MLK Day: Esti meccsdömping és Cavs-Bulls

Nyolc meccs kezdődik éjfél előtt, közte egy Grizzlies-Mavs rangadóval, pályán a liga krémje, majd jönnek LeBronék Rose-ék ellen

Hajnalban LeBron Jamesékhez látogatnak Derrick Rose-ék, de este igazi meccsdömping lesz Martin Luther King napja miatt. 20:00-tól már kezdődik a maraton, pályán az Atlanta, a Washington, a Golden State és a Houston, de összecsap a Memphis és a Dallas is – nézzük, mit kell tudnunk a mai menet előtt!

Charlotte Hornets – Minnesota Timberwolves 20:00

Andrew Wiggins határozottan csapata élére állt, az idei 1/1-es januárban 20 pont felett átlagol, legutóbb pedig 31-gyel megdobta NBA-pályafutása eddigi legjobbját is. Mellette ugyan Shabazz Muhammad továbbra is sérült, viszont november óta először van némi esély rá, hogy Kevin Martin pályára lépjen, akivel azért komoly tűzerővel gazdagodna a csapat. A Hornets Walker és Jefferson nélkül is nyerni tudott legutóbb gyakorlatilag érdemi támadójáték nélkül – 30%-kal dobtak mezőnyből, de túlórában is csak 71 pontot kaptak, így megérdemelten nyertek. Ők védekezésben, a Wolves támadásban néz ki jól, fordítottan viszont tragikus a helyzet – az biztos, hogy Wiggins miatt érdemes követni a találkozót és az ő jó játékával van is esélye nyerni a Minnesotának.

Washington Wizards – Philadelphia 76ers 20:00

A Wizards az utóbbi nyolc meccsből hatot meg tudott nyerni és jó úton járnak afelé, hogy 1979 óta először több mint 54 győzelemmel zárjanak – ráadásul jelenleg másodikak keleten, ígéretes rájátszás elé nézhetnek. A Wrotent továbbra is nélkülöző Sixers nagyot javult védekezésben, de a támadójátékuk továbbra is esetleges, amennyiben megy a játék Carter-Williamsnek, nagy dolgokra lehetnek képesek – de gyakrabban előfordul, hogy még a 90 pontot sem érik el. Ez nem hangzik jól a fővárosiak ellen, akik 23-1-re állnak, ha kevesebb mint száz pontot kapnak, hazai pályán pedig arra kell számítani, hogy dominálni fognak Wallék – legutóbb a Gortat-Nené páros is összekapta magát, nem igazán van olyan faktor, ami miatt esélyes lenne a Philly.

Atlanta Hawks – Detroit Pistons 20:30

Adódik a kérdés, hogy vajon ki és mikor fogja megállítani az Atlantát, de legalább ennyire homály fedi azt is, hogy hogyan – Korverék átléptek gyakorlatilag minden riválisukon az utóbbi időben. A Pistons belendült, főleg a periméteren alkotnak nagyot, de itt meglehetősen agresszíven védekezik a Hawks, a szárnyaló Jennings nélkül pedig nem valószínű, hogy lesz esélye a vendégcsapatnak. Ugyanakkor ha dobópárbajra hívja ellenfelét a Detroit, nem jár jól vele: Korver majdnem 60%-kal (!) dobja a hármasokat az elmúlt tíz meccsen és tíz triplát minimum beszórnak csapatszinten mindig. A januárban bőven 20 pont felett átlagoló Jenningsben és a Drummond-Monroe páros erejében bízhatnak azért a autóvárosiak, de a Hawks sokkal komolyabb csapatokat is levédekezett már – persze minden sorozat megszakad egyszer…

Los Angeles Clippers – Boston Celtics 21:30

Brutális adat: a Boston nem nyert idegenbeli mérkőzést nyugati csapattal szemben, mióta Doc Rivers elhagyta őket – aki most éppen a Clipperst vezényli. A találkozó kulcsa lehet a Paul-Turner párharc, a Celtics egyese fizikálisan komoly küzdelemre késztetheti a LAC irányítóját, márpedig ha őt lassítani tudják, akadozik a hazaiak támadójátéka. Érdekes adat vele kapcsolatban, hogy idén „csak” negyedik az asszisztlistán 9,7-es értékével, viszont 3 olyan passzt oszt ki, ami után csak továbbítani kell a gólpasszt – ezzel vezeti a ligát. Ennek ellenére a festékben így is nagy fölényben lesznek a kaliforniaiak, a Griffin-Jordan párosra nem nagyon van opció a vendégeknél – a legnagyobb gyengeségüket tökéletesen ki tudja használni a Clippers. A Boston védekezése amúgy is elég harmatos, konzisztensen támadni sem tudnak – nem sok érv szól ma mellettük.

Golden State Warriors – Denver Nuggets 22:00

A Warriors a Thunder elleni vereség után szétlőtte a Houstont, 131 pontot rámoltak be Hardenéknek idegenben és finoman jelezték, hogy csak kisiklás volt az OKC elleni malőr. Ugyan ekkora presztízzsel nem bír a mai mérkőzésük, de hazai pályán aligha fogják vissza magukat – 110 pontot átlagolnak saját csarnokukban. A Denver viszont nem nevezhető sikeresnek idegenben, utóbbi tíz meccsükből nyolcat buktak, ráadásul a jelenleg 50% feletti csapatok közül idén még senkit nem vertek meg saját pályájuktól távol. A vendégek erőssége a periméter, innen támadnak fő fegyvereik – viszont a Curry-Thompson páros védekezésben is kellően agresszív, a palánk alatt pedig Bogut várja a betörő Lawson-Nelson-Afflalo triót. Kiegészülhetnek Randy Foye-yal, aki legutóbb 26 meccs után tért vissza, ma már alighanem több szerepet fog kapni.

Memphis Grizzlies – Dallas Mavericks 23:00

Mike Conley játéka továbbra is kérdéses a hazaiaknál, pedig a Dallas ellen általában remekelni szokott – utóbbi három meccsén 22,7 pontot átlagolt. Beno Udrih azonban él a lehetőséggel a helyén, a Magic ellen 7/7-es mezőnymutatót és két nagyon fontos tempót mutatott fel. Ma is szükség lesz rá, ugyanis a Rondo-Ellis duó már tökéletesen funkcionál Dallasban, ráadásul a védekezésük is egyre inkább összeáll. Érdekes lesz látni Rondót és Greent egymás ellen, december elején még egymás mellett kosaraztak Bostonban – Green egyébként is dobhat a Memphisen, Parsons dobásait nehezítheti meg, illetve használhatja ki ellenfele gyengébb védőmunkáját. Mindenképpen agresszívebb, fizikálisabb csapat a Grizzlies, kérdés, hogy a kreatívan, látványosan játszó Mavs ezzel ma mit tud kezdeni – legutóbbi két találkozójukat Gasolék nyerték.

Houston Rockets – Indiana Pacers 23:30

A Houston egy óriási pofon után próbál otthon javítani, miután hatalmas verést kaptak a Golden State-től – a teljesen összeeső védekezés mellett Hardent is megfogta a ligaelső. A Pacers támadójátékától nem kell tartaniuk, Hibberték kőkeményen védik a gyűrűt ugyan, de legutóbb a Charlotte ellen hosszabbítás után is csak 71 pontig jutottak, a rendkívül atletikus hazaiak ellen pedig most sem lesznek könnyebb helyzetben. Mindent elárul róluk, hogy a 12 egységet átlagoló Miles a legjobb pontszerzőjük, míg a túloldalon Harden a liga jelenlegi pontkirálya 26-tal – bármennyire jól védekeznek belül Westék, Szakállra nincs igazán emberük. Nem hibázhat ma a Houston, hozniuk kell a kötelezőt, hiszen egy vereséggel akár a hatodik helyig csúszhatnak.

New York Knicks – New Orleans Pelicans 23:30

Evans és Ajinca vezérletével tegnap nagy meccset nyert a hiányos Pelicans, ma pedig a hírek szerint visszatérhet Anthony Davis is – nem jó hír a Knicks számára. Igaz, nekik mostanában kevés jó hír érkezik, december 12-e óta nem nyertek mérkőzést, az utóbbi kilenc összecsapásukat átlagban 19,2 ponttal bukták el – totális csőd a gárda. Ugyan elsősorban a periméterük átjáróház, belül sincs minőségi védőjük, ez pedig előrevetíti, hogy az Evans-Gordon-Anderson trió mellett Davis is dominálni fog - márpedig ebben az esetben hiába játszik Anthony, hiába kap több időt Stoudemire, a botrányos támadójátékot nem lehet annyira javítani, hogy elfedje a botrányos védekezést.

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 01:30

A szezon előtt ezt a párosítást harangozták be úgy, mint a keleti csúcsrangadó – az Atlanta remeklése és a Cavs gyengélkedése jócskán felülírta ezt. A Bulls élcsapat és Rose javulásával (25,5 pont, 8 gólpassz az utóbbi négy meccsen) újra működik a támadójátékuk is, ráadásul az atletikus irányító óriási dobóformában van, életveszélyes a triplavonalon túlról is. A Clevalandnél James „gyilkos” üzemmódban van, sorra hozza a harminc pont feletti meccseket és legutóbb már Irving is csatlakozott hozzá – igaz, Butlerrel mindkettejüknek meggyűlhet ma a baja. A festékben előnyben van a Chicago, Gasol remeklése mellett Gibson és Mirotics is hasznos, Love játéka viszont kérdéses a túloldalon – ugyan Tristan Thompson 24 ponttal és 12 pattanóval pótolta legutóbb, vékonynak tűnik itt a Cavs. Ha James ebben a formában folytatja, bármire képes lehet a Cleveland, pláne otthon, de alapvetően jobban együtt van és mélyebb is a Bulls jelenleg.

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 02:00

A Toronto az utóbbi kilenc meccsből hét vereséget szenvedett, a korábbi remek forma utáni hullámvölgyből DeRozan visszatérése sem tudta kirángatni őket. Ross borzalmasan játszik, legutóbb már nem is küldte őt pályára Casey a második félidőben, és ha nem javulnak sürgősen, végleg leszakadnak az élbolytól. A Milwaukee Sanders nélkül is jól védekezik, 90 pont és 40% alatt tartják átlagban ellenfeleiket – ezen az sem változtat, hogy Marshall egész szezonra kidőlt. Lowry és Knight nagy csatát vívhat egyesben, de összességében is érdekes taktikai harc várható. A Bucks támadógépezete rendkívül sokoldalú és bár azt nem lehet mondani, hogy megszórják ellenfeleiket, a Raptors védekezése egészen csapnivaló – javítaniuk kell ezen, de újra meg kell találniuk az elöl elvesztett ritmusukat is, különben ma sem terem nekik babér.

Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 04:00

A Suns villámléptű hátvédsorának és az egyre inkább remeklő Markieff Morrisnak ki kell ma használnia a Lakers szellős védekezését – a sorsolásuk keményebbre fordul a találkozó után. Hornacek csapata december 17-e óta 12-4-re áll, amivel harmadikak a ligában (!), ráadásul ez idő alatt 111 pontot átlagolnak, amire nem igazán lehet válasza a vendégcsapatnak. Kobe Bryant nem fog ma pályára lépni, nélküle pedig még a 90 pontot sem érik el átlagban, ezzel pedig biztosan nem lehet meccset nyerni Phoenixben. A Jazz ellen hét (!) gólpasszt osztottak szét összesen, viszont 21 eladott labdát produkáltak, nem úgy tűnik, hogy működne a rendszer. Csak egy adalék, hogy mennyire jó matchup a Suns nekik: Isaiah Thomas az utóbbi négy, Lakers elleni meccsén 21,5 pontot átlagol 62%-os mezőnymutatóval…

Portland Trail Blazers – Sacramento Kings 04:00

A liga legszűkebb elitjébe tartozik a Portland szerzett és kapott pontok tekintetében is, az utóbbi három találkozón mégsem jött ki nekik a lépés – valami mindig hiányzott, így mindhárom rangadót elveszítették. A remek periméter-védekezésük lanyhulni látszik, ugyanakkor mindössze 96 pontot átlagolnak támadásban, a kettő együtt pedig már nem fér bele. Robin Lopez nélkül ma is megszenvedhetnének Cousins ellen, de a hírek szerint a center bokasérülése miatt nem játszik ma, így marad a Gay-Collison páros pontszerzésre – ezeken a posztokon papíron van opciója a Blazersnek. A Kings védekezni nem igazán tud, Lillard és Aldridge pedig hozza magát, csak a többiek (Matthewst leszámítva) nem tesznek hozzá eleget, de ma talán a két sztár is elég lehet. Ugyan Thompson remekül pótolta legutóbb Cousinst, nem sok 20-20-as meccs várható tőle, persze ha képes rá és lassítja Aldridge-et… Az biztos, hogy a Portlandnek nagyon kell a győzelem, hiszen a nem PO-helyen lévő Kings ellen otthon nem hibázhatnak, ugyanis már csak fél meccsel vannak a Memphis előtt.

A meccsekhez élőképes streameket ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus