Memphisben LeBronék, visszatérhet Howard

Davisék ellen léphet újra pályára Howard - Memphisben rangadózik a Cavs - a Spurshöz látogat az OKC - döntő meccsek Keleten

Charlotte Hornets – Brooklyn Nets 00:00

A szegényesre sikerült idegenbeli túra után végre hazatér a Charlotte, azonban úgy fest, egyik közvetlen riválisukat Al Jefferson nélkül fogadják – a center játéka minimum kérdéses, igaz, nélküle 7-3-ra áll a gárda idén. Így is kulcsfontosságú lesz ez a poszt a mérkőzésen, hiszen a vendégeknél Brook Lopez valósággal szárnyal, hiszen az utóbbi három meccsen szűk harminc pontot átlagol majdnem 70%-os mezőnymutatóval, ami bődületes adat – viszont a túloldalon a védekezésben kimagaslóan teljesítő Biyombo lesz az ellenfele. A Brooklyn érdekes módon idegenben jobb mérleget tud felmutatni, mint hazai pályán, és kiemelten fontos számukra a találkozó, miután kikaptak a Bostontól – ha Lopez villogni tud Biyombo ellen is, és még a hátvédek dobóformája is legalább átlagosra sikerül, jó esélyekkel pályáznak a győzelemre.

New York Knicks – Los Angeles Clippers 00:00

A Knicks az utóbbi három mérkőzését átlagosan 18 ponttal bukta el, elveszítette Alex Shvedet, és a minimálisan élvezhető játékuk is elromlott – a hírek szerint azonban ma visszatérhet az irányító. Ugyanakkor a Clippers ellen aligha lesz elég az ő játéka, a Paul-Griffin-Jordan tengelyre építve valószínűleg ízekre szedi a hazaiakat a festékben Doc Rivers gárdája – az újra összeálló Los Angeles az előző négy mérkőzésén nem talált legyőzőre. A New York védekezése nyilvánvalóan nem a legkeményebb, de a festékben különösen nehéz dolguk lesz Griffinékkel, mint ahogy Paulra sincs emberük, ezt pedig maximum Bargnani kinti dobásaival, Shved vagy Galloway extráival pótolhatnák – a liga egyik legjobb támadócsapatát azonban nem túl hálás feladat túldobni…

Orlando Magic – Atlanta Hawks 00:00

A Spurs elleni komoly jelentőséggel bíró vereséget követően sorozatban három mérkőzést veszített el az Atlanta, amire nem volt még példa az idei szezonban – Budenholzer együttese extra órákat töltött hétfőn a felvételek elemzésével és értékelésével. Az nyilvánvaló, hogy gödörben van az együttes, ami annak ellenére sem biztató, hogy nyilvánvalóan már a rájátszásra készülnek, és ez a három vereség sem bír számukra igazi jelentőséggel – azért most már megnyugtató lenne, ha ma nyerni tudnának. A Magic ellen ez működhet is, a hazaiak csúnya verést kaptak a Denvertől legutóbb, különösen a festékben voltak bajban, ma pedig továbbra is nélkülözniük kell Harrist, Fourniert és Dedmont is – sőt, Channing Frye játéka is kérdéses. Érdekes adat, hogy a mostanság belendülő Elfrid Payton eddig három, Atlanta elleni mérkőzésén összesen öt kosarat szerzett, ha hasonlóan teljesít ma Teague-ékkel szemben, nem lesz esélye a Magicnek. Ha a Hawks újra megtalálja a legutóbb visszatérő Korver helyzeteit, és főleg a védekezésén tud csiszolni, egyértelműen a keleti éllovas a találkozó esélyese.

Washington Wizards – Indiana Pacers 00:00

Azok után, hogy összekapta és stabilizálta magát a Wizards, ismét sorozatban három vereségnél járnak Wallék, és bár a Jazz elleni győzelemmel kezdték az idegenbeli túrát, azóta átlagban több mint húsz ponttal maradtak. A Pacers még ennél is nagyobb gondban van, Hillék zsinórban hatodszor is kapituláltak legutóbb, és kisebb lépéshátrányba kerültek a keleti playoff-harcban, ezért nagyon fontos lenne számukra megtörni ezt a szériát. A vázolt okok miatt mindkét fél eléggé frusztrált, de a kulcs John Wall játéka lesz – amikor az irányítónak megy, nyernek a fővárosiak, az előző három vereség alatt viszont alig 30%-kal dobott. Az ő csatája George Hillel alapjaiban fogja meghatározni a derbi képét, de talán a Pacers még mindig stabilabbnak tűnik, bár az ő védekezésük sem az igazi jelenleg -  lehetetlen megtippelni, hogy ki tud majd felülkerekedni, mindenesetre otthon továbbra is viszonylag megbízható a Wizards.

Toronto Raptors – Chicago Bulls 00:00

Öt nappal ezelőtt Chicagóban 16 ponttal nyert a Bulls, és fél meccsel jelenleg is a Toronto előtt vannak a keleti harmadik helyen – egy győzelemmel kisöpörnék riválisukat az alapszakaszban. Az eddigi három találkozó mindegyikén meggyőzően játszva nyertek Gasolék, ami mindenképpen őket teszi esélyessé ma is, továbbá mellettük szól a tény, hogy a Raptors tegnap kikapott Detroitban – méghozzá úgy, hogy sokáig 15-20 pontos hátrányban játszott. A Mirotic-Gasol páros húzza a Chicagót márciusban, tökéletesen illenek egymáshoz, az újonc 1-2. opció lett támadásban és ketten együtt 45-50 pont körül termelnek – ráadásul nincs is igazán védője rájuk a hazai csapatnak. Tovább nehezíti a kanadaiak helyzetét, hogy Kyle Lowry a hírek szerint ma sem léphet pályára, nélküle pedig támadásban és védekezésben is más szint a Toronto. A képhez hozzátartozik, hogy a Raptors egy győzelemmel és a Boston vereségével most matematikailag is bebiztosíthatja a divíziógyőzelmet.

Boston Celtics – Miami Heat 00:30

Újabb kiemelten fontos találkozó a keleti playoff-harc szempontjából, különösen a floridaiak szempontjából, hiszen két hete tízpontos vereséget szenvedtek a Keltáktól. A Celtics amúgy is jól festő támadójátéka újabb lökést kaphat Isaiah Thomas visszatérésével, az irányító 21 pontos átlagot hozott a csapatnál sérülése előtt, a Heat ellen pedig 25-öt rámolt be a már említett mérkőzésen. A Miaminál Whiteside játéka kérdéses, pedig nélküle tegnap nagyon megverte őket a Bucks a festékben, és Zellerék ellen is nagy szüksége lenne rá Erik Spoelstrának – már Wade és Dragic formája is visszaesett kissé, de ők ketten egyébként sem elegendőek a győzelemhez. Döntő lehet, hogy Bradley mire megy Wade ellen, illetve hogy a Miami mit kezd Evan Turnerrel, aki 20 pontot átlagol 60% körüli hatékonysággal az előző három mérkőzésen, illetve az is, hogy hogyan kezelik a vendégek a tegnapi vereséget – az utolsó utáni pillanatban kaptak ki Milwaukee-ban, és egyébként is négymeccses idegenbeli túrájukat gyűrik.

Memphis Grizzlies – Cleveland Cavaliers 01:00

Azt már rengetegszer láttuk, hogy az idei Cavs minden apró hibát könyörtelenül kihasznál és megbüntet, LeBron James mellett mostanság leginkább JR Smith lubickol, de tele vannak fegyverrel – a kérdés az, hogy mennyi hibát követ el a Memphis. December 21-én 60%-kal dobtak a Grizzlies ellen, és egyébként is meglepően hatékonyak Nyugat ellen, közel 110 pontot átlagolnak a másik konferencia csapataival szemben, ugyanakkor a FedEx Forumba nem éppen győzni járnak az ellenfelek. A Memphis az előző 13 hazai meccséből 11-et megnyert, méghozzá úgy, hogy ezalatt 85,4 ponton és 40,6%-on tartották vendégeiket – a lassú, türelmes stílusuk éles ellentétben áll a sokat rohanó Cleveland játékával. A kérdés az lesz, hogy ki tudja ráerőltetni akaratát a másikra, de ha Conley és Allen hozza magát védőoldalon, szerkezetileg mindenképpen a Grizzlies lesz fölényben – ők ideális opciók lehetnek Jeff Greennel karöltve a James-Irving párosra, miközben a Gasol-Randolph duó kedvére fickándozhat a festékben. Courtney Lee játéka kérdéses a hazaiaknál kézsérülése miatt.

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 01:00

Úgy fest, hogy a Minnesota úgy zárja a szezont, ahogy elkezdte, jelenleg a 16 játékosuk közül nyolcan harcképtelenek sérülés miatt, köztük például Ricky Rubio vagy Kevin Garnett. Így hát örömük is nagyjából annyi van, mint az idény korábbi szakaszában, örülhetnek annak, hogy Zach LaVine és Andrew Wiggins meggyőzően játszik, és bízhatnak a fényes jövőben – ma egyébként még a győzelemre is van esélyük. LaVine az utóbbi találkozókon már kihasználja a lehetőségeit, 17 pontos átlagot tud felmutatni, és kulcsszerepet játszott a Jazz elleni meglepő sikerben – ma ezt folytatnák a LAL ellen. Az arany-liláknál Jordan Clarkson és Jeremy Lin jelentik a fénypontot, a két hátvéd tegnap a Thundert is megszórta, előbbi 30 egységet rámolt be, viszont a védekezésük továbbra is komoly hiányosságokkal küzd, így pontzáporos meccsen végül kikaptak. Játékerőben talán inkább a vendégek tűnnek biztosabbnak, ugyanakkor saját pályájuktól távol szökőévente tudnak nyerni, ami mindenképpen a Wolves malmára hajtja a vizet.

New Orleans Pelicans – Houston Rockets 01:00

Két hónap kihagyás után ma újra pályára léphet a Houstonban Dwight Howard, és bár egyelőre sokat nem várhatunk tőle, a vendégek számára óriási jelentőséggel bír a center visszatérése. James Harden a kisebb hullámvölgyébe egy 50 és egy 44 pontos estét szúrt be ellenérvként, nem nagyon tudni, hogy mire számíthatunk tőle ma, de az biztos, hogy az idei két találkozójukat a Pelicans nyerte, méghozzá úgy, hogy nem dobott 90 pont felett a Rockets. A New Orleans szűk vereséget szenvedett a Clippers ellen, és így zárták az idegenbeli túrájukat, de Anthony Davis ismét remekelt, benne ma is bízhatnak – a gond csak az, hogy másban nem igazán. Anderson és Holiday még mindig sérült, legutóbb Evans és Asik is kiülte a találkozót, és most is kérdéses a játékuk – egyedül Eric Gordon segíthet AD-nek a periméterről. Ugyan a vendégeknél is sok a sérült, Howard visszatérése akkor is őket teszi esélyessé, ha nem várhatunk tőle azonnal igazi dominanciát.

Denver Nuggets – Philadelphia 76ers 02:00

A Nuggets az utóbbi három hazai mérkőzését megnyerte, a Philly viszont január 9-e óta egyetlen találkozón sem aratott győzelmet saját pályájától távol – ez az egy adat elég hozzá, hogy toronymagas esélyesnek kiáltsuk ki a Denvert. Ez feltétlenül így is van, de a képlet nem ennyire egyszerű, egyrészt a Sixers tegnap 70 pontot hintett be egyetlen félidő alatt, az egészen zseniálisan mozgó Nerlens Noellel pedig Fariedék gondja is komolyan meggyűlhet – az újonc center félelmetes számokat hoz védőoldalon. A Nuggets legutóbb Gallinari 40 pontos estéjével aratott győzelmet, és lemosták a Magicet, de Jameer Nelson is 17 pontos átlagot produkál az elmúlt időszakban, joggal bízhatnak a sikerben Melvin Hunt fiai – ugyanakkor erre a Philly-re nagyon oda kell figyelni, a kemény védekezés mellett például Covington bármikor képes húszpontos meccsekre.

Utah Jazz – Portland Trail Blazers 02:00

Nagyon mélyen van jelenleg a Portland, azok után, hogy elveszítették Matthewst, bár egy ideig ment a szekér, kifulladt a csapat – most már Aldridge sem bevethető, a GSW pedig tegnap valósággal átgázolt rajtuk. Rajtuk kívül még két alapember, Batum és Kaman is valószínűleg az oldalvonalon kívülre szorul ma este, de a hazaiaknál is hiányozni fog a legjobb dobó, Gordon Hayward, ami érzékenyen érintheti a Jazzt. A Utah két vereség után igyekszik javítani, de ami biztos, hogy a védekezésük meglesz – Gobert vezérletével továbbra sem engednek könnyű kosarat a festékben és a lepattanózást is hozzák. A palánk alatt egyébként is jó eséllyel fölényben lesznek, hiszen Aldridge és Kaman nélkül nem nagyon lehet ellenfele a Gobert-Favors párosnak a vendégeknél, erre építve pedig hozhatja is a derbit a hazai csapat, de ehhez azért az Exum-Ingles-Burke sortól nem ártana némi segítség a periméterről. Egy hónapja mindössze 76 pontot engedélyeztek a Portlandnek…

San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder 02:30

A Spurs tegnap egy jó negyedet produkált Dallasban, majd három rossz játékrésszel végül sima vereséget szenvedett, és Parkerék képtelenek voltak megállítani a 38 pontig jutó Monta Ellist – ezek után erősen kérdéses, hogy Russell Westbrookkal mihez kezdenek. Durant mellett Ibaka, Roberson és Collison sem bevethető az OKC-nél, de irányítójuk megoldja a gondokat, újfent visszafogottabban és hatékonyabban termel, Enes Kanter személyében pedig méltó társait is kapott az utóbbi időben. A center folyamatosan hozza a húszpontos dupla-duplákat, és óriási szerepe van abban, hogy csapata az előző hét találkozóból hatot megnyert, amivel már gyakorlatilag bebiztosította a rájátszásba jutást – kérdés, hogy ezzel a duóval mihez kezd a Spurs. A bajnok az utóbbi 16 hazai meccséből 14-et megnyert, és 110 pont körül dob átlagban, a Thunder védekezése pedig nem említhető egy lapon a támadójátékkal – tegnap a Lakerstől is 117 egységet kaptak, és azt sem igazán látni, hogy például Leonarddal mihez kezdenek majd. A Westbrook-Parker párharc döntő lesz, ha a francia irányító nem képes elfogadható védekezést és hatékony dobóformát felmutatni, nagyon nehéz este elé néznek a texasiak még akkor is, ha nyilvánvalóan ők a jobb csapat, főleg hazai pályán.

Phoenix Suns – Sacramento Kings 03:00

Ha a Suns playoff-esélyeit vizsgáljuk, azt mondhatjuk, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak, és ez még súlyosbodik akkor, ha rápillantunk a sorsolásukra. A hátralévő 11 mérkőzésből kilencet 50% feletti csapatok ellen vívnak, ebből hatot idegenben, és ebből a hatból hármat a címvédő Spurs, a keleti első Atlanta és a ligaelső Golden State-tel szemben. Ha még nem adták fel a harcot, akkor nyilvánvalóan hozniuk kell a mai találkozót, de közel sem ilyen egyszerű a feladat, hiszen a Kings egyrészt sorozatban három győzelemnél jár, másrészt pont ott a legerősebbek, ahol a Phoenix a leginkább verhető: centerposzton. DeMarcus Cousins tegnapi 33 pontos, 17 lepattanós estéje után hasonló számokra gyúr ma is, nincs hozzá fogható középjátékosa a hazai csapatnak, de Rudy Gay erőcsatárrá avanzsálása sem jó hír Markieff Morrisnak. A periméteren azért nyerhet éppen a Suns, a Sacramento itt nagyon lyukas hátul, Bledsoe pedig ebből élhet, de egyrészt a korábbinál már itt is szigorúbb George Karl csapata, másrészt Cousins tegnap igazi falat alkotott a gyűrű alatt, ha ezt meg tudja ismételni, gyakorlatilag nyert ügye van a vendégcsapatnak.

A mérkőzésekhez élőképes streameket ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus