Megvan Popovich 1000. győzelme, Durant 40-et szórt

Történelmi sikert aratott a Spurs, KD villogott, Anthony, Chandler és Ellis is megsérült, hozta a kötelezőt a GSW és az Atlanta

A címvédő Spurs szűken verte az Indianát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján, így vezetőedzőjük, Gregg Popovich megszerezte 1000. győzelmét a ligában. Kevin Durant 40 ponttal vezette győzelemre a Thundert, Ellis és Chandler sérülése után simán kapott ki a Mavs a Clipperstől, Carmelo Anthony ismét kidőlt a Knicksből, hozta a kötelezőt a Warriors és a Hawks - íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Indiana Pacers – San Antonio Spurs 93-95

Nagy mentés a negyedik negyedben. Sok jel nem mutatott arra a záró etap előtt, hogy győztesen távozhatna a Pacers otthonából a Spurs. Azonban a gyengébb dobóformát (41% mezőnyből, 24% triplából) kifogó bajnok összerántotta a védekezését és nem vétett eladott labdát az utolsó tizenkét percben, mindössze 14 pontot engedélyezett vendéglátójának, így a maga javára fordította a találkozót. Igaz, nem sziporkázó játékkal, de történelmi győzelmet ért el a Spurs.

1000. A mai sikerrel érte el Gregg Popovich edzői pályafutásának 1000. győzelmét, melyre az NBA történelmében eddig nyolc pályatársa volt képes. Csak ketten tudták nála gyorsabban elérni ezt az elképesztően magas számot, Phil Jackson és Pat Riley, továbbá egy edző, Jerry Sloan ért ilyen magasságokba egy csapat élén, aki a Utah-val 1127 mérkőzést nyert. Popovich örökmérlege 19 szezon alatt 1000-462, az alapszakaszban 68,4%-os győzelmi mutatóval rendelkezik, ami az örökranglista 5. helyére emeli.

Érthetetlen összeomlás. Hatalmas leolvadást produkált a Pacers, mely három negyednyi játék után 14 pontos előnyben irányította a játékot, sőt bő öt perccel a lefújás előtt még több mint tíz egységgel vezettek a hazaiak. Viszont a hátralévő időben egy árva Stuckey-dupla érkezett, s ez a tény a korábbi 42 perc munkáját villámgyorsan tönkretette.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 18/6, Miles 13/3, Scola 11/3
A Spurs legjobb dobói: Parker 19, Duncan 15, Belinelli 12/6

Philadelphia 76ers – Golden State Warriors 84-89

Nem a rekord az elsődleges. Soha nem rendelkezett olyan jó mérleggel az első 50 alapszakaszbeli mérkőzés után a Warriors, mint most. Kerr mester hangsúlyozta, hogy nem a csúcsok döntögetése a fontos, ezt hűen tükrözte az általa alkalmazott rotáció, vigyázott fáradt játékosaira, senki sem töltött a parketten 32 játékpercnél többet. Az utolsó negyedig hagyott esélyt vendéglátójának a Golden State, ekkor az első három percben 14-5-ös rohamot produkáltak és még az átlag alatti dobóhatékonyság ellenére is simán húzták be a mérkőzést a vendégek.

A jó sorozat vége. A szemkápráztató akciókat bemutató McDaniels alapjában járult hozzá ahhoz, hogy feltüzelje az otthoni sikerszériában lévő 76ers-t. A félidőben csak négypontos hátrányban voltak a hazaiak, a Golden State annak ellenére sem tudta két vállra fektetni őket a harmadik negyedben, hogy 9 eladott labdát jegyeztek. Viszont az már nem fért bele Covingtonéknak, hogy a záró etap elején teljesen beragadtak, ott vesztették el minden sanszukat a győzelemre. Ami még annak ellenére is jó darabig élt, hogy 27 (!) eladott labdát vétettek a mérkőzés alatt. Négy győztesen megvívott hazai meccs után kapott ki újra saját csarnokában a 76ers.

A 76ers legjobb dobói: Covington 21/12, Mbah a Moute 13/6, Noel 11
A Warriors legjobb dobói: Curry 20/9, Barbosa 16/3, Iguodala - Thompson 13/3-13/3

Washington Wizards – Orlando Magic 96-80

A kispad ismét hozta az extrát. A hazaiak kezdőcsapata nem volt túlzottan eredményes, John Wall egy ponttal (!) maradt le a tripla-dupláról, Gortat pedig 14 pontos, 14 pattanós dupla-duplát hozott – de az igazi különbséget a második sor jelentette. A fővárosi cserék 46 pontot szórtak be és bár Fournier 18 pontja is jól jött a vendégeknek, a Washington stabilan tudta tartani az előnyt – még akkor is, ha Humphries három perc után befejezte a mérkőzést hátsérülés miatt. Ezzel a Wizards padja 108 pontot vállalt a legutóbbi két győzelemből.

Nem volt túl magas a színvonal. Egyik csapat sem játszott igazán jól, a Wizards 22 alkalommal adta el a labdát és bár a Magic csak tizenegyszer, 40% alatti mezőnymutatójukra ők sem lehetnek büszkék. A festékben nagyon domináltak Gortaték, 53-33-ra hozták a pattanózást és nem adtak esélyt a Magicnek a felzárkózásra – a vendégeknél ugyan Fournier mellett Payton hat labdát is szerzett, de ma sem Oladipo, sem Vucsevics nem volt igazán veszélyes.

A Wizards legjobb dobói: Butler 15/9, Nené 14, Gortat 14
A Magic legjobb dobói: Fournier 18/6, Vucsevics 14, Oladipo 13

Miami Heat – New York Knicks 109-95

Anthony dominált, majd megsérült. A Knicks sztárja nagy formában kezdte a mérkőzést, az első negyedben 14 pontot termelt, végül fél óra alatt eljutott 26-ig – az utolsó perceket azonban az öltözőben töltötte, miután egy kosár közben ismét megsérült a bal térde. A kiválása után eldőlt a meccs, Bosh vezérletével addigra már fordított a Heat és nem maradt erő a vendégekben, hogy innen felálljanak.

Bosh ma vezér volt. Ugyan Whiteside végül pályára léphetett, Wade még mindig nem, az erőcsatár pedig most a csapat élére állt – a festékből sokszor kilépve, dobójátékosként működve szórt be 32 pontot. A fordításból és az előny megtartásából is bőven kivette a részét 4/6 triplájával, de mellette a Chalmers-Cole párost is meg kell említeni, akik együtt harminc pontot és tizennégy gólpasszt tettek hozzá – így még Wade nélkül is jobb volt a Heat a periméteren. A Miami 28 gólpasszt osztott ki és egálra hozta a lepattanózást, ráadásul 48%-kal dobott – a második félidőt végül 57-38-ra hozta Erik Spoelstra csapata.

A Heat legjobb dobói: Bosh 32/12, Chalmers 18/9, Deng 12, Cole 12/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/12, Stoudemire 14, Galloway 10/3

Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets 103-97

Egy negyed alatt eldöntötte a Milwaukee. Az első félidőben eléggé akadozott a hazaiak támadójátéka, sorra hagyták ki a dobásokat és már 17 ponttal is vezetett a Brooklyn – még a nagyszünet előtt megkezdte azonban a felzárkózást Jason Kidd csapata. A fordulás után aztán beindult Middleton, egymaga beszórt 12 pontot a harmadik negyedben és ezt a játékrészt 32-16-ra hozta a Bucks – a megnyugtató előnyt aktív védekezéssel lemenedzselték a záró etapban és behúzták a meccset.

Rohanni tudott a Bucks. A Nets 15 labdát adott el, de ebből 14-et konkrétan a Milwaukee játékosai loptak el – leindításból 21 pontot tudtak szerezni a hazaiak és csak hetet a vendégek. Hiába dobott jóval pontosabban a Brooklyn (50%-42%), ha ezek miatt sokkal több dobással kísérletezhetett a Milwaukee, ráadásul tízzel több büntetőt is süllyesztettek el Jason Kidd játékosai. Jól játszott a Nets, de az eladott labdák megbosszulták magukat, csak a harmadik negyedben nyolcszor veszítették el a játékszert, ezt pedig most nem tudták kompenzálni – persze például Dudley 5/5 triplája sem segített rajtuk…

A Bucks legjobb dobói: Dudley 19/15, Middleton 18, Mayo 15
A Nets legjobb dobói: Jack 26/12, Johnson 19/3, Plumlee 13, Bogdanovic 13/3

Minnesota Timberwolves – Atlanta Hawks 105-117

Egy rohanással elintézte a Hawks. A második negyedben 45-38-ra vezetett a Minnesota, de félidőben már a vendégek voltak előnyben, a harmadik negyedet pedig simán nyerték – egy 20-5-ös etappal eldöntötték a találkozót. A Memphis elleni gyenge nap után Horford 28, Millsap 19 pontot szórt be és bár a lepattanózást nagyon nyerte a Minnesota (23 támadót kaparintottak meg), végül ezt nem tudták ellensúlyozni. Az Atlanta így továbbra sem kapott ki zsinórban két meccsen november óta és fölényesen vezeti Keletet.

Muhammad visszatért. A dobóhátvéd-kiscsatár a szenvedő Wolves fénylő pontja volt a szezon első felében, viszont 16 mérkőzést ki kellett hagynia sérülés miatt – ma azonnal hatékonyan szállt be a számára még új csapatba és a padról 18 pontot szórt (7/14 mezőnyből, 8 lepattanó) 23 perc alatt. Ugyan Rubiónak nem ment, támadásban ismét megvolt a Minny, védekezésben viszont nem tudtak mit kezdeni a Hawks rendszerével – ennek ellenére óriási potenciál látszik ebben a csapatban.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 21/9, Muhammad 18/3, Wiggins 15
A Hawks legjobb dobói: Horford 28, Carroll 26/6, Millsap 19/3

New Orleans Pelicans – Utah Jazz 96-100

A második félidőre elfogyott a Pelicans. Az első huszonnégy percben az Evans-Gordon páros parádés játékával vezetett a New Orleans, méghozzá tizennégy ponttal – ketten együtt ízekre szedték a Jazzt. A fordulás után aztán változott a képlet, a hazaiak duója nyolc eladott labdát vétett és már csak Gordon tudott pontot szerezni (31-gyel zárt 7/8 triplával), a vendégeknél pedig jött Gordon Hayward, aki egymaga megfordította a derbit. A Pelicans számára nagyon hiányzott Davis, hiszen a Jazz 21 támadópattanót szerzett meg és ezekből 30 pontot ért el, ez pedig óriási előny.

Hayward nagy estéje győzelmet ért. A kiscsatár elég csendes volt a nagyszünetig, azt követően azonban beindult – 14 pontot szórt a harmadik, 11-et a negyedik negyedben és döntő szerepet vállalt a Jazz 21-3-as futásában, amivel megfordították a találkozót. A hajrában azért zárkóztak Gordonék, de Hayward az utolsó percben is betalált, 32 pontja egy egységgel kevesebb a karriercsúcsánál – ráadásul hét pattanó és nyolc gólpassz is a neve mellé került.

A Pelicans legjobb dobói: Gordon 31/21, Evans 18/6, Babbitt 15/6
A Jazz legjobb dobói: Hayward 32/9, Favors 18, Kanter 14

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 98-115

Sérülés sérülés hátán. Blake Griffint nemrég műtötték, hetekig hiányozni fog a Clippersből, így előzetesen a Dallas jóval esélyesebb volt a győzelemre – náluk Rajon Rondo nem játszhatott arccsonttörése miatt. A Mavs védekezésének oszlopa, Tyson Chandler azonban már az első percben kidőlt bokasérülés miatt, majd nem sokkal később a csípőjét fájlaló Monta Ellis is csatlakozott hozzá – innentől kezdve esélytelen volt a hazai csapat. Bár Charlie Villanueva a padról beszállva szórt 26 pontot, a félidőben már 13-mal tartott előrébb a vendéggárda, és végig kézben tartotta a meccset.

DeAndre Jordan lubickolt. Chandler kidőlése után komoly ellenfele nem volt a palánkok alatt, így a Clips centere 22 pontot termelt be (8/12-es mezőnnyel), mellé adott 3 blokkot és leszedett 27 lepattanót. Ennyi lecsorgó labdát utoljára Dennis Rodman gyűjtött be a Mavs ellen, még 1997-ben. A palánk alatti dominanciára, illetve a Rondo sérülése óta kissé megroggyant dallasi periméter-védekezésre építve a vendégek kisembereinek is jutott hely: Chris Paul nagy dupla-duplával (25 pont, 13 gólpassz), Crawford a padról 22 egységgel jelentkezett.

A Mavericks legjobb dobói: Villanueva 26/15, Nowitzki 18, Parsons 16/3.
A Clippers legjobb dobói: Paul 25/3, Jordan, Crawford 22-22.

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 114-124

Durantet nem lehetett megfogni. Amit lehetett, azt kitette a Nuggets a pályára támadásban, de Kevin Duranttel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. A kiscsatár 40 pontot szórt be (43. alkalommal tette ezt, 2007 óta ez a legtöbb a ligában), közte hét tripla is akadt, mellette pedig Russell Westbrook is nagyszerűen játszott (26 pont, 9 gólpassz). Steven Adams, a csapat kezdőcentere 24 órával korábban a Clippers ellen szenvedett csonttörést a jobb kezében, de az akkor a helyére remekül beugró újonc, Mitch McGary most is extra volt. A center 17 ponttal és 10 pattanóval dupla-duplázott, de nem ő volt az egyetlen kiegészítőember, aki parádézott: Andre Roberson egyetlen rontott dobással jutott el 12 egységig.

Jó védekezés nélkül nehéz. Lawson, a dupla-duplázó Faried és Wilson Chandler is eljutott 20 pont fölé, Jusuf Nurkic is dupla-duplával (16 pont, 14 lepattanó) ünnepelte, hogy Adams helyére meghívták az All-Star Gála előmeccsére. A túloldalon viszont akárkit állítottak Durantre és Westbrookra, nem tudta lelassítani, így törvényszerű volt az utóbbi 14 meccsükből a 13. vereség.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 23/3, Lawson 22/15, Faried 22.
A Thunder legjobb dobói: Durant 40/21, Westbrook 26/3, McGary 17.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus