gyakorlatilag ők vitték a hátukon a vendég együttest, igaz, a második félidőben már nem ültek a Charlotte triplái. Melléjük csak Frank Kaminsky (7/9 mezőnyből, 18 pont, 6 pattanó) tudott fellépni, de a támadójáték így is rendben volt, a probléma a védekezéssel adódott – folyamatosan duplázták Davist, így rendre üresen maradt egy hazai játékos, a legtöbbször Anderson. Hiába pörköltek be 14 triplát a vendégek, hátul folyamatosan elcsúsztak és bár így is megvolt az esélyük a győzelemre, a hajrában sem tudták lassítani ellenfelüket.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 32/18, Davis 22, Holiday 13/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 25/15, Batum 25/6, Kaminsky 18/6

Milwaukee Bucks – Atlanta Hawks 108-101 – hosszabbítás után

Antetokounmpo volt a nyerőember. A rendes játékidő végén megmenekült a Milwaukee, mert ott inkább az Atlanta kezében volt a találkozó, de a hosszabbításban már nem volt pardon: Giannis Antetokounmpo 28 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát szállított, a ráadásban egymaga hat pontot szerzett (mint a teljes Hawks), ráadásul bemutatott egy fontos dobásblokkolást is. Mindenképpen ki kell emelnünk a büntetőzést, a hazaiak 37, a vendégek pedig hat (!) alkalommal állhattak a vonalra, Monroe-ék ezzel bőven ellensúlyozták gyengébb mezőnymutatójukat és nem létez kinti dobásukat.

Nem élt a lehetőséggel a Hawks. A rendes játékidő utolsó másodperceiben Korver tiszta triplát rontott el 95-95-nél, majd bár a Bucks megtette azt a szívességet, hogy eladja a labdát, Teague beleszaladt Carter-Williams blokkjába – ráadásul a 23 pontos Paul Millsap kipontozta magát, így ő már nem lehetett pályán a hosszabbításban. Ezek a hibák nagyon sokba kerültek, a büntetőzésről már szóltunk, de összességében is gyengén dobott az Atlanta, ráadásul 21 (!) támadópattanót engedett a hazaiaknak, ami mindenképpen luxus egy ilyen kiélezett találkozón – így az sem számított, hogy a Milwaukee ezúttal sem jelentett veszélyt kintről.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28/3, Middleton 26, Carter-Williams 15/6, Monroe 15
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/3, Horford 18, Korver 17/9

Denver Nuggets – Miami Heat 95-98

Whiteside és Bosh megnyerte. Az első félidőben csak egy csapat volt pályán, a parádézó Denver 16 ponttal vezetett a nagyszünetben a Wade-et és Dragicot nélkülöző Heat ellen, ám a fordulás után a mérkőzés is nagyot fordult. Előlépett a 24 pontig jutó Chris Bosh és főleg a brutális tripla-duplát szállító Hassan Whiteside (19 pont, 17 pattanó, 11 blokk), vezérletükkel már a negyedik negyed elején átvette a vezetést a Miami, ráerőltették akaratukat a Nuggetsre és Bosh clutch dobásaival meg is nyerték a találkozót. A végén még két lövése is volt a hazai csapatnak, de Gallinari és Nelson is elrontotta a hármast, így nagyon fontos győzelmet arattak a floridaiak – érdemes megemlíteni, hogy a Dragic helyén kezdő Udrih 11 gólpasszt osztott ki eladott labda nélkül.

Elrontotta a Denver. Az első félidőben uralta a játékot a hazai csapat, de a fordulás után teljesen „megbabonázta” őket Whiteside és nem tudták kikerülni az óriásit játszó centert – ennek következtében az első két negyedben 62, ezt követően pedig csak 33 (!) pontot tudtak szerezni. Gallinarinak nagyon nem ment a játék és bár Mudiay jól teljesített, egy kicsit vezér nélkül maradtak a hajrában – míg a túloldalon Bosh elsüllyesztett a döntő pontokat, ők nem tudtak felülkerekedni a problémáikon és nem tudtak élni a lehetőségeikkel.

A Nuggets legjobb dobói: Arthur 18, Mudiay 16/6, Faried 14
A Heat legjobb dobói: Bosh 24/3, Whiteside 19, Johnson 15

Houston Rockets – Cleveland Cavaliers 77-91

Megtört az átok. A nehéz idegenbeli back-to-back egyáltalán nem látszott a Clevelanden, ráadásul egy komoly túra utolsó állomása volt ez a találkozó, ennek ellenére az első perctől kezdve kézben tartották a meccset Jamesék. Elöl ugyan nem brillíroztak, de a védekezésük teljesen elszívta a levegőt a kissé enerváltnak tűnő hazai játékosok elől, így a második negyedben már stabilan tíz pont felett járt az előnyük, a harmadikban ez elérte a húszat és a találkozó érdemi része ezzel le is zárult. Irving és James vezérletével 39%-os mezőnymutatóval is nyerni tudott a Cleveland, így javítottak a Spurs elleni vereséget követően és 2006 márciusa óta először tudtak nyerni Houstonban.

Érthetetlenül gyenge volt a Houston. Papíron a hazaiak voltak pihentebbek, ők játszhattak saját pályájukon, mégis úgy kosárlabdáztak, mintha legalább egy tripla back-to-back utolsó állomásán lennének – védekezésben még úgy-ahogy rendben voltak, de támadásban lassúak, ötlettelenek és pontatlanok voltak. Ugyan Howard dupla-duplázott, de James Harden két mezőnykosarára nyolc eladott labda jutott, a teljes csapaton az apátia uralkodott – csak az erőlködés és a dekoncentráltság volt látható a társaságon, így pedig nem lehet megverni a Clevelandet.

A Rockets legjobb dobói: Howard 14, Beverley 13/9, Harden 11
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 23/3, James 19/3, Smith 13/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus