MLK Day és Cleveland - Golden State csúcsrangadó

Az MLK Day miatt 19:00-től már meccsdömping jön, hat találkozó lesz éjfél előtt - Clevelandben a GSW - a Houstont fogadja a Clippers

 

New York Knicks – Philadelphia 76ers 19:00

Hiába lendült jó formába a Knicks, Carmelo Anthony sérülése megállította a menetelést, és elveszítették az előző két mérkőzésüket, hazai pályán azonban most mindenképpen javítaniuk kell, hiszen nem maradhatnak le még jobban a keleti playoffért vívott harcban. Otthon az előző négy meccsüket megnyerték, és a hírek szerint Anthony is pályára léphet már, de a Philly legutóbb bizonyította, hogy komolyan kell venni: Ish Smith húsz pont felett átlagol az utóbbi meccseken, és Okafor is egyre inkább megtalálja a helyét. Neki fontos szerepe lehet, mert a New York általában szenved a jól post-upoló centerekkel, de ha Anthony pályára lép, azért esélyesebbnek számítanak a hazaiak.

Charlotte Hornets – Utah Jazz 20:00

Négymeccses idegenbeli túrára indul a Jazz, és elutazott a csapattal Derrick Favors is, igaz, az egyelőre kérdéses, hogy mikor léphet először pályára. Trevor Booker ellenben visszatérhet, Rudy Gobert legutóbb első igazán jó meccsét játszotta, így azt kell mondanunk, hogy idén első ízben a Jazz az egészségesebb és nem az ellenfele – a Charlotte-nál Al Jefferson nincs, Lamb sem teljesen egészséges, Batum pedig visszatérése óta csak árnyéka önmagának. A Hornets el is veszített előző tíz meccséből kilencet, Nyugat ellen sorozatban hetet, védekezésben pedig szakadéknyi a különbség a Utah javára – extra kinti dobóforma kell a hazaiaknak, hogy meglepjék a nyugati nyolcadik helyezettet.

Washington Wizards – Portland Trail Blazers 20:00

A Portland meglepő vereségbe futott bele a Philly ellen, így sorozatban három győzelem után kapott ki a gárda, CJ McCollum formája pedig egyre aggasztóbb – Lillard visszatérése óta csak szenved a hátvéd, márpedig nagy szükség lenne rá is. Pláne úgy, hogy Lillard hagyományosan gyenge a Washington és John Wall ellen, ez a párharc pedig most is eldöntheti a meccset: egyértelműen a két irányítótól függ a két csapat teljesítménye, mindketten képesek óriási estékre, és ha gyengébbek, szinte mindig veszítenek is együtteseik. A történelem alapján ebben a párosításban is jobb a Wizards, de a többi poszton is úgy fest, hogy előrébb jár most: Beal ezen a meccsen ismét játszhat, Gortat is visszatért már, igaz, Porter, Humphries és Gooden játéka továbbra is kérdéses.

Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 20:30

A Memphis az előző kilenc hazai meccséből nyolcat megnyert, december elején pedig idegenben is megverték a Pelicanst Marc Gasol 38 pontos estéjével – a center két nappal ezelőtt 37-ig jutott, így most is az ő dominanciájára számíthatunk. A palánk alatti harc döntő lesz majd Anthony Davisszel, igaz, a New Orleans játéka is jól mutatott az utóbbi meccseken: járt a labda, mindenki hozzátette a magáét, és ültek a kinti dobások is. Ha ezt tudja hozni a vendégcsapat, most is lesz keresnivalója, a Grizzliesnél Randolph ismét kezd, Mike Conley játéka továbbra is kérdéses (igaz, Chalmers jól helyettesíti), és összességében hiába alkotnak jobb csapatot, több a bizonytalanság náluk. A vendégeknek óriási lökést adhatna ez a győzelem, az előző két meccsüket megnyerték, de egy idegenbeli siker egy komoly csapat ellen végre megadhatná azt a lelki pluszt, ami a felzárkózásukhoz szükséges.

Detroit Pistons – Chicago Bulls 21:30

A Detroit idén már kétszer is elkapta a Bullst, decemberben egy szenzációs, 147-144-re végződő összecsapáson, ráadásul a GSW elleni hatalmas győzelem után önbizalommal telve fogadhatják riválisukat. A Pistons hazai pályán parádésan védekezik és a pontkülönbségeket tekintve top ötben van a ligában, ami nem jó hír a Chicago számára – Butlerék az utóbbi öt meccsből csak egyet tudtak megnyerni (hosszabbításban a Philly ellen), a védekezésük gyenge, és a támadójátékukkal is akadnak gondok. Noah kidőlt, Rose most éppen bevethető, de idegenben az előző kilenc találkozójukból hatot is elveszítettek, és kérdés, hogy Drummonddal mihez kezdenek majd a palánk alatt – az ő és Jackson limitálása lehet a kulcs, utóbbit lehet, hogy Butler veszi majd kezelésbe. Drummondhoz egy adalék: az előző három, Bulls elleni meccsén több mint hatvan lepattanót húzott le…

Atlanta Hawks – Orlando Magic 23:00

Az Orlando zuhanása továbbra is szinte töretlen, az utóbbi hét meccsből hatot elveszítettek Vucsevicsék, igaz, Londonban csak hosszabbítás után maradtak alul a Torontóval szemben. Ezúttal azonban nem léphet pályára Oladipo, ami komoly érvágás lehet elöl-hátul, így visszakerülhet a kezdőbe a most már teljesen egészséges Payton, a kispad viszont eléggé kiürülhet. Az Atlanta támadójátéka egy-egy gyenge napot leszámítva jól működik, mindenki egészséges, akinek kell, megvan a mélység és a minőség is, hazai pályán pedig különösen jó a tavalyi keleti döntős – az elmúlt hét meccsből hatot megnyert a gárda. A palánk alatti Horford-Vucsevics harc érdekesnek ígérkezik, de összességében egyértelműen esélyesebb a Hawks.

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 01:30

Bő két hét után először játszhat hazai meccset a Toronto, méghozzá úgy, hogy kissé leszakította üldözőit és stabilan őrzi keleti második helyét sorozatban aratott négy győzelmével. A gárda a Nets ellen is toronymagas esélyes, január hatodikán például 74 ponton tartották Brook Lopezéket, akik azóta semmivel sem lettek jobb csapat, sőt – az utóbbi tízből csak két győzelmet arattak, idegenben pedig különösen gyengék. A Raptors védekezése Kelet egyik legjobbja, támadásban pedig többféleképpen is képesek szétszedni ellenfelüket – Valanciunas felveheti a kesztyűt Lopezzel, a Lowry-DeRozan páros pedig egyértelműen fölényben lehet a periméteren.

Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 02:00

Természetesen ez a nap kiemelt találkozója, jön a tavalyi döntő visszavágójának második felvonása, ezúttal Clevelandben. Amikor a GSW utoljára itt járt, akkor a bajnoki trófeával távozott, ezért és a karácsonyi vereségért is vissza akar vágni a Cavs, amire most meg is van minden esélye – sőt, idén talán először nem a címvédő egy mérkőzés favoritja. Egyrészt Curry-ék nincsenek jó formában, hiszen az előző három meccsükből kettőt elveszítettek, szemlátomást frusztráltak, gyengén védekeznek, és minden vereségüket idegenben szenvedték el, másrészt a Cleveland otthon 15-1-re áll, az utóbbi három hétben csak a Spurstől kaptak ki, és jelenleg ők tűnnek magabiztosabbnak. Nyilvánvalóan jól ismeri egymást a két csapat, a hazaiak nagyon jól védekeznek, ezt a Golden State-től talán éppen a karácsonyi találkozó óta nem igazán láttuk, ami döntő lehet – akkor 89-83-ra nyert a címvédő, és most sem számíthatunk pontháborúra. Ha úrrá tud lenni gondjain a Warriors (Steph Curry például így is megállíthatatlan), akkor óriási meccs lehet ebből, ha nem, akkor jó eséllyel visszavághat a Cleveland.

Dallas Mavericks – Boston Celtics 02:30

A Mavs tegnap esélytelenül kapott ki San Antonióban, a back-to-back pedig nem igazán szokott ízleni a társaságnak, de azért nem erőltették túl magukat Nowitzkiék, ráadásul hazai pályán mindig könnyebb úrrá lenni a fáradtságon. A Boston felfelé szálló ágban van, az előző három meccsüket megnyerték Bradley-ék, az ex-dallasi Jae Crowder élete szezonját futja, Thomas is elkapta a fonalat, és ha nem javul az előző meccseken látott formájához képest a Mavs, tovább javíthatják mérlegüket a vendégek. A texasiak 1-2-re végződő túrájukon 85 pontot átlagoltak, ami most biztosan kevés lesz, novemberben Bostonban 106-102-re nyertek – a hazai pálya mellettük szól, a back-to-back és az aktuális forma viszont a Celtics mellett.

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 04:30

A Clippersnél Blake Griffin nincs, DeAndre Jordan játéka pedig továbbra is kérdéses, így bármennyire is remekelt az előző két meccsen Aldrich, nagy feladat lesz a palánk alatt megállítani Dwight Howardot – a center sorozatban kilenc dupla-duplánál jár, ez idő alatt 19 pontot és 13,5 lepattanót átlagol. Szintén fontos, hogy idén eddig 2-0-ra vezet a párharcban a Rockets, rosszabb formában is meg tudták verni Doc Rivers csapatát, most viszont egyre inkább összeállnak, sőt, ezen a meccsn már Beverley is visszatérhet. A Clippers tíz győzelem után kapott ki először két nappal ezelőtt, a Houston viszont back-to-backet játszik, tegnap félgőzzel nyomták le a Lakerst – a kezdőjátékosok nem is játszottak sokat, ebből nem lehet igazán hátrányuk. Szoros és parázs csatára van kilátás.

A mérkőzésekhez élőképes streameket ezen a linken találtok!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus