Mo Williams idei NBA-csúcsot dobott, James visszatért

A Wolves irányítója 52-t rámolt be a Pacersnek, LBJ sem tudott segíteni a Cavsen, simán nyert a GSW és a Hawks, túlórázott a Dallas

Megszületett az idei első 50 pont feletti teljesítmény az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keddi játéknapján - de nem egy sztár, hanem a 15 vereség után újra nyerő Minnesota irányítója, Mo Williams hozta össze. LeBron James visszatért, de az ő 33 pontja sem volt elég a Cavs sikeréhez, a címvédő Spurs kikapott Washingtonban, viszont hozta a kötelezőt a Warriors és az Atlanta. A Dallas csak túlórában tudta legyőzni a Kingst, a Miami pedig pontszegény meccsen verte a Lakerst - íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Indiana Pacers – Minnesota Timberwolves 101-110

Mo Williams hihetetlen estéje. A Timberwolves veterán irányítója „eldobta az agyát”, teljesen mindegy volt, hogy milyen helyzetből, honnan kell dobni, vállalt mindent. 37 pontot szerzett a nagyszünet után, végül 52-vel zárta a meccset, ami természetesen karriercsúcs – emellett idei NBA-csúcs is, hiszen ebben a szezonban senki nem jutott még 50 fölé. Megdöntötte a Timberwolves franchise-rekordját is, valamint ennyit még senki nem dobott az Indiana csarnokában sem…

Hibbert kiállítása után fordult a meccs. Ugyan az első negyedet szűken nyerte a Wolves, utána átvette a vezetést a Pacers és kilenc egységgel elléptek – a harmadik negyed közepén aztán Hibbert flagrant 2-t kapott (ráugrott Diengre, illetve lehúzta a mezénél fogva  a földre), ez pedig megváltoztatta a dolgok menetét. Williams amúgy is a második félidőben „veszítette el az önkontrollt”, de innentől fokozatosan dolgozta le a hátrányát, majd került előnybe a Minny. Az utolsó etapot 41-26-ra nyerték, ezzel megszakították 15 meccses vereségszériájukat.

A Pacers legjobb dobói: Miles 22/6, Watson 17/3, Stuckey 13
A Timberwolves legjobb dobói: Williams 52/18, Wiggins 20, Young 11/3

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 87-105

Tartalékosan sem volt komoly akadály. Teague, Carroll, Millsap és Antic sem lépett ma pályára, ennek ellenére egy pillanatig sem izzadt meg a keleti listavezető. Az első félidőben még tartotta magát a Philly, a fordulás után aztán egy rohammal átlépett rajtuk az Atlanta, húsz pontra növelték előnyüket Korverék és végül tükörsimán hozták a kötelezőt.

Passzolni kell, bárki van fent. A rendszer három kezdőjátékos nélkül is tökéletesen működött, a kezdőbe bekerülő Schröder is kiosztott hat gólpasszt, de a pályafutása első tripla-dupláját jegyző Horford (21 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz), valamint a padról beszálló Mack (12 pont, 10 gólpassz) is remekelt, így 34 kosarukat előzött meg assziszt – a kiosztásokból 50% felett dobták a hármasokat. A Philly-nél ma egyedül Carter-Williams játszott jól (20 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz), a többieket megfogta a Hawks, így nem igazán volt kérdés a találkozó kimenetele.

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 20/3, McDaniels 14/6, Grant 13/6
A Hawks legjobb dobói: Horford 21, Bazemore 17/9, Korver 15/12

Washington Wizards – San Antonio Spurs 101-93

Tovább a bakancslistán. Pár héttel az után, hogy John Wall karrierje során először nyert Chris Paul, majd Derrick Rose ellen, szintén elsőzött – még soha nem tudott nyerni a Spurs ellen, a Wizards 2005 óta sikertelen Popovichékkal szemben. Wall ma remekelt, Tony Parker nem tudott vele mit kezdeni – 25 pontot rámolt be 9/15-ös mezőnymutatóval és 8 gólpasszal, eközben Parker 14 pontot (7/18) és 2 gólpasszt tudott hozzátenni.

Pontosabb volt a Washington. A címvédő rengeteg hármast emelt rá, de csak 31%-kal dobták ezeket (9/29), eközben a Wizards alig próbálkozott kintről (6/12), de azt pontosan tették - ráadásul kétszer annyi büntetőt harcoltak ki, mint a vendégek. Mindezek miatt tíz százalékkal dobott pontosabban a fővárosi csapat, ami óriási különbség – ráadásul bár a San Antonio csak két eladott labdát vétett az első félidőben, a hajrában többször is hibáztak, ez pedig az utolsó negyedben megpecsételte a sorsukat. Ugyan Wall nem szerzett pontot a záró etapban, Ginobili sorozatban négy támadást rontott el, így a hazaiak felléptek a keleti második helyre, a Spurs pedig tovább süllyed, egy meccsel vezetnek a nyolcadik Suns előtt.

A Wizards legjobb dobói: Wall 25/6, Seraphin 17, Beal 13, Pierce 13/9
A Spurs legjobb dobói: Parker 14, Mills 12/12, Duncan 11

Phoenix Suns – Cleveland Cavaliers 107-100

James sem tudott segíteni. Visszatért a négyszeres MVP, miután nélküle 1-7-re állt a gárda – ugyan ő jól játszott, ez ma kevésnek bizonyult. LeBron rögtön 33 pontot hintett, nem nagyon lehetett vele mit kezdeni, ráadásul J.R. Smith dobásai is ültek – a hátvéd 29 egységgel zárt 8/14-es triplamutatóval(!). A harmadik negyedben 19-cel is vezetett a Phoenix, de innen visszajött és fordított a Cavs, aztán a hajrában nem tudták tartani Markieff Morrist és kulcspillanatokban hibáztak, így 50% alá süllyedtek. A gondok komolyak, hiába játszott James, csak 16 gólpasszt osztott szét a csapat, Irving és Love katasztrófa volt (utóbbi nem is játszott a negyedik negyedben), ráadásul James is finoman arrébb lökte edzőjét – minden arra utal, hogy nincs rendben ez a csapategység.

Markieff Morris volt ma a húzóember. A Bledsoe-Thomas párost jól szedte le a Cleveland és bár Dragic beszórt 18-at, a kulcsember ma Markieff Morris volt – az erőcsatár 35 pontos karriercsúcsot hintett, ráadásul az ő vezérletével nyerte 11-3-ra az utolsó bő három percet csapata. 15/21-es mezőnymutatója is jelzi, hogy nem volt rá ember, ráadásul védekezésben is hasznosan játszott ma.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 35/6, Dragic 18/3, Len 13
A Cavaliers legjobb dobói: James 33/9, Smith 29/24, Thompson 10

Utah Jazz – Golden State Warriors 105-116

Curry beindult a második negyed végén. Belső emberei révén vezetett a Jazz a találkozó első felében, de még a nagyszünet előtt egyenlített a Warriors. Steph Curry-t innentől nem lehetett megállítani, szebbnél szebb kosarakkal húzta csapatát, a harmadik negyedet 44-27-re hozta a ligaelső – formalitássá tették a záró etapot. Curry végül 27 ponttal és 11 gólpasszal zárt, mellette még öten érték el a tízet és csapatszinten 50% felett dobták a hármast – az utóbbi időben jól teljesítő Jazz-védekezést teljesen szétlőtték.

A magasember nem elég. Favors a 13., Kanter a 8., Gobert pedig az 5. dupla-dupláját jegyezte ma, 44-31-re hozták a lepattanózást, viszont a festékből kevesebb pontot szereztek a vendégeknél. A periméteren nem igazán érkezett segítség védekezésben és bár elöl megvoltak a pontok, a 14 kiosztott gólpassz nem túl veretes. A GSW ezúttal is 30 fölé jutott ebben a statisztikában, idén már 14. alkalommal – ők vezetik a ligát kiosztott gólpasszokban.

A Jazz legjobb dobói: Favors 22, Hayward 17/3, Gobert 16
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/12, Green 15/9, Thompson 12/6, Barnes 12/6

Sacramento Kings – Dallas Mavericks 104-108 - h. u.

A hajrában érkezett a győzelem. A rendes játékidő utolsó öt percében hatalmas hajrát vágott ki a Mavs, mely ledolgozta tízpontos hátrányát. A kezdőcsapatból minden játékos kivette a részét az egyenlítésből, s komolyan megdolgoztak azért, hogy a labda megóvása (10 eladott labda), a védőmunka kifizetődjön. A ráadásban Rondo (10/16 mezőnyből, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 4 szerzett labda) triplája jelentette az újabb fordulópontot, mellyel ha nehezen is, de átlépett a győzelem kapuján a Dallas. Kompenzálni is kellett a kispad harmatos teljesítményét (15 pont), mely sikerült Ellis kiemelkedő támadójátékával (11/23, 10 gólpassz, 4 szerzett labda) és Chandler masszív dupla-duplájával (6/8, 17 lepattanó).

Nem tartott ki Cousins. Korán, már az első negyed végén elvesztette sérülés miatt egyik legjobbját, Gay-t a hazai csapat. Ezt követően Cousins (11/21, 10/10 büntető, 16 lepattanó, 9 gólpassz, 9 eladott labda) vette hátára a gárdát, s úgy tűnt, hogy egészen a győzelemig cipeli. A negyedik negyedben Collisonnal (6/20, 0/6 tripla, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 szerzett labda) karöltve megnyugtatónak tűnő előnyt építettek ki, melyet azonban leolvasztott az ellenfél. Az utolsó percen belül Cousins egy védő-, és egy támadófaultot ütött be 6 másodperc alatt, melyekkel kipontozódott, s megpecsételte csapata sorsát. Hiába nyerte nagy különbséggel a lepattanócsatát (59-44) a hazai alakulat, ma az utolsó banánhéjon elcsúsztak.

A Kings legjobb dobói: Cousins 32, Collison 18, Landry 14
A Dallas legjobb dobói: Ellis 28/6, Rondo 21/3, Chandler 16

Los Angeles Lakers – Miami Heat 75-78

Wade nélkül is sikerült. Wade sérülés miatt mindössze 14 percet tudott vállalni a mai mérkőzésen, ám akadtak, akik ellensúlyozták hiányát - többek között Chalmers (7/16 mezőnyből, 8 gólpassz), aki 9 pontot szerzett a záró játékrészben. A vendégeknél ismét remekelt Whiteside (7/9 mezőnyből, 9 lepattanó, 5 blokk), mellette Andersen (5/6, 8 lepattanó, 3 blokk) is hasznosan tevékenykedett. A Heat 18-0-val kezdte a mérkőzést, de hagyták feljönni a nem túl acélosan játszó hazaiakat. A végjátékban nagyon elkelt Chalmers, aki a fontos szituációkban rendre betalált és segített megőrizni a győzelemhez elegendő különbséget. Bosh és Deng együtt 8/30-as mezőnymutatót hoztak össze, bár emellé tettek 16 lepattanót is egyenlő elosztásban - ennek tükrében keservesnek, ám mégis fontos győzelemnek kell elkönyvelni a mai sikert a Miami részéről.

Ritkán látható hazai dobóforma. Meglepően gyengén nyitotta a mérkőzést a Lakers, ugyanis az első negyedben 22 mezőnykísérletükből 18-at elhibáztak, csoda, hogy a félidőben csak tízpontos hátrányban voltak. Bryant (3/19 mezőnyből, 2/9 tripla, 6 lepattanó, 7 gólpassz) első 12 dobásából 11-et kihagyott, a mérkőzés hajrájában pedig másfél perc alatt négyet dobott mellé. A 31%-os mezőnyszázalék ellenére is nyerhetett volna a hazai gárda, de nem találtak megoldást Chalmers semlegesítésére, különösen az utolsó percekben.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 12/6, Hill, Davis 12-12
A Heat legjobb dobói: Chalmers 19, Whiteside 15, Andersen 12

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus