Minnesota-bravúr, Houston-siker, Warriors-gála

Rubio buzzerével verte az OKC-t a Wolves - NBA-rekord a Warriors-Portlanden - Bostonban győzött a Houston - súlyosan megsérült Covington

A Minnesota Timberwolves Ricky Rubio utolsó másodperces triplájával meglepetésre győzni tudott Oklahoma City-ben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Houston pedig éledezni látszik, a Boston hazai szériáját törték meg Hardenék. NBA-rekordot hozott a Golden State-Portland derbi, a Charlotte a Pistonst is szétdobta, a Miami nagy negyedik negyeddel győzött Chicagóban, a Memphis B-csapata túlórában lenyomta a New Orleanst, a Clippers pedig ha szűken is, de hozta a kötelezőt. Egy sajnálatos esemény is történt ezen a játéknapon, a Philadelphia játékosát, Robert Covingtont hordágyon vitték le a pályáról, majd kórházba szállították nyaksérülése miatt.

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 118-103

Megállíthatatlan a Charlotte. A Hornets zsinórban hatodik, az utóbbi 14 meccsből pedig a 12. győzelmét aratta, méghozzá egy kisebb megingást leszámítva tükörsimán. Marvin Williams extrájával már az első félidőben 16 pontos előnyt építettek ki a hazaiak és bár a harmadik negyedben ezt két labdányi távolságra faragta le a Pistons, sebességet váltott Courtney Lee és hamar eldöntötte a győztes kilétét. Kemba Walkertől ezúttal nem kellett extra teljesítmény, de ő és Batum együtt 33 pontot és 19 gólpasszt tett a közösbe, remekül koordinálták a gárda tempóját, így a Charlotte már ötödik keleten.

Drummond nem csinált semmit. A Pistons centere nagyon passzív volt ezen az estén, faultgondjai miatt kevesebbet is játszott és mindössze öt pontig jutott – edzője, Stan Van Gundy szerint játékosa nem futott, nem küzdött, nagyjából nem csinált semmit. A tréner szerint egyébként nem tudták tartani a Hornets tempóját, hiába volt ponterős Jackson, Caldwell-Pope és Harris is, képtelenek voltak lelassítani a hazai dobógépeket – még a keményebb (akár flagrant) faultok sem értek sokat…

A Hornets legjobb dobói: Williams 22/15, Batum 17/3, Walker 16/9
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 24/6, Jackson 20/6, Harris 20/6

Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 95-89

Megtört a jég. Több, mint egy hónap és 13 vereség után először nyert mérkőzést a Philly – érdekesség, hogy az utolsó győzelem is éppen a Brooklyn ellen született meg. A hazaiak szinte végig vezettek a találkozó folyamán, az előnyük volt 19 pont is, de összességében csak a hajrában lett biztos a siker, a Nets folyamatosan ott loholt a nyomukban. A kulcs a védekezés volt, remekül limitálták a Brooklyn periméterét, míg Smith-ék jól járatták a labdát elöl – ezt a 25 gólpassz mellett az is jelzi, hogy heten érték el a tízpontos határt. A Netsnél csak Brook Lopez játszott igazán jól, mellette még Young és Sloan is hasznos volt, de Bogdanovic hiányában kevés volt a tűzerő a gárdában.

Nagyon drága győzelem. Egy palánk alatti harc során komolyan összeütközött Jerami Grant és Robert Covington, előbbi pedig sajnos véletlenül fejbe rúgta csapattársát – az eset komolyságát jelzi, hogy Covingtont hordágyon vitték le az eset után, majd azonnal kórházba szállították. Pontosabbat egyelőre nem tudni, de valószínűleg nyaksérülést szenvedett – Grant agyrázkódás gyanúja miatt szintén nem tért vissza, később pedig Holmes is kiszállt Achilles-sérülés miatt…

A 76ers legjobb dobói: Landry 16, Noel 13, Covington 12/12
A Nets legjobb dobói: Lopez 24, Young 21, Sloan 14/3

Boston Celtics – Houston Rockets 98-102

Nagyon fontos győzelem. A Houston ezúttal mindenben hozta az elvárt szintet, kezdve az agresszív, koncentrált védekezéssel, folytatva a jó lepattanózással és a gyors, eredményes támadójátékkal. Bár egészen vállalhatatlanul dobtak kintről (5/26 hármas), így is tudták tartani a Boston tempóját, az alacsony szerkezet nagyon feküdt nekik, az ebben szerepet kapó Michael Beasley pedig 18 ponttal és 8 lepattanóval jelentkezett. A gárda utolsó pontjait a végül 32-ig jutó James Harden szerezte, így az első félidőben megszerzett kisebb előnyét meg tudta tartani a Rockets és zsinórban harmadik idegenbeli mérkőzését nyerte meg – ráadásul most nagy skalpot ejtett.

Vége a szériának. Sorozatban tizenhárom hazai győzelem után kapott ki a Celtics, ennek fő oka pedig a gyenge és pontatlan támadójáték volt. Isaiah Thomas ugyan most is eljutott harminc pontig, de ő is többet hibázott a megszokottnál, rajta kívül pedig csak Sullinger játszott jól – ugyan Bradley még tíz pont fölé jutott, de ő sem volt hatékony. A 37%-os mezőnymutató elég beszédes és tovább rontotta a helyzetet, hogy bokasérülést szenvedett Jae Crowder – bővebbet nem tudni, ma megy MRI-vizsgálatra.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 30/15, Sullinger 24/3, Bradley 16/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 32/3, Beasley 18, Howard 12

Chicago Bulls – Miami Heat 96-118

A negyedik negyedben lerohanta ellenfelét a Heat. Három játékrészen keresztül szorosan alakult a találkozó, a záró etapban azonban robbantottak a vendégek: a 26 pontos, 9 gólpasszos Goran Dragic vezérletével egy 17-6-os futást vittek véghez, majd kinti dobásokkal és labdaszerzésekkel végleg eldöntötték a meccset. Luol Deng tíz pontot szórt ebben a játékrészben, a 22 egységgel karriercsúcsot szállító Josh Richardson is remekelt, a Miami pedig végül 62 pontot dobott a festékből és 55%-kal tüzelt a triplavonalon túlról – a hátránya már csak fél meccs a keleti harmadik Celtics mögött.

Nem volt karmester. Bár Pau Gasol ezúttal is igyekezett minden létező feladatot ellátni (17 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz), Jimmy Butler mellett Derrick Rose sem léphetett pályára a hazaiaknál, ez pedig meglátszott a játékukon. A kezdővé avanzsáló és 38 percet játszó ex-szolnoki Justin Holiday beszórt 14 pontot és remekül védekezett, de a negyedik negyedben egyrészt nem volt meg az erő, hogy tartsák a lépést a Miamival, másrészt nem volt senki, aki kirángassa a gödörből az együttest – így továbbra is csak kilencedikek keleten.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 17/6, Holiday 14/3, Gibson 13
A Heat legjobb dobói: Dragic 26/3, Richardson 22/6, Deng 19/9

Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 121-114 – hosszabbítás után

Stephenson másodvirágzása? A korábbi Pacers-fenegyerek azóta keresi a helyét, mióta eligazolt az Indianától és úgy fest, hogy Memphisben otthonra lelt: több ponterős és hasznos meccs után most 33 pontos karriercsúcsot hintett és vezére volt csapatának. A Gasol, Randolph, Conley, Chalmers, Andersen és Wright nélkül kiálló hazaiaknál azonban nem csak ő villogott, Matt Barnes tripla-duplázott (26 pont, 11 pattanó, 10 gólpassz), JaMychal Green 21 pontos karriercsúcsot szórt és a délelőtt leigazolt Briante Weber is hozzátett tíz pontot, valamint hét gólpasszt. A együttes ezzel ötödik győzelmét aratta az utóbbi hét meccsen és a rengeteg gond ellenére továbbra is stabil – igaz, most már Vince Carter is megsérült…

Nem tudott élni az eséllyel a Pelicans. A vendégek képtelenek voltak kihasználni a Memphis problémáit, támadásban nem dolgoztak túl pontosan, védekezésben pedig teljesen súlytalannak bizonyultak. A negyedik negyedben nekik kellett hajrázni, hogy kiegyenlítsenek, az utolsó percben mindkét csapat elrontotta a lehetőségeit, majd a hosszabbításban pillanatok alatt meglépett a Grizzlies – jól jellemzi Daviséket, hogy 22 pontot kaptak a ráadás öt perce alatt.

A Grizzlies legjobb dobói: Stephenson 33/3, Barnes 26/12, Green 21
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 34/6, Davis 25, Anderson 24/6

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 96-99

Rubio-triplával nyert a Wolves. Bár a meccs korábbi szakaszában 13 ponttal is vezetett, az utolsó percnek négypontos hátránnyal vágott neki a vendégcsapat – ám jött a végül 25 egységig jutó Dieng, majd a 17-et szóró Towns és pillanatok alatt döntetlenre állt a derbi. A végig parádésan védekező Wolves az utolsó pillanatokban is jól állta a sarat, Towns duplájával vezetett is, majd támadhatott a győzelemért – Wiggins összehúzta a védelmet, a kipasszolt labdából pedig két tizeddel az órán bevágta a győztes triplát a kintről általában veszélytelen Ricky Rubio. A Minny remek játékkal ejtett óriási skalpot idegenben és zsinórban tíz vereség után győzte le az OKC-t.

Még sincs vége a hullámvölgynek? Az All-Star óta nagyon gyengén szerepel a Thunder, de a Clippers elleni magabiztos sikerrel úgy tűnt, hogy lezárták ezt az időszakot Duranték. Ezt most ismét megcáfolta a gárda, nagyon gyengén dobtak és eladtak 24 labdát, ezt a simán megnyert lepattanózással sem tudták ellensúlyozni – egy-egyezéssel és erőlködéssel ezt a Wolves-védekezést sem tudták feltörni. A 96 dobott pont messze elmarad az átlaguktól, ráadásul az utolsó percben egyszerűen lejátszotta őket a Minny – ennek örömére ma San Antonióba látogatnak…

A Thunder legjobb dobói: Durant 28/6, Westbrook 26/9, Kanter 17
A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 25, Wiggins 20/6, Towns 17

Utah Jazz – Washington Wizards 114-93

Rendkívül hatékony volt a Jazz. A hazai csapat az első perctől kezdve koncentráltan játszott elöl-hátul, ezt az 56%-os mezőny- és szintén 56%-os triplamutató is jelzi – ráadásul védekezésben is tökéletesen elvégezték a feladatukat. A nagyarányú győzelemhez persze kellett egy extra teljesítmény is, Shelvin Mack karriercsúcsot jelentő 27 pontot rámolt be 11/17 mezőnykísérlettel, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a gárda végig vezessen – ez a siker már nagyon kellett Haywardéknak, hogy életben tartsák playoff-reményeiket.

Nem tudott rohanni a Wizards. A fővárosiak az első félidőben egyetlen pontot sem szereztek leindításból és a fordulás után (már nagy hátrányban) is csak hatot – tökéletesen állította meg ezeket a próbálkozásokat a Jazz. Felállt védelem ellen természetesen jóval nehezebben tudott alkotni a Washington, főleg, hogy az ő játékuk alapja a rohanás – ugyan John Wallra (24 pont, 9 gólpassz) és Markieff Morrisra nem lehetett panasz, esélyük sem volt a győzelemre.

A Jazz legjobb dobói: Mack 27/9, Hayward 18/3, Favors 14, Hood 14/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/3, Morris 16/3, Nené 12

Sacramento Kings – Orlando Magic 100-107

Hiányzott Cousins. A Sacramento egy meccsre eltiltotta legjobb játékosát a George Karl ellen intézett újabb kirohanása után, így Cauley-Stein és Acy kezdett, de egyikük sem töltött húsz percnél többet a pályán. Rajon Rondo nagyon igyekezett (16 pont, 14 gólpassz), a padról Belinelli és Koufos termelte a pontokat, de összességében 40% alatt maradtak mezőnyből és a találkozó nagy részében hátrányban játszottak – hét perccel a vége előtt ismét 14 egység volt már a különbség, itt pedig el is dőlt a derbi. A Sacramento zsinórban negyedik vereségével valószínűleg végleg lemondhat a rájátszásról.

Vucsevics és Payton nélkül is megy. Legfőbb pontszerzője és irányítója nélkül lépett pályára a Magic ezen az estén, de Vucsevics pontjait Aaron Gordon (20 pont, 11 pattanó), Dedmon és Jason Smith kollektíven pótolta, a karmesteri pálcát pedig a Watson-Oladipo-Jennings trió osztotta meg egymás között. Ugyan a sok eladott labda és a sok kihagyott büntető miatt a harmadik negyedben izgalmassá tették maguknak a meccset, de végül Oladipo vezérletével hamar eldöntötték a záró etap első perceiben – ezzel együtt négy és fél meccsre van a keleti nyolcadik hely…

A Kings legjobb dobói: Koufos 19, Belinelli 17/12, Rondo 16/6
A Magic legjobb dobói: Gordon 20, Oladipo 18/3, Smith 16, Fournier 16/6

Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 128-112

Dobófesztivál. Iszonyatos pontesőt hozott a találkozó, Steph Curry már az első negyedben 18 egységig jutott, de Klay Thompson sem akart lemaradni tőle – végül az MVP 34 (29 perc, 7/14 tripla), Thompson pedig 37 ponttal (31 perc, 8/11 tripla) zárta a találkozót. A Warriors már a nagyszünetben 81 (!) pontnál járt, húsz egység körüli előnyét pedig végig meg is tartotta – érdekesség, hogy 16 támadópattanót szedtek le Boguték, a palánk alatt pedig hatalmas fölényben voltak. A címvédő sima sikerével továbbra is reális esélye van a Chicago Bulls 72-10-es alapszakasz-rekordjának megdöntésére, hiszen jelenleg 58-6 Curry-ék mérlege…

Kintről a Portland is partiban volt. Ugyan már az első negyedben komoly hátrányt szedtek össze a vendégek és nem is volt esélyük ennek ledolgozására, bedobott triplák tekintetében ők is büszkék lehetnek: 19 hármast süllyesztettek el. A két csapat együtt 37 triplát pörkölt be, ami NBA-rekord, ráadásul ehhez mindössze 76 kísérletre volt szükségük… A vendégeknél ezzel együtt nem akadt extra egyéni teljesítmény, Lillard és McCollum sem villogott igazán, ezt a Warriorst pedig így ma nem lehetett túldobni.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 37/24, Curry 34/21, Green 17
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 18/9, Lillard 17/12, Henderson 12/6

Los Angeles Clippers – New York Knicks 101-94

A végén még rákapcsolt a Clippers. Az első félidőben 15 pontos előnyt épített ki a hazai gárda, de a fordulás után Porzingis vezérletével felzárkózott, sőt, 84-84-nél ki is egyenlített a Knicks. Az utolsó percekből azonban a Clippers jött ki jobban, Paul és Redick is kulcsfontosságú hármast süllyesztett el, Porzingis pedig könnyű dobásokat rontott, így a hazaiak végül behúzták a derbit – ezzel másfél meccs a hátrányuk az ismét bukó OKC-vel szemben. A csapatok között a fő különbség egyébként a tripladobásban volt, Paulék 13 hármast értékesítettek, Anthony-ék pedig csak négyet, ráadásul a hajrában is kintről volt eredményes Doc Rivers együttese.

Túl sok volt a hiba. Ezúttal is hárman játszottak jól a Knicksben, Anthony, a hatalmasat küzdő Lopez (20 pont, 19 lepattanó, melyből 10 támadó) és Porzingis – utóbbi az első félidőben alig volt pályán faultgondjai miatt, de később nagyon felszívta magát. A negyedik negyedben azonban ő is többször rontott fontos helyzetben és társai (főleg a hátvédek) sem voltak megbízhatóak – a 41%-os mezőnymutató és a 16 eladott labda mellett a már említett triplázás is jelentősen közrejátszott a vereségükben.

A Clippers legjobb dobói: Paul 24/12, Redick 20/12, Green 17/3
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 23/3, Anthony 20/3, Lopez 20

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus