Most Curry "őrült meg" a Warriorsnál

51-et rámolt be a GSW egyese, Westbrook 45 egységével nyert a Thunder, Whiteside parádéja ellenére kikapott a Heat, Torontóban nyert a Nets

Az irányító 51 pontos szezoncsúccsal vezette győzelemre a ligaelsőt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján, de akadt még egy kiemelkedő teljesítmény: Russell Westbrook 45 egységével nyert a Thunder a Pelicans otthonában. A Houston hozta a rangadót a Bulls ellen, újra győzött az Atlanta, Whiteside nagy estéje ellenére kikapott a Heat a Minnesotától, a Brooklyn simán nyert Torontóban - lássuk a részleteket!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Indiana Pacers – Detroit Pistons 114-109

George Hill hatása? Az irányító ma visszatért a kezdőbe, a csapat támadójátéka pedig azonnal megváltozott. Hill gyors öt pontjával indult a találkozó, végül húsz egységgel a legjobb dobóként zárt (8/12 mezőnyből) – emellé kiosztott hat gólpasszt is. Komponálása mellett a Pacers egészen parádésan játszott elöl, 59,7%-kal dobtak mezőnyből és 57,1%-kal a triplavonalon túlról (12/21), kiosztottak 28 gólpasszt és eloszlottak a labdák – a nagyszünet után 66 pontot szereztek és túldobták a Detroitot.

Caldwell-Pope megsérült. A vendégek dobóhátvédje mindössze három percet tölthetett a parketten, majd Achilles-sérülése miatt le kellett ülnie és már nem tért vissza – nélküle Augustin is csak 4/14-et dobott mezőnyből, jelentősen visszaesett a Pistons tűzereje. A Drummond-Monroe páros hozta magát (34 pont, 27 lepattanó),  a periméterről kieső pontokat a padról igyekezett pótolni a vendégcsapat – végül ezt meg is oldották Meeksék, a védekezésre már nem maradt erejük, így a hajrában nem tudták tartani a lépést az Indianával.

A Pacers legjobb dobói: Hill 20/3, Hibbert 16, Miles 15/12
A Pistons legjobb dobói: Drummond 18, Monroe 16, Meeks 13/6, Butler 13/9

Atlanta Hawks – Washington Wizards 105-96

Nem változott semmi. Az Atlanta nagyon agresszíven kezdte a mérkőzést a győzelmi sorozat megszakadása után és már az első negyedben több mint tíz ponttal vezettek – köszönhetően hét (!) bepörkölt triplájuknak. A második negyedben még tovább növelték az előnyt és bár a fordulás után nagyon összekapta magát a Wizards, sőt, még a vezetést is át tudták venni egy pillanatra, a záró etapban már nem volt kérdés, Teague (26 pont, 9/13 mezőnyből, 8 gólpassz) vezérletével kérdés nélkül hozta a meccset a Hawks. Ugyan most Korvernek nem ment a dobás és kicsit talán pontatlanabbul, lassabban játszott a keleti listavezető, ma ez is elégnek bizonyult.

Egy jó negyed kevés. A Wall-Beal párosra építve 28-18-ra hozta a harmadik negyedet a Washington, a hátvédpáros végül együttesen 47 ponttal zárt – rajtuk kívül azonban csak a Nené-Gortat páros tudott érdemben hozzátenni. Csapatszinten mindössze négy triplát emelt be a fővárosi gárda, a kispadról összesen 15 egység érkezett és a záró etapban már nem tudtak mit kezdeni az Atlantával – zsinórban negyedik vereségükkel már csak egyetlen meccsel vezetnek a száguldó Cavs előtt.

A Hawks legjobb dobói: Teague 26/6, Horford 21, Carroll 14/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/9, Beal 23, Nené 17

Boston Celtics – Denver Nuggets 104-100

Mit sem ért a hajrá. A Denver végig hátrányban kosarazott, a Celtics már az első percekben meglépett tőlük – a tíz pont körüli különbség ki is tartott az utolsó percekig. Ekkor azonban a hosszú idő után magára találó Lawson (23 pont, 8 gólpassz) vezérletével egy 14-4-es etapot futott a Nuggets és utolérte ellenfelét – hogy a legvégén mégis elrontsa. A vendégek nem tudtak a kosárba találni az utolsó szűk két percben, ellenben 18 mp-cel a vége előtt oldalbedobásból eladták a labdát, így mégis kicsikarta a győzelmet a Boston – a meccs előtt egyébként megünnepelték a Super Bowl-győztes Patriots játékosait.

Sullinger a padon. A hazaiak erőcsatára késés miatt került ki a kezdőcsapatból, majd beállta után az első öt dobását elrontotta. Ezek után azért összekapta magát, 14 ponttal, 7 pattanóval és 4 gólpasszal zárt 21 perc alatt, a mérkőzést lezáró büntetőket is ő értékesítette. A Celtics egyébként remekelt az első félidőben, a nagyszünetig 19 gólpasszt osztottak szét, igaz, a fordulás után jelentősen visszaestek – ezzel együtt zsinórban második győzelmüket könyvelhették el.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 17/3, Thornton 17/12, Zeller 14, Sullinger 14/6, Crowder 14/6
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 23/6, Afflalo 18/9, Faried 17

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 93-109

A korábbi Raptorok büntettek. Jarrett Jack és Alan Anderson is játszott korábban a Torontóban, most a Nets kezdő hátvédsoraként érkeztek és dominálták a találkozót. Előbbi 24 ponttal zárt, utóbbi 22 pontos szezoncsúcsot hintett, ketten együtt 72%-kal (!) tüzeltek mezőnyből és 5/9 triplát süllyesztettek el. Ugyan ma a Lopez-Plumlee páros nem igazán tudott érvényesülni támadásban, a periméterről ezt bőven pótolták a vendégek, a kezdők mellett Deron Williams, Bogdanovic, illetve Joe Johnson is tíz pont fölé jutott, a második félidőben már nem volt kérdés a győztest illetően.

Frusztrált volt a Toronto. A hazaiak idegesen és pontatlanul játszották végig a mérkőzést, a magasemberekhez el sem jutott a labda, Lowry ugyan 13 ponttal és 10 gólpasszal zárt, de Lou Williams 1/11-es mezőnymutatója ismét botrányos, DeRozant pedig flagrant 2-vel kiállították. Nagyjából egy negyedig ment minden rendben számukra, onnantól a Nets irányított, öt perccel a lefújás előtt, 101-82-es Brooklyn-vezetésnél a közönség elkezdett kiszivárogni az arénából.

A Raptors legjobb dobói: Ross 23/15, Lowry 13/3, DeRozan 13
A Nets legjobb dobói: Jack 24/6, Anderson 22/9, J. Johnson 12/3

Houston Rockets – Chicago Bulls 101-90

Harden bemutatót tartott. A Chicago védekezésének alapja volt, hogy Jimmy Butler lelassítja a liga pontkirály-jelöltjét – kicsit sem jöttek be a vendégek tervei. Harden a második negyedben egymaga 15 pontot szerzett, ebből egymás után 13-at – folyamatosan megverte egy-egyben Butlert és szétszedte a Bulls védekezését. „Szakáll” végül 27 ponttal zárt és bár Butler is eddig jutott, a második negyedbeli sorozatot nem tudták eltüntetni a vendégek, ez a hátrány végigkísérte őket a találkozón.

A festékben tudott dominálni a Rockets. Meglepetésként hatott, hogy Howard nélkül is ennyire uralkodni tudtak a hazaiak a gyűrű alatt, papíron a Gasol-Noah páros jobbnak tűnt – a francia center azonban 0/8-as mezőnymutatóját nem tudta kompenzálni 19 lepattanójával, Gasol pedig főleg tempókból élt meg. Motiejunasék nagyon határozottan védték a gyűrűt, így végül 50-28-ra nyertek a festékben, tempókból és triplákból pedig nem tudott nyerni a Bulls – főleg úgy, hogy közben a védekezésük sem volt rendben.

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/9, Ariza 20/9, Motiejunas 15
A Bulls legjobb dobói: Butler 27/9, Rose 23/6, Gasol 16

Milwaukee Bucks – Los Angeles Lakers 113-105 – h.u.

Sikert érő nagy hajrá. Martin és Pachulia nélkül csak nyolcemberes rotációval futott neki a meccsnek a Bucks. Hullámzó játékot produkáltak a hazaiak, melynek hozományaként a harmadik negyedük arra ment rá, hogy a karriercsúcsot szállító Antetokounmpo vezetésével fordítsanak, majd a záró játékrész végéhez közeledve elvesztették fórjukat, fordított a Lakers. A rendes játékidő utolsó percében Knight egy, Mayo két triplát dobott, a másodikat 0,5 másodperccel a lefújás előtt, így mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásban már ellentmondás nélkül játszott a vendéglátó és behúzta a győzelmet.

Kidobásra kerülő fölények. Jordan Hill hiányában kevesen voksoltak volna arra, hogy nagy fölényben fog majd játszani a palánkok alatt a Lakers, mégis így történt, ugyanis a lepattanócsatát 53-35 arányban nyerték a vendégek. A lecsorgó labdák begyűjtésében Davis járt élen, aki 20-at kaparintott meg, Boozer pedig a pontgyártásban emelkedett ki (13/21 mezőnyből, 9 lepattanó). Viszont elkövette a Lakers azt a hibát, hogy hagyta futni a Bucks-ot, 23 pontot kaptak gyorsindításból, ők pedig csupán négy egységet szereztek rendezetlen védelem ellen. A rendes játékidő végén három triplát engedélyeztek a hazaiaknak és nyert helyzetből bukták el az összecsapást.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 25, Knight 24/12, Mayo 21/15, Middleton 21/3
A Lakers legjobb dobói: Boozer 28, Ellington 19/15, Young 16/6

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifMinnesota Timberwolves – Miami Heat 102-101

Csendes Wiggins, hangos Martin. Nehezen hihető, hogy az eddigi mérkőzéseken szinte mindig húzóemberként tevékenykedő újonc csupán hat pontot szorgoskodott össze, ráadásul ebből négyet a záró negyedben. Második mezőnykosarával készítette elő az ihletett formában játszó rutinos hátvéd, Martin (11/23 mezőnyből) győztes dupláját, 41 másodperccel a lefújás előtt. A T’wolves elsősorban – Martin remeklése mellett - a csapatjátéknak (27 gólpassz), valamint a pontos büntetőzésnek (22/27), s nem utolsó sorban a két irányító, Williams (10 pont, 10 gólpassz) és Rubio (8 pont, 9 gólpassz) teljesítményének köszönhette sikerét.

Semmit érő Whiteside-gála. Bosh a back-to-back második mérkőzésére nem tudta átmenteni azt a dobóformát, amit a Pistons otthonában mutatott, s ez a tény végül negatívan befolyásolta a Heat számára a mérkőzést. Elmaradó pontjait Whiteside próbálta pótolni, aki az első 11 dobását a gyűrűbe juttatta – ebben a szezonban még egy játékos sem kezdett így a ligában -, karriercsúcsa mellé pedig 20 lepattanót gyűjtött, ha rajta múlt volna, simán nyer a Miami. Azonban a lepattanózási fölényt (47-32, támadólepattanók: 15-3) nem tudta kamatoztatni a vendég gárda, valamint az utolsó percen belül egy eladott labdát és két kihagyott dobást jegyzett a Heat, melyek megpecsételték Bosh-ék sorsát, pedig eséllyel pályáztak a győzelemre.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 30/12, Young 16, Pekovics – Dieng 13-13
A Heat legjobb dobói: Whiteside 24, Deng 18/3, Cole 15/6

New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 91-102

Félidő után elfogyott a Pelicans. 57 pontot rámolt be ellenfelének a hazai gárda a nagyszünetig, Quincy Pondexter buzzer hármasa után úgy tűnt, hogy a Hawks után az OKC-t is legyőzi. Nem így történt, a második félidőben mindössze 34 pontra voltak képesek: Anthony Davis egy nagyon picit gyengébb volt a megszokottnál (23 pont, 8 pattanó, 1 blokk), Tyreke Evans és Eric Gordon viszont katasztrofálisan dobott, a két hátvéd egyaránt 25 százalékkal tüzelt mezőnyből, 7 dobásukat blokkolták. A vereség ráadásul duplán fájhat, mert a Thunder egyetlen meccsre megközelítette őket a tabellán.

Russell Westbrook nagy estéje. Már az első negyedben 19 pontot rámolt be az irányító, félidőben 25-nél járt, végül 45-tel beállította a karriercsúcsát. Mellette Serge Ibaka volt a mérleg nyelve: a harmadik negyed végén és a 13-0-s Thunder-futást hozó végjátékban is nagyon fontos kosarakat szerzett, illetve nem kevesebb, mint 7 blokkot osztott ki. Kevin Durant nélkül tudott nyerni egyik közvetlen riválisa otthonában a Thunder – pénteken újra találkoznak Oklahoma City-ben, ha ott is győznek, akkor utol is érik a Pelicanst.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 23, Anderson 19/9, Evans 11/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 45/6, Morrow 14/6, Ibaka 13/3.

San Antonio Spurs – Orlando Magic 110-103

10, 10, 10. Victor Oladipo kivételével remekül játszott a Magic kezdőötöse: Vucsevics 25 pontos, 13 lepattanós, Tobias Harris 23 pontos és 10 pattanós dupla-duplát hozott össze, Elfrid Payton pedig tőle nagyon szokatlanul 75 százalékkal célzott, mellé 6 pattanót és 9 gólpasszt tett. Ez sem volt azonban elég a címvédő ellen, a kispadról érkező 17 pont és 2 lepattanó gyengécske – ennek köszönhetőn az Orlando ugyan végig lőtávolban volt, de nem volt esélye fordítani. Sorozatban 10. vereségüket szenvedték el Jacque Vaughn vezetőedző fiai, aki alatt már nem inog, hanem szinte hullámzik a kispad.

Majdnem teljes harci vértben. Már csak Tiago Splitter maródi a Spurs meghatározó játékosai közül, ma Marco Belinelli tért vissza – rögtön meg is tolta a csapat szekerét két nagyon fontos hármassal a 3. negyed végén. Tim Duncan dupla-duplával (26 pont, 10 pattanó) jelentkezett, de ugyanígy tett a kispadról beszálló Manu Ginobili is (13 pont, 10 gólpassz), Kawhi Leonard pedig ismét sokoldalú volt (18 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz, 4 labdalopás, 1 blokk). Bár Tony Parker és Danny Green a megszokottnál gyengébben játszott, a kispadról bárkihez nyúlt Gregg Popovich, nem kellett csalódnia: 41 pont jött a cseréktől, ebből 27 triplák „képében”, Ginobili 10 gólpassza mellett olyan extra is akadt, mint Aron Baynes 9 lepattanója – alig 14 perc alatt.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 26, Leonard 18, Parker 15/9.
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25, Harris 23/9, Oladipo 14/6, Payton 14.

Utah Jazz – Memphis Grizzlies 90-100

Ez a vizsga még nem sikerült. Ígéretes a Jazz fiatal magasember-triója, de ma a Kanter-Favors-Gobert hármas kapott egy kis oktatást Marc Gasoléktól. A statisztikai lapokon nem volt nagy a különbség, de a fontos pillanatokban rendre a rutin győzedelmeskedett. A Jazz ennek ellenére nem szakadt le, köszönhetően a padról jövő Trey Burke-nek (21 pont, 4 gólpassz), a győzelemtől azonban igen messze álltak, mivel a második félidőben a vendégek előkapták legendás védekezésüket és 39 pontot engedélyeztek a Utahnak.

Nagy sorozatban a Grizzlies. A Warriors csillogása mellett méltatlanul kevés szó esik a Memphis-ről, pedig Dave Joerger fiai zsinórban nyolcadik győzelmüket húzták be, aminek köszönhetően 3 meccsnyi előnyben állnak a roppant erős Nyugat 2. helyén. Marc Gasol 23 pontot termelt be, Randolph hozta a szokásost (18 pont, 11 pattanó), amikor pihentek, Kosta Koufos ugrott be (10 pont, 6 pattanó). Mike Conley ma inkább csak dobott, a passzai nem annyira ültek – cseréje, Nick Calathes viszont 7 asszisztot osztott ki. Összességében nagyon masszív volt a Grizzlies, mindig megtalálták a jó megoldásokat – ahogyan egyébként megszokhattuk tőlük.

A Jazz legjobb dobói: Burke 21/9, Kanter 16, Hayward 15/9.
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 23, Randolph 18/3, Conley 17/9.

Golden State Warriors – Dallas Mavericks 128-114

Túl korán örült a Dallas. 42-25-re gázolta le ellenfelét a vendégcsapat az első negyedben, már 22 ponttal, 40-18-ra is vezetett. Itt azonban elfogyott a tudomány védőoldalon, a hazaiak pedig a két középső negyedben 76 (!) pontot tettek fel a táblára, az utolsóban pedig mindössze 16 pontot engedélyeztek a Mavs-nek. A texasiak közül hiába értek el hatan legalább 10 pontot, és szórtak végül 114 egységet, az arccsonttörés miatt harcképtelen Rajon Rondo rettentően hiányzott – nem is a gólpasszai, hanem a védekezése miatt. Ismét bebizonyosodott, hogy komoly ellenfelek ellen nélküle a Dallas nagyon sebezhető a periméteren.

Steph Curry újabb komoly lépése az MVP cím felé. Már az első negyedben is ő tartotta a lelket a csapatban, a két középső negyedben pedig egyenesen sziporkázott, három játékrész után 41 pontja volt – itt azonban nem állt meg, befejezte a munkát, a zárónegyedben újabb 10 pontot rámolt be. Csapattársai is fokozatosan bemelegedtek, a végére összehoztak egy 52 százalékos mezőnymutatót - Thompson négy, Barbosa három triplával támogatta meg a nagy fordítást.

A Warriors legjobb dobói: Curry 51/30, Thompson 18/12, Barbosa 14/9, Speights 14.
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 24/3, Chandler 21, Nowitzki 15/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus