Megvillant, de kikapott a bajnok

120 pont fölé jutott a Nuggets - 33 ponttal nyert egy negyedet a Mavs - biztató volt a James nélküli Cavs

 

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Philadelphia 76ers - Memphis Grizzlies 89-110

A dobással szenvedett a két újonc. Joel Embiid nem lépett pályára a Sixersnél, ott volt viszont Markelle Fultz és Ben Simmons is, akik mellett JJ Redick, Robert Covington és Richaun Holmes alkotta a kezdőt. A két fiatal azonban nem igazán találta a gyűrűt, ketten együtt 4/21-et (!) hajítottak mezőnyből 0/6 triplával és bár Simmons ezt hét lepattanóval, valamint kilenc gólpasszal édesítette, elsőre azért hagytak kívánnivalót maguk után. Összességében egyébként nem kezdett rosszul a gárda, Simmons szerezte az első négy pontot, majd sorozatban négy (!) Sixers-kosárnál ő jegyezte a gólpasszt, vezettek is az első hat-hét percben, de aztán állva hagyta őket a Memphis és bár vissza tudtak még egyszer zárkózni, végül vereséget szenvedtek.

A palánk alatt nyert a Memphis. A Grizzliesnél Mike Conley, Marc Gasol, Ben McLemore és Tyreke Evans is hiányzott, de a gyengébb kezdés után így is bedarálta ellenfelét a társaság. Jól szálltak be a cserék, már az első negyedben sikerült egy 20-5-ös rohamot produkálni, majd a második játékrészt egy újabb 16-5-tel kezdeni, így a különbség elérte a húsz egységet - igaz, a nagyszünetig visszajött a Philly, de a fordulás után ismét, ezúttal végleg meglépett a Memphis. A siker elsősorban a palánk alatti dominanciának köszönhető, a festékből 50-36-ra, a lepattanózást tekintve pedig 57-40-re nyertek Parsonsék, kiosztottak 26 gólpasszt, így ezúttal még a 20% alatti triplázás is belefért. 

A 76ers legjobb dobói: Covington 13/12, Okafor 13, Redick 11/6
A Grizzlies legjobb dobói: Wright 16, Harrison 14, Green 11/6

Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 93-109

Kiválóan kezdett a Cavs. LeBron James (és természetesen Isaiah Thomas) nélkül a Rose-Wade-Smith-Crowder-Love ötössel nyitotta a meccset a Cleveland és egészen remek támadójátékot produkált a társaság. Love már az első percben beemelt két hármast is, majd a többiek is hozzászóltak, bő három perc elteltével 14-4-es előnyben voltak az ohióiak úgy, hogy már mindenki szerzett pontot. A különbség volt ennél nagyobb is, de 24-14-nél megérkeztek a cserék és a második negyedben elkezdett közelíteni a Hawks, a második félidőt pedig már egyértelműen uralta is, összesen 19 ponttal nyerték azt meg Schröderék, így végül magabiztos győzelmet arattak. Az mindenesetre látszott, hogy jól megértik egymást Wade-ék és bár az első sor csak tizenöt percet játszott, abban a tizenöt percben biztató dolgokat láthattunk tőlük. Negatívum viszont, hogy Iman Shumpert megsérült az első negyedben, sántikálva jött le a pályáról, egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly a dolog. 

Többet játszottak Schröderék. A Hawksnál Belinelli, Plumlee, Bembry és Jenkins hiányzott, de összességében úgy tűnt, hogy főleg azok kaptak most több lehetőséget, akik jó eséllyel tagjai lesznek az aktív rotációnak. A kezdőt is többet használta Mike Budenholzer, mint Tyronn Lue, Dennis Schröder például 25 percet játszott, a második félidőben pedig az ő agresszivitásával, valamint a Prince-Dedmon páros segítségével meg is lépett a gárda - a padról mindenki hozzátette, amit kellett, így végül nagyarányú győzelem lett belőle. 

A Cavaliers legjobb dobói: Felder 13/3, Love 12/9, Crowder 8/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 18/6, Prince 15/6, Dedmon 13/3

Detroit Pistons - Charlotte Hornets 106-108

Öröm és bánat. Annak mindenképpen örülhetnek a Hornetsnél, hogy meg tudták nyerni a meccset, annak pedig különösen, hogy az újonc Malik Monk eljutott 19 pontig - a padról beszállva 4/10 triplát tett hozá és 23 perc alatt csapata legjobb dobójaként zárt. Annak is örülhetnek, hogy jól játszott Lamb, Kaminsky, hogy szép számokat (23 perc, 12 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) hozott Dwight Howard, annak viszont nagyon nem, hogy alig kezdődött el a mérkőzés, máris könyöksérülést szenvedett Nic Batum és nem is tért már vissza a pályára. Bár azon a poszton Monk és Lamb is bevethető, így az előszezonban vélhetően megoldják ezt a helyzetet, de egyelőre nem tudni, hogy mennyire súlyos a sérülés, mennyit kell kihagynia a csapat egyik meghatározó játékosának.

Drummond köszöni, rendben van. A Pistons centere domináns teljesítménnyel kezdte az előszezont, 25 perce alatt 16 ponttal és 15 lepattanóval jelentkezett, ráadásul nyolc büntetőjéből is bedobott hatot, ami mindenképpen biztató jel. Reggie Jackson hiányzott, de őt leszámítva egyébként elég sokat játszott a detroiti kezdő, Ish Smith és Avery Bradley elérte a harminc percet, a padról pedig összesen öt játékos szállt be, közülük ráadásul Marjanovicson kívül mindenki legalább húsz percet játszott is. Tulajdonképpen mindenki hozzá is tette, amit kellett, elsőre (és Jackson nélkül) még nem ültek a kinti dobások, illetve elég sok volt az eladott labda, de a nagyszünetben így is tizennyolc ponttal vezetett még a társaság, csak a fordulás után fogyott el az erő. 

A Pistons legjobb dobói: Drummond 16, Bradley 14/3, Harris 13/3
A Hornets legjobb dobói: Monk 19/12, Lamb 18, Kaminsky 13/3

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 86-104 

A kezdők között nagy volt a különbség. Kifejezetten jól nézett ki a Pacers első sora, amely a Collison-Oladipo-Bogdanovic-Young-Turner összeállításban lépett pályára és elöl-hátul kiváló dolgokat produkált. Collison 10 pontja és 5 gólpassza mellett hét (!) labdát is megszerzett, Turner (17 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) is nagyon hasznos volt, de Oladipo és Young is megcsinálta, amit kellett - Bogdanovic most nem tett hozzá sokat, de ez sem volt gond, mert a padról 17 ponttal, 6 lepattanóval és 6 gólpasszal szállt be Lance Stephenson. Amíg a kezdők voltak fent, nagyjából húsz pontot vert ellenfelére (bár ennek több, mint fele a harmadik negyedben jött össze) az Indiana, ezt pedig a cserék sem rontották el, így tulajdonképpen sima győzelmet aratott a társaság.

Még mindig tartalékos a Bucks. Antetokounmpo, Parker, Maker, Dellavedova és Terry sem játszott a Milwaukee-nál különböző okok miatt, így pedig azért elég nehéz bármit is próbálgatni, még ha a cserék közül többen elő is léphettek. Ezzel főleg Gary Payton II (15 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) próbált élni, de reális győzelmi esélye ezen a mérkőzésen nem nagyon volt a csapatnak és ebben a formában nem is túl hatékony számukra az előszezon.

A Bucks legjobb dobói: Payton 15/3, Vaughn 14/3, Green 12/3
A Pacers legjobb dobói: Turner 17/3, Stephenson 17/9, Oladipo 15/3

Dallas Mavericks - Chicago Bulls 118-71

Az utolsó negyedet már nem akarta a Bulls. Back-to-backet vívott a chicagói alakulat és bár az első három játékrész során is inkább a Mavs volt fölényben, az utolsó etapot 44-11-re veszítették el Dunnék. A kezdőben annyi változás történt tegnaphoz képest, hogy Portis helyett Mirotic volt a kezdő négyes, de ez sem jelentett sokat, az első negyed második felétől kezdve már végig a Mavs vezetett, hol nagyobb, hol kisebb különbséggel - a harmadik játékrész végén kezdett el igazán nyílni az olló, a záró tizenkét perc pedig a "hagyjuk és ne firtassuk" kategória. Kiemelni talán csak Zipser újabb hasznos játékát érdemes a Bullsnál, 3/6 triplát, két-két gólpasszt és labdaszerzést, valamint sok jó döntést jegyzett 21 perce alatt.

Smith biztató volt. Az újonc Dennis Smith Jr. ezúttal a dallasi kezdőben kapott helyet és ki is használta 18 játékpercét: 14 pontja mellett három gólpasszt, illetve két labdaszerzést is bemutatott. Kifejezetten jól érezte magát Seth Curry és Wesley Matthews mellett, illetve most azért komolyabb játékidőt töltött el együtt a pályán az első ötös, ami szintén meglátszott a mérkőzésen. A padról elsősorban a hátvédek szóltak hozzá, de nem is kellett másnak, jól játszott Barnes és Nowitzki sem mozgott rosszul centerként, nem lehetett oka sok panaszra Rick Carlisle-nak.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 17/3, Smith Jr. 14/6, Clavell 12/6
A Bulls legjobb dobói: Lopez 12, Zipser 12/9, Portis 9/3

Utah Jazz - Maccabi Haifa 117-78

Más kávéház. Bár a Maccabi dobta az első kosarat, már a nyitó játékrészben megvolt a tízpontos Jazz-előny, a második negyed elején ez rögtön tizenötre, majd hamarosan húsz fölé hízott, nem igazán lehetett kérdés, hogy melyik csapat fog nyerni. A Maccabinál a 32 éves amerikai, Brandon Bowman (28 pont, 6/9 tripla) villogott, valamint az NBA-ből is jól ismert, ex-atlantai, ex-detroiti és ex-houstoni Josh Smith (18 pont, 7/21 mezőnyből) próbálkozott, a többiek maximum kétszer tudtak a gyűrűbe találni mezőnyből.

Rubiótól több kell. A spanyol irányító elsőre sem váltotta meg a világot, most pedig 0/3-as mezőnymutatóval, 5 gólpasszal, valamint 6 eladott labdával zárt, ami akkor sem szép, ha ez csak az előszezon és nem is NBA-csapat volt az ellenfél. Dicsérhető viszont a Gobert-Ingles páros, a padról pedig többen is hozzá tudtak szólni, irányítóként például Dante Exum kifejezetten jól mozgott. Hiányzott Hood, Joe Johnson és Neto egyébként, de így sem forgott veszélyben a Utah magabiztos sikere - Hood helyett most Sefolosha került be a kezdőbe, aki nem könnyítette meg a Maccabi-játékosok életét...

A Jazz legjobb dobói: Burks 16/9, Ingles 12/6, Gobert 12
A Maccabi legjobb dobói: Bowman 28/18, Smith 18/6, Samuels 7

Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 107-128

Kuzma parádés. A Lakersnél hiányzott Lonzo Ball, Brandon Ingram, Brook Lopez és Andrew Bogut is, ennek megfelelően pedig egy pillanatig sem volt esélye a gárdának, de ahogy az eddigi előszezon-meccseknél, úgy most is ki kell emelnünk Kyle Kuzmát: az újonc erőcsatár 21 ponttal, közte 3/4 triplával jelentkezett és ismét csapata legjobbjaként szerepelt. Rajta kívül viszont sok örömet nem találhattak a meccsben a Lakersnél, mert már az első negyedben (!) húsz pont feletti hátrányt szedtek össze, a Denver azt csinált, amit akart és tükörsimán meg is nyerte a találkozót.

Faried dühe. A szerepével, játékperceivel és a kispadozással elégedetlen magasember még úgy is csak csereként érkezett, hogy Nikola Jokics és Paul Millsap (valamint Gary Harris és Wilson Chandler) sem játszott a Nuggetsnél, de komoly energiát és motivációt hozott a második sorból. Rendszeresen megbüntette a Lakers "védekezését", 13 dobásából 11-et a helyére küldött, még egy triplát is bevert és 19 perc alatt eljutott 25 pontig, valamint hét lepattanóig - kicsit úgy tűnt, hogy minden dühét, frusztrációját beletette most a meccsbe. Mellette ismét remekelt Jamal Murray (23 perc, 20 pont, 5/6 tripla), a két kezdő (mármint Jokics és Millsap távollétében kezdő) magasember, Lyles és Hernangomez további 7/11 hármast tett hozzá és a Nuggets csapatként végül 19 triplát süllyesztett el 50%-os hatékonysággal - eléggé gálameccs-jellege volt ennek az ő részükről. 

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 21/9, Clarkson 13/3, Caldwell-Pope 9/9, Hart 9/3
A Nuggets legjobb dobói: Faried 25/3, Murray 20/15, Hernangomez 18/12

Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 95-111

Megvillant, de kikapott a bajnok. Az első edzőmeccs nem sikerült jól a Warriors számára, most viszont felszívta magát a társaság és az első bő két percben rögtön bevert 13 pontot - hamar tíz egység fölé nőtt a távolság és amíg a kezdők voltak fent, addig uralta a meccset a GSW. Kevin Durant (25 perc, 20 pont, 8/13 mezőnyből), Steph Curry (24 perc, 14 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Draymond Green (24 perc, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) is megmutatta magát, Klay Thompson is beszórt 3/6 triplát és bár az utolsó másfél negyed már a Minnesotáé volt, a címvédő jelezte, hogy nem felejtett el kosárlabdázni a nyár alatt.

Alapszakasz-rotációval. Ugyan a kezdők perceit azért nem vitte túlzásba Tom Thibodeau, de összesen tíz játékost használt a meccsen, mindegyiket legalább húsz percig, a kezdőket pedig 25-28-ig - nem a cserék cseréit küldte pályára, hanem az aktív rotációt. Jimmy Butler (16 pont, 4/6 mezőnyből, 5 pattanó, 4 gólpassz) igyekezett a gárda élére állni, mellette Towns emelhető ki leginkább, de a kispadról is mindenki jól szállt be - az "alap" GSW sok volt nekik, de a cseréket már könnyedén verték, az utolsó negyedet kereken húsz ponttal nyerték meg. 

A Warriors legjobb dobói: Durant 20/6, Curry 14/9, Thompson 13/9
A Timberwolves legjobb dobói: Butler 16, Towns 16/6, Wiggins 14/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus